Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Klimaatverandering gevolgen 2016 (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Klimaatverandering gevolgen 2016
#667
Klimaatverandering gevolgen 2016 8 Jaren, 11 Maanden geleden Karma: 0  
23/01/2016
Noodtoestand met grootschalige en langdurige sneeuwstorm in Verenigde Staten
Tienduizenden mensen zitten zonder elektriciteit, er zijn doden gevallen en de extreme sneeuwsituatie is nog niet eens tot een einde gekomen. De sneeuwstorm trekt vandaag door Washington naar Philadelphia en New York en laat op veel plaatsen een halve meter of meer sneeuw achter.

Grote snelwegen zijn afgesloten en veel vliegvelden zijn dicht. Daarbij komt ook nog dat het springtij is. De periode van hoog water is dan al hoger dan gemiddeld. De combinatie met de forse noordwestenwind zorgt ervoor dat het water nog verder richting de kust wordt opgestuwd. Er worden windstoten verwacht tot 100 kilometer per uur.

Mocht de sneeuwvalverwachting van de twee belangrijkste weermodellen (het NCEP en het ECMWF) uitkomen, dan worden voor zowel Washington, Baltimore en Dullus hoge records gezet. Er zijn verschillende factoren waarom deze sneeuwstorm zoveel aandacht krijgt. Het gaat om langdurige en extreme sneeuwval. De forse wind valt in combinatie met het springtij, wat voor hoog water gaat zorgen. En het belangrijkste van alles: het gebeurt allemaal in een zeer dichtbevolkt gebied.

In Central Park viel deze avond 68cm sneeuw. Al het verkeer en openbaarvervoer werd stilgelegd. Sneeuwschuivers konden de hevige sneeuwval niet aan. Ook het metroverkeer werd stilgelegd. New York en Washington werden een spookstad door Snowzilla. Het was een van de ergste sneeuwstormen in de historie van beide steden. Ook diverse Aziatische landen waaronder Japan en China kamen met vorst en sneeuwval.

27/01/2016
2015 is allerwarmste jaar ooit geworden volgens 3 onafhankelijke klimaatinstituten en bevestigd door het WMO, de Wereld Meteorologische Organisatie. 2015 was een sterk El Niño jaar en tijdens zo’n jaar is het gemiddeld warmer. Volgens wetenschappers zou 2015 ook zonder het El Niño effect het allerwarmste jaar ooit zijn. Met 2015 erbij komen we uit op 15 van de 16 jaar sinds 2000 die extreem warm verliepen. De opwarming gaat de laatste jaren steeds sneller. We hebben in 2015 voor het eerst de drempel van 1 graag Celsius opwarming sinds begin van de industriële revolutie bereikt.
De opwarming van de aarde in de afgelopen 15 jaar kan alleen maar verklaard worden door de warmte die veroorzaakt is door uitstoot van broeikassen door de mens.

Willen we onder de 2 graden-opwarming blijven, vastgesteld op de klimaattop in Parijs dan moeten we haast maken om broeikasgassen wereldwijd te reduceren. Met de wetenschap dat 2016 ook met de effecten van El Niño te maken zal hebben en de uitstoot van CO2 in 2016 onverminderd doorgaat, wordt 2016 waarschijnlijk nog warmer dan 2015. De warme jaren hebben nu al aanzienlijke gevolgen voor de aarde; ongekende lokale hittegolven op de wereld, resulterend in meer doden door hitte, door de hitte drogen grote gebieden op de aarde uit en neemt het aantal bosbranden verder toe.
Bronnen: The Guardian

17/02/2016
Vanwege harde windvlagen vanaf 115 km/uur moeten treinen op de hogesnelheidslijn langzamer rijden. Bij windsnelheden boven de 128 km/uur mogen de treinen zelfs niet vertrekken. In 2015 reed de Thalys daardoor 236 keer niet. De hogesnelheidslijn is gevoeliger voor wind omdat de aerodynamische vormgeving de voorkant van de trein makkelijker optilt.

23/02/2016
Het peil van de oceanen is in het verleden op en neer gegaan door de stijging of daling van de wereldwijde temperatuur, maar uit nieuw onderzoek van de laatste 2.800 jaar blijkt dat de zeespiegel nog nooit zo sterk of plotseling gestegen is in die periode, als tijdens de afgelopen eeuw. De oorzaak van die stijging is duidelijk de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen, zo stelt de studie. Tegen het eind van deze eeuw kan de stijging meer dan al 130 centimeter bedragen.
De nieuwe studie is het resultaat van tien jaar onderzoek door drie teams van geleerden, en ze is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences

De wetenschappers reconstrueerden 2.800 jaar aan schommelingen van de zeespiegel, en stellen een opvallende trendbreuk vast in de twintigste eeuw. Tot aan het begin van de industriële revolutie steeg de zeespiegel maximaal 3 tot 4 centimeter per eeuw, en het peil verschilde zelden meer dan 8 centimeter van het gemiddelde over twee millennia. Maar in de twintigste eeuw steeg de zeespiegel plots met 14 centimeter.
De oorzaak is volgens de auteurs duidelijk te zoeken bij de uitstoot van broeikasgassen sinds het begin van de industriële revolutie. Mocht die er niet geweest zijn, dan zou ook de twintigste eeuw een normale schommeling tussen -3 en +7 centimeter hebben meegemaakt.

