Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Hitte (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Hitte
#1194
Hitte 1 Jaar geleden Karma: 0  
13/03/2023
De lente in Europa is officieel nog niet begonnen, maar in Spanje kreunen miljoenen mensen nu al bij recordtemperaturen van soms boven de 30 graden.
Tienduizenden mensen stroomden dit weekeinde naar de stranden van de Middellandse Zee om af te koelen. Mallorca beleefde de eerste tropische nacht van het jaar. Van zaterdag op zondag bleven de minimumtemperaturen in delen van het vakantie-eiland boven de 20 graden.
Het weerstation van Palma de Mallorca registreerde zaterdag om 14.00 uur met 27,3 graden de hoogste temperatuur daar ooit gemeten voor de maand maart. In Castellon in de regio Valencia was het zelfs 30,8 graden, 0,6 graad warmer dan het vorige record.
Meteorologen spreken van 'abnormale' temperaturen voor maart, het weer lijkt op dat van de late lente of vroege zomer.
Vorig jaar registreerde Spanje het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1916. In opeenvolgende hittegolven van mei tot oktober vorig jaar, steeg het kwik in grote delen van het land boven de 40 graden. 2022 was ook meteen een van de droogste jaren, met alleen in 2005 en 2017 minder neerslag, waardoor ook in een groot deel van het land droogte heerste.

06/04/2023
Vorige maand was wereldwijd de op een na warmste maart ooit. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Alleen in maart 2016 was het nog warmer.

In het zuiden en midden van Europa waren de luchttemperaturen hoger dan gemiddeld, terwijl de temperaturen in het noorden van Europa veelal lager dan gemiddeld waren. In grote delen van Noord-Afrika, het noordoosten van Noord-Amerika en Australië was het volgens Copernicus veel warmer dan normaal. Dat was ook het geval in Azië, waar veel temperatuurrecords voor maart werden geregistreerd. Aan de andere kant was het veel kouder dan gemiddeld in het westen en midden van Noord-Amerika.

In een deel van Europa was maart ook natter dan gemiddeld. Dat was het geval in het westen en noordoosten van Europa. Op het Iberisch schiereiland was juist sprake van drogere omstandigheden. In Spanje was het erg heet en in het noorden van het land woedden al natuurbranden. Buiten Europa was het onder meer in delen van de Verenigde Staten, Azië, Nieuw-Zeeland en Australië natter dan gemiddeld. In veel gebieden leidde hevige regen tot overstromingen.

De warmte kan gelinkt worden aan de opwarming van de aarde. Klimaatverandering draagt niet alleen bij aan warmer weer maar leidt ook tot meer extreme weersomstandigheden zoals droogte of veel regen.

15/06/2023
De wereldwijde temperatuur bereikte deze maand in noodtempo een recordniveau. En El Niño moet nog beginnen. De warme golfstroom kan 2023 met gemak het heetste jaar ooit maken, vrezen klimaatwetenschappers.

De gemiddelde temperatuur voor juni is tot nu toe bijna 1 graad hoger dan normaal voor deze maand. Hoewel de maand nog lang niet ten einde is, ziet het er slecht uit. Volgens klimaatwetenschappers volgt de temperatuur het patroon van een steeds krachtigere wereldwijde opwarming. 2023 zou daardoor het recordjaar 2016 kunnen verslaan.

Er is ook een goede kans dat de gemiddelde temperatuurstijging de 1,5 graad overschrijdt, een kritiek punt waarna de kans op hittegolven, droogte, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden fors toeneemt. En niet alleen het land warmt op, ook de oceanen hebben voor de tweede maand op rij een recordtemperatuur bereikt.

19/07/2023
In de Spaanse regio Catalonië is een temperatuurrecord gebroken. Volgens de Catalaanse weerdienst Meteocat werd dinsdag een temperatuur van 45 graden gemeten op een weerstation in Darnius. Volgens de weerdienst is dat de hoogste temperatuur die ooit in Catalonië is gemeten.
Het nieuwe record is een flinke verbetering ten opzichte van het vorige record. Dat stond op 43,8 graden en werd op 29 juni 2019 gemeten in Alcarràs.

Elders in Spanje is het ook nog steeds zeer heet. De Spaanse nationale weerdienst Aemet meldt dat de gemiddelde temperatuur in juli tot nu toe 1,8 graden boven het gemiddelde ligt. De hitte is ook te merken aan de temperatuur van het water rond het Iberisch schiereiland. De zeetemperatuur ligt momenteel ongeveer 2 graden boven het gemiddelde, en in delen van de Middellandse Zee bereikt de temperatuur van het water 28 graden.

Zowel in Griekenland als in Zwitserland zijn honderden bewoners geëvacueerd vanwege bosbranden. Door de hitte en de aanhoudende droogte stijgt het risico op bosbranden in Zuid-Europa.

