05/08/2010: Extreem record warmste julimaand in Moskou
De maand juli was in Moskou extreem warm, met de ene na de andere verbreking van de hoogste maximum temperatuur ooit daar geregistreerd.Het meest verbluffende is misschien wel dat de gemiddelde temperatuur van juli 2010 op liefst 26.1 graden is uitgekomen: dit is niet een verhoging van enkele tienden maar een enorme sprong van 2.8 graden!
Het oude record voor de hoogste temperatuur van de maand was dat van juli 1938, toen was de gemiddelde temperatuur 23,3 Celsius. Het oude record is in feite dus verpletterd.
De normale gemiddelde maandtemperatuur voor de juli in Moskou is ongeveer 17 graden Celsius. Een kleine 10 graden boven het gemiddelde mag wel als heel extreem beschouwd worden
06/08/2010: Moskou telt vijfde maximumtemperatuurrcord
Moskou registreerde vandaag zijn vijfde maximumtemperatuurrcord, nu voor 6 augustus. Op vrijdag steeg het kwik tot 36 graden Celsius (96.8 graden Fahrenheit), volgens het de meteorologisch centrum Fobos. Het vorige record van 35,4 graden Celsius (95.7 graden Fahrenheit) voor 6 augustus werd geregistreerd in 1920, aldus de verklaring.
De verzengende hittegolf heeft veel van Centraal-Rusland in haar greep sinds medio juni, waardoor de ergste droogte en bosbranden heersen sinds decennia. Moskou was op vrijdag gehuld in een dikke deken van smog, aangezien turf- moeras- en bosbranden nog steeds buiten de hoofdstad woedden. Gezondheidsdeskundigen ter plekke zeggen dat de verontreinigingsniveaus zo hoog zijn dat via de ademhaling het roken van meerdere pakjes sigaretten per dag aan vervuiling binnenkomt. Moskouse ambtenaren zeggen dat er een hoge kans op liftuitval is in heel de stad als de temperaturen de 40 graden Celsius toppen (104 graden Fahrenheit). De warmte kan ook leiden tot het spontaan ontploffen van brandblusapparaten . Een werknemer vertelde RIA Novosti dat een brandblusser zijn kantoor opblies nadat de airco was uitgeschakeld. Meteorologen zeggen dat de warmte tot midden augustus kan voortduren.
Op een paar honderd kilometer ten oosten en zuiden van Moskou staat zo’n 200.000 hectare bos in brand.
Rondom Moskou brandt het veen, voormalige moerassen die verwaarloosd zijn. De bijtende walm, vol koolmonoxide en koolwaterstoffen, maakt het leven in de Russische hoofdstad, met zo'n tien miljoen inwoners, ondragelijk. De autoriteiten raden de mensen aan de stad te verlaten. Het zicht bedraagt maar een paar honderd meter. Auto's rijden met mistlichten. Ademen is bijna niet mogelijk.
De gemiddelde temperatuur in de huidige Russische hittegolf ligt meer dan tien graden boven het normale niveau van 23 graden. Milieudeskundigen wijzen naar de klimaatverandering als oorzaak van alle ellende. 'Gewone' Russen zien echter heel andere oorzaken: achteloos weggegooide peuken, niet goed uitgemaakte barbecues, het verbranden van afval dat uit de hand is gelopen, het in brand steken van huisvuil of gewoon vonken uit de kachel die op het platteland eveneens als fornuis dient.
De waterstanden zijn overal extreem laag. Rivieren zijn veelal uitgedroogd, blusvliegtuigen kunnen nu al geen vocht meer vinden. Een extra probleem vormen 'strategische objecten', zoals kerncentrales of militaire locaties.
Een basis van de marineluchtvaartdienst werd zelfs door het razende vuur verslonden.
Maatregelen worden uit gewerkt om een herhaling van de catastrofe te voorkomen. Niemand weet wat de volgende zomer zal brengen.
De oogsten in Rusland worden door de hittegolf zwaar aangetast. Appels hebben de grootte van een erwt, aardappels zijn piepklein. Ook andere vruchten en groenten groeien nauwelijks. Veel Russen, met- name op het platteland, leven in de winter op zelf ingemaakte vruchten en groenten als augurken, tomaten en uien. De graanoogst valt 10 tot 15 miljoen ton lager uit. Dat zal de prijzen opdrijven. Ook de industrie wordt getroffen. De VW-fabriek in Kaloega is voor onbeperkte tijdgesloten wegens de bosbranden in de buurt. De 3.000 werknemers zijn naar huis gestuurd.