De nieuwe gegevens over het zeeniveau bevestigen nog maar eens hoe abnormaal het tijdperk van de moderne wereldwijde opwarming is. Ze tonen ook aan dat een van de gevaarlijkste gevolgen van de opwarming van de aarde, namelijk het stijgen van de zeespiegel, al volop aan de gang is."
Door de opwarming van de aarde smelten gletsjers en ijskappen in de poolgebieden af, en het smeltwater belandt in de oceanen. Ook zet water uit als het warmer wordt, en volgens een andere studie is de uitzetting van het zeewater verantwoordelijk voor de helft van de stijging van de zeespiegel gedurende de laatste tien jaar.
De studie bekijkt niet alleen de evolutie in het verleden, maar geeft ook zorgwekkende voorspellingen voor de toekomst.

Alles wijst er op dat de stijging nog versnelt: in de twintigste eeuw steeg de zeespiegel met gemiddeld 1,4 millimeter per jaar, maar uit metingen van de NASA bleek dat begin deze eeuw al 3,4 millimeter per jaar te zijn.
Volgens de studie zal de stijging zich deze eeuw dan ook sterk doorzetten, zelfs bij een aanzienlijke beperking van de CO2-uitstoot door het verbranden van fossiele brandstoffen, de ontbossing en de veeteelt.

Toch kunnen klimaatinspanningen een groot effect hebben, zeggen de onderzoekers. Bij een lage uitstoot, waarbij de stijging van de gemiddelde temperatuur tegenover het pre-industriële tijdperk beperkt blijft tot minder dan 2 graden, kan de stijging van het zeeniveau beperkt worden tussen 24 en 61 centimeter.
Als de huidige uitstoot echter aanhoudt, en het peil van de oceanen blijft stijgen aan het snelste tempo dat als waarschijnlijk beschouwd wordt, kan de zeespiegel tegen 2100 met 52 tot meer dan 131 centimeter stijgen. Dat zou het einde betekenen van heel wat infrastructuur langs de kust en hele gemeenschappen landinwaarts jagen.

De auteurs waarschuwen wel dat ze bepaalde factoren, zoals het eventuele ineenstorten van de ijskappen op Groenland of Antarctica, onvoldoende kunnen inschatten in hun projecties. "De reactie van de ijskappen op de opwarming van de aarde blijft een gebied dat risico-analisten zouden omschrijven als 'deep uncertainty'", zei klimatoloog Kopp. "Het is waarschijnlijk dat onze schattingen te conservatief zijn, met name tegen het einde van deze eeuw en later", zei hij, maar het is moeilijk te zeggen hoe waarschijnlijk het is.
Als de gigantische ijskappen in de poolgebieden ineenstorten en versneld in zee terechtkomen, zou dat uiteraard de zeespiegel nog veel sneller doen stijgen.
Bron: deredactie.be/permalink/1.2580856

07/03/2016
De opwarming van de aarde is op hol geslagen de twee-graden grens is afgelopen maand bereikt. We hebben zojuist een verschrikkelijke klimaatmijlpaal bereikt. Dat schreef meteoroloog Eric Holthaus op Slate.
Holthaus analyseerde de laatste statistieken van de maand februari over de opwarming van de aarde en concludeerde dat de gemiddelde temperatuur op het Noordelijk Halfrond voor het eerst in de geschiedenis de twee graden grens heeft bereikt. Hoewel de gemiddelde stijging van twee graden maar kort duurde, was het wel degelijk een feit: de gevreesde twee graden opwarming die nog zo ver weg leek, is er al.

Maar volgens Holthaus is zijn analyse van de laatste meteorologische gegevens het bewijs dat die grens al is bereikt. En dat terwijl wereldleiders in Parijs op de klimaattop afspraken te proberen de opwarming onder die twee graden, namelijk 1,5 graden, proberen te houden.

In het artikel over zijn bevindingen schrijft Holthaus dat zelfs de klimaatsceptici die zeggen dat de opwarming niet door mensen komt nu geschrokken reageren. Zo haalt hij een oud NASA-wetenschapper Roy Spencer aan die de stijging van de afgelopen maanden ‘enorm’ noemde.

10/03/2016
Het valt mij op dat diverse mensen een spontane longontsteking krijgen die vaak alleen te genezen is met antibiotica.

16/03/2016
Door zware regenval zijn in Pakistan minstens 49 mensen om het leven gekomen. Tachtig anderen raakten gewond. De regen begon vorige week donderdag. De meeste slachtoffers vielen doordat hun woningen bezweken. Volgens de weersverwachtingen blijft het de komende dagen in veel delen van het land regenen.

28/04/2016
Venezuela kamt met een elektriciteitstekort door de extreme droogt. Vanwege het klimaatverschijnsel El Nino zit er nauwelijks nog water in het Guri-stuwmeer waar zeventig procent van alle stroom in het land wordt opgewekt.
Daarbij werkt het sterk veroudert stroomnet ook niet mee. De stroomvoorziening wordt elke dag vier uur uitgeschakeld.

01/05/2016
Punt van aandacht. De ijsvlakte op de Noord- Zuidpool alsmede alle gletsjers verdwijnen. Dit zal ervoor zorgen dat rivieren wereldwijd opdrogen maar de zeespiegel zal daardoor aanzienlijk stijgen waardoor de verzilting toe zal nemen en zoetwatergebrek zal veroorzaken. Dit effect zal ook 5 miljard aardbewoners onthemen.
Vanaf de Alpen tot aan Zuid-Afrika vanaf Zuid-Amerika tot en met China plus Australië en Amerika zal de aarde, als wij zo doorgaan, verdrogen en zal verdere woestijnvorming optreden. Grof gezegd het gedeelte vanaf de noordelijke 40e breedte graad richting de Zuidpool. De wereldwijde voedselvoorziening zal dan alleen nog mogelijk zijn boven deze 40e breedtegraad.