27/7/2023
Ongekend extreme hitte op noordelijk halfrond
Mijn kan nu met zekerheid zeggen dat de temperaturen die nu gehaald worden in zowel Zuid-Europa als Noord-Amerika, niet zouden zijn voorgekomen zonder klimaatverandering'.

Tenzij de wereld overschakelt op schone energie, zullen hittegolven volgens voorspellingen steeds vaker voorkomen en intenser worden door klimaatverandering. Hittegolven zoals die van deze maand zouden volgens de studie regelmatig kunnen voorkomen als de opwarming van de aarde 2 graden boven het pre-industriële tijdperk stijgt.
Het is natuurlijk aan iedereen om te kijken wat we er zelf aan kunnen doen. En dat kan heel klein zijn, doordat je minder gaat vliegen of meer groen in je straat probeert te krijgen.

Enorme bosbranden op Rhodos en La Palma (vorige week) zorgden ervoor dat toeristen op de vlucht sloegen. Dit weekend steeg de temperatuur op Rhodos naar recordhoogte: 49 graden. In Italië gold in zestien steden - waaronder Rome, Florence en Bologna - de alarmfase vanwege de hitte. Tegelijkertijd vielen hagelstenen ter grootte van tennisballen in delen van Noord-Italië. Ook het zeewater wordt steeds warmer, met temperaturen in de Middellandse Zee die ruim 2 graden hoger zijn dan normaal voor deze tijd van het jaar. Langs de kust van Spanje bedraagt de gemiddelde watertemperatuur deze maand 24,6 graden, terwijl dat normaal 22,4 graden is.

In noordelijke delen van China bereikten de temperaturen ongekende hoogten, terwijl de zuidoostelijke kusten getroffen werden door zware regenval en tyfoons. Als reactie daarop kochten de Chinezen deze zomer ruim 12 miljoen airco's, een stijging van 36 procent ten opzichte van 2022. Schuilkelders voor luchtaanvallen werden opengezet om de bevolking te beschermen tegen de hitte.

Bijna een derde van de Amerikanen - meer dan 113 miljoen mensen - kreeg deze maand te maken met een of andere vorm van hitteadvies. Binnenblijven en veel drinken was het parool in grote delen van het zuiden en zuidwesten, waar temperaturen recordhoogtes bereikten. Op sommige plaatsen bleef het wekenlang boven de 40 graden, met uitschieters tot 48 graden. Zelfs 's nachts waren de omstandigheden zwaar, met minimumtemperaturen boven de 30 graden.

De recente hittegolven waren ongeveer 2,5 graad warmer in Zuid-Europa dan ze zouden zijn geweest zonder klimaatverandering, 2 graden warmer in Noord- Amerika en 1 graad warmer in China, aldus de WWA.

02/08/2023
Wereldwijd zijn er zorgen om de reeks van hitterecords doordat in juli abnormale weersomstandigheden op het noordelijk halfrond werden waar genomen. Wereldwijd werd zelfs de warmste dag ooit gemeten.
Op 16 juli kwam het kwik boven de 50 graden in Death Valley in de VS en in het noordwesten van China. In Noord-Afrika kwamen nachttemperaturen voor van boven de 32 graden. Het Antarctische zee-ijs bereikte historisch lage niveaus. Voor de kust van Florida werd het water zo warm dat koraal zienderogen verbleekte. In Zuid-Europa gold op veel dagen een hittealarm en werd het Griekse vakantie-eiland Rhodos geëvacueerd vanwege ongekende branden. In delen van de VS en Canada veroorzaakte de rook van bosbranden ademhalingsproblemen bij bewoners.
Hoewel natuurlijke factoren zoals El Niño volgens wetenschappers een rol spelen bij deze weersextremen, is door mensen veroorzaakte opwarming volgens hen de onderliggende oorzaak.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1228
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 03/08/2023 19:45 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Klimaatverandering gevolgen
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2005
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2006
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2007
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2008
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread linkthread link Trends in de primaire klimaateffecten
Erwin 31/07/2010 16:18
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2009
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2010
Erwin 30/01/2010 13:14
 
thread linkthread linkthread link De aarde kan goed tegen opwarming
Erwin 13/05/2010 10:28
 
thread linkthread linkthread link Diersoorten weg door klimaatverandering
Erwin 19/07/2010 18:46
 
thread linkthread linkthread link Groenland stijgt steeds sneller door smeltend ijs
Erwin 25/07/2010 10:58
 
thread linkthread linkthread link Droogte laat grondwater verder dalen
Erwin 25/07/2010 11:02
 
thread linkthread linkthread link Hitte problematisch voor stroomproductie
Erwin 25/07/2010 11:07
 
