Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Overzicht Hemelvaartsdag 1901 t/m heden

Koudst was het -1.5 oC in 16-05-1996 Zonnigst was het 14.4 uur in 02-06-2011
Warmst was het 33.7 oC in 25-05-1922 Nats was het 17.0 mm in 08-05-1975

Onderstaande overzicht geeft het weersverloop voor de Hemelvaartsdagen weer. De grijze lijn geeft voor de temperatuurverloop het voortschrijdend gemiddelde (V.G.) van 10 jaar. In de legenda wordt het gemiddelde weergegeven van alle jaren.

weer

Op Hemelvaartsdag (Latijn: Ascensionis Domini) wordt binnen het Christendom herdacht dat Jezus Christus is opgevaren naar God, zijn vader in de hemel, op de veertigste dag van Zijn opstanding. De viering is onderdeel van de paascyclus.

Hemelvaartsdag valt op de 39e dag na eerste Paasdag, en 10 dagen voor Pinksteren. De vroegst mogelijke datum is 30 april, de laatst mogelijke 3 juni. In vele landen is Hemelvaartsdag een algemeen erkende feestdag.

Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdag al voor dag en dauw om drie uur 's nachts op. Men ging zingend met blote voeten door het gras lopen, omdat men verwachtte dat dit ritueel een magische of genezende werking zou hebben. Dit werd dauwtrappen genoemd.
Nu worden in veel plaatsen jaarlijks terugkerende evenementen georganiseerd zoals het Breda Jazz Festival, Dauwpop in Hellendoorn, Het Nederlands jongleerfestival en verschillende boekenmarkten, jaarmarkten en braderie├źn. Tevens is deze dag door de ANWB tot Nationale Stoomtreindag omgedoopt. Eind 20ste eeuw kreeg deze dag steeds meer een commercieel karakter. Vele bedrijven zijn open. Ambtenaren hebben een verplichte vrije dag.

 
Banner

Bezoekers

We hebben 179 gasten online