07/05/2016
De klimaatverandering doet de waarde van landbouwgrond in Zuid-Europa dalen, zo schrijft AGF.nl op basis van een publicatie van de universiteit in het Belgische Hasselt
Landbouwbedrijven in Zuid-Europa zien hun inkomsten sterk dalen door de opwarming van de aarde. Landbouwinkomsten in West- en Noord-Europa zullen juist toenemen. In België zou de landbouwwaarde door hogere temperaturen kunnen stijgen met 8,5%, zegt prof. dr. Steven Van Passel van de Universiteit Hasselt. De resultaten van de studie werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental & Resource Economics.
Bron: AGF.nl

07/06/2016
De waterstand van de Rijn is weer stabiel geworden en zal vanaf deze dag weer langzaam dalen. Dat meld Rijkswaterstaat. Het water stond namelijk uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar. Dat kwam door de hevige regenval, de dagen ervoor in Duitsland. Rijkswaterstaat verwacht dat komend weekend de ondergelopen uiterwaarden weer droog vallen.

23/06/206
Een enorme hagelbui heeft in de avond in Zuidoost-Brabant voor meer dan half miljard euro aan schade veroorzaakt in de glastuinbouw, aan duizenden hectares land- en tuingewassen aan woningen, boerderijen, stallen, duizenden auto’s en gevolgschade. Met als resultaat de hagelbui met de grootste schades ooit.
Door de klimaatverandering wordt het weer extremer. In een oogwenk werd het deze avond in de regio pikzwart met hagelstenen zo groot als tennisballen.

18/07/2016
De opwarming heeft een bijkomend effect. De hoeveelheid en verspreiding van wolken verandert ook. En dat heeft zeker enig invloed op het reguleren van zonlicht doordat wolken het zonlicht weer de ruimte in kaatsen. De effecten hiervan zijn het grootst in de (sub)tropische gebieden.
Het blijkt dat de wolkenpatroon verschuift richting de polen op het noordelijke- en zuidelijke halfrond. Dit heeft grote gevolgen voor de gebieden ronde de 35 graden Noorder- en zuiderbreedte die steeds meer wolkenarme periodes gaan meemaken.
In vergelijking met 30 jaar geleden is de bewolking al afgenomen in deze gebieden en grote delen van Europa en het zuiden en oosten van de Verenigde Staten.

Tegelijkertijd zien we dat met de opwarming nabij de grond, juist de tropopauze, de luchtlaag direct boven de troposfeer, afkoelt. Het gevolg hiervan is dat de dikte van de troposfeer toeneemt en buienwolken een grotere verticale afmeting kunnen krijgen. Buien kunnen dus zwaarder worden, met alle gevolgen van dien. De schijnbare tegenstrijdigheid van een grotere kans op droogtes, maar ook een grotere kans op wolkbreuken, wordt hier bevestigd. Beide verschijnselen leveren ongemak, overlast, of nog erger op.
Bron: MeteoGroup

06/08/2016
In Siberië is het nu abnormaal warm wat weer effect heeft op de permanent bevroren ondergrond. Door het ontdooien van de permafrost is er miltvuur vrijgekomen. Waarschijnlijk uit een besmet karkas van een rendier.
Miltvuur (antrax) is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan decennialang overleven in karkassen die door extreme kou geconserveerd blijven. Een besmetting kan leiden tot blaren, hoge koorts, rillingen, kortademigheid en misselijkheid en is goed te behandelen met antibiotica.
De miltvuur uitbraak heeft in West-Siberie al het leven gekost aan een 12-jarige jongen en aan 1349 rendieren. De gehele regio is nu een quarantaine gebied. Experts van de Russische biologische oorlogsvoering zijn belast met het opruimen van de karkassen.
Op de Zuidpool is tevens een bacterie ontdekt die kwik omzet in het giftigere methylkwik.

27/09/2016
Globale oceaantemperatuur is voor de maand september nog nooit zo hoog geweest. Ten minste vanaf het jaar 1880.

08/11/2016
De Indiase hoofdstad New Delhi heeft te maken met ernstige smog, waarschijnlijk de ernstigste luchtverontreiniging in twintig jaar. Het openbare leven ligt nagenoeg stil en scholen zijn gesloten. Ook in een groot deel van de Gangesvallei in Noord-India hangt sinds begin deze maand een dikke laag smog.
De waardes van de Absorberende Aerosol Index staan ver in het rood, India heeft voor de luchtkwaliteit in New Delhi alarmfase donkerrood voor Delhi afgegeven. De oorzaak van de ernstige smog is een combinatie van factoren: het verbranden van landbouwafval na het oogstseizoen, het massaal afsteken van vuurwerk tijdens het Hindoestaanse Dawali-feest, verkeer, industrie en het grootschalig koken op open vuur.

Het weer heeft bij de smogvorming in India een versterkende factor. Het Indiase klimaat – zeker in Noord-India – kent twee seizoenen: de moesson van juni tot september met veel regen en buien en rustig en droog weer in de rest van het jaar. Met name tijdens het rustige subtropische hogedrukweer is de kans op smogvorming groot. Door het gebrek aan wind blijft luchtverontreiniging hangen en de lucht wordt door gebrek aan regenval niet schoon gespoeld. De luchtverontreiniging hoopt zich op met zware smog tot gevolg. In de Gangesvallei kan de luchtverontreiniging met name in de winterperiode nog eens verergerd worden door hardnekkige mistvorming.

