Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2011 Winter, Vogeltrek, Droogte, Brand (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2011 Winter, Vogeltrek, Droogte, Brand
#237
2011 Winter, Vogeltrek, Droogte, Brand 13 Jaren, 3 Maanden geleden Karma: 0  
Haaksbergen 6 januari 2011
Een 59-jarige automobiliste uit Amsterdam is maandag gewond geraakt bij een eenzijdige aanrijding op de Weerninksweg in Haaksbergen. De politie kreeg rond 11.30 uur een melding van de aanrijding.
De 59-jarige Amsterdamse had vermoedelijk door gladheid de controle over haar voertuig verloren en was tot stilstand gekomen tegen een boom.

Haaksbergen 27 januari 2011
De invalswegen van Haaksbergen zoals Hengelosestraat en Goorsestraat hebben deze winter veel schade opgelopen. De gemeente probeert met tijdelijke reparaties de overlast voor het verkeer tegen te gaan. Maar dat lukt niet overal. Gaten in het wegdek door winters weer is een jaarlijks verschijnsel.
In het buitengebied valt de schade tot nu toe mee door preventief onderhoud dat de afgelopen jaren is uitgevoerd, onder meer met het vullen van scheuren en het aanbrengen van slijtlagen.
Op de invalswegen is er behoorlijk veel schade ontstaan. Volgens de gemeente omdat deze wegen zich minder goed lenen voor preventief onderhoud, meer verkeer te verwerken hebben en toevallig allemaal ongeveer dezelfde leeftijd hebben.
Waar mogelijk worden de gaten met noodreparaties zo snel mogelijk gedicht. Definitief repareren is pas zinvol als de winterperiode voorbij is. Asfalt dat nu door asfaltcentrales geleverd zou worden is veel duurder en mogelijk van Matige kwaliteit. In het voorjaar als de asfaltcentrales weer op stoom zijn wordt ontstane schade tijdens het reguliere onderhoud gerepareerd. De noodreparaties worden continu uitgevoerd. Op sommige Plekken moet de gemeente regelmatig terugkomen in afwachting van een duurzamere oplossing. Er is een aantal heel grote vlakken, die niet direct gevaarlijk zijn, maar die erg moeilijk te repareren zijn omdat het asfalt er steeds uit gaat. Op die plekken wordt reparatie met een ander soort asfalt geprobeerd. Zolang het wegdek niet in orde is staan er waarschuwingsborden. Dat is onder meer bij de Hengelosestraat het geval.

Haaksbergen 1 februari 2011
Ronde schuim- ijspannenkoeken, netjes gerangschikt op een plek in de Buurserbeek nabij Erve Bruggert.
Zelfs waterschap Regge en Dinkel stonden voor een raadsel. Zij hadden het natuurwonder ook nog nooit eerder gezien en konden het verschijnsel ook niet verklaren. Waterschap Rijn en IJssel wist het raadsel te ontrafelen.
Het had te maken met vorst, op het moment van het nemen van de foto’s vroor het –3.5 graad.
Organisch materiaal dat in het water valt, zoals bladeren, worden in het water afgebroken waarbij eiwitten vrijkomen. De draaikolken in het water bij de stuw werken als een klopper. Het eiwit wordt door die draaikolkjes opgeklopt en zo ontstaat het schuim. Door de vorst vormt er zich vervolgens een ijslaagje rondom het schuim. Het is dus een mooie speling van de natuur, met eiwit en vorst. Dergelijke verschijningen komt niet vaak voor.
Foto's van dit natuurverschijnsel kunt vinden in betreffende fotoalbum.

