Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Voedselvoorziening (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Voedselvoorziening
#243
Voedselvoorziening 13 Jaren, 5 Maanden geleden Karma: 0  
21/01/2011
Veel voedingsgewassen zijn de afgelopen maanden op de. wereldmarkt tientallen procentenduurder geworden of zelfs in prijs verdubbeld, zo blijkt uit de begin deze maand gepubliceerde Food Index van de FAG, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.
Sommige media en voedseldeskundigen spreken al over een voedselcrisis. En een aantal van hen vermoeden dat speculanten de drijvende kracht zijn achter de prijsstijgingen. Ton Baas, directeur van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie, verdenkt speculanten er zelfs van leveranties te vertragen terwijl de pakhuizen uitpuilen' om zo de prijzen op te drijven, Hij riep de overheden in Den Haag en Brussel vorige maad in een persbericht op tot ingrijpen op de grondstoffenmarkten.
De Oeso, de denktank van rijke landen, deed vorig jaar onderzoek naar de invloed van speculanten op de prijsexplosie van grondstoffen in de periode 2007/2008. Opvallende conc1usie:
speculanten waren helemaal niet de veroorzakers van de prijsstijgingen op de grondstoffenmarkten.
De meeste extra vraag is afkomstig van de snelgroeiende landen als China en India. De vraag stijgt als gevolg van de toegenomen koopkracht en de trek naar de stad, waardoor minder mensen zelfvoorzienend zijn, maar ook omdat het eetpatroon verandert. Meer vlees en andere dierlijke eiwitten, en voor de productie van vlees zijn veel extra -gewassen als soja nodig. Daarnaast stijgen de voedselprijzen ook doordat de vraag naar biobrandstoffen toeneemt. In de Verenigde Staten wordt tegenwoordig veertig procent van alle geteelde mals gebruikt voor de productie van bio-ethanol. Hoewel dat niet per definitie ten koste gaat van voedsel; is er wel tot op zekere hoogte sprake van verdringing van andere gewassen.
Terwijl de vraag stijgt, staat het aan: bod onder druk. De gevolgen van de klimaatsverandering worden steeds meer zichtbaar. Zo zijn neerslagpatronen de afgelopen tien jaar duidelijk veranderd. Dit jaar heeft ook La Nina veel invloed, vooral op de watertemperatuur van de Stille Oceaan.
Dat is duidelijk zichtbaar in de extreme neerslag en overstromingen in Australië, Indonesië, India, Zuid-Afrika en Colombia en extreme droogte in Zuid-Brazilië en Argentinië. Met als gevolg een flinke afname van het aanbod van voedingsgewassen en andere grondstoffen en dus een flinke prijsstijging. Er is ook een tekort aan water door menselijk ingrijpen. De beschikbare hoeveelheid water voor de landbouw neemt in hoog tempo af, vooral in ontwikkelingslanden. Dat komt vooral door menselijk ingrijpen zonder goed na te denken over de langetermijngevolgen, zoals het bouwen van waterkrachtcentrales, het omleiden van rivieren en het leegpompen van bronnen. Een land als China heeft lange tijd het milieu totaal genegeerd en de gevolgen worden nu zichtbaar.
Bij gebrek aan water zijn steeds meer landen gedwongen een deel van hun voedsel te importeren. Dat drijft de prijzen op.
De verstedelijking speelt ook een grote rol bij de afname van het aanbod. In landen als China en Vietnam groeien de steden heel snel. Veel van die steden liggen in rivierdelta's en dat zijn doorgaans de meest vruchtbare gebieden in die landen. Maar omdat de urbanisatie de landbouwgrond verdringt, zijn boeren gedwongen minder vruchtbare gronden op te zoeken. De prijzen van veel gewassen zullen de komende jaren hoog blijven, denken bijna alle deskundigen, de FAO incluis. Niet door toedoen van speculanten, maar door klimaatveranderingen, verstedelijking en doordat er te laat is bedacht dat tegenover de toegenomen vraag ook meer aanbod moet staan.