De sterke bevolkingsgroei in India plus de economische vooruitgang vergroten de luchtvervuilingsproblemen in het Aziatische land. De lucht boven de grote steden in India, maar ook in de buurlanden Pakistan en Bangladesh, bevatten de hoogste concentraties fijnstof ter wereld. New Delhi behoort tot de meest vervuilde steden.
Bron: Knmi

15/11/2016
Het is zeer waarschijnlijk dat 2016 wereldwijd het allerwarmste jaar ooit gaat worden. Hoewel we dat pas in januari met zekerheid kunnen zeggen, laten berekeningen van het WMO, de Wereld Meteorologische Organisatie zien dat 2016 zelfs nog warmer wordt dan het recordjaar 2015! Volgens het WMO komt de gemiddelde temperatuur op de wereld 1.2 graden boven het pre-industriële niveau te liggen. Het temperatuurrecord wordt voor het derde opeenvolgend jaar verbroken. Met 2016 erbij zien we dat 16 van de 17 warmste jaren in de 21 ste eeuw hebben plaats gevonden.

In de periode tussen januari en september lag de wereldwijde temperatuur al 0.88 graden hoger ten opzichte van de periode tussen 1996-1990 (14 graden). De temperaturen in de eerste maanden van 2016 werden mede beïnvloed door een sterke El Niño. Februari 2016 verliep recordwarm (+1,12 graden). Ook maart 2016 verbeterde het record (afwijking +1.09 graden). Ongeveer 0.2 graden van de temperatuurstijging is te wijten aan de sterke El Niño eind vorig jaar en begin dit jaar. Het merendeel van de temperatuurstijging wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen, maar liefst een graad! Hoewel de krachtige El Niño al een tijdje is verdwenen, blijven de temperaturen hoog. De temperaturen voor oktober 2016 worden op dit moment berekend. Waarschijnlijk is ook deze maand warm en blijft 2016 op koers voor een het all-time record! Extreem weer gerelateerd aan El Niño had een grote invloed op de landbouw en voedselzekerheid in de wereld. Volgens de Food en Agriculture Organisation werden 60 miljoen mensen op de wereld getroffen door de gevolgen van El Niño.

In Siberië, rond de rivier de Ob en op Nova Zembla waren de afwijkingen ten opzichte van de normale temperatuur afgelopen zomer wel heel erg groot, maar liefst 6 of 7 graden! Inmiddels is het jaar flink afgekoeld en ligt er op dit moment veel meer sneeuw en ijs dan normaal. In andere Arctische gebieden in Rusland, Alaska en Canada zien we afwijkingen van 3 graden boven normaal. De opwarming was op het noordelijk halfrond sterker dan op het zuidelijk halfrond. 90% van het land op het noordelijk halfrond komt voor 2016 uit op 1 of meer graad boven normaal. Op het zuidelijk halfrond was de opwarming minder extreem. Maar ook daar zien we gebieden zoals het noorden van Zuid-Amerika, Noord- en Oost-Australië en een groot deel van zuidelijk Afrika met 1 graad afwijking ten opzichte van normaal. Het enige grote landoppervlak waar lager dan gemiddelde temperaturen voorkwamen, maakt deel uit van subtropisch Zuid-Amerika (Noord- en Midden Argentinië, delen van Paraguay en het laagland van Bolivia).

Het is niet alleen warmer geworden, ook het aantal extreem-weer events is toegenomen in 2016. Uit 79 studies over extreem-weer events, gepubliceerd in het Bulletin van de American Meteorological Society tussen 2011 en 2014 blijkt dat meer dan de helft van deze gebeurtenissen alleen kunnen worden verklaard door de uitstoot van broeikasgassen.

Het Arctisch zeeijs bevindt zich op een zeer laag niveau. Dat was niet alleen tijdens de eerste maanden van het jaar, maar ook op dit moment. Door de extreem hoge temperaturen groeit het ijs op dit moment veel minder hard dan voorgaande jaren. Het ijsminimum kwam dit jaar in september uit op 4.140.000 vierkante kilometer, vergelijkbaar met het jaar 2007 (jaar met de op een na laagste ijsbedekking na 2012). Ook de smelt van het ijs op de Groenlandse ijskap was aanzienlijk, vooral in juli. Een record is net niet gehaald, in 2012 smolt er nog meer ijs. Op de Zuidpool werden afgelopen jaren boven normale waarden zeeijs oppervlakten gemeten, door een toename van neerslag in de vorm van sneeuw. Ten opzichte van de afgelopen jaren is er dit jaar een afname te zien en komt het gemiddeld oppervlak zeeijs rond normaal uit. Het wintermaximum vierkante kilometers zeeijs werd een maand eerder bereikt dan normaal.

Ook de temperaturen in zeeën en oceanen is dit jaar gestegen, mede door El Niño. Het gevolg is dat de koraalriffen verder verbleken, zoals het koraal van het Great Barrier Reef voor de oostkust van Australië, waar al 50% van het koraal is afgestorven en op de eilanden in de Stille Oceaan zoals Fiji en Kiribati. Op sommige plekken waren Oceanen kouder dan normaal. De meest prominente plek is het zeewater tussen Zuid-Amerika en Antarctica, de Drake Passage, waar de temperaturen dit jaar 1 graad lager liggen dan normaal.