thread linkthread linkthread link Chinese gletsjer smelt het snelst
Erwin 25/07/2010 12:30
 
thread linkthread linkthread link Komende jaren brengen nieuwe warmterecords
Erwin 29/07/2010 19:21
 
thread linkthread linkthread link Klimaatverandering zorgt voor extra ruimteafval
Erwin 31/07/2010 15:48
 
thread linkthread linkthread link Ons ontbijtje wordt duurder
Erwin 04/08/2010 20:22
 
thread linkthread linkthread link Minder land- zeeijs
Erwin 07/08/2010 16:26
 
thread linkthread linkthread link Rusland brandt
Erwin 07/08/2010 16:36
 
thread linkthread linkthread link Natuurrampen: Overstromingen
Erwin 08/08/2010 10:08
 
thread linkthread linkthread link Natuurrampen: Hitte en Bosbranden
Erwin 10/08/2010 11:44
 
thread linkthread linkthread link Het wordt warmer, natter en zonniger
Erwin 03/11/2010 22:23
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2011
Erwin 17/01/2011 17:44
 
thread linkthread linkthread link Wateroverlast, overstromingen
Erwin 17/01/2011 17:53
 
thread linkthread linkthread link Noordpool, Groenland
Erwin 23/01/2011 14:55
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 30/01/2011 12:10
 
thread linkthread linkthread link Sneeuwstormen
Erwin 04/02/2011 19:58
 
thread linkthread linkthread link Stormen cyclonen
Erwin 04/02/2011 20:34
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 01/05/2011 14:31
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 23/06/2011 16:39
 
thread linkthread linkthread link Verdwenen warmte in oceaan gevonden
Erwin 11/09/2011 17:12
 
thread linkthread linkthread link Meer koude winterextremen
Erwin 11/09/2011 17:17
 
thread linkthread linkthread link zuurstofgehalte / concentratie
Erwin 19/12/2015 07:26
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2012
Erwin 05/01/2012 17:59
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 19/01/2012 18:25
 
thread linkthread linkthread link Vulkaanuitbarstingen en aardbevingen
Erwin 28/02/2012 20:00
 
thread linkthread linkthread link Droogte en Hittegolf
Erwin 31/03/2012 16:30
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 31/03/2012 16:35
 
thread linkthread linkthread link Zeewater
Erwin 21/04/2012 08:16
 
thread linkthread linkthread link Ozonlaag blijft zorgenkind
Erwin 15/05/2012 19:41
 
thread linkthread linkthread link Groenlandse ijskap
Erwin 28/05/2012 10:08
 
thread linkthread linkthread link Lage waterstanden
Erwin 24/06/2012 18:42
 
thread linkthread linkthread link Uitputting van het grondwater
Erwin 26/06/2012 21:16
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2-uitstoot
Erwin 26/06/2012 21:19
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 04/07/2012 22:17
 
thread linkthread linkthread link Gevolgen voor Nederland
Erwin 29/07/2012 14:36
 
thread linkthread linkthread link Sneeuw
Erwin 11/08/2012 16:28
 
thread linkthread linkthread link Permafrost
Erwin 11/08/2012 16:31
 
thread linkthread linkthread link Patagonische ijsvelden
Erwin 21/09/2012 21:17
 
thread linkthread linkthread link Landbouwgrond wordt minder vruchtbaar
Erwin 25/11/2012 14:54
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2013
Erwin 31/12/2012 14:18
 
thread linkthread linkthread link Hitte en bosbranden
Erwin 09/01/2013 18:41
 
thread linkthread linkthread link Permafrost
Erwin 22/02/2013 16:57
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2-uitstoot
Erwin 06/03/2013 19:22
 
thread linkthread linkthread link Aanhoudende koude
Erwin 11/08/2013 15:19
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 11/08/2013 15:22
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 11/08/2013 15:25
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 11/08/2013 15:34
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2014
Erwin 07/01/2014 18:52
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 17/02/2014 21:17
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 11/08/2014 21:30
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 11/08/2014 21:36
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 11/08/2014 21:37
 
thread linkthread linkthread link Groenlandse ijskap
Erwin 11/08/2014 21:40
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2015
Erwin 17/01/2015 07:22
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 02/02/2015 19:02
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 22/06/2015 21:37
 
thread linkthread linkthread link Antarctica
Erwin 22/06/2015 21:40
 
thread linkthread linkthread link Noordpoolgebied
Erwin 23/07/2015 21:13
 
thread linkthread linkthread link Hittegolf
Erwin 04/08/2015 18:39
 
thread linkthread linkthread link Geen sneeuw
Erwin 24/12/2015 18:26
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2016
Erwin 11/01/2016 20:33
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 08/03/2016 18:49
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 22/03/2016 20:18
 
