Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2010 Hoosbui in augustus (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2010 Hoosbui in augustus
#215
2010 Hoosbui in augustus 11 Jaren, 2 Maanden geleden Karma: 0  
Haaksbergen 26 augustus 2010
Hoosbui trekt twee keer over Haaksbergen met rond 12:00 uur een regenval van 18 mm/uur maar rond 18:00 uur 23,4 mm/uur. Dit kan niet zonder gevolgen blijven.

Ochtend:
Water kolkt over de Blankenburgerstraat. Het komt in stevige golven uit de putten aan weerszijden van de straat. Passerende auto's trekken waterschermen tot bijna borsthoogte. De straat is deze donderdag rond half twaalf een imponerend watercircus. Het lijkt met alle golfslag wel een: grote zee.
Het is niet de enige. straat waar deze ochtend het riool stokt en het water met grote kracht terug de straat op vloeit. De Mr. Eenhuisstraat even verderop; de Eibergsestraat op de hoek met de Lansinkstraat,' de Pijperstraat in de wijk de Els, maar ook in de Goorsestraat, staat het water tot aan de stoeprand.
Inspecteurs van de gemeentelijke dienst Openbare Werken nemen na meldingen van omwonenden op alle plekken polshoogte. Op de Goorsestraat staan niet veel later twee wagens van gemeentewerken. Ze zetten met versperringen een straatdeel tussen Aert van Nestraat en M.A. de Ruijterstraat aan een zijde af. De waterdruk in het riool is zo hoog dat een zware gietijzeren putdeksel midden op de rijbaan op het water zweeft. De problemen zijn het gevolg van heftige regenval de hele ochtend.
Omwonenden aan de Goorsestraat hebben een zo grote golf aan water maar zelden meegemaakt. Een woning op de hoek met Hengelosestraat is extra zwaar getroffen. De tuin is grotendeels onzichtbaar onder een dik waterbed. De brandweer komt er aan te pas om met pomp en hulp te bieden. Paarden in de stal van de familie staan tot hun enkels in het water. Omstanders weten te vertellen dat jaren geleden bij wateroverlast het wc-papier in die tuin dreef. De pompen van het waterschap draaien op maximumcapaciteit. Als het rond twaalven stopt met hozen, ebt het water op de meeste plekken vlot weer weg.

Normaal gesproken valt er in een gemiddelde augustusmaand zo’n 60 millimeter neerslag.
Wat is de oorzaak van deze enorme neerslagsom van vandaag ? Heeft dit te maken met de klimaatveranderingen ?
Voor de grote neerslagsommen kunnen we diverse oorzaken aanwijzen. Zo is de atmosfeer behoorlijk onstabiel. Hiervoor zijn twee redenen. Hoger in de lucht hangt een bel met koude lucht. Daarnaast is het zeewater relatief warm en een belangrijke producent van vochtige lucht. Onder invloed van beide zaken stijgen warme en vochtige luchtbellen vanaf het aardoppervlak gemakkelijk op. Hoger in de atmosfeer koelen deze af, waardoor achtereenvolgens bewolking en neerslag ontstaan.
Meer informatie zie nieuwsbericht van deze dag.


Let op de regenval rond 12:00 uur en 18:00 uur


De landelijke neerslag voor 26/08/2010


Haaksbergen 27 augustus 2010
De “day after” na de regendag van gisteren die alle records brak. Op sommige plaatsen kon begonnen worden met schoonmaak of herstel, elders stond het water nog te hoog.
Van de een familie te Buurse blijkt de ellende enorm. Het erf, de aangrenzende weilanden, de schuur met kalveren, het is net een onafzienbare vloed. De boerderij van de familie Te Riet grenst aan de Zoddebeek. In normale tijden een kabbelend stroompje in een romantische bedding. Een aantal jaren geleden heeft de beek dat aanzien gekregen. Er werd gewaarschuwd voor die ingreep door waterschap Rijn en IJssel. Er werd al voorspeld dat de boerderij bij hevige regenval dik in de problemen zou komen.
Over een breedte van honderden meters vloeit het water over weilanden en dwars over de Zendvelderweg, waaraan de boerderij ligt. Het is water uit Duitsland, dat kan door alle ingrepen aan de beek niet wegstromen.

De overvloedige regenval en de daaropvolgende wateroverlast heeft de bewoners van 25 caravans op de boerderijcamping De Beek in Buurse niet onberoerd gelaten, alles staat onder water. Zij proberen hun spullen en caravans te verplaatsen door het hoge water door de aanhoudende regen. De voortenten stonden onder water, je zag het water dichterbij komen, aldus de campinghoudster. Door al deze overlast kunnen de mensen die willen vertrekken niet weg en is het voor de nieuwe gasten nog niet mogelijk om te komen. Dit is in 40 jaar nog nooit gebeurd. De camping de Beek bevindt zich ook in de buurt van de Zoddebeek.

De brandweer kwam donderdagavond handen tekort na de hevige regenval van die dag. Tot 22.30 uur rukte de brandweer met twaalf man uit om burgers de helpende hand te bieden.Er kwamen tot gisterochtend 33 meldingen binnen. Een overzicht van enkele schademeldingen:
- In het buitengebied spoelden toiletten niet meer door. Oorzaak was een storing in de riolering.
- Bij kinderdagverblijf Eigenwijs aan de Evertsenstraat stroomde water via afvalputjes naar binnen.
- Vanwege een verstopte riolering onder een voetpad achter de Isaac' Sweerstraat konden enkele bewoners hun berging niet meer droog houden.
- In de winkel en het magazijn van IMABO reikte het water tot vijf centimeter hoogte wegens een verstopte bedrijfsriolering.