De Indonesische president Yudhoyono riep zijn bevolking begin deze maand op zelf Spaanse pepers te gaan verbouwen in potten. Spaanse pepers, een essentieel ingrediënt voor de meeste Indonesiërs, is de afgelopen maanden in prijs gestegen van twee euro naar meer dan zeven euro per kilo. De verklaring: ongewoon hevige regenval op Celebes, waar veel pepers vandaan komen.
Rusland verbood in augustus de export van graan nadat zeker een kwart van de oogst door droogte was mislukt. Oekraïne, dat ook een slechte oogst had, heeft exportquota voor graan ingesteld.

14/02/2011
China steekt anderhalf miljard euro in de strijd tegen extreme droogte. Op bepaalde plaatsen is in 200 jaar niet zo weinig neerslag gevallen. De acht getroffen provincies in het oosten staan bekend als de graanschuur van China. Zo'n 80 procent van de landelijke productie, ongeveer 115 miljoen ton per jaar, komt uit deze regio.
Na ruim 140 dagen zonder sneeuw en regen dreigt een groot deel van de winteroogst te mislukken. Als dat gebeurt kan een crisis ontstaan met gevolgen voor de wereldvoedselprijzen, waarschuwt de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.
China is niet alleen de grootste graanproducent ter wereld, maar ook de grootste consument. Vrijwel al het binnenlands geproduceerde graan eten de Chinezen zelf op. Als de hoeveelheid graan zou afnemen en China extra moet inkopen op de internationale markten, kan dat een enorme impact hebben op de graanprijs, meent FAO-onderzoeker Zhang Zhongjun in Peking.

De prijs van tarwe is nu al zeventien procent hoger dan vorig jaar. Volgens Zhang komt dat ook doordat andere grote graanproducenten als Rusland, Oekraïne en Australië eveneens kampen met kleinere oogsten door droogte en ander natuurgeweld. Zhang: Om die reden slaat de FAO nu alarm. Uiteindelijk kan de ernstige droogte in China een probleem voor de hele wereld worden.
De Chinese overheid zet alles op alles om de getroffen provincies van water te voorzien. Lokale overheden worden opgeroepen om duizenden extra putten te slaan en zo het land te irrigeren.
Speciale weerraketten en vliegtuigen bestoken de hemel met zilverjodide. Deze kristallen maken de waterdruppels in de lucht zwaar en laten ze als regen of sneeuw naar beneden vallen. Maar vooralsnog is de hoeveel neerslag veel te klein om de dorst van de verdroogde aarde te lessen.

23/02/2011
Binnen tien jaar, rond 2020, :zullen vijftig miljoen mensen naar het noordelijke deel van de aarde zijn getrokken op de vlucht voor voedseltekorten als gevolg van klimaatveranderingen.
Dat hebben experts gezegd op een wetenschappelijk conferentie in Washington.
Als mensen in niet meer vol te houden omstandigheden leven, dan migreren ze, aldus professor Cristina Tirado van de University of California. Het getal van vijftig miljoen milicuvluchte1ingen is gebaseerd op berekeningen van de Verenigde Naties.
Zuid-Europa heeft op dit moment al te maken met een grote toestroom van migranten" uit Afrika, van wie velen hun leven riskeren om over zee naar land en als Spanje of Italië te gaan. De volksopstanden in landen als Tunesië en Egypte hebben de vluchtelingenstroom nog verder gestimuleerd. .
Wat we onlangs in Tunesië zagen, een machtswisseling en plotseling een heleboel mensen 'die mar Italië gaan, zal een patroon worden", aldus professor Ewen Todd van de Michigan State University. De volksopstanden waren volgens hem vooral het gevolg van voedseltekorten, wijdverbreide werkloosheid en armoede.
In die omstandigheid zijn het de armste mensen die zeggen 'ik moet eten, ik moet overleven' en die het besluit nemen naar Europa te trekken, aldus Todd.
Door onder meer droogte, ontbossing en woestijnvorming als gevolg van de klimaatverandering kan er niet meer genoeg voedsel geproduceerd worden.
Ook toegenomen regenval op andere plekken als gevolg van de klimaatverandering heeft vaak desastreuze gevolgen voor de landbouw.