Warm zeewater zet uit en het smeltend ijs op de Noordpool en van smeltende gletsjers op land dragen bij aan de zeespiegelstijging. In de periode tussen november 2014 en februari 2016 steeg de zeespiegel 15 mm. Dat is ruim meer dan de trend die we vanaf 1993 zien, 3 tot 3.5 mm per jaar. De extreme zeespiegelstijging in deze periode wordt met name gezien als het gevolg van de sterke El Niño in 2015 en begin 2016. Na het verdwijnen van El Niño in februari stabiliseerde de zeespiegelstijging.

De jaargemiddelde CO2 concentratie in 2015 heeft het eerst het niveau van 400 PPM bereikt. In 2016 kwam de CO2 concentratie op diverse plekken op de wereld ruimschoots boven de 400 PPM. Op Cape Grim in Australië werd in augustus gemiddeld 401, 42 PPM gemeten, ten opzichte van 398,13 PPM in augustus 2015. Ook in Mauna Loa op Hawaii werden CO2 concentraties boven de 400 PPM gemeten. In mei werd daar een recordwaarde van 407, 7 PPM gemeten (de hoogste maandelijkse waarden ooit).

Volgens de The Global Carbon Project, GCP is de gemiddelde wereldwijde uitstoot van CO2 in de afgelopen drie jaar min of meer stabiel gebleven. In een tijd van sterke economische ontwikkelingen is dat opvallend. De stabilisatie wordt volgens het GCP veroorzaakt door het verminderde steenkolenverbruik in China, de grootste vervuilers op de wereld. In China daalde de uitstoot in 2015 met 0.7 %. Maar ook de VS met een aandeel van 15 procent en de op een na grootste vervuiler verminderde zijn uitstoot in 2015 met 2.6 % en in 2016 met 1.7 %. Als Trump zijn plannen om in de komende jaren meer steenkool, gas en olie te gaan opboren, zal uitvoeren, zal deze afname te niet worden gedaan en de CO2 uitstoot van de VS weer gaan stijgen. In Europa bleef de uitstoot van CO2 in 2015 licht stijgen. In India is de stijging het grootst, 5.2 %. Een ‘mogelijke’ stabilisatie van het CO2 niveau, is echter niet genoeg om de gevolgen van het klimaatveranderingen te remmen of tegen te gaan. De CO2 uitstoot moet de komende jaren drastisch verminderd worden.

Er zijn in 2016 vele extreem-weer events geweest. De belangrijkste, in termen van ‘dodelijke ‘slachtoffers, was orkaan Matthew in oktober. De grootste humanitaire ramp op Haïti sinds de aardbeving van 2010. Volgens de Haitiaanse regering vielen er 546 dodelijke slachtoffers en 438 gewonden. Ook op Cuba en op de Bahama’s veroorzaakte monster hurricane Matthew dood en verderf. Uiteindelijk kwam Matthew bij South-Carolina in de VS aan land en veroorzaakte ook daar enorme overstromingen. Tyfoon Lionrock veroorzaakte aan de andere kant van de wereld overstromingen en talrijke slachtoffers in Korea. Tropische cycloon Winston hiel huis op het eiland Fiji in de Stille Oceaan. In totaal staat de teller op dit moment wereldwijd op 78 tropische cyclonen. Dat is een vrij normaal aantal.

Het Yangtze bekken in China maakte dit jaar in de zomer de zwaarste overstromingen sinds 1999 mee met 310 dodelijke slachtoffers. Overstromingen en aardverschuivingen waren er in mei op Sri Lanka met 200 doden of vermisten. Honderdduizenden mensen werden dakloos. Opvallend viel er in de doorgaans droge Sahel dit jaar veel meer regen dan normaal. De regen veroorzaakte ernstige overstromingen in de Niger Delta. De rivier de Niger bereikte in Mali het hoogste niveau in 50 jaar.

In een warmer wordend klimaat zagen we ook dit jaar het aantal hittegolven weer toenemen. In ons land was de late hittegolf in september zeer opvallend. Op diverse plaatsen zijn hitterecords gesneuveld. Het jaar begon met een extreme hittegolf in Zuid-Afrika, verergert door aanhoudende droogte. In Pretoria werd een recordhoge temperatuur van 42.7 graden gemeten op 7 januari. In het Indiase Phalodia werd het op 19 mei 51 graden. Het allerwarmst werd het in het Midden-Oosten en in het oosten van Afrika. In Mitrihab in Koeweit werd het op 21 juli 54 graden!

Extreme en langdurige droogte kwam dit jaar ook veel voor, begin dit jaar in verband gebracht met El Niño. Zuid-Afrika kende een slecht regenseizoen. Maar ook in Ethiopië was het extreem lang kurk droog. Op veel plaatsen in Afrika is het droge seizsoen in oktober geeindigd en begint nu het natte seizoen. Het duurt dus nog wel even voordat er zelf weer geoogst mag worden. Volgens World Food Programm zijn alleen al in Afrika op dit moment meer dan 17 miljoen mensen afhankelijk van noodvoedsel om de periode te overbruggen.

Door hitte en droogte zagen we het afgelopen jaar op veel plaatsen in de wereld bosbranden. In Canada vond in mei de grootste en duurste bosbrand in de Canadese geschiedenis plaats bij Fort McMurray in Alberta. Uiteindelijk werd er 590.00 hectare land verwoest.

Door de warmte, overstromingen de droogtes zullen volgens de Internationale Organisatie voor migratie steeds vaker conflicten ontstaan en worden hele gebieden onleefbaar door de ecologische druk. De verwachting is dat de komende jaren de migratie zal toenemen en komen er steeds meer ‘klimaatvluchtelingen’. Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen waren er in 2015 19.1 mensen uit 113 landen op de vlucht, twee keer zoveel vluchtelingen gerelateerd aan conflicten en geweld. Vluchtelingen kwamen vooral uit Azië. Gegevens van dit jaar zijn nog niet beschikbaar.
Bron: MeteoGroup, WMO.

