12/01/2022
De oceaantemperatuur is in 2021 voor het zesde achtereenvolgende jaar toegenomen ondanks de La Nina (afkoeling in de Stille Oceaan).
Internationale onderzoekers hebben deze bevindingen gisteren gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Advances in Atmospheric Sciences’.
De oceanen waren in 2021 warmer dan ooit sinds de metingen in 1955 plaatsvonden.
28/04/2022
Als de wereld door blijft gaan met landbouw die niet duurzaam is, komt er over een aantal jaar een gebied ter grootte van Zuid-Amerika bij met een zwaar aangetaste aardbodem. Dat concludeerden de Verenigde Naties bij de presentatie van het 'Global Land Outlook 2-rapport'. 'Decennia van ontbossing, mijnbouw en industriële vervuiling hebben hun tol geëist van de planeet.'
Bijna de helft van het landoppervlak van de wereld wordt nu ingenomen door landbouw, waarvoor stukken bos zijn gekapt. De wereldwijde voedselsystemen zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de ontbossing en 70 procent van het zoetwatergebruik.
Ze zijn ook de grootste oorzaak van het uitsterven van verschillende levenssoorten, wat tegenwoordig honderd tot duizend keer sneller gaat dan vroeger. Het risico van wijdverbreide, abrupte of onomkeerbare veranderingen van het milieu zal toenemen.
Hoe we landbronnen beheren en gebruiken, bedreigt de gezondheid en het voortbestaan van veel soorten op aarde, inclusief de menselijke soort. Minstens 70 procent van het beschikbare land is omgezet voor menselijk gebruik, en het meeste daarvan is gedegradeerd. Dat betekent dat gewassen niet zo goed groeien als vroeger. ,,Er is niet veel land meer over. En toch zien we nog steeds een versneld tempo van veranderingen in landgebruik plaatsvinden.
Ondertussen eist de wereld meer voedsel om de groeiende bevolking te voeden, terwijl de inspanningen om klimaatverandering te bestrijden soms tegengesteld zijn. Zo moeten bossen intact gelaten worden, maar is er ook ruimte nodig voor windparken en zonnepanelen. Er is niet veel grond meer over om mee te werken. De afgelopen jaren is toegezegd per jaar een stuk land ter grootte van China (10 miljoen vierkante meter) te zullen herstellen. Maar eenvoudig is dat niet, want de kosten daarvoor bedragen ongeveer 1,6 miljard euro. Het rapport is positief over de ontwikkelingen in landen als Argentinië, de VS en ook Koeweit en Irak. Grote zorgen zijn er over Afrika, waar weinig geld is om te investeren.
04/05/2022
De bodemtemperatuur in het landelijk gebied van Nederland is in de afgelopen 40 jaar gemiddeld met 1.5 graden Celsius gestegen. De stijging van de luchttemperatuur door klimaatverandering wordt voor een gedeelte gebufferd, doordat de bodem die warmte opslaat.
De verwachting is dat de bodem sterk kan uitdrogen in gebieden met weinig vegetatie (de ruimtelijke massa van planten-individuen, in samenhang met de plaats waar zij groeien en in de rangschikking die zij uit zichzelf hebben aangenomen), zoals heidevelden, duinen en zandverstuivingen. Daardoor kan de bodemtemperatuur veel sterker stijgen dan de gemiddelde luchttemperatuur.
12/05/2022
De opwarming van het klimaat zet niet alleen door maar versnelt ook nog steeds.
05/07/2022
Amsterdam gaat verdwijnen. Maar niet alleen de hoofdstad van Nederland wordt onbewoonbaar, ook Bordeaux en Hamburg komen onder water te staan. Dit horrorscenario is gebaseerd op de onderzoeksresultaten van de Amerikaanse organisatie Climate Central, een samenwerkingsverband van klimatologen, die in haar berekeningen rekening heeft gehouden met de stijging van de zeespiegel.
Tegen 2050 zullen wereldwijd 300 miljoen mensen zonder huis zitten, zeggen de academici van Climate Central na nieuw onderzoek, en ze zijn niet de enigen. In Europa worden vooral Nederland, België en Duitsland getroffen door overstromingen. Britse kustgemeenschappen kunnen in minder dan 30 jaar onder water staan.
De zeespiegel zou zelfs 10,8 meter kunnen stijgen als de temperatuur met vier graden boven het pre-industriële niveau uitstijgt. Zelfs bij een stijging met twee graden zouden 130 miljoen mensen wereldwijd hun huis verliezen, zeggen de Amerikanen. Dat komt nog bovenop andere problemen door de opwarming van de aarde.
Uit onderzoek blijkt ook dat de zeespiegel tussen 1000 en 1400 met 8 centimeter daalde. Dat hing samen met een temperatuursdaling van 0,2 graden. Het toont volgens de onderzoekers aan hoe kleine verschillen in temperatuur al een groot effect kunnen hebben. Ze waarschuwen daarom om niet te licht te denken over kleine schommelingen in onze huidige temperaturen.
04/08/2022
Help: De aarde draait harder
Wetenschappers zijn verbijsterd over de ontdekking dat de aarde sinds een tijdje harder draait dan normaal.
De dagen zijn daardoor korter dan gewoonlijk. Uit nieuwe metingen van het National Physic Laboratory van het Verenigd Koninkrijk blijkt dat de aarde momenteel sneller draait dan een halve eeuw geleden.
OP 29 juni duurde de volledige omwenteling van de aarde 1.59 ms minder dan 24 uur. Het was daarmee de kortste dag ooit gemeten.
29/11/20222
Het Europese weermodel ECMWF heeft een nieuwe voorspelling voor de winter van 2022/2023 in Europa gepubliceerd en die is behoorlijk schokkend.
Experts spreken over een recordwinter voor 2022/2023 en dan niet in de positieve zin. Het ziet er naar uit dat het komende winter bijzonder warm en droog wordt.
Vooral februari 2023 wordt bijzonder warm. De temperatuurafwijkingen komen neer op wel 2 graden boven het klimaatgemiddelde.
01/12/2022
Windparken zijn energiebronnen, maar ook atmosfeer-mixers. Daardoor verandert het weer in de omgeving van de molens, blijkt uit onderzoek van het KNMI. De wind in de buurt van windparken neemt gemiddeld af en ook de temperatuur en luchtvochtigheid veranderen.
Het draaien van de rotorbladen van een windturbine zet de bewegingsenergie van wind om in elektriciteit. Hierdoor neemt de wind achter de turbine af. Door het draaien van de rotoren mixen bovendien de verschillende luchtlagen; vocht en warme lucht worden meer door elkaar gemengd en daardoor kunnen wolken worden gevormd of juist oplossen. In welke mate dit gebeurt is nog onduidelijk. Het effect van het draaien van de rotorbladen is niet alleen plaatselijk, maar ook op grotere afstand nog merkbaar, tot 150 kilometer verderop. Omdat er steeds meer en grotere windparken komen, is het belangrijk om te weten of die effect hebben op de natuur en/of het weet Hiervoor is nog meer onderzoek nodig.
|