Ook de Buurserbeek/Schipbeek kreeg het zwaar te verduren. Na de twee hoosbuien van gisteren 26 augustus is het waterniveau in de beek gestegen tot het niveau onder de bovenste wal, of te wel tot 25,7 m boven NAP bij de Watermolen. Morgenvroeg wordt pas het hoogste waterpeil verwacht. De volgende dag rond 07:00 uur was het peil bij de watermolen gestegen tot 25.9 m boven NAP, dit is het peil tegen de zijkanten van de houtenbrug. Alles achter de watermolen is ondergelopen, de bakspieker stond midden in het water.
Meer informatie zie nieuwsbericht hoogwaterpeil.

Haaksbergen 28 augustus
Het waterniveau in de schipbeek is nog steeds stijgende. Vandaag rond 16:00 uur stond het peil, bij de watermolen, op 26.10 m boven NAP. Normaal voor deze periode van het jaar is een waterstand van 25.24 m boven NAP bij de watermolen.
Vele weilanden, direct aan de loop van de beek, beginnen nu ook onder water te lopen. Vooral die tussen de Braambrug en de Wargerinksbrug in Buurse.

Haaksbergen 29 augustus
Vanwege het hoge water kon de fair bij de Oostendorper watermolen vandaag niet doorgaan. Niettemin was het druk bij de watermolen. Veel mensen wilden de hoge waterstand zien. Het was indrukwekkend om te zien: het geweld van het water door de stuw, de ondergelopen oevers en looppaden.

Haaksbergen 30 augustus
De omwonenden van de· Buurserbeek en de Schipbeek hebben een hectisch weekeinde achter de rug. Door de overvloedige regenval stroomde de beek op enkele plekken zelfs over, Nu dalen de ·waterstanden in het beheersgebied van Rijn en IJssel weer; dankzij de gunstige weersvoorspellingen verwacht het waterschap dat de situatie zich in de loop van de week normaliseert. Het water heeft wel forse schade aan de oevers en de omliggende landbouwgebieden toegebracht. De door de overvloedige regenval veroorzaakte overlast bereikte in de nacht van zaterdag op zondag zijn hoogtepunt. Op tal van plaatsen werd de kade van de beek opgehoogd met zandzakken. De hoge waterstand zorgde voor veel bekijks.

Waterpark Het Lankheet bewijst nut. Op verzoek van Waterschap Rijn en IJssel heeft waterpark Het Lankheet de afgelopen dagen grote hoeveelheden water uit de Buurserbeek binnengelaten en vastgehouden. Door het water uit de. Buurserbeek op te slaan vermindert de hoeveelheid water die normaal gesproken door de beek zou worden afgevoerd. In totaal werden achttien rietbekkens gevuld, die onder normale omstandigheden voor·waterzuivering dienen.
Ook zijn in het waterpark vloeiweides ingezet voor de opvang van het water. Het bevloeien van weidepercelen is een oud gebruik, waarbij boeren hun weides laten onderlopen met kalkrijk water.Via beeklopen in de bossen wordt het overtollige water nu afgevoerd en verder verspreid. Door de rietveld, vloeiweiden en bossen in te zetten voor de afvoer van het overvloedige water, levert waterpark Het Lankheet een belangrijke bijdrage als opvangbekken bij plotselinge hevige regenval.
De opvang van water was vroeger een van de doelstellingen van het waterpark. Tot nu toe kon er nooit gebruik worden gemaakt van deze extra mogelijkheid om het overtollige water vast te houden.

De watermassa die afgelopen dagen naar beneden kwam werd voor een deel geneutraliseerd door de enorme opvangcapaciteit in het Haaksbergerveen, Witte Veen en Buurserzand. Zij hebben een capaciteit van miljarden kuubs en dat water kunnen ze vasthouden. Alle stuwen bleven dicht. De natuurterreinen werken als spaarbekken. Er was de afgelopen periode extra ruimte vanwege de enorme droogte die er voor zorgde dat terreinen als de Steenhaarplas en het Buursermeertje vrijwel droog kwamen te staan. Veel meer overlast was ontstaan als het hemelwater niet in het gebied was gebleven.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1048
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 25/09/2010 16:13 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2010 Strooizout, Koning winter, Droogte, Storm
Erwin 08/01/2010 22:10
 
thread linkthread link 2010 Kersen zijn laat
Erwin 13/06/2010 12:06
 
thread linkthread link 2010 Droogte in juni en juli 2010
Erwin 02/07/2010 14:36
 
thread linkthread link 2010 Eikenprocessierups
Erwin 03/07/2010 13:53
 
thread linkthread link 2010 Schade door Noodweer
Erwin 13/07/2010 21:48
 
thread linkthread link 2010 Droogte in augustus 2010
Erwin 13/08/2010 15:10
 
thread linkthread link 2010 Hoosbui in augustus
Erwin 28/08/2010 15:19
 
thread linkthread link 2010 Wintersweer ontwricht openbare leven
Erwin 21/12/2010 18:31
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 80 gasten online