Haaksbergen 3 februari 2011
De temperaturen zijn deze week weer tot boven nul gestegen. De voorlopige vooruitzichten laten voor de komende periode ook geen streng winterweer meer zien. Maar de winter duurt formeel nog tot 21 maart. De gemeente moet altijd nog een beetje voorbereid zijn op eventuele gladde wegen. De zoutvoorraad is daarom afgelopen maandag ook weer aangevuld. In de gemeentelijke zoutloods bij de gemeentewerf op bedrijventerrein Stepelo ligt nu weer ongeveer honderd ton strooizout opgeslagen. Die voorraad is echter nog niet genoeg om weer volop te kunnen strooien als het glad wordt. De gemeentelijke strooiwagens blijven daarom voorlopig alleen de noodroutes rijden.

Haaksbergen 12 maart 2011
Record vogeltrek na extreme winter. Afgelopen week is een recordaantal vogels over Twente en de Achterhoek getrokken naar broedgebieden in Noordoost-Europa. Door de extreem sneeuwrijke winter waren de meeste vogels uit deze gebieden vertrokken naar warmere oorden. Deze week keren veel vogels, door de plotseling invallende zachte weer,zoals de kieviten, massaal weer terug. Opmerkelijk was de voorjaarstrek van kraanvogels met duizenden tegelijk in de afgelopen week in heel de regio.

Haaksbergen 20 april 2011
De schade aan de wegen als gevolg van de langdurige vorstperiode de afgelopen winter bedraagt zo'n 80.000 euro. Dat is ongeveer 60.000 euro meer dan tijdens een normale winter. Volgens Haaksbergen valt de schade nog mee, omdat de gemeente de meeste wegen op tijd heeft kunnen onderhouden. Nog niet alle schade is zichtbaar. Het kan zijn dat wegen door de strenge winter minder lang meegaan dan normaal. De gevolgen daarvan zijn pas op langere termijn te zien. Daarnaast zitten er hier en daar nog gaten in de weg.

Haaksbergen 6 mei 2011
Boeren in het noorden, oosten en zuidoosten van het land hebben flinke schade geleden door de nachtvorst in de nacht van woensdag op donderdag. Vooral percelen met vroege aardappelen zijn beschadigd door de vorst. Dat meldt de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland. Ook zou er schade zijn aan suikerbieten. LTO kan niet zeggen hoeveel de schade bedraagt.

Haaksbergen 3 juni 2011
Bij een grote brand in het natuurgebied Aamsveen in Enschede, vlakbij het Haaksbergse natuurgebied, is vrijdag 3 juni 160 hectare verloren gegaan.
De brand brak even voor negen uur uit in het noorden van het natuurgebied, gelegen ten zuidoosten van Enschede. Een straffe noordoostenwind joeg het vuur door het veen richting de naturistencamping Het Aamsveen. Die werd in de loop van de ochtend dan ook ontruimd, maar bleef gespaard. Circa 100 hectare natuur ging verloren, het grootste deel aan Nederlandse kant. Eigenaar Landschap Overijssel sprak van een ramp voor de dieren- en plantenwereld. Volgens toezichthouder Jan Tempelman en jachtopziener Jan Goolkate is er sinds 1976 niet meer zo’n n grote brand geweest. Er zijn vrijwel zeker veel jonge reeën omgekomen. Die hebben net als reptielen, waaronder adders en hagedissen, en insecten geen kans. Ook de vogelpopulatie zal flinke schade oplopen. Vogels hebben nu broedsels of net jongen. De Duitse brandweer vermoedt dat het vuur is aangestoken, omdat ze de afgelopen twee weken al vier keer in het veengebied heeft moeten blussen. Voor een spontane ontbranding is het volgens de woordvoerder niet heet genoeg, er zijn meerdere brandhaarden.
De zachte veengrond maakte blussen in het gebied vrijwel onmogelijk: De brandweer kon er met voertuigen niet in en moest vanaf de rand werken. De operatie werd bemoeilijkt door de steeds draaiende wind. De brandweer trekt zich terug vanwege het oprukkende vuur. De rook is tot in de wijde omgeving te zien.
Door ondergronds voortwoekerend vuur doken steeds nieuwe brandhaarden op. Het is veengebied en kruk en krukdroog. Er lopen overal veenrichels, die bijna verturft zijn. Dat zijn net aanmaakblokjes, het gaat allemaal razendsnel.
De heidebrand leidde tot een grootschalige inzet van Nederlandse (100 mensen) en Duitse (120 mensen) brandweer. Vanaf twee uur kregen zij hulp van een Chinook-helikopter van Defensie, die 23 keer 10.000 liter water dumpte.
De helikopter haalde vanaf 14:00 uur het water uit het Rutbekerveld, een kleigat tussen Enschede en Haaksbergen.
Tot 22:00 uur is de brandweer met circa vijftig man doorgegaan met blussen. Daarna moest worden gestopt vanwege de duisternis en de ontoegankelijkheid van het gebied. Vier brandweerwagens hielden de hele nacht de wacht. Zaterdag om vijf uur is begonnen met het nablussen, dat duurt tot zeker zondagavond.