08/12/2016
Wetenschappers luiden al decennia lang de alarmbel. Klimaatverandering gaat veel verder dan 1 of 2 graden erbij op de wereldthermometer. Extreme weersverschijnselen komen vaker voor, overstromingen en ernstige droogte veroorzaken steeds grotere problemen, ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt al maar sneller. Langzaam maar zeker nemen de beleidsmakers de zorg over en komt het onderwerp duidelijker op de politieke agenda te staan.

Behalve een ware wereldwijde energierevolutie, samen met een gedragsverandering, zal er ook netto koolstof uit de atmosfeer moeten worden gehaald. Dat laatste belangrijke punt kan worden gerealiseerd met weldoordachte en mondiale herbebossingsprogramma’s. Denk ook aan vergroening van sommige woestijnen met behulp van (op zonne-energie) ontzilt zeewater.

Dat we in Nederland het tegengaan van klimaatverandering zo hoog mogelijk op de agenda moeten hebben, is niet meer dan vanzelfsprekend. Soms wordt wel eens gezegd dat we met z’n allen in een hele mooie groene badkuip wonen. Een deltagebied met zelfs een groot gebied dat onder de zeespiegel ligt. Dat hoeft geen probleem te zijn. Wereldwijd staan we bekend als de beste als het gaat om waterbeheer. Maar de toekomst zal opnieuw het uiterste vergen van de knapste koppen op het gebied van watermanagement. Want het tij keert. De zeespiegel stijgt met een toenemend tempo. Daar komt nog bij dat we in de westelijke helft van Nederland ook nog eens te maken hebben met een serieuze bodemdaling.

Zeespiegelstijging wordt voor het grootste deel veroorzaakt door opwarming van de wereld. Op dit moment wordt geschat dat circa 40% van de zeespiegelstijging wordt veroorzaakt door de opwarming van het water zelf. Warm water zet iets uit en neemt dus meer ruimte in. IJskappen en gletsjers veroorzaken ruwweg de andere helft van de zeespiegelstijging. Overigens is er nog een bron van zeespiegelstijging die meer te maken heeft met landgebruik door de mens. Door wereldwijde irrigatie wordt er uiteindelijk ook water aan zee toegevoegd. Dit deel wordt geschat op 10 procent.

In een ver verleden zijn er grotere klimaatschommelingen geweest. En heeft de zee afwisselend tot wel 100 meter lager en hoger gestaan in vergelijking met het huidige waterpeil. Die (pre)historische veranderingen worden in de eerste plaats in verband gebracht met regelmatige variaties in de aardbaan rond de zon en de gekantelde stand van de aardas ten opzichte van de zon. We kunnen uit nauwkeurig onderzoek naar klimaatschommelingen in een ver verleden veel leren. Bijvoorbeeld hoe nauw de mondiale CO2-concentratie, de wereldtemperatuur en de zeespiegel met elkaar zijn verbonden.

Temperatuurstijgingen van 1 graad gingen 125.000 jaar geleden samen met een wereldwijde zeespiegel die 6 tot 9 meter hoger stond dan nu. Langer geleden zou een wereldwijde opwarming van 1 tot 2 graden samen moeten zijn gegaan met een 6 tot 13 meter hogere zeewaterstand. In de prehistorie zijn er overigens nog tientallen meters hogere waterstanden geweest. Op dit moment is de wereld al tenminste 1 graad opgewarmd. Toch is de zeespiegel nog ‘maar’ met gemiddeld 20 centimeter gestegen in de afgelopen 100 jaar. Door ingewikkelde mechanismen (die samenhangen met ondermeer het smelten van de ijskappen van Groenland en de Zuidpool) is de zeespiegelstijging overigens niet overal op aarde even groot. Langs de oostkust van Amerika en in Florida bijvoorbeeld is de stijging duidelijk groter. Met vloed en zeker met springtij zijn er stadsdelen in Miami die al enigszins onderlopen door het stijgende zeewater.

Op dit moment stijgt de zeespiegel al met bijna 3,5 millimeter per jaar. Dat zou neerkomen op 35 centimeter in een eeuw. Maar er is duidelijk sprake van een versnelling. En dat is ook logisch. Vooral de bijdrage van de grote ijskappen op aarde zal in de toekomst een steeds grotere bijdrage leveren. Dit jaar zien we al hoe snel zowel het ijs op de Noordpool als op de Zuidpool smelt. Veel sneller dan recent gedacht. Op beide polen is momenteel record weinig zee-ijs aanwezig. Maar ook het slinken van de grote gletsjers die vanaf de ijskappen uitmonden in de omringende zeeën is zeer zorgwekkend. Het is goed mogelijk dat belangrijke tippingpoints (drempels) op beide polen reeds zijn overschreden. En dat het slinken van de mondiale ijsmassa’s alleen maar verder gaat versnellen.

