Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2011 Droogte in mei (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2011 Droogte in mei
#270
2011 Droogte in mei 10 Jaren, 5 Maanden geleden Karma: 0  
Haaksbergen 4 mei 2011
Voorlopig komt er geen einde aan de droogte. In combinatie met het zonnige en warmere weer neemt het neerslagtekort dan ook verder toe. Het grote neerslagtekort waarmee de maand mei is begonnen wordt gewoonlijk pas in juli of augustus bereikt.
Rekenen we de droge maart mee dan is het tekort nog uitzonderlijker. Hoe de droogte zich de komende tijd verder ontwikkelt hangt uiteraard af van de weersomstandigheden.

Haaksbergen 5 mei 2011
Het tekort aan neerslag is op dit moment uitzonderlijk, meldt het KNMI. Het tekort was begin mei net zo .groot als normaal in juli of augustus. Meer dan de helft van Nederland had gisteren een tekort van minstens 80 millimeter. Normaal is dat tussen de 0 en 40 millimeter. Het recordjaar tot dusver was 1976, toen de droogte in mei vergelijkbaar was met nu maar de hele zomer doorzette.

Haaksbergen 6 mei 2011
Na al bijna 10 weken vrij zonnig en overwegend droog weer is het momenteel het gesprek van de dag. In de media wordt er volmondig over gesproken: de huidige droogte. Op de akkers stuift het de laatste tijd enorm als het waait, bovendien ‘breekt’ de grond op veel plaatsen door de droogte en de tuin moet vrijwel dagelijks gesproeid worden. Ook zijn de boeren de laatste tijd druk in de weer om de pas geplante gewassen nat te houden, maar met de sterke verdamping van dit moment is dat bijna niet te doen..
Verdamping is een natuurkundig proces, waarbij een stof overgaat van de vloeibare naar de gasvormige fase, ofwel de overgang van water naar waterdamp. In de atmosfeer is vocht een zeer belangrijke schakel in de zogeheten hydrologische kringloop. Vocht is bijvoorbeeld onmisbaar voor de vorming van neerslag.

De droogte leidt ook tot grote problemen voor vogels. Wormen en larven, hun voedsel, zoeken vocht op en gaan nu dieper de grond in. Door de uitgedroogde bovenlaag zijn ze moeilijker bereikbaar voor de vogels.
Het gevolg is onder meer dat veel vogels door een tekort aan voedsel en daarmee een gebrek aan eiwit geen eieren meer leggen en niet voor nageslacht zorgen. Dat is onder meer het geval bij grutto's, tureluurs en andere steltlopers.
In Friesland hebben vogelbeschermers een oproep gedaan aan boeren stukken land onder water te zetten en sloten te vullen voor de weidevogels. De provincie Groningen stelde deze week·10.000 euro beschikbaar om de hieraan meewerkende boeren te vergoeden.
Bron: tctubantia

Haaksbergen 26 mei 2011
Het wordt steeds warmer en dus wordt het recreëren in water steeds verleidelijker. Waterschap Regge en Dinkel adviseert om veiligheids- en gezondheidsredenen om alleen te zwemmen in een zwembad of in een van de officieel aangewezen zwemwateren in Twente.

Door de hoge watertemperaturen en de verminderde afvoer van water wordt het risico op aanwezigheid van schadelijke bacteriën in het water steeds groter. De kans op toename van bacteriën en andere ziekteverwekkers in het water (o.a.
botulisme) en de kans op blauwalggroei wordt daarmee vergroot.

Voor het waterschap is het onmogelijk om alle wateren te controleren op zwemwaterkwaliteit en veiligheid. Daarom adviseert het waterschap om geen risico te nemen en alleen in gecontroleerde wateren te zwemmen. Dit advies geldt ook voor huisdieren. Ook zij kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met besmet water. Het zwemmen in open water is altijd op eigen risico, ook als het gecontroleerd water betreft.

Haaksbergen 28 mei 2011
De grondwaterstand in de regio is snel gedaald en staat nu al 22 centimeter onder normale waarden. Beken en sloten komen droog te staan, regen blijft uit en de verdamping is groot. Waterschap Regge en Dinkel wil bij verdere verdroging voor delen van de regio een verbod afkondigen om water op te pompen uit sloten en uit de grond. Het waterschap verwacht dat het veel moet regenen om het enorme watertekort te compenseren.

Haaksbergen mei 2011
De grote droogte heeft een negatief effect op het aantal weidevogels.
Niet alleen bij ons op de zandgronden is het erg droog, maar ook in de klei- en leemgebieden is de grond erg hard en kunnen de vogels geen voedsel vinden. Als het voedselaanbod slecht is beginnen ze niet aan het leggen van eieren. De vogels moeten voldoende te eten hebben om eieren aan te kunnen maken. De verwachting is dat de jongen die wel uitkomen het erg moeilijk zullen krijgen en velen het loodje zullen leggen.
Het aantal vogels dat terugkwam was door de droogte al veel minder en kwamen niet tot broeden en trokken verder naar nattere gebieden. Ook de omstandigheden waren slecht, de landbouwers konden door de droogte veel eerder het land op en dat bracht daardoor veel verstoring.
De resultaten vallen erg tegen, nog geen derde deel van vorig jaar. Vooral in Buurse en op de es in Stepelo is het erg slecht. We hopen dat het nog een beetje aantrekt in het tweede deel van het seizoen, maar de voortekenen zijn slecht.
Voor de motivatie is het ook niet best dat er zo weinig nesten worden gevonden, terwijl we er ons met de gebiedsuitbreiding zo veel van hadden voorgesteld. Maar een werkgroep met 26 jaar ervaring laat zich niet zomaar uit het veld slaan.
Bron: IVN-Haaksbergen
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1048
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 22/09/2011 19:10 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2011 Winter, Vogeltrek, Droogte, Brand
Erwin 17/01/2011 17:47
 
thread linkthread link 2011 Droogte in April
Erwin 22/04/2011 17:31
 
thread linkthread link 2011 Droogte in mei
Erwin 08/05/2011 09:41
 
thread linkthread link 2011 Droogte, sproeiverbod, processierups
Erwin 02/06/2011 08:22
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 78 gasten online