7/01/2011 Wateroverlast Zuid-Limburg en Wallonië
Op een aantal plaatsen in het Zuid-Limburgse heuvelland zijn donderdagavond wegen onder water gelopen als gevolg van de smeltende sneeuw. Ook dreigen beken buiten hun oevers te treden en dreigt het water uit die beken woningen binnen te lopen. Dat zei een woordvoerder van de brandweer in de nacht van donderdag op vrijdag. Ambtenaren van onder meer de gemeenten Valkenburg, Vaals, Nuth, Landgraaf, Simpelveld en Gulpen-Wittem zijn opgeroepen om de wateroverlast in kaart te brengen. Aan de hand daarvan wordt bekeken of en waar maatregelen genomen moeten worden, en eventueel zandzakken moeten worden geplaatst.Het smeltwater loopt vanaf de toppen van de heuvels naar beneden, waar met name in de dalen wegen blank komen te staan of grote waterplassen ontstaan. Voor zover bekend heeft dit niet tot verkeersproblemen geleid.
9/01/2011 La Niña en de overstromingen in Australië.
De Fitzroy rivier verwerkte een piekniveau van 9.2 meter en dat had verwoestende effect van het water op de stad Rockhampton, Queensland, Australië. Overstromingskaarten zijn ter beschikking gesteld van de hulpdiensten om het hun gemakkelijker te maken in hun werk. De gegevens van de overstroming zijn geprojecteerd (overlay) op een bestaand optisch satellietbeeld van het Rockhampton-gebied door BBC News.
Regenval blijft Queensland teisteren
De Australische deelstaat Queensland blijft kampen met wateroverlast. De hoofdstad Brisbane meldde zondag de eerste overstromingen. De overstromingen kostten al aan zeker twaalf mensen het leven. Meer dan 200.000 mensen en 11.000 gebouwen zijn getroffen door de overstromingen veroorzaakt door hevige regenval. Gewassen zijn verwoest en tientallen kolenmijnen liggen stil. De schade wordt inmiddels geschat op omgerekend ruim 3,8 miljard euro.Bijna tweehonderd hoofdwegen in Queensland zijn ernstig beschadigd, meldden lokale media. Het blijft regenen, voorspellen meteorologen. In het gebied tussen Gympie en Brisbane viel zondag in een uur tijd meer dan 50 millimeter regen.Het getroffen oppervlak is groter dan Duitsland en Frankrijk samen
10/01/2011 In Toowoomba, Australië, net ten westen van Brisbane, hebben flitsoverstromingen tenminste tien mensen het leven gekost en meer dan 70 mensen worden vermist.Toowoomba is op maandag razendsnel overstroomd voordat de inwoners het goed en wel beseften. Dit gebeurde na meer dan 36 uren van onophoudelijke regen.Een enorme zoek-en reddings operatie werd op touw gezet, met helikopters werden mensen in veiligheid gebracht . Veel bewoners werden volledig verrast door het water en klampten zich vast - vrezend voor hun leven - aan bomen of hekwerk, of kwamen vast te zitten op en in auto's of op de daken van gebouwen.Ten minste twee van de doden waren kinderen, en Minister-president Julia Gillard heeft gewaarschuwd dat het aantal doden waarschijnlijk zal stijgen.Sinds het begin van de overstromingen eind november is dit een nieuw dieptepunt. Toowoomba burgemeester Peter Taylor vertelde BBC Radio 4 op dinsdag: "We werken 24 uur per dag om te reageren op een noodnummer voor mensen die hulp in termen van evacuatie nodig hebben."Toowoomba ingezetene Charlie Green vertelde de BBC dat was hij strandde door de overstromingen."Het zou ironisch als het niet zo tragisch was," zei hij. "Toowoomba zit aan de rand van een uitgedoofde vulkaan van ongeveer 2000 voet (610 m) boven de zeespiegel, en we hebben net 10 jaar van droogte achter de rug, zelfs konden we onze auto's niet wassen met leidingwater van de stad de laatste paar jaar."De overstromingen zijn zo wijdverbreid dat, terwijl sommige gemeenschappen zich nog steeds schrap zetten voor het ergste, in andere de schoonmaak weer op gang is gekomen.De prognose is dat er meer regen zal komen, en er komen nu ook berichten over overstromingen in het naburige Nieuw-Zuid-Wales.