Het is precies die onzekerheid, het gedrag van ’s werelds grote ijskappen, die de grote marge verklaart in toekomstige projecties van de zeespiegelstijging. In het meest recente IPCC rapport worden duidelijk grotere zeespiegelstijgingen verwacht dan in vorige edities. Toch blijft de zeespiegelstijging volgens dit rapport zelfs in een scenario waarbij de Parijs akkoorden wat betreft CO2-emissies niet worden gehaald, beperkt tot om en nabij de meter. Dit rapport komt tot stand met medewerking van duizenden wetenschappers. Het opmerkelijke is, dat een recente peiling onder 90 zeespiegel-experts laat zien, dat maar liefst 65% een grotere zeespiegelstijging verwacht. Bijna 15% gaat zelfs uit van 2 meter of meer in het jaar 2100. Dat lijkt weinig, maar 10 jaar geleden zaten alle wetenschappers nog onder de 2 meter. Alles bij elkaar zien we dus grote verschuivingen in het wetenschappelijke kamp.
Bron: weer.nl
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1248
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 14/12/2016 17:14 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Klimaatverandering gevolgen
Erwin 04/12/2009 18:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2005
Erwin 04/12/2009 18:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2006
Erwin 04/12/2009 18:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2007
Erwin 04/12/2009 18:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2008
Erwin 04/12/2009 18:02
 
thread linkthread linkthread link Trends in de primaire klimaateffecten
Erwin 31/07/2010 14:18
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2009
Erwin 04/12/2009 18:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2010
Erwin 30/01/2010 12:14
 
thread linkthread linkthread link De aarde kan goed tegen opwarming
Erwin 13/05/2010 08:28
 
thread linkthread linkthread link Diersoorten weg door klimaatverandering
Erwin 19/07/2010 16:46
 
thread linkthread linkthread link Groenland stijgt steeds sneller door smeltend ijs
Erwin 25/07/2010 08:58
 
thread linkthread linkthread link Droogte laat grondwater verder dalen
Erwin 25/07/2010 09:02
 
thread linkthread linkthread link Hitte problematisch voor stroomproductie
Erwin 25/07/2010 09:07
 
thread linkthread linkthread link Chinese gletsjer smelt het snelst
Erwin 25/07/2010 10:30
 
thread linkthread linkthread link Komende jaren brengen nieuwe warmterecords
Erwin 29/07/2010 17:21
 
thread linkthread linkthread link Klimaatverandering zorgt voor extra ruimteafval
Erwin 31/07/2010 13:48
 
thread linkthread linkthread link Ons ontbijtje wordt duurder
Erwin 04/08/2010 18:22
 
thread linkthread linkthread link Minder land- zeeijs
Erwin 07/08/2010 14:26
 
thread linkthread linkthread link Rusland brandt
Erwin 07/08/2010 14:36
 
thread linkthread linkthread link Natuurrampen: Overstromingen
Erwin 08/08/2010 08:08
 
thread linkthread linkthread link Natuurrampen: Hitte en Bosbranden
Erwin 10/08/2010 09:44
 
thread linkthread linkthread link Het wordt warmer, natter en zonniger
Erwin 03/11/2010 21:23
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2011
Erwin 17/01/2011 16:44
 
thread linkthread linkthread link Wateroverlast, overstromingen
Erwin 17/01/2011 16:53
 
thread linkthread linkthread link Noordpool, Groenland
Erwin 23/01/2011 13:55
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 30/01/2011 11:10
 
thread linkthread linkthread link Sneeuwstormen
Erwin 04/02/2011 18:58
 
thread linkthread linkthread link Stormen cyclonen
Erwin 04/02/2011 19:34
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 01/05/2011 12:31
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 23/06/2011 14:39
 
thread linkthread linkthread link Verdwenen warmte in oceaan gevonden
Erwin 11/09/2011 15:12
 
thread linkthread linkthread link Meer koude winterextremen
Erwin 11/09/2011 15:17
 
thread linkthread linkthread link zuurstofgehalte / concentratie
Erwin 19/12/2015 06:26
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2012
Erwin 05/01/2012 16:59
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 19/01/2012 17:25
 
thread linkthread linkthread link Vulkaanuitbarstingen en aardbevingen
Erwin 28/02/2012 19:00
 
thread linkthread linkthread link Droogte en Hittegolf
Erwin 31/03/2012 14:30
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 31/03/2012 14:35
 
thread linkthread linkthread link Zeewater
Erwin 21/04/2012 06:16
 
thread linkthread linkthread link Ozonlaag blijft zorgenkind
Erwin 15/05/2012 17:41
 
thread linkthread linkthread link Groenlandse ijskap
Erwin 28/05/2012 08:08
 
thread linkthread linkthread link Lage waterstanden
Erwin 24/06/2012 16:42
 
thread linkthread linkthread link Uitputting van het grondwater
Erwin 26/06/2012 19:16
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2-uitstoot
Erwin 26/06/2012 19:19
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 04/07/2012 20:17
 
thread linkthread linkthread link Gevolgen voor Nederland
Erwin 29/07/2012 12:36
 
thread linkthread linkthread link Sneeuw
Erwin 11/08/2012 14:28
 
thread linkthread linkthread link Permafrost
Erwin 11/08/2012 14:31
 
thread linkthread linkthread link Patagonische ijsvelden
Erwin 21/09/2012 19:17
 
thread linkthread linkthread link Landbouwgrond wordt minder vruchtbaar
Erwin 25/11/2012 13:54
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2013
Erwin 31/12/2012 13:18
 
thread linkthread linkthread link Hitte en bosbranden
Erwin 09/01/2013 17:41
 
thread linkthread linkthread link Permafrost
Erwin 22/02/2013 15:57
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2-uitstoot
Erwin 06/03/2013 18:22
 
thread linkthread linkthread link Aanhoudende koude
Erwin 11/08/2013 13:19
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 11/08/2013 13:22
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 11/08/2013 13:25
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 11/08/2013 13:34
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2014
Erwin 07/01/2014 17:52
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 17/02/2014 20:17
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 11/08/2014 19:30
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 11/08/2014 19:36
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 11/08/2014 19:37
 
