05/05/2022
Wat wel zeker lijkt, is dat de droogte steeds verder toeneemt. Op dit moment valt het nog wel mee in de natuur. Alleen de oppervlakte van de bodem is flink uitgedroogd, maar enkele centimeters onder het oppervlak is in principe nog voldoende vocht aanwezig. Dat zie je ook aan struikgewassen en bijvoorbeeld het gras; vrijwel alles is nog mooi groen. Maar dat kan spoedig wel eens gaan veranderen...
De komende 10 tot 14 dagen wordt er namelijk amper neerslag verwacht. Zeker wanneer we ook nog met warmte te maken krijgen, kan de droogte in Nederland snel toenemen. Ook het gevaar voor natuurbranden wordt hierbij groter. Kijk de komende periode dus goed uit met het gebruik van voorwerpen als glas, peuken, etc in de natuur!
21/06/2022
Het is kurkdroog in Noord-Italië. In sommige gebieden heeft het nu al vijf maanden niet of nauwelijks geregend. De regio's Lombardije en Piemonte luiden de noodklok.
De Po, Italiës grootste rivier, heeft in zeventig jaar niet zo laag gestaan. Ook de waterstanden van de grote meren in het noorden zijn kritiek. Het water in het Lago Maggiore staat 6 centimeter lager dan het kritische niveau, de laagste waterstand in tachtig jaar.
Het is zo droog in Noord-Italië dat het regionale waterbedrijf 125 gemeenten op water rantsoen heeft gezet en drinkwater laat aanvoeren met vrachtwagens. Sommige gemeentes hebben verboden de tuin te sproeien, het zwembad te vullen of de auto te wassen op straffe van boetes die kunnen oplopen tot 500 euro. Water mag alleen worden gebruikt om te drinken of voor hygiënische doeleinden. Het zijn taferelen die voorkomen op Sicilië in augustus, maar niet in juni in het grote merengebied in het noorden. ,,In sommige gebieden regent het al 110 dagen niet'', zegt Meuccio Berselli, directeur van de instantie die de rivier de Po monitort, in de Italiaanse pers. ,,Sommige bronnen zijn helemaal opgedroogd.''
Uit onderzoek blijkt dat dit voorjaar in heel Italië zo'n 40 procent minder neerslag is gevallen, in het noorden is de situatie nog kritischer. Normaal valt in de regio Piemonte, het gebied rondom Turijn, tussen december en april zo'n 160 millimeter neerslag, dit jaar is er nog geen 40 gevallen. Ook de sneeuwval in de Alpen blijft ver achter bij normaal, deze winter viel er maar zo'n 40 procent van het langjarig gemiddelde.
Zonder smeltwater en regen geen water in de Po. Italiës belangrijkste rivier heeft een zesde van het normale waterniveau. In het gebied tussen Reggio Emilia en Piacenza stroomt normaal gesproken 1800 kubieke meter per seconde door de rivier, op dit moment is dat 300 kubieke meter per seconde. Berselli van de Po-monitor maakt zich zorgen om de waterkrachtcentrales ,,We zitten op de ondergrens, als het waterpeil nog iets zakt dan is er niet genoeg water meer om de centrales te koelen.''Door de lage waterstand kruipt bij de monding het zoute water van de Adriatische Zee steeds verder het land in, ongeveer 15 kilometer van de Po-delta is inmiddels overspoeld met zout water. Dat betekent dat de landerijen onbruikbaar worden en dat ook de zoetwaterbronnen dicht bij de zee het gevaar lopen te verzilten. De schade voor de landbouw wordt nu al geschat op ongeveer een miljard euro. De gouverneurs van de Noord- Italiaanse regio's Lombardije en Piemonte hebben de centrale overheid gevraagd de noodtoestand af te kondigen.
19/07/2022 12:00 uur
Er geldt per direct een verbod om water te halen uit beken, sloten en vijvers in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel voor het besproeien van bijvoorbeeld akkers. Het verbod geldt voor particulieren en bedrijven, zoals boeren, en is ingesteld vanwege de extreme droogte. Het gaat om de Achterhoek, Liemers, het zuiden van Overijssel en het zuidoosten van de Veluwe.
De situatie is te vergelijken met de extreme droogten van 1976, 2018 en 2019 maar kwam dit jaar, bovenstaande regio’s, iets later dankzij een natte winterperiode en de maatregelen die het waterschap samen met andere organisaties heeft genomen in de afgelopen jaren.
Het verbod is volgens het waterschap nodig om problemen te beperken met de natuur, maar ook de volksgezondheid. Het water dat nu nog in de beken en sloten staat, is gevoelig voor hogere temperaturen. Dat zorgt voor ongedierte, bacteriën, vissterfte en blauwalg. De regio is extra kwetsbaar vanwege de ligging op de hoge zandgronden en doordat er maar beperkt extra water ingelaten kan worden vanuit de grote rivieren.
Er geldt geen verbod op het onttrekken van grondwater. Het grondwater is wel lager dan normaal voor deze tijd van het jaar, maar is nog niet zo laag als in eerdere extreem droge jaren.
23/07/2022
Het grote zoutmeer (Great Salt Lake) in de Amerikaanse staat Utah droogt op. De klimaatverandering heeft al tweederde van het water doen verdampen. De huidige droogte is de ergste in 1200 jaar.
De stad dreigt vergiftigt te worden, Doomsday is begonnen.