11/01/2011
Duizenden mensen zijn opgeroepen om delen van de derde grootste stad van Australië, Brisbane - die geconfronteerd wordt met de ergste overstromingen in decennia - te verlaten. Ambtenaren zeggen dat tussen de 6.500 en 9.000 woningen en bedrijven zijn voorbereid op overstromingen in de hoofdstad van de staat Queensland.Straten zijn grotendeels leeg en gezinnen zijn verhuisd naar opvangcentra in sommige gebieden, het hoogtepunt van de overstroming wordt verwacht op woensdag en donderdag. Plotse overstromingen in Queensland hebben al 10 doden en meer dan 70 vermisten veroorzaakt. Zo'n 200.000 mensen zijn getroffen. In Brisbane gaan mensen naar evacuatiecentra, ze verlaten de lager gelegen delen van de stad op aandrang van de politie.In Ipswich, veroorzaakt de Bremer rivier al veel problemen en de vloedgolven zullen naar verwachting 19 meter hoogte overschrijden de komende 12 uur. Er is meer regen voorspeld voor Brisbane, maar dat is niet het enige probleem. Er zijn "king tides" die de waterstanden verhogen en dan is er nog een stuwmeer dat werd gemaakt als een maatregel na de 1974 overstromingen - het moet nu water doorlaten, omdat het niet al het vloedwater tegen kan houden. De overstromingen heeft al miljarden dollars aan schade veroorzaakt . Brisbane wordt geconfronteerd met een gecombineerde stijging van het water vanuit de overstroomde Lockyer Valley en van de Wivenhoe Dam, waar het stuwmeer zo vol is dat men gedwongen is om regelmatig water te laten doorstromen. Autoriteiten vrezen dat de Brisbane River verder zal gaan stijgen dan de piek van 5.45 meter die werd bereikt tijdens de verwoestende overstromingen van 1974. De rivier kronkelt door het centrum van de stad en op sommige plaatsen is zij al buiten haar oevers getreden.Auto's stromen de stad uit en kantoormedewerkers van het belangrijkste zakelijke district, zijn op de vlucht voor het hoge en krachtige water terwijl de lager gelegen voorsteden al overstroomd zijn. Burgemeester Campbell Newman zei: "Vandaag is zeer belangrijk qua voorbereidingen, want morgen is het slecht, en donderdag kan het verwoestend uitpakken voor bewoners en bedrijven in het getroffen gebied." De Brisbane Courier Mail meldt dat elektriciteit in de centrale zakenwijk zal worden afgesloten vanaf 07:00 lokale tijd (2100 GMT dinsdag), wat van invloed zal zijn op 100.000 woningen en bedrijven. Het extra warme water voor de kust van Austalië veroorzaakt door La Niña en klimaatverandering blijft onafgebroken voor extreme regenval zorgen, zo waarschuwt de meteorologische dienst van Australïe.
Bronnen: BBC en Australische media, en meteorologische diensten.
12/01/2011 Niet alleen het oosten van Australië heeft te kampen met overstromingen. Zowel in Sri Lanka als in Brazilië zijn tientallen doden gevallen door noodweer. Het midden en oosten van Sri Lanka hebben al zo'n twee weken te maken met hevige moessonregens. Zeker 18 doden zijn geteld en 200.000 mensen hebben hun woningen moeten verlaten. De situatie is het ergst rond de oostelijke steden Ampara en Batticaloa.In Brazilië zijn zeker 30 mensen omgekomen door overstromingen en modderstromen in Teresopolis, in de buurt van Rio de Janeiro. Omdat reddingswerkers het gebied maar met moeite kunnen bereiken, wordt gevreesd voor meer slachtoffers.Ook uit Sao Paulo werden slachtoffers gemeld. Doorgebroken rivieren zorgden voor ondergelopen straten en een gigantische verkeerschaos
13/01/2011 Aanhoudend noodweer in de Filipijnen heeft tot nu toe 42 levens geëist. Dat meldden de autoriteiten van het Zuidoost-Aziatische land donderdag.Overstromingen en aardverschuivingen eisten de meeste levens. Ze worden veroorzaakt door hevige regens die het zuiden en midden van de Filipijnen sinds ruim twee weken teisteren. Ongeveer 400.000 mensen hebben een veilig heenkomen gezocht voor het natuurgeweld. De overvloedige regenval heeft veel schade veroorzaakt aan gewassen en infrastructuur. Het leger van de Filipijnen brengt met helikopters hulpgoederen naar de getroffen gebieden.