29/06/2011
Tussen de negen en ruim tien miljoen mensen in de Hoorn van Afrika zijn getroffen door de grootste droogte in 60 jaar. De situatie heeft op sommige plaatsen landinwaarts geleid tot een hongersnood, waarschuwden,de Verenigde Naties gisteren in Geneve.
Djibouti, Ethiopie, Kenia, Somalie en Uganda behoren tot de getroffen landen.
Twee achtereenvolgende slechte regenseizoenen hebben geleid tot een van de droogste jaren sinds 1950/51 in veel gebieden. Het is niet de verwachting dat de situatie verbetert voor 2012. De droogte heeft het voedsel fors duurder gemaakt. In delen van Kenia zijn de graanprijzen 80 procent hoger dan gemiddeld in de afgelopen 5 jaar. In Ethiopië zijn de . consumentenprijzen 41 procent omhooggeschoten. Gevolg is dat de ondervoeding toeneemt. In de zwaarst getroffen gebieden is 30 procent van de, bevolking ondervoed.
De VN schatten dat zeker 2,5 miljoen inwoners van Somalië door de droogte getroffen zijn. De Hoorn van Afrika werd halverwege de jaren tachtig ook al getroffen door extreme droogte.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1228
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 28/05/2012 09:51 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Klimaatverandering gevolgen
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2005
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2006
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2007
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2008
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread linkthread link Trends in de primaire klimaateffecten
Erwin 31/07/2010 16:18
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2009
Erwin 04/12/2009 19:02
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2010
Erwin 30/01/2010 13:14
 
thread linkthread linkthread link De aarde kan goed tegen opwarming
Erwin 13/05/2010 10:28
 
thread linkthread linkthread link Diersoorten weg door klimaatverandering
Erwin 19/07/2010 18:46
 
thread linkthread linkthread link Groenland stijgt steeds sneller door smeltend ijs
Erwin 25/07/2010 10:58
 
thread linkthread linkthread link Droogte laat grondwater verder dalen
Erwin 25/07/2010 11:02
 
thread linkthread linkthread link Hitte problematisch voor stroomproductie
Erwin 25/07/2010 11:07
 
thread linkthread linkthread link Chinese gletsjer smelt het snelst
Erwin 25/07/2010 12:30
 
thread linkthread linkthread link Komende jaren brengen nieuwe warmterecords
Erwin 29/07/2010 19:21
 
thread linkthread linkthread link Klimaatverandering zorgt voor extra ruimteafval
Erwin 31/07/2010 15:48
 
thread linkthread linkthread link Ons ontbijtje wordt duurder
Erwin 04/08/2010 20:22
 
thread linkthread linkthread link Minder land- zeeijs
Erwin 07/08/2010 16:26
 
thread linkthread linkthread link Rusland brandt
Erwin 07/08/2010 16:36
 
thread linkthread linkthread link Natuurrampen: Overstromingen
Erwin 08/08/2010 10:08
 
thread linkthread linkthread link Natuurrampen: Hitte en Bosbranden
Erwin 10/08/2010 11:44
 
thread linkthread linkthread link Het wordt warmer, natter en zonniger
Erwin 03/11/2010 22:23
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2011
Erwin 17/01/2011 17:44
 
thread linkthread linkthread link Wateroverlast, overstromingen
Erwin 17/01/2011 17:53
 
thread linkthread linkthread link Noordpool, Groenland
Erwin 23/01/2011 14:55
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 30/01/2011 12:10
 
thread linkthread linkthread link Sneeuwstormen
Erwin 04/02/2011 19:58
 
thread linkthread linkthread link Stormen cyclonen
Erwin 04/02/2011 20:34
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 01/05/2011 14:31
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 23/06/2011 16:39
 
thread linkthread linkthread link Verdwenen warmte in oceaan gevonden
Erwin 11/09/2011 17:12
 
thread linkthread linkthread link Meer koude winterextremen
Erwin 11/09/2011 17:17
 