thread linkthread linkthread link Noordpoolgebied
Erwin 17/04/2016 10:39
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 15/07/2016 20:44
 
thread linkthread linkthread link IJskappen
Erwin 15/07/2016 21:03
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 27/07/2016 20:34
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 18/11/2016 20:38
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2017
Erwin 18/01/2017 18:56
 
thread linkthread linkthread link Rapport van EMA
Erwin 29/01/2017 11:30
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 01/02/2017 18:29
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 07/02/2017 18:31
 
thread linkthread linkthread link Antarctica
Erwin 09/02/2017 21:00
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 17/02/2017 19:06
 
thread linkthread linkthread link Klimaatvluchtelingen
Erwin 18/02/2017 18:25
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 07/03/2017 19:14
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 08/03/2017 17:42
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 14/03/2017 19:11
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 28/03/2017 20:35
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 22/04/2017 07:16
 
thread linkthread linkthread link Zuurstof
Erwin 07/06/2017 21:01
 
thread linkthread linkthread link Steden
Erwin 07/06/2017 21:12
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 12/07/2017 20:13
 
thread linkthread linkthread link Gletsjers
Erwin 08/09/2017 18:22
 
thread linkthread linkthread link Stormen, Tornados, Orkanen
Erwin 08/09/2017 18:30
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2018
Erwin 30/01/2018 18:35
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 11/03/2018 16:42
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 21/03/2018 19:03
 
thread linkthread linkthread link Antarctica
Erwin 09/07/2018 09:15
 
thread linkthread linkthread link Golfstroom
Erwin 09/07/2018 09:35
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 09/07/2018 09:42
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 10/07/2018 20:28
 
thread linkthread linkthread link Klimaat doelen
Erwin 30/12/2018 12:57
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 30/12/2018 13:05
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 30/12/2018 13:18
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 30/12/2018 13:31
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2019
Erwin 13/01/2019 09:22
 
thread linkthread linkthread link Groenland
Erwin 02/02/2019 08:28
 
thread linkthread linkthread link Antartica
Erwin 02/02/2019 08:30
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 16/02/2019 07:45
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 13/08/2019 08:30
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 22/08/2019 21:22
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 22/08/2019 21:24
 
thread linkthread linkthread link Gletsjers
Erwin 11/10/2019 21:11
 
thread linkthread linkthread link Energie
Erwin 15/11/2019 20:43
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2020
Erwin 03/01/2020 18:23
 
thread linkthread linkthread link Coronavirus
Erwin 18/03/2020 20:46
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 14/06/2020 10:06
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 14/06/2020 10:56
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 14/06/2020 11:03
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 en methaangas
Erwin 28/09/2020 19:48
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 28/09/2020 20:48
 
thread linkthread linkthread link Drinkwater
Erwin 28/09/2020 20:51
 
thread linkthread linkthread link Groenland
Erwin 12/10/2020 20:50
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 12/10/2020 21:03
 
thread linkthread linkthread link Antartica
Erwin 16/11/2020 20:37
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2021
Erwin 26/01/2021 18:05
 
thread linkthread linkthread link Coronavirus
Erwin 26/01/2021 18:07
 
thread linkthread linkthread link Warme golfstroom
Erwin 16/05/2021 10:31
 
thread linkthread linkthread link Klimaatverandering seizoenen
Erwin 16/05/2021 12:20
 
thread linkthread linkthread link Zeespiegelstijging
Erwin 16/05/2021 12:23
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 23/10/2021 07:45
 
thread linkthread linkthread link Klimaatrampen
Erwin 23/10/2021 08:05
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2022
Erwin 13/01/2022 19:15
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 26/05/2022 07:36
 
thread linkthread linkthread link Zuidpool
Erwin 26/05/2022 07:37
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 26/05/2022 07:39
 
thread linkthread linkthread link Coronavirus
Erwin 26/05/2022 07:40
 
thread linkthread linkthread link Gletsjers
Erwin 08/11/2022 18:24
 
thread linkthread linkthread link Groenland
Erwin 08/11/2022 18:53
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 08/11/2022 18:56
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 08/11/2022 19:00
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 08/11/2022 19:22
 
thread linkthread linkthread link Drinkwater
Erwin 08/11/2022 19:33
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 09/11/2022 18:25
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2023
Erwin 31/12/2022 08:37
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 24/07/2023 20:32
 
thread linkthread linkthread link Zuidpool
Erwin 24/07/2023 20:34
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 24/07/2023 20:39
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 01/08/2023 20:41
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 01/08/2023 20:46
 
thread linkthread linkthread link Zomer
Erwin 05/12/2023 19:50
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 05/12/2023 20:35
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 55 gasten online