Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2011 Winter, Vogeltrek, Droogte, Brand (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2011 Winter, Vogeltrek, Droogte, Brand
#237
2011 Winter, Vogeltrek, Droogte, Brand 10 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
Haaksbergen 6 januari 2011
Een 59-jarige automobiliste uit Amsterdam is maandag gewond geraakt bij een eenzijdige aanrijding op de Weerninksweg in Haaksbergen. De politie kreeg rond 11.30 uur een melding van de aanrijding.
De 59-jarige Amsterdamse had vermoedelijk door gladheid de controle over haar voertuig verloren en was tot stilstand gekomen tegen een boom.

Haaksbergen 27 januari 2011
De invalswegen van Haaksbergen zoals Hengelosestraat en Goorsestraat hebben deze winter veel schade opgelopen. De gemeente probeert met tijdelijke reparaties de overlast voor het verkeer tegen te gaan. Maar dat lukt niet overal. Gaten in het wegdek door winters weer is een jaarlijks verschijnsel.
In het buitengebied valt de schade tot nu toe mee door preventief onderhoud dat de afgelopen jaren is uitgevoerd, onder meer met het vullen van scheuren en het aanbrengen van slijtlagen.
Op de invalswegen is er behoorlijk veel schade ontstaan. Volgens de gemeente omdat deze wegen zich minder goed lenen voor preventief onderhoud, meer verkeer te verwerken hebben en toevallig allemaal ongeveer dezelfde leeftijd hebben.
Waar mogelijk worden de gaten met noodreparaties zo snel mogelijk gedicht. Definitief repareren is pas zinvol als de winterperiode voorbij is. Asfalt dat nu door asfaltcentrales geleverd zou worden is veel duurder en mogelijk van Matige kwaliteit. In het voorjaar als de asfaltcentrales weer op stoom zijn wordt ontstane schade tijdens het reguliere onderhoud gerepareerd. De noodreparaties worden continu uitgevoerd. Op sommige Plekken moet de gemeente regelmatig terugkomen in afwachting van een duurzamere oplossing. Er is een aantal heel grote vlakken, die niet direct gevaarlijk zijn, maar die erg moeilijk te repareren zijn omdat het asfalt er steeds uit gaat. Op die plekken wordt reparatie met een ander soort asfalt geprobeerd. Zolang het wegdek niet in orde is staan er waarschuwingsborden. Dat is onder meer bij de Hengelosestraat het geval.

Haaksbergen 1 februari 2011
Ronde schuim- ijspannenkoeken, netjes gerangschikt op een plek in de Buurserbeek nabij Erve Bruggert.
Zelfs waterschap Regge en Dinkel stonden voor een raadsel. Zij hadden het natuurwonder ook nog nooit eerder gezien en konden het verschijnsel ook niet verklaren. Waterschap Rijn en IJssel wist het raadsel te ontrafelen.
Het had te maken met vorst, op het moment van het nemen van de foto’s vroor het –3.5 graad.
Organisch materiaal dat in het water valt, zoals bladeren, worden in het water afgebroken waarbij eiwitten vrijkomen. De draaikolken in het water bij de stuw werken als een klopper. Het eiwit wordt door die draaikolkjes opgeklopt en zo ontstaat het schuim. Door de vorst vormt er zich vervolgens een ijslaagje rondom het schuim. Het is dus een mooie speling van de natuur, met eiwit en vorst. Dergelijke verschijningen komt niet vaak voor.
Foto's van dit natuurverschijnsel kunt vinden in betreffende fotoalbum.

Haaksbergen 3 februari 2011
De temperaturen zijn deze week weer tot boven nul gestegen. De voorlopige vooruitzichten laten voor de komende periode ook geen streng winterweer meer zien. Maar de winter duurt formeel nog tot 21 maart. De gemeente moet altijd nog een beetje voorbereid zijn op eventuele gladde wegen. De zoutvoorraad is daarom afgelopen maandag ook weer aangevuld. In de gemeentelijke zoutloods bij de gemeentewerf op bedrijventerrein Stepelo ligt nu weer ongeveer honderd ton strooizout opgeslagen. Die voorraad is echter nog niet genoeg om weer volop te kunnen strooien als het glad wordt. De gemeentelijke strooiwagens blijven daarom voorlopig alleen de noodroutes rijden.