De schuldige heet La Niña, Effect reikt zelfs tot Vlaanderen.
De overstromingen in Australië worden veroorzaakt door hetzelfde weerfenomeen dat vorig jaar Pakistan onder water zette. Het effect van La Niña reikt zelfs tot Vlaanderen.
Brisbane heeft zijn natste dag sinds 1974 achter de rug. Afgelopen nacht bereikte het water er zijn hoogste peil. In grote delen van Australiës derde stad was de elektriciteit uitgevallen of uitgeschakeld. Naar schatting 100.000 inwoners zaten zonder stroom, 40.000 werden geëvacueerd. Het dodental stond gisteren op 22, meer dan veertig mensen waren nog altijd vermist en 20.000 huizen liepen schade op.
Het enige positieve nieuws gisteren was dat het waterpeil waarschijnlijk niet de recordhoogte van 1974 zou overstijgen. ‘Een schamele troost', aldus Anna Bligh, de premier van Queensland. ‘De stad is veel groter geworden. Nu staan stukken onder water die toen nog niet bebouwd waren.'
Volgens de Vlaming Wim Vermain, die in een buitenwijk van Brisbane woont, wordt de omvang van de ramp pas volgende week duidelijk. ‘Maar de impact zal groter zijn dan die van de orkaan Katrina in New Orleans.' Bligh schat de kosten voor de opruiming en de heropbouw op 5miljard dollar.
Dé vraag die bij deze extreme weersomstandigheden telkens terugkomt, is of ze het gevolg zijn van de opwarming van de aarde. Klimatologen zijn terughoudend om een direct verband te leggen. Het enige wat ze met zekerheid poneren, is dat een warmere aarde meer vocht in de lucht brengt. Als het water in de oceaan 1 graad warmer wordt, dan wordt de lucht erboven 6 tot 8 procent vochtiger. Die vochtige lucht komt naar beneden als regen. Door een warmer klimaat is er ook meer energie in de atmosfeer en wordt het weer grilliger.
Maar wat er nu aan de hand is in Australië heeft in de eerste plaats te maken met een bijzonder sterke La Niña, het tegenovergestelde van El Niño. La Niña, een koude zeestroming in de Stille Oceaan, maakt het water in het centrale deel van die grote oceaan bijzonder koud. Op sommige plaatsen is het water er zelfs 4 graden kouder dan normaal, aldus het Australische Bureau voor Meteorologie. ‘Tegelijk is het water voor de kust van Queensland uitzonderlijk warm', zegt Reindert Haarsma, klimatoloog bij het Nederlandse KMNI. ‘De combinatie van die twee fenomenen maakt dat er uitzonderlijk veel regen valt.'
Dat fenomeen is trouwens al maanden aan de gang. In Australië is het begonnen tijdens hun voorjaar.2010 gaat de Australische weergeschiedenis in als het op twee na natste jaar. ‘Deze La Niña was trouwens ook verantwoordelijk voor de gigantische overstromingen in Pakistan vorig jaar.'
Zeker is ook dat deze La Niña een van de sterkste is van de jongste honderd jaar en volgens Jan Stel, hoogleraar Oceanische Ruimte en Menselijke Activiteit aan de universiteit in Maastricht, zijn de gevolgen ervan zelfs hier merkbaar. ‘Een krachtige La Niña voedt in het noordelijk deel van de Grote Oceaan een reusachtig hogedrukgebied. Dat beïnvloedt vervolgens de noordelijke straalstroom, een continue westenwind, hoog in de atmosfeer. Het gevolg: meer depressies die het Europese vasteland bereiken en daar meer neerslag geven.De inwoners van de Lage Landen en die van Brisbane zijn dus het slachtoffer van hetzelfde weerfenomeen.'
