5/1/2018
Grote delen van Amerika en Canada hebben al bijna een week te maken met extreme kou van temperaturen tot -45 graden. Canada beleefde de koudste begin van het jaar in honderd jaar. De Niagara-watervallen zijn bijna volledig bevroren.
In de noordelijke staten Montana, North Dakota en Minnesota was het tijdens de jaarwisseling regionaal -30 graden! Ook in New York was het recordkoud, met daar -12 graden.
Bovenop de extreme koudegolf trekt momenteel een zeer snel uitdiepend lagedrukgebied, door de Amerikaanse media inmiddels ‘Bomb Cyclone’ genoemd, over de noordoostkust en was de waterstand zeer hoog.
Deze ging en gaat niet alleen gepaard met heel veel neerslag en iets minder koude lucht, maar ook nog eens met veel wind en zeer zware windstoten, wat langs de oost- en noordoostkust in hoge golven resulteerde. Tegelijkertijd was er sprake van springtij. Een unieke situatie. In de Verenigde Staten hebben ze geen stormvloedkeringen, dus daar stroomt het zeewater gewoon binnen. Diverse kustgebieden, waaronder ook de stad Boston, overstroomden dan ook deels. maar door de ijzige kou die daar nog bovenop kwam werd het nog extremer. De water- en sneeuwmassa werd bij temperaturen onder nul een soort slush (zacht ijs), met daarin ook flinke ijsplaten die in de stroom werden meegevoerd.
5/1/2018
Het aantal dode zones in de oceanen is verviervoudigd in de voorbije vijftig jaar. Om een verdere teloorgang te stoppen moet de mens zowel de klimaatverandering als de bemesting aanpakken, waarschuwt een nieuwe studie in Science.
Het aantal dode zones, dat zijn plaatsen waar er geen zuurstof meer in het water zit, blijft snel stijgen. In kustwateren en riviermondingen is die stijging nog veel hoger: daar is het aantal dode zones de afgelopen vijftig jaar vertienvoudigd. In de dode zones is het zuurstofgehalte zo laag dat de meeste zeedieren er niet kunnen overleven. Vissen mijden de plekken en moeten zich zo terugtrekken in kleinere habitats.
Maar het probleem is veel groter dan enkel de dode zones, benadrukken de wetenschappers. Ook een veel beperktere afname van het zuurstofgehalte op veel andere plaatsen kan de groei van zeedieren hinderen, de voortplanting in het gedrang brengen en zelfs tot de dood leiden. Een laag zuurstofgehalte kan ook de vorming van gevaarlijke chemicaliën zoals stikstofoxide aanjagen, een broeikasgas dat tot 300 keer krachtiger is dan CO2.
Nochtans is de gezondheid van de oceanen van fundamenteel belang voor de mens. “Ongeveer de helft van alle zuurstof op aarde komt van de oceaan”, zegt Vladimir Ryabinin, van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie, die de onderzoeksgroep aanstuurt. Bovendien zijn de oceanen economisch van levensbelang, vooral voor ontwikkelingslanden. Kleine vissers zijn niet in staat te verhuizen als een dode zone hun vissen verdrijft. Ook het toerisme krijgt harde klappen als koraalriffen verdwijnen. Een ongezond ecosysteem in de oceaan kan verstrekkende gevolgen hebben.
Verder zijn 1 miljard mensen voor hun voedsel afhankelijk van het koraal. Rond 2025 zien wij met de verwachte temperatuurstijging verbleking en afsterving van het koraal op enorme schaal.
De klimaatverandering is de belangrijkste schuldige voor de groei van het aantal dode zones in de open oceaan, omdat warmer water minder zuurstof kan vasthouden. In kustwateren en riviermondingen is vooral vervuiling de belangrijkste motor. Een teveel aan voedingsstoffen leidt tot de bloei van algen, die zuurstof aan het water onttrekken als ze afsterven.
7/1/2018
In de miljoenenstad Sydney heeft het kwik vandaag 47.3 graden bereikt. Het asfalt is door de hitte gesmolten.
12/01/2018
De gemiddelde zeespiegelstand langs de Nederlandse kust was vorig jaar hoger dan ooit gemeten. Gemiddeld lag de zeespiegel vorig jaar elf centimeter boven NAP, twee centimeter meer dan in het vorige recordjaar 2007. Zeespiegelexpert bij Deltares Fedor Baart geeft aan niet geschrokken te zijn van de cijfers. ''De zeespiegel stijgt al ongeveer een eeuw langs de Nederlandse kust, sinds we het goed meten. Dat komt door smeltend ijs en opwarming van de oceaan’’, zegt hij. Langjarig getij, wat te maken heeft met de stand van de maan ten opzichte van de aarde en de zon, zorgde volgens Baart voor een iets lagere zeespiegel de afgelopen jaren. Dat getij kent een periode van acht jaar, aldus de expert. Inmiddels is weer sprake van een opgaande lijn, die begin 2023 zal pieken.
Daarnaast waren er de laatste jaren niet veel stormen die het water opstuwen en dus zorgen voor een hoger gemiddelde. Als het een paar dagen flink stormt, stijgt de waterstand aan de kust met ruim een meter, wat ervoor kan zorgen dat het jaargemiddelde zomaar een centimeter hoger komt te liggen. ''Vorig jaar waren er voor het eerst in tijden meerdere stormvloeden in een jaar, de jaren ervoor waren dat er nul of één. In 2007 waren het er vier’’.