Haaksbergen 12 maart 2011
Record vogeltrek na extreme winter. Afgelopen week is een recordaantal vogels over Twente en de Achterhoek getrokken naar broedgebieden in Noordoost-Europa. Door de extreem sneeuwrijke winter waren de meeste vogels uit deze gebieden vertrokken naar warmere oorden. Deze week keren veel vogels, door de plotseling invallende zachte weer,zoals de kieviten, massaal weer terug. Opmerkelijk was de voorjaarstrek van kraanvogels met duizenden tegelijk in de afgelopen week in heel de regio.

Haaksbergen 20 april 2011
De schade aan de wegen als gevolg van de langdurige vorstperiode de afgelopen winter bedraagt zo'n 80.000 euro. Dat is ongeveer 60.000 euro meer dan tijdens een normale winter. Volgens Haaksbergen valt de schade nog mee, omdat de gemeente de meeste wegen op tijd heeft kunnen onderhouden. Nog niet alle schade is zichtbaar. Het kan zijn dat wegen door de strenge winter minder lang meegaan dan normaal. De gevolgen daarvan zijn pas op langere termijn te zien. Daarnaast zitten er hier en daar nog gaten in de weg.

Haaksbergen 6 mei 2011
Boeren in het noorden, oosten en zuidoosten van het land hebben flinke schade geleden door de nachtvorst in de nacht van woensdag op donderdag. Vooral percelen met vroege aardappelen zijn beschadigd door de vorst. Dat meldt de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland. Ook zou er schade zijn aan suikerbieten. LTO kan niet zeggen hoeveel de schade bedraagt.