Waarschuwing voor rondzwemmende haai
De inwoners van de overstroomde delen van Australië hebben een nieuwe bron van zorg. Na agressieve slangen en krokodillen wordt de bevolking nu ook gewaarschuwd voor haaien. In de plaats Goodna, tientallen kilometers landinwaarts, zou een stierhaai zijn gesignaleerd. Een wethouder waarschuwt de inwoners dan ook niet het water in te gaan.
De stierhaai of Atlantische grondhaai komt algemeen voor in warme kustwateren, maar kan ook in verscheidene rivieren aangetroffen worden. De stierhaai is een onvoorspelbare, vaak agressieve soort en verantwoordelijk voor veel aanvallen op mensen.
14/01/2011 Het fenomeen La Nina is dit jaar uitzonderlijk krachtig en zorgt voor hevige regenval aan beide kanten van de Grote Oceaan.
Extreme droogte of juist wekenlang regen? Het hangt voor landen als Brazilie en Australie af van wie er de . dienst uitmaakt: het jongetje of het meisje.
L a Nina' (het meisje) heet het verschijnsel dat momenteel zorgt voor wateroverlast in zowel Australië en Sri Lanka als in Brazilië en Colombia. Het is een koosnaampje voor een gesel die dit jaar sterker uithaalt dan ooit.
Wie wil begrijpen hoe het werkt moet er de wereldkaart bijpakken en inzoomen op de Grote Oceaan. In jaren dat La Nina overheerst, hoopt zich door passaatwinden ongebruikelijk veel warm water op voor de kust van Oost- Australië.
Tegelijkertijd blijft het water voor de westkust van Zuid-Amerika relatiefkoud. Die grote verschillen in watertemperatuur bepalen de kracht van La Nina. Boven het warme zeewater ontstaan depressies, die boven land zorgen voor enorme regenbuien, vaak weken achtereen.
Het meisje heeft ook een broertje, 'El Nino' (het jongertje), dat vaker de overhand heeft en eruit bestaat dat het water voor de kust van Peru warmer is dan normaal. Als El Nino zich toert, is er vooral droogte in Australië en Indonesië en nattigheid in Zuid-Amerika.
Elke paar jaar is er wel een La Nina, maar dit jaar is het verschijnsel wel uitzonderlijk krachtig. Het effect is daardoor merkbaar tot in onze contreien. Door La Nina ontstaat er ten noordoosten van de Filipijnen een samenspel van hoge en lagedrukgebieden, dat een slinger geeft aan de westelijke windstroom hoger in de atmosfeer, de straalstroom. Die beweegt zich over Noord-Amerika en de Atlantische Oceaan naar Europa, daarbij van alles meenemend.
Rond de West-Atlantische kust hebben we nu ook een soort La Nina. Het zeewater daar is zo'n drie graden warmer dan normaal, terwijl het in het zuidoosten van de Atlantisch Oceaan kouder is dan gemiddeld. Dat zorgt voor de vorming van depressies en de aanvoer van veel neerslag en relatief zachte lucht richting Europa. Dat merken we nu. Of die neerslag zich uit in sneeuw of regen is afhankelijk van de breedtegraad waarop de depressies passeren. Dat wordt bepaald door hoge- en lagedrukgebieden. Klassiek is het hogedrukgebied rand de Azoren en lage druk bij IJsland, waardoor Nederland in de regen zit. .
Waarom La Nina nu zo krachtig is, blijft ook voor wetenschappers gissen. Dat geldt ook voor de warmere temperatuur in het noordwesten van de Atlantische Oceaan.
BOGOTA - Modderstromen na hevige regenval eisten al meer dan vierhonderd levens in Brazilië, en het dodental stijgt nog. De verwoesting is enorm.
