Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Overzicht Pinksteren 1901 t/m heden

Koudst was het -2.0 oC in 19-05-1907 Zonnigst was het 16.4 uur in 31-05-1903
Warmst was het 30.2 oC in 10-06-1935 Nats was het 25.4 mm in 26-05-1958

Onderstaande overzicht geeft het weersverloop voor de Pinksterdagen weer. De grijze lijn geeft voor de temperatuurverloop het voortschrijdend gemiddelde (V.G.) van 10 jaar. In de legenda wordt het gemiddelde weergegeven van alle jaren.

weer

weer

Met Pinksteren wordt de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen herdacht. De Zoon van God, Christus, die gestorven is aan het kruis, is met Pasen verrezen uit de dood. Hij verschijnt nog aan de leerlingen, waarna hij met Hemelvaart definitief terug gaat naar God. Daarnaast wordt Pinksteren gezien als het begin van de katholieke kerk.

Pinksteren is ontstaan uit het joodse Wekenfeest (Sjavoeot). Dat feest was oorspronkelijk een dankfeest voor de oogst die dat jaar binnengehaald was. De neerdaling van de Heilige Geest vond plaats op het feest van de eerstelingen.

10 dagen na hemelvaart en 49 dagen na Pasen valt Pinksteren. Pinksteren is voor christenen de derde belangrijkste dag, na Pasen en Kerstmis.

De Pinksterdagen hebben in Nederland en België gezien de tijd van het jaar de beste weercijfers van alle feestdagen. Meestal overheersen zon en warmte met Pinksteren, waarvan de uiterste data liggen tussen 11 mei en 14 juni.

De maandag die volgt op Pinksteren (Pinkstermaandag of tweede pinksterdag) is een vrije dag in vele Europese landen en voor vele Nederlanders betekent Pinksteren thans weinig meer dan een extra lang weekend.

 
Banner

Bezoekers

We hebben 44 gasten online