Haaksbergen 28 juni 2011
Een brand dinsdagavond laat heeft een woning aan de Kinkelerweg in het buitengebied tussen St. Isidorishoeve en Hengevelde in de as gelegd. Volgens de buren was blikseminslag de oorzaak. De woning moet volgens een woordvoerder van de brandweer als verloren worden beschouwd.
Domme pech, bestempelt plaatsvervangend brandweercommandant Johan Hofhuis de vreselijke situatie voor de getroffen bewoners. Vroeg op de dag werd het noodweer vanuit het zuid-oosten al aangekondigd en trok verder het land in. In Haaksbergen zijn we er al met al nog genadig vanaf gekomen. Toch blijkt dat blikseminslag vernietigend kan zijn, ook al trekt het extreem zware weer langs een bepaald gebied. Hoe kan dat? Hofhuis: Bliksem in een elektrische lading die zich heel sterk op één punt kan concentreren. Het komt ook in een bebouwde kom voor, maar doorgaans minder heftig dan in het open veld. De brand van dinsdagavond had plaats in het buitengebied en de bliksem koos die plek voor een inslag. Je kunt er niets anders van maken dan dat de mensen enorm veel pech hebben gehad. Bovendien ging het om een woning met een rieten dak en dat is vatbaar voor brand. We krijgen ook meldingen van inslagen waarbij de stopcontacten van de muur zijn gesprongen, maar geen brand is ontstaan. Zeg het maar.
Nog een tip voor de mensen bij zwaar onweer. Stekkers uit de stopcontacten trekken om te voorkomen dat er eventueel schade aan apparatuur ontstaat of erger.
Bron: RondHaaksbergen

Haaksbergen 16 november 2011
De winter staat voor de deur. Met de weersvoorspellingen die momenteel worden gedaan kan het zo maar zijn dat voor een langere periode intensief gebruik gemaakt moet worden van het materieel waarmee de gladheid wordt bestreden op onze wegen en fietspaden. Het is daarom zaak om goed voorbereid te zijn op de winter. Om die reden vindt elk jaar in oktober de vlootschouw van het materieel voor de gladheidsbestrijding plaats.
De gemeente Haaksbergen beschikt in totaal over vier strooimachines, een aantal sneeuwploegen en rolbezems. Kort voor de winterperiode wordt de werking van het materieel onderworpen aan een technische keuring. De geconstateerde mankementen worden verholpen en het benodigde onderhoud wordt uitgevoerd. Aansluitend wordt het materieel belast getest en ingeregeld op onder andere het zoutverbruik en de breedte van de wegen die gestrooid moeten worden. De vlootschouw van vorige week toonde aan dat het materieel in voldoende goede staat is. Haaksbergen is klaar voor de winter.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1215
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 17/11/2011 17:21 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#265
2011 Droogte in April 13 Jaren geleden Karma: 0  
Haaksbergen 19 april 2011
De aanhoudende droogte zorgt er voor dat de brandweerkorpsen in Twente en de Achterhoek extra waakzaam zijn. Niet uitgesloten is dat het aansteken van paasvuren op het laatste moment wordt verboden. Momenteel geldt voor deze regio de code 'verhoogd gevaar'.