07/08/2010: Problemen door smog Moskou steeds groter
Het openbare leven in de Russische hoofdstad Moskou komt door de smog steeds meer tot stilstand. De rookwolken worden steeds dikker door de vele bos- en veenbranden. Vliegtuigen werden omgeleid, omdat het zicht was verminderd tot zo'n 400 meter. Bedrijven gingen dicht, omdat het door de rook onmogelijk was te werken. In juli stierven 14.340 mensen in Moskou, 4.824 meer dan in juli 2009.
07/08/2010: Vuur kan voor tweede ramp zorgen.
Staat Europa voor een nieuwe Tsjernobylramp zoals in 1986 toen uit de gelijknamige kern centrale in het huidige Oekraïne na een ongeval grote hoeveelheden radioactieve straling vrijkwam? De Russische regering vreest van wel. De voortrazende bosbranden verspreiden zich naar het zuidwesten en hebben de regio Bryansk bereikt: het gebied dat direct grenst aan Wit-Rusland en Oekraïne: Het vuur nadert Tsjernobyl dat nog geen tien kilometer over de grens in Oekraïne ligt.
Na de ramp van 1986 werd dit gebied zwaar radioactiefbesmet. Stoffen die zich ophoopten in de bodem en de planten. Materiaal dat weer in de lucht vrijkomt als de razende bosbranden alles verschroeien dat op hun pad komt. Door de hitte en de rook stijgt het op om vervolgens ergens weer neer te komen.
In Oekraïne is alarm geslagen. De oppositie heeft de regering opgeroepen maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door soldaten naar de regio te sturen om daar brandbaar materiaal, vooral dood hout, weg te halen. De regering heeft laten weten dat er genoeg mankracht en technische middelen voorhanden zijn om een ramp te voorkomen.
09/08/2010: Moskou: record dagmaximum en voortdurende smog
Zondag is er opnieuw een hitterecord genoteerd in Moskou. Het zesde in augustus. De hitte duurt voort want het hogedrukgebied dat daar voor zorgt weet nog van geen wijken. Het aantal sterfgevallen in Moskou is toegenomen tot 700 dagelijks in deze dodelijke zomer met recordhitte en giftige smogverstikking in de Russische hoofdstad, aldus het hoofd van de medische afdeling van Moskou op maandag. De Moskou-regio heeft gezien de twee temperatuurrecords in juni en tien records in juli (en zes in augustus red.) abnormaal warm en droog weer en droogte voor meer dan een maand.
De door de hitte veroorzaakte veenbranden in de buurt van Moskou geven continu giftige smog in de hoofdstad. De smog duwde de verontreinigingniveaus naar nieuwe hoogten voor 2010 op zaterdag, de volksgezondheid bedreigend. Meestal sterven er tussen de 360 - 380 per dag, terwijl dat op dit moment er ongeveer 700 zijn. Vernomen van anonieme Moskouse medici is dat ambulancewerknemers niet in staat waren alle mensen naar het ziekenhuis te brengen, alleen de meest dringende gevallen. De Moskouse ambulances werken praktisch onder oorlogs tijdvoorwaarden. De ambulances zijn niet voorzien van een airconditioningsysteem en de temperatuur in de voertuigen loopt soms op tot 50 graden Celsius. Soms vallen onze artsen flauw, aldus medici. De dagelijkse routine is de meest ernstige zaak. Geen van de medische stations hebben drinkwater voor het noodteam. Zij kopen zelf het water in voor de patiënten die lijden aan de hittestress, vertelde een arts de krant. Ouderen en de patiënten die lijden aan hart en vaat ziekten lopen het meeste risico. Ondertussen komen de meteorologen niet met geruststellend nieuws, ze zeggen dat Moskou niet eerder dan de volgende week van de smog bevrijd wordt.
Moskou zag haar zesde recordhoge maximum temperatuur in augustus Op zondag steeg het kwik tot 34.7 graden Celsius aldus het meteorologische centrum Fobos. Het vorige record van 33.2 graden Celsius voor 8 augustus werd geregistreerd in 1932.
De hittegolf die Rusland sinds begin juli in de ban houdt en enorme bosbranden veroorzaakte tot in de regio van Moskou, is de ergste in 1000 jaar. Dat zei de directeur van de Russische meteorologische dienst maandag. In 1.000 jaar of sinds de oprichting van ons land hebben noch wij noch onze overgrootouders een dergelijk fenomeen meegemaakt, aldus de directeur tijdens een uitzending op de staatstelevisie. Het is een uniek fenomeen waarover geen antecedent in de archieven teruggevonden werd.