Al sinds de jaren vijftig wordt ervan uitgegaan dat de zeespiegel sneller gaat stijgen, geeft Baart aan. ''De vraag is hoe hard het nu precies gaat. Elk jaar kijken we ernaar en periodiek worden de kusten en dijken getoetst of het nog veilig is. De dijken en keringen zijn erop ontworpen dat de zeespiegel stijgt. En als een stuk kust minder veilig is dan we willen, en wat we willen verandert ook af en toe, wordt het hersteld.’’
Toevoegen forum en artikels en hoofdpagina helptekst voor Windsnelheid en -richting
De gemiddelde windsnelheid wordt bepaald over periodes van tien minuten en opgegeven in meters per seconde, kilometers per uur of Beaufort.
Spreekt het weerbericht over windkracht 8 dan is de verwachting dat de windsnelheid gemiddeld over tien minuten tussen 62-74 kilometer per uur ligt.
Klimatologen spreken van een zware storm wanneer de windsnelheid ergens boven land een uurgemiddelde haalt van windkracht 10.
22/01/2018
In de Braziliaanse staat Minas Gerais is de noodtoestand uitgeroepen vanwege een uitbraak van gele koorts. De ziekte heeft daar sinds december 2017 het leven gekost aan zeker vijftien burgers.
19/06/2018
Het aantal vluchtelingen in de wereld is voor het vijfde jaar op rij gestegen. Eind 2017 waren 68.7 miljoen mensen op de vlucht.
Belangrijkste oorzaken: Crisis in Congo, oorlog in Zuid Soedan en de vervolging van Rohingya’s in Myanmar.
Ook zijn er grote vluchtelingen stromen in Turkije en Griekenland.
16/07/2018
Landdegradatie, de vermindering van de kwaliteit van de bodem, door toedoen van menselijke activiteit vormt wereldwijd een toenemend probleem. Milieugroeperingen waarschuwen al jaren voor het fenomeen. Verhalen en getuigenissen over de menselijke impact op het milieu doen Twitter soms ontploffen en zijn de overheersende toon in veel ontwikkelingsnieuws.
Het Intergouvernementele Wetenschaps- en Beleidsplatform over Biodiversiteit en Ecosystemen (Ipbes) heeft dit jaar voor de eerste keer een rapport uitgebracht naar aanleiding van een grootschalige studie over de gevaren en de impact van landdegradatie. Het onderzoek kreeg de steun van de Verengde Naties en een van de belangrijkste conclusies is dat landdegradatie een 'kritiek' niveau bereikt heeft, wat wil zeggen dat wereldwijd 75 procent van het aardoppervlak al aanzienlijk gedegradeerd is. Volgens de modellen zou de degradatie stijgen naar 90 procent tegen 2050.
Sinds deze studie hebben nog meer rapporten hun bezorgdheid geuit over deze trend. Heel recent lanceerde het Joint Research Centre van de Europese Commissie een 'Wereldatlas van Verwoestijning' die aangeeft dat jaarlijks in de hele wereld een totale oppervlakte van ongeveer de helft van de Europese Unie (4,18 miljoen vierkante kilometer) degradeert. Vooral Afrika en Azië zijn getroffen. Maar ook voor de EU is de economische kost aanzienlijk: schattingen lopen in de tientallen miljarden per jaar.
De belangrijkste oorzaak van biodiversiteitsverlies is het verlies van leefgebied en dat houdt rechtstreeks verband met bodemdegradatie.
'Voor de mens zijn de directe gevolgen voelbaar in de voedselzekerheid. Het resultaat is dat voor mensen die afhankelijk zijn van ecosystemen voor hun levensonderhoud, hun inkomsten worden ondermijnd. Zij zijn er het slechts aan toe en worden gedwongen om hun land te verlaten en naar andere gebieden te verhuizen. Dat leidt tot conflicten.'
20/07/2018
Groenland verliest elk jaar 270 miljard ton aan ijs als gevolg van de opwarming van de aarde. De blokken die afbreken zijn bovendien veel groter dan voorheen. De vorige maand brak er een zes kilometer lang stuk ijs af. Volgens onderzoek smelt de ijsmassa op Groenland het hardst van allemaal. Het aantal ijsbergen op zee zal daardoor fors toenemen.
11/11/2018
Boven land waait het veel minder hard dan vroeger constateren wetenschappers. Naar schatting is de windsnelheid sinds de jaren 70 vorige eeuw met 25% afgenomen. Waarom: dat is nog steeds een raadsel.
Een mogelijke oorzaak is de verruwing van het landoppervlakte. Door toenemende bebouwing en groeiende steden neemt de wrijving toe en wordt de wind afgeremd.
Het kan ook te maken hebben met de klimaatverandering. De stijgende temperaturen zouden het luchtcirculatiesysteem van de aarde doen wankelen.
Satellieten laten zien dat boven zee de windsnelheid juist is toegenomen.
Minder wind zorgt voor negatieve effecten in de steden. De uitlaatgassen blijven hangen en tijdens een hittegolf is een briesje meer dan welkom.
Wind ontstaat door de zon. Als de zon flink schijnt wordt de lucht warmer, daardoor lichter en stijgt vervolgens op. Tijdens de weg omhoog koelt de lucht af, wordt daardoor zwaarder en begint te dalen. Deze luchtbewegingen zorgt ervoor dat het gaat waaien.
27/11/2018
De uitstoot van CO2 door auto’s in Duitsland blijft een stijgende lijn vertonen. 6.4% meer dan in 2010. In 2017 was dit 115 miljoen ton.
01/12/2018
Veenweidegebieden verzakken gemiddeld 6 tot 12mm per jaar.
De oorzaak hiervan is de oxidatie van het veen, dat in gang wordt gezet zodra het veen boven de grondwaterspiegel komt te liggen. Oxidatie houd in dat het veen verteerd wordt door bacteriën.
|