Vanwege het dagenlang droge weer met weinig wind vormde zich op veel
plaatsen een laagje fijn, vaal groengelig stof, dat goed zichtbaar werd op geparkeerde auto's. Dit stof bleek bij microscopische beschouwing te zijn samengesteld uit diverse soorten stuifmeelkorrels en andere deeltjes, mogelijk afkomstig van de Sahara.

Haaksbergen 21 april 2011
Code Oranje is vandaag uitgegeven en dat houd in Groot brandgevaar. Het is erg droog in de natuurgebieden. Daarom geldt er een stookverbod. Vanwege het hoge brandgevaar zijn roken, barbecueën en andere vormen van open vuur in natuurgebieden verboden. Maar de paasvuren zijn nog niet verboden.
Vanaf half februari heeft het nauwelijks meer geregend. De droogte slaat langzaam maar zeker toe, terwijl de temperatuur , stijgt naar waarden die op mooie zomerdagen niet misstaan. Het wordt in het voorjaar steeds warmer: en droger. Niet meer te vergelijken met de lente van pakweg twintig jaar geleden. De groei en bloei van bomen en planten lijkt bijna te exploderen onder extreem hoge temperaturen. We zien dat het gevaar van droogte op de loer ligt. Het is nog niet zover dankzij de watervoorraad in de bodem na een winter met veel sneeuw. Maar de regen moet niet lang meer uitblijven. Het huidige voorjaar past in het beeld van lentes met steeds hoger temperaturen en weinig neerslag. Maar ook de weersextremen nemen toe. Je ziet vaak ook weer periodes met extreme neerslag.

Melkveehouders krijgen al de eerste problemen met de ruwvoer voorziening. Het gras groeit niet of hooguit minimaal. Het heeft dan geen zin te maaien of koeien de wei in te laten. En dat weegt des te zwaarder, omdat de voorraad ruwvoer bij de meeste boeren toch al niet zo groot is, omdat de lente vorig jaar laat begon, gevolgd werd door een zeer droge zomer, waarna het najaar weer te nat was. Het klimaat verandert en wat dat betreft was het vorig jaar echt extreem.
Voor akkerbouwers ontstaan langzaam maar zeker ook problemen. Vooral in Twente en de Achterhoek belangrijke maisbouw. Het zaad kiemt gewoon niet in dat maalzand, dat nu bovenop ligt. Het gaat bij zaaien toch om de bovenste zes, zeven centimeter. Die moet vochtig zijn. Sproeien helpt daarbij niet echt. Dat doe je alleen om de groei aan de gang te houden. Niet om zaad te laten kiemen. De boeren kunnen opzicht nog wel tot begin mei wachten met zaaien. Maar dan moet het ook echt gaan regenen. Voor akkerbouwers heeft de droogte trouwens ook een voordeel. Zelfs de lager gelegen gronden zijn al bewerkt, terwijl de zware machines in voorgaande jaren door nattigheid soms niet op het land konden.
Volgens Waterschap Regge en Dinkel begint de verlaging van de grondwaterstand en de waterstand in beken en sloten merkbaar te worden. De stuwen zijn al verhoogd op de zomerstanden om het water langer vast te houden.
Je ziet de grondwaterstanden door het uitblijven van regen nu met een klap dalen. Nog een week zonder regen zal alom merkbaar zijn. De eerste gouden snede op de gras1anden komen in gevaar. Maatregelen heeft het waterschap nog niet genomen. Feitelijk kunnen we ook weinig. Voora1 op de hogere zandgronden loopt het water alleen maar weg en er komt niks bij a1s het niet gaat regenen. Wanneer bij een referentiestuw het water niet meer over de stuw loopt, wordt niet uitgesloten dat over ongeveer een week een beregeningsverbod moet worden afgekondigd.
bron: tctubantia