Haaksbergen 3 juni 2011
Bij een grote brand in het natuurgebied Aamsveen in Enschede, vlakbij het Haaksbergse natuurgebied, is vrijdag 3 juni 160 hectare verloren gegaan.
De brand brak even voor negen uur uit in het noorden van het natuurgebied, gelegen ten zuidoosten van Enschede. Een straffe noordoostenwind joeg het vuur door het veen richting de naturistencamping Het Aamsveen. Die werd in de loop van de ochtend dan ook ontruimd, maar bleef gespaard. Circa 100 hectare natuur ging verloren, het grootste deel aan Nederlandse kant. Eigenaar Landschap Overijssel sprak van een ramp voor de dieren- en plantenwereld. Volgens toezichthouder Jan Tempelman en jachtopziener Jan Goolkate is er sinds 1976 niet meer zo’n n grote brand geweest. Er zijn vrijwel zeker veel jonge reeën omgekomen. Die hebben net als reptielen, waaronder adders en hagedissen, en insecten geen kans. Ook de vogelpopulatie zal flinke schade oplopen. Vogels hebben nu broedsels of net jongen. De Duitse brandweer vermoedt dat het vuur is aangestoken, omdat ze de afgelopen twee weken al vier keer in het veengebied heeft moeten blussen. Voor een spontane ontbranding is het volgens de woordvoerder niet heet genoeg, er zijn meerdere brandhaarden.
De zachte veengrond maakte blussen in het gebied vrijwel onmogelijk: De brandweer kon er met voertuigen niet in en moest vanaf de rand werken. De operatie werd bemoeilijkt door de steeds draaiende wind. De brandweer trekt zich terug vanwege het oprukkende vuur. De rook is tot in de wijde omgeving te zien.
Door ondergronds voortwoekerend vuur doken steeds nieuwe brandhaarden op. Het is veengebied en kruk en krukdroog. Er lopen overal veenrichels, die bijna verturft zijn. Dat zijn net aanmaakblokjes, het gaat allemaal razendsnel.
De heidebrand leidde tot een grootschalige inzet van Nederlandse (100 mensen) en Duitse (120 mensen) brandweer. Vanaf twee uur kregen zij hulp van een Chinook-helikopter van Defensie, die 23 keer 10.000 liter water dumpte.
De helikopter haalde vanaf 14:00 uur het water uit het Rutbekerveld, een kleigat tussen Enschede en Haaksbergen.
Tot 22:00 uur is de brandweer met circa vijftig man doorgegaan met blussen. Daarna moest worden gestopt vanwege de duisternis en de ontoegankelijkheid van het gebied. Vier brandweerwagens hielden de hele nacht de wacht. Zaterdag om vijf uur is begonnen met het nablussen, dat duurt tot zeker zondagavond.Haaksbergen 28 juni 2011
Een brand dinsdagavond laat heeft een woning aan de Kinkelerweg in het buitengebied tussen St. Isidorishoeve en Hengevelde in de as gelegd. Volgens de buren was blikseminslag de oorzaak. De woning moet volgens een woordvoerder van de brandweer als verloren worden beschouwd.
Domme pech, bestempelt plaatsvervangend brandweercommandant Johan Hofhuis de vreselijke situatie voor de getroffen bewoners. Vroeg op de dag werd het noodweer vanuit het zuid-oosten al aangekondigd en trok verder het land in. In Haaksbergen zijn we er al met al nog genadig vanaf gekomen. Toch blijkt dat blikseminslag vernietigend kan zijn, ook al trekt het extreem zware weer langs een bepaald gebied. Hoe kan dat? Hofhuis: Bliksem in een elektrische lading die zich heel sterk op één punt kan concentreren. Het komt ook in een bebouwde kom voor, maar doorgaans minder heftig dan in het open veld. De brand van dinsdagavond had plaats in het buitengebied en de bliksem koos die plek voor een inslag. Je kunt er niets anders van maken dan dat de mensen enorm veel pech hebben gehad. Bovendien ging het om een woning met een rieten dak en dat is vatbaar voor brand. We krijgen ook meldingen van inslagen waarbij de stopcontacten van de muur zijn gesprongen, maar geen brand is ontstaan. Zeg het maar.
Nog een tip voor de mensen bij zwaar onweer. Stekkers uit de stopcontacten trekken om te voorkomen dat er eventueel schade aan apparatuur ontstaat of erger.
Bron: RondHaaksbergen

Haaksbergen 16 november 2011
De winter staat voor de deur. Met de weersvoorspellingen die momenteel worden gedaan kan het zo maar zijn dat voor een langere periode intensief gebruik gemaakt moet worden van het materieel waarmee de gladheid wordt bestreden op onze wegen en fietspaden. Het is daarom zaak om goed voorbereid te zijn op de winter. Om die reden vindt elk jaar in oktober de vlootschouw van het materieel voor de gladheidsbestrijding plaats.
De gemeente Haaksbergen beschikt in totaal over vier strooimachines, een aantal sneeuwploegen en rolbezems. Kort voor de winterperiode wordt de werking van het materieel onderworpen aan een technische keuring. De geconstateerde mankementen worden verholpen en het benodigde onderhoud wordt uitgevoerd. Aansluitend wordt het materieel belast getest en ingeregeld op onder andere het zoutverbruik en de breedte van de wegen die gestrooid moeten worden. De vlootschouw van vorige week toonde aan dat het materieel in voldoende goede staat is. Haaksbergen is klaar voor de winter.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1048
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 17/11/2011 17:21 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2011 Winter, Vogeltrek, Droogte, Brand
Erwin 17/01/2011 17:47
 
thread linkthread link 2011 Droogte in April
Erwin 22/04/2011 17:31
 
thread linkthread link 2011 Droogte in mei
Erwin 08/05/2011 09:41
 
thread linkthread link 2011 Droogte, sproeiverbod, processierups
Erwin 02/06/2011 08:22
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 77 gasten online