Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Overzicht Schuttersfeesten 1785 t/m heden

Koudst was het 2.0 oC in 07-09-1996 Zonnigst was het 12.1 uur in 05-09-1942
Warmst was het 31.9 oC in 03-09-1911 Nats was het 67.3 mm in 05-09-1987

Onderstaande overzicht geeft het weersverloop voor de Schuttersfeesten weer. De grijze lijn geeft voor de temperatuurverloop het voortschrijdend gemiddelde (V.G.) van 10 jaar. In de legenda wordt het gemiddelde weergegeven van alle jaren.

weer

weer

Schutterijen dateren al uit de middeleeuwen en waren zuiver plaatselijke instellingen. Na 1814 veranderde de situatie. De lokale schutterijen werden vanaf dat jaar eenvormig georganiseerd.
Ze kregen als taak het handhaven van binnenlandse order en rust; en het dienen in tijden van oorlog en buitenlandse dreiging.

De Haaksbergsche Schutterij ontstond op 24 maart 1785. In hoeverre de Haaksbergsche schutters betrokken waren bij de schermutselingen op de nadering van de Franse troepen in 1794/95 is niet bekend, evenmin of er enkele hebben deelgenomen aan de Russische Veldtocht van Napoleon Bonaparte. Wel is komen vast te staan dat er in die jaren schietwedstrijden werden gehouden. Samen met vele dienstplichtigen waren de Haaksbergsche schutters na de Belgische opstand gedwongen in de jaren 1830-'34 actieve dienst te verrichten. In augustus 1834 keerden zij terug. Te hunnen ere werden Schuttersfeesten georganiseerd.

Tot aan 1976 kende de schutterij geen vaste leden, met uitzondering van enkele officieren, bielemannen en vendeliers.
Degene die zich in die tijd geroepen voelde om aan het vogelschieten deel te nemen kon zich een week van te voren en zelfs nog enkele uren voor de aanvang, aanmelden als deelnemer. In augustus 1992 was de eerste koningin bij de Schutterij na 207 jaar een feit.

De Schuttersfeesten in Haaksbergen werden in het verleden gehouden tijdens het weekeinde van eind Augustus/ begin September tegelijk met de Haaksbergsche kermis, die sedert eeuwen op deze datum werd gehouden. Tegenwoordig wordt het schuttersfeest het eerste weekend van september gehouden.

Meer informatie over de Schuttersfeesten kunt u hier vinden.

 
Banner

Bezoekers

We hebben 58 gasten online