05/01/2006: December en januari, het zouden de maanden moeten zijn dat het vriest dat het kraakt, of dat de ene depressie na de andere vanaf de Atlantische Oceaan over Nederland trekt met regen en wind. Maar beide weertypen treden de laatste jaren nog maar zelden op. Zowel de typische Nederlandse zuidwester als de snijdende koude oostenwind is zoek. In plaats daarvan hebben we de laatste 5 tot 10 jaar heel rustig, tamelijk zacht weer. De oorzaak zijn de hoge drukgebieden boven Engeland, Frankrijk of Nederland. die tot grote hoogte zijn gevuld met relatief zachte lucht. Naast mist, lage bewolking en gebrek aan wind leidt dit tot luchtvervuiling. Rook uit de schoorsteen kan bij zo’n temperatuurinversie (omkering van temperatuurlagen) maar moeilijk weg, want warme lucht stijgt alleen op als de lucht erboven kouder is. Afgelopen zomer was het in de poolstreken drie graden warmer dan normaal. Het inademen van openhaard rook is ronduit ongezond, het is zelfs 12 keer zo giftig als de rook van andermans sigaretten.
13/01/2006: Wetenschappers hebben gistgeren verrast en geschokt gereageerd op de ontdekking dat bomen en gras zouden kunne bijdrage aan het broeikaseffect op aarde, doordat ze het broeikasgas methaan (CH4) uitstoten. De boom als luchtvervuiler wie had dat ooit gedacht ? Ze schatten dat misschien wel een derde van de totale hoeveelheid methaan in de atmosfeer geproduceerd kan zijn door groene planten.
13/01/2006: Alarm over ambities grote vervuilers. De 6 landen VS, China, India, Australië, Japan en Zuid-Korea zijn niet van plan om in de strijd tegen het broeikaseffect minder fossiele brandstof te gebruiken. Samen zijn de 6 landen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen in de wereld. Als India en China per hoofd van de bevolking net zoveel energiebronnen willen gebruiken als Japan, hebben ze daarvoor alle hulpbronnen op aarde nodig.
30/01/2006: De oceanen verliezen aan opnamecapaciteit van broeikasgas. Tot nu toe is altijd gedacht dat plankton een belangrijke medestander is in de bestrijding van het broeikasgas koolstofdioxide. Uit onderzoek kan echter geconcludeerd worden dat de opnamecapaciteit van het plankton wel eens veel minder zou kunnen zijn dan werd gedacht. De reden is de opwarming van de bovenlaag van de oceanen.
09/02/2006: De langste gletsjer van Europa is vorig jaar 66 meter gekrompen. Het smelten van de Aletsch-gletsjer (23 km) in de zuidelijke Alpen is het gevolg van de opwarming van de aarde. De Trifts-gletsjer (5 km) verloor vorig jaar maar liefst 216 meter.
11/02/2006: Catastrofe in Zuid-Duitse Beieren door de aanhoudende sneeuwval. Duizenden personen, onder wie steeds meer militairen, zijn onafgebroken bezig de soms metershoge lagen sneeuw van daken te verwijderen.
23/02/2006: De gletsjers op zuidelijk Groenland zijn de laatste 10 jaar nog harder gesmolten en afgezakt naar zee dan men al vreesde. Een van Groenlands grootste gletsjer, de Helheim Gletsjer, sneller dan verwacht aan het smelten is en ook sneller naar de Atlantische Oceaan afzakt. Sinds 2001 was zijn tempo omhoog gegaan van 20 naar bijna 35 meter per dag. Het versnelt afstromen en smelten van gletsjers is naar men aanneemt verantwoordelijk voor 70% van de 225 kubieke kilometer ijs die Groenland vorig jaar kwijtraakte ( in tegenstelling tot 90 kubieke kilometer in 1996). En ook voor 17% van de geschatte 2,5 millimeter jaarlijkse verhoging van het wereldwijde zeewaterniveau.
03/03/2006: Miljoenen hectare Canadees bos (2.5 * Nederland) leggen het loodje door een invasie van de kevers Moutain Pine Beetle. Door een periode van zachtere winters is hun aantal explosief gestegen. De vrees bestaat dat het probleem toeneemt als gevolg van de opwarming van de aarde.
15/03/2006: De atmosfeer was nog nooit zo vervuild met broeikasgassen die het klimaat op aarde kunnen aantasten. Volgens WMO neemt vooral de hoeveelheid kooldioxide (CO2) toe. Dit is het belangrijkste broeikasgas dat vrijkomt door menselijk handelen. Het gas ontstaat bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie en kolen.
16/03/2006: Door de opwarming van het klimaat leverden Groenland en het West-Antarctisch ijsveld de laatste 10 jaar jaarlijks twintig miljard ton zoetwater aan de oceanen, door smeltend ijs en sneeuw.
16/03/2006: De met uitsterven bedreigde kikker- en paddensoorten in de jungle van Zuid-Afrika, waarschijnlijk slachtoffer van de opwarming van de aarde, zijn waarschijnlijk de voorbode van de grootste uitsterving van rassen sinds de dinosaurus 65 miljoen jaar geleden van de aardbodem verdween. Schattingen wijzen uit dat het uitsterven van diersoorten nu zo’n 50 maal sneller gaat dan wat zij uit onderzoek van vroegere tijden weten.
