Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2011 Droogte in April (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2011 Droogte in April
#265
2011 Droogte in April 10 Jaren, 6 Maanden geleden Karma: 0  
Haaksbergen 19 april 2011
De aanhoudende droogte zorgt er voor dat de brandweerkorpsen in Twente en de Achterhoek extra waakzaam zijn. Niet uitgesloten is dat het aansteken van paasvuren op het laatste moment wordt verboden. Momenteel geldt voor deze regio de code 'verhoogd gevaar'.

Vanwege het dagenlang droge weer met weinig wind vormde zich op veel
plaatsen een laagje fijn, vaal groengelig stof, dat goed zichtbaar werd op geparkeerde auto's. Dit stof bleek bij microscopische beschouwing te zijn samengesteld uit diverse soorten stuifmeelkorrels en andere deeltjes, mogelijk afkomstig van de Sahara.

Haaksbergen 21 april 2011
Code Oranje is vandaag uitgegeven en dat houd in Groot brandgevaar. Het is erg droog in de natuurgebieden. Daarom geldt er een stookverbod. Vanwege het hoge brandgevaar zijn roken, barbecueën en andere vormen van open vuur in natuurgebieden verboden. Maar de paasvuren zijn nog niet verboden.
Vanaf half februari heeft het nauwelijks meer geregend. De droogte slaat langzaam maar zeker toe, terwijl de temperatuur , stijgt naar waarden die op mooie zomerdagen niet misstaan. Het wordt in het voorjaar steeds warmer: en droger. Niet meer te vergelijken met de lente van pakweg twintig jaar geleden. De groei en bloei van bomen en planten lijkt bijna te exploderen onder extreem hoge temperaturen. We zien dat het gevaar van droogte op de loer ligt. Het is nog niet zover dankzij de watervoorraad in de bodem na een winter met veel sneeuw. Maar de regen moet niet lang meer uitblijven. Het huidige voorjaar past in het beeld van lentes met steeds hoger temperaturen en weinig neerslag. Maar ook de weersextremen nemen toe. Je ziet vaak ook weer periodes met extreme neerslag.

Melkveehouders krijgen al de eerste problemen met de ruwvoer voorziening. Het gras groeit niet of hooguit minimaal. Het heeft dan geen zin te maaien of koeien de wei in te laten. En dat weegt des te zwaarder, omdat de voorraad ruwvoer bij de meeste boeren toch al niet zo groot is, omdat de lente vorig jaar laat begon, gevolgd werd door een zeer droge zomer, waarna het najaar weer te nat was. Het klimaat verandert en wat dat betreft was het vorig jaar echt extreem.
Voor akkerbouwers ontstaan langzaam maar zeker ook problemen. Vooral in Twente en de Achterhoek belangrijke maisbouw. Het zaad kiemt gewoon niet in dat maalzand, dat nu bovenop ligt. Het gaat bij zaaien toch om de bovenste zes, zeven centimeter. Die moet vochtig zijn. Sproeien helpt daarbij niet echt. Dat doe je alleen om de groei aan de gang te houden. Niet om zaad te laten kiemen. De boeren kunnen opzicht nog wel tot begin mei wachten met zaaien. Maar dan moet het ook echt gaan regenen. Voor akkerbouwers heeft de droogte trouwens ook een voordeel. Zelfs de lager gelegen gronden zijn al bewerkt, terwijl de zware machines in voorgaande jaren door nattigheid soms niet op het land konden.
Volgens Waterschap Regge en Dinkel begint de verlaging van de grondwaterstand en de waterstand in beken en sloten merkbaar te worden. De stuwen zijn al verhoogd op de zomerstanden om het water langer vast te houden.
Je ziet de grondwaterstanden door het uitblijven van regen nu met een klap dalen. Nog een week zonder regen zal alom merkbaar zijn. De eerste gouden snede op de gras1anden komen in gevaar. Maatregelen heeft het waterschap nog niet genomen. Feitelijk kunnen we ook weinig. Voora1 op de hogere zandgronden loopt het water alleen maar weg en er komt niks bij a1s het niet gaat regenen. Wanneer bij een referentiestuw het water niet meer over de stuw loopt, wordt niet uitgesloten dat over ongeveer een week een beregeningsverbod moet worden afgekondigd.
bron: tctubantia

Haaksbergen 22 april 2011
Vanwege het aanhoudende droge weer heeft de gemeente alle verleende stookvergunningen ingetrokken. Dit treft onder meer particuliere paasvuurtjes. Ook mensen die een melding hebben gedaan voor een kleiner vuur mogen dat niet aansteken.
De drie grote paasvuren (in Buurse, Honesch en De Hoeve) kunnen gewoon doorgang vinden. De gemeente gaat er daarbij vanuit dat de organisatoren voldoende maatregelen nemen tegen brandgevaar.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1048
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 18/06/2011 17:44 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2011 Winter, Vogeltrek, Droogte, Brand
Erwin 17/01/2011 17:47
 
thread linkthread link 2011 Droogte in April
Erwin 22/04/2011 17:31
 
thread linkthread link 2011 Droogte in mei
Erwin 08/05/2011 09:41
 
thread linkthread link 2011 Droogte, sproeiverbod, processierups
Erwin 02/06/2011 08:22
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 104 gasten online