Haaksbergen 22 april 2011
Vanwege het aanhoudende droge weer heeft de gemeente alle verleende stookvergunningen ingetrokken. Dit treft onder meer particuliere paasvuurtjes. Ook mensen die een melding hebben gedaan voor een kleiner vuur mogen dat niet aansteken.
De drie grote paasvuren (in Buurse, Honesch en De Hoeve) kunnen gewoon doorgang vinden. De gemeente gaat er daarbij vanuit dat de organisatoren voldoende maatregelen nemen tegen brandgevaar.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1215
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 18/06/2011 17:44 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#270
2011 Droogte in mei 12 Jaren, 11 Maanden geleden Karma: 0  
Haaksbergen 4 mei 2011
Voorlopig komt er geen einde aan de droogte. In combinatie met het zonnige en warmere weer neemt het neerslagtekort dan ook verder toe. Het grote neerslagtekort waarmee de maand mei is begonnen wordt gewoonlijk pas in juli of augustus bereikt.
Rekenen we de droge maart mee dan is het tekort nog uitzonderlijker. Hoe de droogte zich de komende tijd verder ontwikkelt hangt uiteraard af van de weersomstandigheden.

Haaksbergen 5 mei 2011
Het tekort aan neerslag is op dit moment uitzonderlijk, meldt het KNMI. Het tekort was begin mei net zo .groot als normaal in juli of augustus. Meer dan de helft van Nederland had gisteren een tekort van minstens 80 millimeter. Normaal is dat tussen de 0 en 40 millimeter. Het recordjaar tot dusver was 1976, toen de droogte in mei vergelijkbaar was met nu maar de hele zomer doorzette.

Haaksbergen 6 mei 2011
Na al bijna 10 weken vrij zonnig en overwegend droog weer is het momenteel het gesprek van de dag. In de media wordt er volmondig over gesproken: de huidige droogte. Op de akkers stuift het de laatste tijd enorm als het waait, bovendien ‘breekt’ de grond op veel plaatsen door de droogte en de tuin moet vrijwel dagelijks gesproeid worden. Ook zijn de boeren de laatste tijd druk in de weer om de pas geplante gewassen nat te houden, maar met de sterke verdamping van dit moment is dat bijna niet te doen..
Verdamping is een natuurkundig proces, waarbij een stof overgaat van de vloeibare naar de gasvormige fase, ofwel de overgang van water naar waterdamp. In de atmosfeer is vocht een zeer belangrijke schakel in de zogeheten hydrologische kringloop. Vocht is bijvoorbeeld onmisbaar voor de vorming van neerslag.

De droogte leidt ook tot grote problemen voor vogels. Wormen en larven, hun voedsel, zoeken vocht op en gaan nu dieper de grond in. Door de uitgedroogde bovenlaag zijn ze moeilijker bereikbaar voor de vogels.
Het gevolg is onder meer dat veel vogels door een tekort aan voedsel en daarmee een gebrek aan eiwit geen eieren meer leggen en niet voor nageslacht zorgen. Dat is onder meer het geval bij grutto's, tureluurs en andere steltlopers.
In Friesland hebben vogelbeschermers een oproep gedaan aan boeren stukken land onder water te zetten en sloten te vullen voor de weidevogels. De provincie Groningen stelde deze week·10.000 euro beschikbaar om de hieraan meewerkende boeren te vergoeden.
Bron: tctubantia

Haaksbergen 26 mei 2011
Het wordt steeds warmer en dus wordt het recreëren in water steeds verleidelijker. Waterschap Regge en Dinkel adviseert om veiligheids- en gezondheidsredenen om alleen te zwemmen in een zwembad of in een van de officieel aangewezen zwemwateren in Twente.

Door de hoge watertemperaturen en de verminderde afvoer van water wordt het risico op aanwezigheid van schadelijke bacteriën in het water steeds groter. De kans op toename van bacteriën en andere ziekteverwekkers in het water (o.a.
botulisme) en de kans op blauwalggroei wordt daarmee vergroot.