23/07/2022
Grote delen van Latijns-Amerika krijgen steeds vaker te maken met droogte. Ook nemen mogelijk de gevolgen van tropische orkanen toe.
Extreme weersomstandigheden en klimaatverandering treffen het hele gebied, stellen onderzoekers van de Wereld Meteorologische Organisatie. Droogtes, hittegolven, koudegolven, tropische cyclonen en overstromingen hebben al honderden levens geëist.
24/07/2022
Sinds de jaren tachtig sterven bomen in Australische regenwouden twee maal zo snel als voorheen. De oorzaak: klimaatverandering, die zorgt voor opwarming en droogte. Als het zo doorgaat, stoten regenwouden binnenkort evenveel CO2 uit als ze opnemen. Onderzoekers vrezen dat de trend ook zichtbaar zal zijn voor andere (tropische) regenwouden op de aarde.
03/08/2022
De droogte wordt zo ernstig dat waterbeheerders vandaag bijeenkomen om te beslissen over 'droogtefase 2': dan is er officieel landelijk sprake van 'feitelijk watertekort', wordt een crisisteam geformeerd en treden afspraken in werking over waterverdeling. De laatste keer dat Nederland met dit besluit werd geconfronteerd was in de zomer van 2018. De keer daarvoor: 2011. Sinds 13 juli zit Nederland in fase 1: dreigende watertekorten.
In West-Nederland is sprake van toenemende verzilting, omdat door de lage rivier afvoeren minder water beschikbaar is om het zeewater terug te dringen. De scheepvaart ondervindt in toenemende mate hinder door afgenomen vaardieptes en stremmingen bij sluizen.
In verschillende regio's wordt de zogeheten 'verdringingsreeks' inmiddels toegepast. De 'verdringingsreeks' bepaalt wie er bij tekorten water kan krijgen en wie flink moet besparen. Dit kan betekenen dat bedrijven vanaf morgen in meer delen van het land worden beperkt in het gebruik van water als koelwater of dat boeren wordt verboden hun gewassen te beregenen.
De stabiliteit van waterkeringen en het voorkomen van inklinking van veengrond krijgen voorrang. Daarna de drinkwatervoorziening en het koelen van energiecentrales. Daarna de tijdelijke beregening van 'kapitaalintensieve gewassen', overige landbouw, scheepvaart en industrie.
10/08/2022
De aanhoudende droogte leidt tot groeiende zorgen bij het bedrijfsleven. Door de lage waterstanden wordt het water steeds zouter en warmer. Dat dreigt bedrijfsprocessen in de war te schoppen. Chemie-, staal- en voedingsbedrijven zich 'grote zorgen
Een van de grote zorgen is het zoutgehalte van water. Vooral het westen van het land heeft last van deze zogeheten verzilting. ,,Te zout water kan leiden tot corrosie en slijtage
Rijkswaterstaat zegt dat de zoutgehaltes nog niet direct' boven de grenswaarden komen, maar door de dalende aanvoer van water vanuit de Rijn is er wel steeds minder zoet water om de verzilting tegen te gaan.
Naast het zoutgehalte is ook de temperatuur van het water een potentieel probleem voor bedrijven. Op diverse plekken is de watertemperatuur al rond de 23 of zelfs 24 graden. Als water te warm is, mogen bedrijven met koelsystemen hun water niet altijd meer lozen. Dat kan leiden tot problemen met de productie.
Ook is vanaf vandaag het Nationaal Hitteplan in heel het land van kracht. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten na overleg met weerinstituut KNMI. De kans op een hittegolf is groot.
16/08/2022
Door de extreme droogte geen zuchtje wind maar wel stormschade. En toch komen er in Twente allerlei meldingen binnen van stormschade. Bij het minste of geringste knappen zware takken af.
De bomen leiden nu onder de droogte en er is sprake van summerdrop. Doordat bomen te weinig vocht krijgen verliezen ze hun flexibiliteit. Bij een beetje wind kan een tak dan al afknappen.
24/08/2022
Europa heeft in de afgelopen 500 jaar geen erger droogteseizoen meegemaakt dan dit jaar. Twee derde van het continent bevindt zich in een situatie waarin alarmbellen afgaan of voor gevolgen wordt gewaarschuwd.
Maar in China is het ook puffen en zweten geblazen. Zelfs 's avonds komt het kwik amper onder de 30 graden zelfs op 200m hoogte werd al 40 graden gemeten. Airco's draaien op volle kracht, de energievoorziening hapert. Ook Europa merkt de gevolgen.
Doordat in grote delen van China nauwelijks regen valt, de droogte duurt nu al 70 dagen, daalt het waterpeil in de rivieren razendsnel. En rivierwater is belangrijk voor de Chinese energievoorziening. Waterkrachtcentrales, zoals de bekende Drieklovendam in West-China, leveren zo'n 38 procent van de energie in het land, volgens een recent overheidsrapport.
En dus besloot de overheid in Sichuan deze week tot vergaande rantsoenering van energie. Veel fabrieken zijn gesloten en kantoren moeten het zonder airco stellen. Omdat de provincie cruciaal is in de productieketen van veel elektronica, zullen volgens experts leveringstijden van veel producten oplopen.
Europese winkels, zoals elektronica en witgoed, uit China komen, betekent dat lange levertijden. De huidige droogte versterkt dat probleem.
|