Huizen en auto's werden meegesleurd door het water, elektriciteit- , masten knapten als luciferstokjes en mensen klommen in boom toppen om te ontsnappen aan de modderstromen: de bergstadjes Petropolis, Nova Friburgo en Teresopolis veranderden in de nacht van dinsdag op woensdag in rampgebieden. Dat gebeurde nadat het urenlang volop had geregend in het gebied op een dik uur rijden vanaf Rio de Janeiro.
In de drie stadjes worden behalve de doden ook zeker vijftig mensen vermist. Omdat de regen voortduurt, blijven water en modder van de bergen naar beneden ko men. Duizenden mens en zijn dakloos geraakt. In Teresopolis, zwaar getroffen, viel 144 millimeter regen in 24 uur, een hoeveelheid die normaal gesproken valt in de hele maand januari. Brandweer en andere reddingswerkers probeerden de getroffen gebieden lopend te bereiken.
Brazilië is niet het enige land in Zuid-Amerika dat lijdt onder La Nina. In de laatste drie maanden vielen in Colombia ook al 312 doden door de gevolgen van het weerfenomeen.
BRISBANE - De regen die Australië nu aandoet, werd na een periode van droogte aanvankelijk met gejuich begroet. De doorsnee Australiër had inmiddels schoon genoeg van de strenge 'water restrictions', die waren ingesteld. Een wasbeurt voor de auto was voldoende voor een boete van duizenden dollars. Maar de ‘lol is er nu wel at. Vlak voor de jaarwisseling begon het in Queensland vrijwel onophoudelijk te regenen, met als gevolg dat er op nieuwjaarsdag een, gebied onder water stond ter grootte van Duitsland en Frankrijk samen. Tientallen dorpen en steden raakten van de buitenwereld afgesloten. In de stad Toowoomba viel deze week binnen 36 uur meer dan 160 millimeter regen.
Nog geen 24 uur later rolde de vloedgolf Brisbane binnen. Meer dan tachtig wijken en het financiële centrum kwamen binnen enkele uren volledig onder water te staan. Het dodental van de overstromingen staat op veertien.
De laatste veertig jaar stijgt het aantal zware overstromingen wereldwijd. Wetenschappers verwachten dat zowel het aantal als de intensiteit van overstromingen blijft stijgen. Zonder verder ingrijpen zouden, mede door toenemende weersextremen, onze rivieren op piekmomenten het water niet goed meer kunnen verwerken:
15/01/2011
Overstromingen in Conwy vallei en Tenby in Wales.
Zware regenval op vrijdag veroorzaakte blokkeringen van zowel autowegen als spoorwegen. De overstromingen leidden tot sluiting van de A487 bij Machynlleth. Er zijn overstromings-waarschuwingen uitgegeven omdat er meer regen verwacht wordt op zaterdag. Volgens Met Office kan er tot 100 mm regen op zaterdag vallen op hogere delen in North West Wales.Verwacht wordt dat de buien in zuidoostelijke richting over Wales trekken tot en met zondag, waarbij op zondag nog eens 40 mm aan regen zou kunnen vallen.
De aardverschuivingen en overstromingen in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro blijven levens eisen. De autoriteiten hebben al meer dan vijfhonderd lichamen geborgen, meldden Braziliaanse media vrijdag.
Een van de zwaarst getroffen steden is Teresópolis. Daar zijn meer dan tweehonderd doden geteld, maar er wordt gevreesd voor honderden extra slachtoffers.
Ook in Novo Friburgo vielen meer dan tweehonderd doden. Het totale officiële dodental stond vrijdagmiddag op 529.
Honderden mensen worden nog vermist. Zeker 13.000 zijn dakloos geworden in de regio Serrana ten noorden van Rio de Janeiro.
Reddingswerkers zijn erin geslaagd plaatsen te bereiken die van de buitenwereld waren afgesloten door kapotte wegen en bruggen.
Met zwaar materieel en blote handen proberen ze mogelijke overlevenden te bevrijden en lichamen van overledenen te bergen.
Het gevaar bestaat dat hun inspanningen nieuwe modderstromen uitlokken, omdat de grond door de aanhoudende regen zeer onstabiel is. De meteorologische dienst van Brazilië verwacht nog zeker tot woensdag regenval.