thread linkthread linkthread link zuurstofgehalte / concentratie
Erwin 19/12/2015 07:26
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2012
Erwin 05/01/2012 17:59
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 19/01/2012 18:25
 
thread linkthread linkthread link Vulkaanuitbarstingen en aardbevingen
Erwin 28/02/2012 20:00
 
thread linkthread linkthread link Droogte en Hittegolf
Erwin 31/03/2012 16:30
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 31/03/2012 16:35
 
thread linkthread linkthread link Zeewater
Erwin 21/04/2012 08:16
 
thread linkthread linkthread link Ozonlaag blijft zorgenkind
Erwin 15/05/2012 19:41
 
thread linkthread linkthread link Groenlandse ijskap
Erwin 28/05/2012 10:08
 
thread linkthread linkthread link Lage waterstanden
Erwin 24/06/2012 18:42
 
thread linkthread linkthread link Uitputting van het grondwater
Erwin 26/06/2012 21:16
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2-uitstoot
Erwin 26/06/2012 21:19
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 04/07/2012 22:17
 
thread linkthread linkthread link Gevolgen voor Nederland
Erwin 29/07/2012 14:36
 
thread linkthread linkthread link Sneeuw
Erwin 11/08/2012 16:28
 
thread linkthread linkthread link Permafrost
Erwin 11/08/2012 16:31
 
thread linkthread linkthread link Patagonische ijsvelden
Erwin 21/09/2012 21:17
 
thread linkthread linkthread link Landbouwgrond wordt minder vruchtbaar
Erwin 25/11/2012 14:54
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2013
Erwin 31/12/2012 14:18
 
thread linkthread linkthread link Hitte en bosbranden
Erwin 09/01/2013 18:41
 
thread linkthread linkthread link Permafrost
Erwin 22/02/2013 16:57
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2-uitstoot
Erwin 06/03/2013 19:22
 
thread linkthread linkthread link Aanhoudende koude
Erwin 11/08/2013 15:19
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 11/08/2013 15:22
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 11/08/2013 15:25
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 11/08/2013 15:34
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2014
Erwin 07/01/2014 18:52
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 17/02/2014 21:17
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 11/08/2014 21:30
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 11/08/2014 21:36
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 11/08/2014 21:37
 
thread linkthread linkthread link Groenlandse ijskap
Erwin 11/08/2014 21:40
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2015
Erwin 17/01/2015 07:22
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 02/02/2015 19:02
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 22/06/2015 21:37
 
thread linkthread linkthread link Antarctica
Erwin 22/06/2015 21:40
 
thread linkthread linkthread link Noordpoolgebied
Erwin 23/07/2015 21:13
 
thread linkthread linkthread link Hittegolf
Erwin 04/08/2015 18:39
 
thread linkthread linkthread link Geen sneeuw
Erwin 24/12/2015 18:26
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2016
Erwin 11/01/2016 20:33
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 08/03/2016 18:49
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 22/03/2016 20:18
 
thread linkthread linkthread link Noordpoolgebied
Erwin 17/04/2016 10:39
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 15/07/2016 20:44
 
thread linkthread linkthread link IJskappen
Erwin 15/07/2016 21:03
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 27/07/2016 20:34
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 18/11/2016 20:38
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2017
Erwin 18/01/2017 18:56
 
thread linkthread linkthread link Rapport van EMA
Erwin 29/01/2017 11:30
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 01/02/2017 18:29
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 07/02/2017 18:31
 
thread linkthread linkthread link Antarctica
Erwin 09/02/2017 21:00
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 17/02/2017 19:06
 
thread linkthread linkthread link Klimaatvluchtelingen
Erwin 18/02/2017 18:25
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 07/03/2017 19:14
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 08/03/2017 17:42
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 14/03/2017 19:11
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 28/03/2017 20:35
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 22/04/2017 07:16
 
thread linkthread linkthread link Zuurstof
Erwin 07/06/2017 21:01
 
thread linkthread linkthread link Steden
Erwin 07/06/2017 21:12
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 12/07/2017 20:13
 