Voor het waterschap is het onmogelijk om alle wateren te controleren op zwemwaterkwaliteit en veiligheid. Daarom adviseert het waterschap om geen risico te nemen en alleen in gecontroleerde wateren te zwemmen. Dit advies geldt ook voor huisdieren. Ook zij kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met besmet water. Het zwemmen in open water is altijd op eigen risico, ook als het gecontroleerd water betreft.

Haaksbergen 28 mei 2011
De grondwaterstand in de regio is snel gedaald en staat nu al 22 centimeter onder normale waarden. Beken en sloten komen droog te staan, regen blijft uit en de verdamping is groot. Waterschap Regge en Dinkel wil bij verdere verdroging voor delen van de regio een verbod afkondigen om water op te pompen uit sloten en uit de grond. Het waterschap verwacht dat het veel moet regenen om het enorme watertekort te compenseren.

Haaksbergen mei 2011
De grote droogte heeft een negatief effect op het aantal weidevogels.
Niet alleen bij ons op de zandgronden is het erg droog, maar ook in de klei- en leemgebieden is de grond erg hard en kunnen de vogels geen voedsel vinden. Als het voedselaanbod slecht is beginnen ze niet aan het leggen van eieren. De vogels moeten voldoende te eten hebben om eieren aan te kunnen maken. De verwachting is dat de jongen die wel uitkomen het erg moeilijk zullen krijgen en velen het loodje zullen leggen.
Het aantal vogels dat terugkwam was door de droogte al veel minder en kwamen niet tot broeden en trokken verder naar nattere gebieden. Ook de omstandigheden waren slecht, de landbouwers konden door de droogte veel eerder het land op en dat bracht daardoor veel verstoring.
De resultaten vallen erg tegen, nog geen derde deel van vorig jaar. Vooral in Buurse en op de es in Stepelo is het erg slecht. We hopen dat het nog een beetje aantrekt in het tweede deel van het seizoen, maar de voortekenen zijn slecht.
Voor de motivatie is het ook niet best dat er zo weinig nesten worden gevonden, terwijl we er ons met de gebiedsuitbreiding zo veel van hadden voorgesteld. Maar een werkgroep met 26 jaar ervaring laat zich niet zomaar uit het veld slaan.
Bron: IVN-Haaksbergen
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1215
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 22/09/2011 19:10 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#275
2011 Droogte, sproeiverbod, processierups 12 Jaren, 11 Maanden geleden Karma: 0  
Haaksbergen 1 juni 2011
Nederland heeft de droogste en zonnigste lente in een eeuw beleefd en ook juni lijkt aanhoudend te droog te worden. Waterschappen, Rijkswaterstaat en het KNMI proberen de nadelige gevolgen van de droogte zoo veel mogelijk te beperken en de watervoorraad op peil te houden. Veel meer dan dat kunnen ze niet doen.

Haaksbergen 02/06/2011
Door de aanhoudende droogte stelt waterschap Regge en Dinkel met ingang van zaterdag 4 juni 2011 een verbod op onttrekking uit grond- en oppervlaktewater in voor de gebieden: Poelsbeek (gemeente Hof van Twente, Haaksbergen, Berkelland) en Koppelleiding (gemeente Enschede, Hengel, Dinkelland en Oldenzaal).

Dit verbod verbiedt in de gebieden Poelsbeek en Koppelleiding oppervlaktewater te onttrekken voor het beregenen van alle gewassen. Dit verbod verbiedt tevens in deze gebieden het onttrekken van grondwater voor de beregening van gras (inclusief sport- en recreatieterreinen) wanneer de pompinstallatie een capaciteit heeft van 10 m3 per uur of meer. Grond- en oppervlaktewater mag nog wel gebruikt worden om het vee van drinkwater te voorzien. Deze maatregel geldt ook voor degenen die over een vergunning beschikken om grondwater en/of oppervlaktewater te onttrekken. Er wordt bij overtreding handhavend opgetreden door het waterschap.