Schoon drinkwater en levensmiddelen in het getroffen gebied worden steeds schaarser. Ook is er een tekort aan medicamenten. Hulpverleners van het Rode Kruis spreken van chaotische toestanden
In de plaatsen waar dat nog kan, dienen kerken en politiestations als geïmproviseerde mortuaria. Door de hoge temperaturen in het gebied ontbinden lichamen snel en is de stank soms ondraaglijk. Nabestaanden krijgen foto's van de doden te zien om hen te identificeren.
De nieuwe Braziliaanse president Dilma Rousseff bezocht donderdag de getroffen streek. Ze noemde het overweldigend en schokkend wat ze had gezien.
Rousseff erkende dat de catastrofe het gevolg is van een combinatie van noodweer en illegale bebouwing in risicogebieden, zoals op berghellingen waar massaal bomen zijn gekapt. Ze zei eerder honderden miljoenen euro's aan hulp toe.
De natuurramp is de grootste in de Braziliaanse geschiedenis. In 1967 vielen 437 doden door modderstromen in de omgeving van de stad São Paulo
Het natuurverschijnsel La Nina, dat de hevige regens in Zuid-Amerika veroorzaakt, heeft hetzelfde effect in Sri Lanka. Daar hebben overstromingen (veroorzaakt door hevige regenval) inmiddels 27 mensenlevens geëist.
25/01/2010
Afgelopen woensdag kwam het dodental van de verwoestende overstromingen en er mee gepaard gaande aardverschuivingen in Brazilië op 741. Tegelijktertijd zijn nog steeds ruim 400 mensen vermist van de hard getroffen berggemeenten rondom de grote stad Rio de Janeiro. Het regenen stopte op woensdag, maar de water- en modderstromen bleven urenlang doorgaan en schoven gebouwen en auto's weg. In één van de hardst getroffen buurten, Teresepolis noord van Rio, viel er in 24 uur tijd 260 mm water. Brazilië is één van de landen, die samen met Zuid-afrika en Australië, geplaagd wordt door verhoogde neerslag in de afgelopen decembermaand en nu in januari. Dit is het gevolg van het fenomeen La Niña dat zich in de Stille OCeaan voordoet.
Zuid-Afrika op de rand van een katastrofe.
De regering in Zuid-Afrika heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen op grond van de overvloedige regenval die de rivieren in het land steeds verder laat stijgen. De schade beloopt al minstens 150 miljoen euro. Zeker de gebieden rondom Oranje-rivier worden bedreigd, net zoals rond de meer noordelijk gelegen Limpopo en Zambezi, die voor de tijd van het jaar enorm hoog staan. Het leger is in staat van paraatheid gebracht en veel kleinere leefgemeenschappen langs de rivieren zijn al geëvacueerd.
La Niña, een periodiek optredende afkoeling van het zeewater langs de evenaar op de Stille Oceaan, houdt de komende twee tot vier maanden nog aan, maar de kou wordt wel langzaam wat minder. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Dit is gebaseerd op verschillende modelberekeningen. De huidige La Niña is met een afwijking van de zeewatertemperatuur van 1,5 graad onder normaal één van de sterkste in een eeuw. De hevige regenval met overstromingen in Australië en op de Filippijnen hangen samen met La Niña.La Niña is de tegenhanger van de warme El Niño, die eens in de 3 tot 7 jaar zorgt voor een opwarming van het zeewater in dit deel van de Oceaan. In het afgelopen najaar ontwikkelde zich een ongekend sterke La Niña die tegen het einde van het jaar nauwelijks minder werd. Mede daardoor viel er in Queensland in december zo bijzonder veel regen (want daar wordt het warme water naar toe gestuwd door de versterkte wind) en is ook januari hier een zeer natte maand. Koel water in de Stille Oceaan heeft in een groot deel van de wereld invloed op het weer en drukt ook de wereldgemiddelde temperatuur iets omlaag. Een La Niña (en dat geldt ook voor een El Niño) biedt de mogelijkheid voor seizoensvoorspellingen zoals voor de komende lente. La Niña leidt in het voorjaar vaak tot koeler weer in het noorden van Zuid-Amerika en West-Canada, en warmer en droger weer in het zuidoosten van de Verenigde Staten en Texas.