thread linkthread linkthread link Groenlandse ijskap
Erwin 11/08/2014 19:40
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2015
Erwin 17/01/2015 06:22
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 02/02/2015 18:02
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 22/06/2015 19:37
 
thread linkthread linkthread link Antarctica
Erwin 22/06/2015 19:40
 
thread linkthread linkthread link Noordpoolgebied
Erwin 23/07/2015 19:13
 
thread linkthread linkthread link Hittegolf
Erwin 04/08/2015 16:39
 
thread linkthread linkthread link Geen sneeuw
Erwin 24/12/2015 17:26
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2016
Erwin 11/01/2016 19:33
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 08/03/2016 17:49
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 22/03/2016 19:18
 
thread linkthread linkthread link Noordpoolgebied
Erwin 17/04/2016 08:39
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 15/07/2016 18:44
 
thread linkthread linkthread link IJskappen
Erwin 15/07/2016 19:03
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 27/07/2016 18:34
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 18/11/2016 19:38
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2017
Erwin 18/01/2017 17:56
 
thread linkthread linkthread link Rapport van EMA
Erwin 29/01/2017 10:30
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 01/02/2017 17:29
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 07/02/2017 17:31
 
thread linkthread linkthread link Antarctica
Erwin 09/02/2017 20:00
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 17/02/2017 18:06
 
thread linkthread linkthread link Klimaatvluchtelingen
Erwin 18/02/2017 17:25
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 07/03/2017 18:14
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 08/03/2017 16:42
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 14/03/2017 18:11
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 28/03/2017 18:35
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 22/04/2017 05:16
 
thread linkthread linkthread link Zuurstof
Erwin 07/06/2017 19:01
 
thread linkthread linkthread link Steden
Erwin 07/06/2017 19:12
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 12/07/2017 18:13
 
thread linkthread linkthread link Gletsjers
Erwin 08/09/2017 16:22
 
thread linkthread linkthread link Stormen, Tornados, Orkanen
Erwin 08/09/2017 16:30
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2018
Erwin 30/01/2018 17:35
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 11/03/2018 15:42
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 21/03/2018 18:03
 
thread linkthread linkthread link Antarctica
Erwin 09/07/2018 07:15
 
thread linkthread linkthread link Golfstroom
Erwin 09/07/2018 07:35
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 09/07/2018 07:42
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 10/07/2018 18:28
 
thread linkthread linkthread link Klimaat doelen
Erwin 30/12/2018 11:57
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 30/12/2018 12:05
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 30/12/2018 12:18
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 30/12/2018 12:31
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2019
Erwin 13/01/2019 08:22
 
thread linkthread linkthread link Groenland
Erwin 02/02/2019 07:28
 
thread linkthread linkthread link Antartica
Erwin 02/02/2019 07:30
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 16/02/2019 06:45
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 13/08/2019 06:30
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 22/08/2019 19:22
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 22/08/2019 19:24
 
thread linkthread linkthread link Gletsjers
Erwin 11/10/2019 19:11
 
thread linkthread linkthread link Energie
Erwin 15/11/2019 19:43
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2020
Erwin 03/01/2020 17:23
 
thread linkthread linkthread link Coronavirus
Erwin 18/03/2020 19:46
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 14/06/2020 08:06
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 14/06/2020 08:56
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 14/06/2020 09:03
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 en methaangas
Erwin 28/09/2020 17:48
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 28/09/2020 18:48
 
thread linkthread linkthread link Drinkwater
Erwin 28/09/2020 18:51
 
thread linkthread linkthread link Groenland
Erwin 12/10/2020 18:50
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 12/10/2020 19:03
 
thread linkthread linkthread link Antartica
Erwin 16/11/2020 19:37
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2021
Erwin 26/01/2021 17:05
 
thread linkthread linkthread link Coronavirus
Erwin 26/01/2021 17:07
 
thread linkthread linkthread link Warme golfstroom
Erwin 16/05/2021 08:31
 
thread linkthread linkthread link Klimaatverandering seizoenen
Erwin 16/05/2021 10:20
 
thread linkthread linkthread link Zeespiegelstijging
Erwin 16/05/2021 10:23
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 23/10/2021 05:45
 
thread linkthread linkthread link Klimaatrampen
Erwin 23/10/2021 06:05
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2022
Erwin 13/01/2022 18:15
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 26/05/2022 05:36
 
thread linkthread linkthread link Zuidpool
Erwin 26/05/2022 05:37
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 26/05/2022 05:39
 
thread linkthread linkthread link Coronavirus
Erwin 26/05/2022 05:40
 
thread linkthread linkthread link Gletsjers
Erwin 08/11/2022 17:24
 
thread linkthread linkthread link Groenland
Erwin 08/11/2022 17:53
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 08/11/2022 17:56
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 08/11/2022 18:00
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 08/11/2022 18:22
 
thread linkthread linkthread link Drinkwater
Erwin 08/11/2022 18:33
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 09/11/2022 17:25
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2023
Erwin 31/12/2022 07:37
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 24/07/2023 18:32
 
thread linkthread linkthread link Zuidpool
Erwin 24/07/2023 18:34
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 24/07/2023 18:39
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 01/08/2023 18:41
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 01/08/2023 18:46
 
thread linkthread linkthread link Zomer
Erwin 05/12/2023 18:50
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 05/12/2023 19:35
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 36 gasten online