Het verbod op het onttrekken van water is een gevolg van de aanhoudende droogte. In Twente is de afgelopen weken namelijk nauwelijks neerslag gevallen. De regen van dinsdag is onvoldoende om het tekort op te heffen. De waterstand in diverse sloten en beken is zodanig gedaald dat er nauwelijks of geen water meer wordt afgevoerd. Ook de grondwaterstanden worden steeds lager.
Ook voor de komende dagen wordt er weinig regen en hoge temperaturen verwacht, waardoor de situatie zal verslechteren in de loop van de week. Doordat de watertemperatuur stijgt en het zuurstofgehalte in het water daalt, wordt de kans op vissterfte en de aanwezigheid van bacteriën in het water steeds groter. Dit is ook het geval na een hevige regenbui, na langdurige droogte.

Bij aanhoudende droogte wordt de water aan- en afvoeren zoveel mogelijk gestuurd, om te zorgen dat er overal water blijft stromen. Het kan echter voorkomen dat waterstanden in sloten en beken dalen tot een punt dat er nauwelijks of geen water meer afgevoerd wordt. Dit is zeer nadelig voor de landbouw en de natuur.
Het waterschap werkt samen met andere waterschappen, provincie en landbouworganisaties aan structurele maatregelen tegen verdroging. Een van deze maatregelen is dat we proberen water langer vast te houden. Dit gebeurt door onder meer door beken en sloten anders in te richten, door ondiepe waterbodems en de aanleg van waterbergingsgebieden.
Kijk voor meer informatie op www.wrd.nl wateronttrekking.

Haaksbergen 16 juni 2011
Ondanks de regen de laatste dagen, blijft Nederland de komende tijd te kampen met een watertekort. In Haaksbergen nu opgelopen tot –54 mm en vanaf 1 april 143 mm.
De neerslag en de verdamping zijn ongeveer gelijk. Daardoor is de regen niet voldoende om het watertekort op te lossen.

Haaksbergen 16 juni 2011
De eikenprocessierups komt op steeds meer locaties in Twente en de Achterhoek voor. De opmars van de rups, met sterk jeuk veroorzakende brandharen, lijkt niet te stoppen. Twentse gemeenten bestrijden de rups alleen nog op plekken waar veel mensen komen. De kosten lopen inmiddels hoog op.

Als gevolg van het droge en warme voorjaar is de overlast door de eikenprocessierups veel groter dan in andere jaren. Bovendien verwachten experts dat de overlastperiode, de tijd dat de rupsen sterk huidirriterende brandharen loslaten, veellanger duurt. De overlast is nu op z'n hoogtepunt. Bestrijdingsbedrijven kunnen het aantal opdrachten om de rupsen te bestrijden nauwelijks aan.
De eikenprocessierups neemt ondanks bestrijding in de afgelopen jaren in Twente en de Achterhoek snel toe. Bestrijding gebeurt vrijwel alleen nog bij scholen, drukke voet- en wandelpaden, kinderdagverblijven en andere locaties met veel mensen.
De eikenprocessierups, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa, veroorzaakte aanvankelijk alleen in Brabant en Limburg overlast. De 'jeukrups' bereikte in 2000 de Achterhoek en sinds 2005 op grote schaal ook Twente.
Twente en de Achterhoek lijken een ideaalleefgebied voor de eikenprocessievlinder, die z'n eitjes bij voorkeur afzet op zomereiken. Dat is de meest voorkomende boomsoort in houtwallen, in bermbeplantingen, langs buitenwegen, op erven bij boerderijen en als beplanting in dorpen en steden.
Bestrijding van alle rupsen in extreme overlastjaren, zoals 2007 en dit jaar, is onbegonnen werk. De eikenprocessievlinders hebben daardoor vrij spel om weer larven voor het volgend jaar te produceren. Bovendien kunnen de vlindertjes over grote afstanden vliegen, waardoor de verspreiding zeer snel gaat. Daarmee is na de teek, met het risico op de ziekte van Lyme, ook de processierups een permanente risicofactor bij activiteiten in de buitenlucht geworden. Bewoners zullen er aan moeten wennen dat de rupsen, en daarmee de overlast, jaarlijks terugkomen.