02/04/2011
De overstromingen en modderlawines in Zuid-Thailand hebben inmiddels aan zeker 35 mensen het leven gekost. Dat hebben de Thaise autoriteiten zaterdag laten weten aan de krant Bangkok Post. Een dorp is volledig bedekt na de aardverschuiving. Bijna twee miljoen mensen zijn getroffen.Door het noodweer zitten duizenden toeristen vast in vakantieoorden. Het treinverkeer naar de regio is gestremd en drie luchthavens zijn gesloten, onder meer die van het toeristeneiland Koh Samui. Enkele andere toeristische bestemmingen, waaronder Krabi, Phuket, Phang Nga en Ranong, hebben ook te maken met zware regenval.De grote hoeveelheden neerslag in het zuiden van Thailand zijn zeer ongewoon. Op Koh Samui is het in deze tijd van het jaar normaal gesproken kurkdroog.
21/06/2011
Het noodweer in het zuiden van China heeft sinds begin deze maand het leven geëist van zeker 175 mensen. Ook zijn nog eens meer dan 85 mensen vermist.
De regio wordt sinds 3 juni geteisterd door zeer hevige regenval, modderstromen en buiten de oevers tredende rivieren. Zeker 36,5 miljoen mensen hebben last van de overstromingen. 1,6 miljoen Chinezen zijn dakloos geraakt. Het noodweer heeft volgens de overheid al 3,78 miljard euro gekost. Landbouwexperts en economen in dertien getroffen provincies verwachten dat bovendien de prijzen van rijst, tarwe, bladgroentes en kweekvis nog harder zullen stijgen dan de afgelopen maanden al het geval was. In Hangzhou wordt ook de drinkwatervoorziening bedreigd. Drinkwaterreservoirs zijn overstroomd door met benzeen en andere chemische afvalstoffen vervuild rivierwater.
21/10/2011
De overstromingen in Thailand hebben wijken in het noorden van de hoofdstad Bangkok bereikt. Er zou zo'n halve meter water staan. De overstroming was onvermijdelijk doordat de regering gisteren besloot om sluizen ten noorden van de hoofdstad open te zetten. Dat was nodig omdat de druk van het water op de sluizen te groot was geworden.
Vooral worden het oostelijke en noordelijke deel van de stad bedreigd. Dat zijn vooral slaapsteden, waar mensen wonen die in Bangkok werken. Deze delen zijn onder water gezet, om te verhinderen dat de belangrijkere delen van de stad onder gaan lopen.
In de slaapsteden staan vooral veel flats. In die wijken staat nu zo'n 30 tot 50 centimeter hoog. Er zijn delen van de stad waar gevreesd wordt dat het water twee tot drie meter hoog gaat komen. De overheid waarschuwt mensen in de gevaarlijkste gebieden dat ze klaar moeten staan om geëvacueerd te worden. Ook ziekenhuizen worden bedreigd. Op een vliegveld staan drie transportvliegtuigen klaar om patiënten naar andere vliegvelden te brengen.
De paniek begint in de Thaise hoofdstad langzaam toe te nemen. Er zijn mensen die hun huizen dichtmetselen, andere mensen rennen voortdurend naar de winkel om drinkwater en voedsel in te slaan.
De economische schade als gevolg van de overstromingen is opgelopen tot zo'n 4,5 miljard euro. Naar verwachting zal dit bedrag nog stijgen. Honderden fabrieken in Thailand hebben de deuren moeten sluiten en het kan nog maanden duren voordat ze weer opengaan. Meer dan 260.000 mensen zijn hun baan kwijt. Ruim 6.500 bedrijven hebben hun deuren moeten sluiten.
In Thailand en ook buurland Birma zijn de ergste overstromingen in tientallen jaren. In Birma zouden zo'n zestig mensen worden vermist: huizen en een klooster zouden door het water zijn weggeslagen.
|