04/01/2023
Uit een Amerikaans en Europees onderzoek blijkt dat vogelgriep ook bij zoogdieren is geconstateerd. Dat maakt het risico op een voor de mens gevaarlijke variant iets groter.
Bij 98 wilde zoogdieren is in de VS in de afgelopen negen maanden vogelgriep vastgesteld. Ook in Europa neemt het aantal besmettingen bij zoogdieren toe. In Nederland bleken een bunzing, das, vos en een otter met het virus besmet te zijn geweest.
De onderzoekers hebben dit nog niet vaak waargenomen de afgelopen vijftien jaar.
Dat het virus vooral voorkomt bij carnivoren, die regelmatig vogels eten, is geen toeval.
28/01/2023
De Oosterscheldekering. Het was een toppunt van ingenieurswerk. Het is een halfopen dam die bij rustig weer open blijft, zodat het zeewater de Oosterschelde in kan. Daardoor blijft het planten- en dierenleven daar in stand. Bij zware stormen sluiten de schuiven in de kering, om het hoogwater buiten de deur te houden en overstromingen te voorkomen. Toen de kering in 1986 opgeleverd werd, was de verwachting dat die ons zeker honderd jaar bescherming zou bieden.
Maar doordat in het veranderende klimaat de zeespiegel naar verwachting gaat stijgen, komt de houdbaarheidsdatum van de kering eerder in zicht. Niet alleen omdat de dam maar 40 centimeter zeespiegelstijging aankan, maar ook doordat er sinds de bouw van de kering minder zeewater de Oosterschelde in en uitstroomt. Daardoor voert de zee te weinig zand aan.
En dat heeft gevolgen voor de slikken en schorren in de Oosterschelde: zand en modderplaten die met eb boven, en met vloed onder water zijn. ,,Zij beschermen de dijken langs de Oosterschelde. Schorren en slikken breken de golven en verminderen de waterdiepte, waardoor minder hoge golven bij de dijk komen.
Doordat er minder stroming is om zand de Oosterschelde in te voeren, breken de slikken en schorren langzaam af. ,,Ze zullen de dijken daardoor minder goed beschermen, terwijl door de opwarming tegelijkertijd de zeespiegel wél stijgt."
Wat kunnen we hier tegen doen? We kunnen de Oosterscheldekering afbreken. Dan kan de zee makkelijker in- en uitstromen en wordt er meer zand aangevoerd voor de slikken en de schorren." Maar dan moeten alle dijken langs de Oosterschelde worden versterkt: een ontzettend dure operatie. Een andere optie is om de Oosterscheldekering voor altijd te sluiten en te bedekken onder een flinke laag zand of steen.
Hoewel we in Nederland de effecten van zeespiegelstijging niet van vandaag op morgen gaan merken, is het essentieel om mogelijke oplossingen nu al te gaan onderzoeken. En we moeten het probleem niet nóg moeilijker maken dan het nu al is: ,,We moeten ons nog meer inspannen om de opwarming van de aarde en de daardoor veroorzaakte zeespiegelstijging zoveel mogelijk te beperken."
20/02/2023
De Europese Unie gaat met ingang van dit jaar de invoer van producten die bijdragen aan ontbossing verbieden. Er geldt een overgangsperiode van twee jaar voor grote bedrijven. Kleine bedrijven krijgen een jaar extra en moeten eind 2025 aan alle verplichtingen voldoen.
Importeurs van producten als cacao, soja, palmolie, hout en rundvlees moeten precies gaan aantonen waar de grondstoffen vandaan komen en dat de wetgeving in het land van herkomst niet wordt geschonden.
De natuurorganisaties Greenpeace en Milieudefensie zijn enerzijds opgetogen, maar anderzijds ook teleurgesteld dat de nieuwe wet niet gaat gelden voor investeerders, zoals banken, verzekeraars pensioenfondsen.
Milieudefensie hoopt dat financiële instellingen over twee jaar alsnog worden toegevoegd.
|