Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Griep weersverwachting

Griep weersverwachting, door melding van griepsymptomen voor vandaag en de komende dagen..

Kou, harde wind en sterke temperatuurschommelingen tasten onze weerstand aan en maken ons vatbaarder voor virussen. De verschillen tussen de symptomen van griep, een stevige verkoudheid en een andere virusinfectie zijn klein. Als je echte griep hebt ben je al snel een week uit de running, terwijl een verkoudheid vaak na een paar dagen weer over is. De griepverwachting laat zien of er naar aanleiding van het weer een grote kans is op griep of verkoudheid.

In de winter heeft onze weerstand het namelijk vaak zwaar te verduren. Dit komt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten. Hierdoor is de absolute vochtigheid lager dan in de zomer. Over het algemeen is de lucht in de winter dus relatief droog. In droge omstandigheden zijn we vatbaarder voor verkoudheid en griep. Dit komt doordat:
Het uitdrogen van slijmvliezen ervoor zorgt dat we minder speeksel produceren. Een vochtige neus en keel vangt normaal gesproken veel virussen uit de lucht op. Wanneer keel en neus uitdrogen verzwakt ons afweersysteem.

Virussen in koude omstandigheden makkelijker overleven. In droge omstandigheden kan er minder waterdamp hechten aan de virusdeeltjes, waardoor ze minder zwaar worden en dus makkelijker door de lucht kunnen zweven.

Storm, regen, kou, grote temperatuurwisselingen en weinig zonlicht zijn factoren die kunnen bijdragen aan een verminderde weerstand. Het gebrek aan zonlicht zorgt voor een verlaagd vitamine D gehalte. Storm, regen en lage temperaturen zorgen voor afkoeling van het lichaam, waarmee een aanval wordt gedaan op de weerstand.
Koude lucht vernauwt de bloedvaten in de bovenste luchtlagen. De afweercellen in de bloedvaten kunnen zo minder snel bij de plaats komen waar virussen actief zijn. Koude omstandigheden kunnen ons afweersysteem dus verzwakken.

Interessante links: griepalert.nl en rivm.nl

 
Banner

Bezoekers

We hebben 90 gasten online