thread linkthread linkthread link Gletsjers
Erwin 08/09/2017 18:22
 
thread linkthread linkthread link Stormen, Tornados, Orkanen
Erwin 08/09/2017 18:30
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2018
Erwin 30/01/2018 18:35
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 11/03/2018 16:42
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 21/03/2018 19:03
 
thread linkthread linkthread link Antarctica
Erwin 09/07/2018 09:15
 
thread linkthread linkthread link Golfstroom
Erwin 09/07/2018 09:35
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 09/07/2018 09:42
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 10/07/2018 20:28
 
thread linkthread linkthread link Klimaat doelen
Erwin 30/12/2018 12:57
 
thread linkthread linkthread link Voedselvoorziening
Erwin 30/12/2018 13:05
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 30/12/2018 13:18
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 30/12/2018 13:31
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2019
Erwin 13/01/2019 09:22
 
thread linkthread linkthread link Groenland
Erwin 02/02/2019 08:28
 
thread linkthread linkthread link Antartica
Erwin 02/02/2019 08:30
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 16/02/2019 07:45
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 13/08/2019 08:30
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 22/08/2019 21:22
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 22/08/2019 21:24
 
thread linkthread linkthread link Gletsjers
Erwin 11/10/2019 21:11
 
thread linkthread linkthread link Energie
Erwin 15/11/2019 20:43
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2020
Erwin 03/01/2020 18:23
 
thread linkthread linkthread link Coronavirus
Erwin 18/03/2020 20:46
 
thread linkthread linkthread link Bosbranden
Erwin 14/06/2020 10:06
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 14/06/2020 10:56
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 14/06/2020 11:03
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 en methaangas
Erwin 28/09/2020 19:48
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 28/09/2020 20:48
 
thread linkthread linkthread link Drinkwater
Erwin 28/09/2020 20:51
 
thread linkthread linkthread link Groenland
Erwin 12/10/2020 20:50
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 12/10/2020 21:03
 
thread linkthread linkthread link Antartica
Erwin 16/11/2020 20:37
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2021
Erwin 26/01/2021 18:05
 
thread linkthread linkthread link Coronavirus
Erwin 26/01/2021 18:07
 
thread linkthread linkthread link Warme golfstroom
Erwin 16/05/2021 10:31
 
thread linkthread linkthread link Klimaatverandering seizoenen
Erwin 16/05/2021 12:20
 
thread linkthread linkthread link Zeespiegelstijging
Erwin 16/05/2021 12:23
 
thread linkthread linkthread link Toename CO2 uitstoot
Erwin 23/10/2021 07:45
 
thread linkthread linkthread link Klimaatrampen
Erwin 23/10/2021 08:05
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2022
Erwin 13/01/2022 19:15
 
thread linkthread linkthread link Noordpool
Erwin 26/05/2022 07:36
 
thread linkthread linkthread link Zuidpool
Erwin 26/05/2022 07:37
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 26/05/2022 07:39
 
thread linkthread linkthread link Coronavirus
Erwin 26/05/2022 07:40
 
thread linkthread linkthread link Gletsjers
Erwin 08/11/2022 18:24
 
thread linkthread linkthread link Groenland
Erwin 08/11/2022 18:53
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 08/11/2022 18:56
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 08/11/2022 19:00
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 08/11/2022 19:22
 
thread linkthread linkthread link Drinkwater
Erwin 08/11/2022 19:33
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 09/11/2022 18:25
 
thread linkthread link Klimaatverandering gevolgen 2023
Erwin 31/12/2022 08:37
 
thread linkthread linkthread link Droogte
Erwin 24/07/2023 20:32
 
thread linkthread linkthread link Zuidpool
Erwin 24/07/2023 20:34
 
thread linkthread linkthread link Hitte
Erwin 24/07/2023 20:39
 
thread linkthread linkthread link Oceanen
Erwin 01/08/2023 20:41
 
thread linkthread linkthread link Natuur
Erwin 01/08/2023 20:46
 
thread linkthread linkthread link Zomer
Erwin 05/12/2023 19:50
 
thread linkthread linkthread link Overstromingen
Erwin 05/12/2023 20:35
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 95 gasten online