01/02/2017
Chili gaat gebukt onder de hevigste bosbranden ooit. Er is nog steeds sprake van 61 brandhaarden in het midden en zuiden van het land. Tot vandaag is er 480.000 hectare in vlammen opgegaan. Ruim duizend huizen zijn verwoest en 11 mensen gedood. De vuurzee wordt bedwongen door teams uit onder meer Rusland, Brazilië, Portugal, Frankrijk en Spanje.
27/06/2017
Het aantal bosbranden ontstaan door bliksem in bossen in Canada en de Amerikaanse staat Alaska neemt toe.
Sinds 1975 is het aantal branden in dat gebied veroorzaakt door onweersbuien gemiddeld met 2 tot 5 procent toegenomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van NASA die maandag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change. De Nederlandse en Amerikaanse klimaatonderzoekers schrijven de toename toe aan klimaatverandering.
82 procent van de bosbranden die in 2014 woedden in het noordwesten van Canada werd veroorzaakt door bliksem. In Alaska gingen stukken bos zelfs in 95 procent van de gevallen in vlammen op ten gevolge van blikseminslag.
Volgens hoofdonderzoeker Sander Veraverbeke van de Vrije Universiteit Amsterdam kruipen de branden steeds verder noordwaarts, richting de toendra, meldt de Volkskrant dinsdag. Hij stelt in de krant dat een deel van de bodem die permanent bevroren is, kan ontdooien als daar grote bosbranden uitbreken. Als dat gebeurt ontstaat volgens Veraverbeke een kettingreactie: De broeikasgassen dragen bij aan de opwarming, en extra opwarming veroorzaakt extra onweer en dus nog meer bosbranden. De wetenschappers gebruikten satellietbeelden en een netwerk van bliksem-detectoren op de grond om tot hun bevindingen te komen.
25/10/2017
In Portugal is afgelopen maanden een areaal ter grootte van Brabant afgebrand. De laatste dagen woedden bosbranden in Noordwest-Italië. Het gevaar is nog niet geweken. De bizar grote bosbranden in Portugal zijn nog maar recent achter de rug. Er is 520.000 hectare opgebrand. De Europese Unie heeft berekend dat (qua oppervlak) circa 60% van alle Europese bosbranden dit jaar in Portugal voorkwamen. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat er zo’n groot oppervlak aan bos verloren is gegaan in Portugal.
Dit soort rampen zijn niet toe te spelen op een enkele oorzaak. De verandering van landgebruik is waarschijnlijk de grootste boosdoener. Natuurlijke bossen worden vervangen door bossen die voor de houtproductie aangeplant worden. Zo vinden we in Portugal tegenwoordig veel Eucalyptusbomen, een boomsoort die snel groeit. Maar deze snelgroeiende, economisch interessante boomsoort, brandt ook snel. Ze bevatten een olie, waardoor een brandende eucalyptusboom een ware brandhaard is. Door de olie knappen stukken bast af en vliegen bladeren met kracht in het rond. Zo’n brandend stuk bast wordt door de wind meegevoerd en kan op een andere plaats een nieuwe brand veroorzaken. Deze eucalyptusbomen zijn niet inheems en worden dus aangeplant.
En dan is klimaatverandering uiteraard een oorzaak die hier ook aan meespeelt. Ook in Portugal weet de temperatuur steeds grotere hoogtes te bereiken. Buien pakken zwaarder uit en brengen zo ook vaker onweer met zich mee. Soms zelfs droog onweer. Door de hete lucht verdampt de regen voordat die de grond bereikt. Blikseminslag is één van de grootste oorzaken van bosbranden. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat de vegetatie nog verder uitdroogt. Zo komt op nog grotere schaal ‘brandstof’ voorhanden.
25/10/2017
In California geldt momenteel de hoogste bosbrandalert. De laatste dagen woedden er nu diverse bosbranden. De temperaturen lopen zelfs op tot 40 graden, een absoluut record zo laat in oktober.
Afgelopen winter heeft veel regen gebracht voor California, waardoor de vegetatie flink gegroeid is. Daarop volgde een droge en hete zomer, die nu al lang standhoudt. De temperaturen blijven hoog en de bossen zijn uitgedroogd.
07/12/2017
Hevige bosbranden in Amerika bereiken nu Los Angeles en bedreigt nu het sterrenreservaat. Meer dan 1000 brandweerlieden doen hun best om de verschillende vuurzeeën in het 60 ha gebied onder controle te krijgen.
Er staan huisjes in dit gebied met een marktwaarde van 25 miljoen euro.
18/12/2017
Op dit moment woed de grootste bosbrand ooit in Californië. Tussen Los Angeles en Santa Barbara in California staan twee natuurparken van bijna 1000 vierkante kilometer in brand. Nog nooit in de geschiedenis van Californië woedde er zo’n grote brand. Brandweermannen zijn al maanden in de weer om de branden in de natuurparken rondom Los Angeles en Santa Barbara te bestrijden. Na de zomer steken de zogenaamde St Ana winden op die droge lucht uit de Mojave woestijn over de bergketens richting de kust sturen. De föhnwinden nemen langs de kust door de ligging van hogedrukgebieden op de Oceaan en het continent soms toe tot orkaankracht waarbij de luchtvochtigheid daalt soms tot onder de 10%.
De situatie rondom Santa Barbara en Los Angeles blijft de komende dagen of weken kritiek.
Net zoals de rest van de wereld warmt het ook in Californië op. Ook daar ligt de gemiddelde temperatuur ruim een graad hoger dan 100 jaar geleden. Door hogere temperaturen drogen gronden en bossen uit en worden zo vatbaarder voor brand. Het bosbrandseizoen is langer geworden, het begint vaak al in maart en eindigt in het najaar. Er is ruim voldoende brandstof voor de branden. Ook op dit moment blijft regen uit. Rondom een groot hogedrukgebied op de Stille Oceaan trekken fronten vanaf de Oceaan noord van de branden langs.
19/12/2017
De branden in Californië hebben Montecito, het bekende dorp voor ijken, bereikt. De vuurzee bedreigt nu de huizen van onder anderen Opray Winfrey en Rob Lowe
|