1/5/2006: Jaarlijks smelt 7% van de gletsjers van her Qinghai-Tibet plateau, ook wel het ‘dak van de wereld, genoemd. Het ijs smelt sneller door de stijgende temperaturen wereldwijd. Uiteindelijk gaan zandstormen het gebied teisteren.
15/07/2006: Laagterecord neerslag. Gemiddelde neerslag in juni: 73 mm 2006 in Twente 5 mm.
29/07/2006: juli 2006 de warmste maand ooit met een maandgemiddelde etmaal temperatuur van 22,4 graden Celsius.
13/08/1006: Het aantal trekvogels dat jaarlijks terugkeert uit Afrika daalt sinds 1970 dramatisch. Een mogelijke reden is dat natte gebieden in de Sahel steeds minder voorkomen.
06/09/2006: Het kooldioxidegehalte in de dampkring is de afgelopen 800.000 jaren nog nooit zo hoog geweest als nu.
Dat maken wetenschappers op uit een 3.2 kilometer lange ijskern die ze uit de miljoenen jaren ijskap hebben gehaald.
15/09/2006: De ijskap in het Noordpoolgebied is vorig jaar met 14% geslonken in vergelijking met begin 2004. In tegenstelling tot andere jaren blijkt de ijslaag niet alleen in de zomer, maar ook in de winter kleiner te zijn geworden.
17/09/2006: De door broeikasgassen opgewarmde aarde zorgt op haar beurt ook weer voor toename van deze gassen. Het effect ervan is dat de klimaatverandering wel eens een stuk harder zou kunnen gaan dan tot nog toe vermoed.
27/09/2006: Door de snelle temperatuurstijging dreigt de aarde het warmst te worden in een miljoen jaar tijd. In de afgelopen decennia is de temperatuur met 0,6 graad Celsius gestegen. Daarmee is onze planeet Nu al in 12.000 jaar niet zo warm geweest. Met een stijging van nog eens 1 graad wordt een gemiddelde temperatuur bereikt die vermoedelijk een miljoen jaar geleden voor het laatst heerste.
21/09/2006: Nieuwe vorm tuberculose slaat toe. Er is een nieuwe vorm van tuberculose waargenomen waartegen voorlopig geen enkel medicijn is Opgewassen. Mensen sterven binnen 10 dagen na diagnose.
28/09/2006: September 2006 is uitgeroepen tot de warmste septembermaand in drie eeuwen. Ook de julimaand was al de warmste van de laatste driehonderd jaar. De warmste septembers volgen elkaar betrekkelijk snel op. In 1999 werd september voor het laatst Benoemd tot de warmste in drie eeuwen. 1994 had eveneens twee maanden, juli en november.
29/09/2006: Zeewater 19 graden, nooit zo warm geweest
09/10/2006: China heeft smeltende gletsjers in het noordwesten van het land tot verboden gebied verklaard voor toeristen, een bron van drinkwater voor miljoenen mensen. De gletsjers in de Tianshan smelten door de wereld wijde opwarming in rap tempo.
11/2006: Wetenschappers luiden de noodklok over de toestand van de oceanen. Niet alleen de zeespiegel stijgt, maar het zeewater wordt ook warmer en zuurder.
10/11/2006: Vorige week stond het water zo hoog dar er paarden in het Friese marrum verdronken, rolden er hogere golven over de Waddenzee dan ooit eerder gemeten. Die kunnen niet worden tegengehouden door hogere dijken.
10/11/2006: De herfst blijft extreem zacht en de kans is groot dat de recordzachte herfst van vorig jaar dit jaar alweer wordt aangescherpt. De natuur is dit jaar nog groener dan vorig jaar en de bladeren blijven veel langer aan de bomen zitten dan andere jaren.
18/11/2006: Het is in de Bilt nog nooit zo laat in het jaar zo warm geweest. Het kwik kwam tot 16.6 graden Celsius. Het landelijke record stond op 20 graden. Het weer is de hele maand november al veel te zacht.
20/11/2006: De herfst van dit jaar was de warmste in de afgelopen drie eeuwen. Er zijn drie oorzaken te noemen: De uitzonderlijke warme herfst dit jaar, de zuidenwind en de warme zomer. Juli was wat de gemiddelde temperatuur betreft de warmste in drie eeuwen. De warmste herfst van de afgelopen drie eeuwen blijkt warmer dan verwacht. De gemiddelde temperatuur over september, oktober en november is 13.6 graden. Er zijn drie oorzaken: de opwarming van de aarde, de zuidenwind die bijna het hele seizoen zachte lucht onze kant uitblies en het na-ijleffect van de uitzonderlijk warme zomer.
06/12/2006: De ergste droogte in honderd jaar tijd in Australie heeft zeer ernstige gevolgen voor de landbouw. De opbrengst van de wintergewassen is met ruim 60% gedaald.
14/12/2006: Het wereldwijd platbranden van oerbossen levert een forse bijdrage aan het broeikaseffect. Sommige deskundigen spreken zelfs van dertig procent.
15/12/2006: De klimaat verandering kan leiden tot grote risico’s voor de Europese economieën die afhankelijk zijn van de wintersport. Het blijkt dat de temperatuur in de Alpen in de regio, die gevoelig is voor temperatuur schommelingen, recent drie keer zo veel is gestegen dan de gemiddelde in de wereld.
30/12/2006: In het Canadese deel van het Noordpoolgebied is een enorme ijsplaat van 66 vierkante kilometer afgebroken. In de afgelopen 25 jaar is niet eerder zo’n groot stuk afgebroken.
|