Haaksbergen 3 augustus 2011
Door de neerslag van de afgelopen tijd is het peil in de Twentse beken en rivieren weer voldoende gestegen. Het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater in de gebieden Poelsbeek (Hof van Twente, Haaksbergen, Berkelland) en Koppelleiding (elders in Twente) is daarom niet meer nodig.
Vanaf 4 juni gold dit verbod. Het verbod was nodig om te voorkomen dat de waterstanden nog verder zouden dalen als gevolg van de warmte en de geringe neerslag. Als gevolg van de regen van de afgelopen weken is de waterstand dusdanig gestegen, dat er weer een behoorlijke afvoer van water plaatsvindt. Ook is de kwaliteit van het oppervlaktewater verbeterd. Door de neerslag zijn de grondwaterstanden weer normaal voor deze tijd.

Haaksbergen 7 augustus 2011
De locatie van kinderdagverblijf Daantie aan de Scholtenhagenweg is sinds gisteren tijdelijk gesloten vanwege de eikenprocessierups. Na de harde wind van enkele weken geleden zijn de haren van de rupsen uit de nesten gewaaid. Door deze haren kregen de kinderen klachten zoals jeuk, bulten en brandblaren. De kinderen zijn overgeplaatst naar twee andere locaties van Daantje. Bii de beslissing tot sluiting waren ook de GGD en de gemeente betrokken.
Vanaf 11 augustus werden met een superstofzuiger en hoogwerker alle nesten en zoveel mogelijk haartjes uit de 400 eiken verwijdert rondom het kinderdagverblijf.

Haaksbergen 19 augustus 2011
Natuurmonumenten gaat in verschillende Twentse natuurgebieden aan het werk om de verdroging tegen te gaan. Daarbij worden dennen weggezaagd die veel water aan de bodem onttrekken en worden delen van natuurgebieden geplagd. De werkzaamheden zijn uiteindelijk bedoeld om natte heidevegetaties, bestaande uit vooral dopheide, te herstellen.
In deze vegetatie groeien tal van andere, in West-Europa zeldzame, planten zoals klokjesgentiaan en beekbreek. Het gaat om de natuurgebieden Buurserzand en Witte Veen in Haaksbergen. Dopheidevelden kwamen vroeger overal in Twente voor. Door ontginning en ontwatering zijn dopheidevegetaties zelfs op Europese schaal zeldzaam geworden. Behalve bijzondere planten, komen er ook kwetsbare diersoorten voor. Zo zijn de Twentse heideterreinen van groot belang voor het behoud van het gentiaanblauwtje in Nederland. Deze dagvlindersoort komt uitsluitend voor in natuurgebieden met klokjesgentiaan en bepaalde mierensoorten.

Haaksbergen 16 september 2011
Droog, droog, droog, droog.
De grote droogte heeft een negatief effect op het aantal weidevogels. De resultaten vallen erg tegen, nog geen derde deel van vorig jaar. Vooral in Buurse en op de es in Stepelo is het erg slecht.
De resultaten zijn, het gehele seizoen overziend, erg slecht gebleven, maar minder slecht dan dat de Weidevogelgroep van IVN-Haaksbergen in het begin dachten.
Uiteindelijk is het in de loop van het seizoen nog iets aangetrokken tot twee derde deel van vorig jaar. (totaal 88 nesten in 2011 tegen 130 in 2010).
Ook het uitkomstpercentage was veel minder. (57% in 2011 tegen 73% in 2010). Al met al een zeer slecht jaar.
Bron IVN Haaksbergen.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1215
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 21/09/2011 19:15 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 273 gasten online