10/08/2010: Alleen met mondkapjes voor kunnen inwoners en toeristen nog over straat in Moskou. Door de combinatie van hevige bosbranden en enorme hitte zucht de hoofdstad van Rusland onder een deken van smog. Een paar uur in de buitenlucht staat gelijk aan het roken van twee pakjes sigaretten, zeggen artsen. Het aantal doden in Moskou is verdubbeld. Ondertussen bedreigen de branden de belangrijke nucleaire opwerkingsfabriek Mayrak in Ozersk. De Russische autoriteiten hebben gisteren de noodtoestand uitgeroepen. Op brandweer en blusmaterieel is in het recente verleden stevig bezuinigd.
Overal in Moskou is de brandlucht te ruiken. Het gaat om de ergste luchtvervuiling in de geschiedenis van Moskou. De Moskovieten is dringend aangeraden om deuren en ramen gesloten te houden. Dat is weinig aanlokkelijk: met overdag temperaturen van rand de 38 graden snakken de hoofdstedelingen 's nachts naar een beetje verkoeling in hun woningen. De autoriteiten hebben zondag in overheidsgebouwen en ziekenhuizen ruim honderdtwintig anti-smog-centra geopend. Inwoners die het door de hitte en de rook te kwaad krijgen, kunnen hier nar toe om weer op adem te komen.
Ondertussen zwelt de kritiek, zo loodste premier Vladimir Poetin in 2007 een wet door het parlement die driekwart van de brandweermannen en boswachters hun baan kostte. Daarnaast is het district Moskou, een gebied zo groot als Nederland, door ongebreidelde bouwwoede veranderd in een brandhaard. Talloze moerassen en plassen zijn drooggelegd voor de bouw van buitenverblijven.
Een riskante aangelegenheid omdat daardoor ook turfgronden zijn, drooggevallen. Turfgronden die een aanzienlijk brandgevaar opleveren.
De schade bedraagt nu al ruim elf miljard euro.
11/08/2010: Bosbranden Rusland bereikten nucleair vuil gebied.
De bosbranden in Rusland hebben sinds juli 3.900 hectare radioactief vervuild gebied bereikt, in het bijzonder in het westen van het land, zo blijkt uit gegevens die woensdag beschikbaar waren bij de diensten voor bosbescherming, Roslesozasjtsjita.
De dienst maakt een lijst op van de getroffen zones in de "meest vervuilde gebieden". Het betreft onder meer de regio Briansk ten zuidwesten van Moskou en het grensgebied met Wit-Rusland en Oekraïne waar 28 bosbranden 269 hectare hebben verwoest.
Die zone is vervuild door de kernramp van Tsjernobyl in 1986. Over eventuele herverspreiding van radioactief materiaal is weinig te voorspellen.
13/08/2010: De bos- en veenbranden rand de Russische hoofdstad Moskou kunnen nog wel maanden voortduren. De uitgedroogde veengrond is zeer moeilijk te blussen en kan lang blijven roken en smeulen.
In 2002 waren er in Rusland ook vele veenbranden, waarvan enkele zelfs de hele winter hebben doorgebrand. Het veen bleef in brand staan ondanks de kou en regen.
Inmiddels hebben de bosbranden al een kwart van de komende Russische graanoogst vernietigd. Daardoor dreigen veel boerderijen in het land failliet te gaan. De Russische regering maakt bijna 900 miljoen euro vrij om de getroffen boeren bij te staan.
04/09/2010: Het Kremlin maakt zich zorgen over de prijsstijgingen. Doordat een flink deel van de oogst verloren is gegaan, stijgen de prijzen voor allerlei levensmiddelen explosief. De prijs voor boekweit, wat de Russen graag met koteletjes, vis of groente eten, is verdubbeld. De boekweitoogst is dit jaar nog niet de helft van voorgaande jaren. Volgens het ministerie van Landbouw is de tarweoogst met 47 procent gedaald en is er 31 procent minder graan op de markt. Rusland, ooit de grootste graanproducent ter wereld, zal dit jaar misschien genoodzaakt zijn in buurlanden voorraden op te kopen. De regering kondigde tot 31 december. een exportverbod op graan af. Om de prijsstijging in de supermarkt verder tegen te gaan, stelde de regeringspartij .verenigd Rusland vorige week voor om de gretsjka op de bon te zetten en net als in Sovjettijd de voorraden te rantsoeneren.
|