Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2010 Wintersweer ontwricht openbare leven (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2010 Wintersweer ontwricht openbare leven
#223
2010 Wintersweer ontwricht openbare leven 10 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
December 2010
Door gladheid, sneeuw en kou raakt het openbare leven in de regio op tal van terreinen in de knel. Bussen rijden nauwelijks, ambulances hebben vertraging en bezorgdiensten maken overuren.
De winter blijft wennen, en het strooizout is al op rantsoen.

Haaksbergen 18 december 2010
Zware sneeuwval heeft donderdag middag en gisterochtend het luchtverkeer in West-Europa lamgelegd en chaos veroorzaakt op de weg en het spoor. Vuilnis werd op veel plaatsen niet opgehaald en de voorraden strooizout nemen in razend tempo af. Scholen bleven noodgedwongen dicht omdat busbedrijven geen leerlingen konden vervoeren. In alle hoeken van Europa is het raak.

Haaksbergen 21 december 2010
De gemeente Haaksbergen heeft dit jaar al 390 ton strooizout gebruikt. Gisteren is de zoutvoorraad aangevuld met zestig ton waardoor de totale zoutvoorraad momenteel 65 ton bedraagt. De gemeente verwacht alleen een tekort als het winterse weer langer aanhoudt en via het zoutloket niets meer te krijgen is. Dan wordt, net als vorig jaar, de strooiroute ingekort. Maar als alles geleverd wordt wat besteld is, hoeft er volgens een woordvoerder van de gemeente· geen probleem te ontstaan.
Begin dit jaar heeft Haakbergen voor 600 ton zout gestrooid. Dat was drie keer meer dan normaal.
AkzoNobel in Hengelo heeft nog zout genoeg om zijn contractklanten te voorzien, maar de hoeveelheid staat op rantsoen. Vorige week hebben de vaste klanten een e-mail gekregen, waarin hen op het hart wordt gedrukt kritisch om te gaan met het eigen strooibeleid. Want AkzoNobel kan niet garanderen dat zij dit seizoen extra leveren, buiten het contract om. Veel gemeenten hebben zich toch verkeken op de hoeveelheid strooizout die is gereserveerd.

Haaksbergen 21 december 2010
Dierenliefhebbers slaan op grote schaal voer in om vogels door de winter te helpen. Leveranciers hebben moeite aan de vraag te voldoen. Door de hevige sneeuwval van de afgelopen weken zijn veel consumenten op zoek naar pinda's en vetbollen waarmee ze de vogels in de tuin kunnen bijvoeren.
Een producent en leverancier van diervoeding die samenwerkt met Vogelbescherming Nederland, verkocht de afgelopen weken 30 tot 40 procent meer vogelvoer dan in dezelfde periode vorig jaar. De levertijd van de producten is opgelopen van 48 uur tot twee weken. Vogelvoer is het nieuwe strooizout, Verschillende collega's zitten nu zonder of hebben zonder gezeten. Als er sneeuw valt, wil iedereen de vogels voeren en kopen ze op grote schaal zaden en vetbollen in. Vogelbescherming Nederland is voor bijvoeren omdat vogels een relatief hoge stofwisseling hebben en geen grote reserve kunnen opbouwen.
Bron: TcTubantia

Haaksbergen 23 december 2010
Omdat de hoeveelheid strooizout snel minder wordt gaat de gemeente de strooiroutes op diverse plekken inkorten. Dat gebeurd volgens een noodplan (aangepast strooiplan).
Er wordt de komende dagen aanhoudend winters weer verwacht en wordt er deze week geen zout meer geleverd. Door de instelling van het noodplan doet de gemeente mee in herverdeling van het beschikbare zout via het zoutloket. Daarmee kan eventueel zout van een andere gemeente verkregen worden als die gemeente meer op voorraad heeft.
De strooiroute na invoering van het noodplan staat aangegeven in het vastgestelde gladheidsbestrijdingsplan. Alleen op de grote ontsluitingsroutes wordt nog gestrooid, en op de belangrijkste centrumstraten. Behalve de ingekorte strooiroute, maken de gemeentelijke gladheidbestrijders nog wel gewoon gebruik van andere methodes. Zo zal er bij hevige sneeuwval gebruik worden gemaakt van veeg- en schuifvoertuigen.

Aangepast strooiplan / Noodplan:
Deze route wordt alleen in noodgevallen toegepast, bijvoorbeeld als er een tekort aan strooizout is, of als er door andere omstandigheden de reguliere routes niet meer gereden kunnen worden.

Grote strooier (vrachtauto)
Hengelosestraat
Noordsingel
Goorsestraat
Westsingel
Eibergsestraat
Zeedijk
Sterrebosstraat
Blankenburgerstraat
Stationsstraat
Lansinkstraat
Enschedesestraat
Wiedenbroeksingel
Buursestraat, Haaksbergerstraat, Alsteedseweg
Broekheurneweg

Kleine strooier (tractor of bus)
Fietspaden Hengelosestraat
Spoorstraat
Molenstraat
Blankenburgerstraat, Blankenburg, Van Kriekenstraat tot Kortennaerstraat
Markt
Van Ruisschenborgstraat
Jhr. Van Heijdenstraat

Op alle overige wegen en openbare verhardingen kan vanwege het gebrek aan strooimiddelen of andere redenen op het moment dat het is aangegeven / gepubliceerd de gladheid niet of beperkt worden bestreden!

Haaksbergen 28 december 2010
De gaten vallen in de Twentse wegen. Er worden noodreparaties uitgevoerd met koud asfalt. Dat is minder sterk dan het,gebruikelijke asfalt, maar het voldoet voor een tijdje goed, zegt een woordvoerder van de provincie Overijssel. Maar het winterweer moet niet veel langer. voortduren, want dat kunnen de noodstukken niet hebben. Die zijn gevoeliger voor inwerking van het weer en strooizout. Bovendien vallen dan ook weer nieuwe gaten.
Het repareren van het wegdek zal nog wel even doorgaan. Op de AI, ter hoogte van Markelo, vielen over een afstand van 800 meter zo veel vorstgaten in het wegdek dat het hele stuk gisteren opnieuw moest worden geasfalteerd. Dat leidde tot een file van 15 kilometer.
Veel gemeenten in Twente en de Achterhoek weten nog niet hoe groot de schade aan gemeentelijke wegen is. De sneeuw bedekt voorlopig de gaten. Zoals in Berkelland en Oost Gelre,· waar nog geen noodreparaties zijn uitgevoerd. In gemeenten waar de gaten wel aan het licht komen, worden ze tijdelijk gerepareerd.
In Hengelo kampt een aantal wegen met gaten en scheuren. In Almelo wordt de Nijreessingel aan gort gereden. In Enschede zijn noodreparaties verricht aan de Hengelosestraat en de Oostweg.
De wegen tussen Enschede en Hengelo en Hengelo en Delden bezwijken hier en daar onder de vorstschade. Ook de Rondweg bij Oldenzaal kampt met gaten. Soms een paar achter elkaar, zoals ter hoogte van de Graven Es.

Problemen aan de weg ontstaan door afwisselend vriezen en dooien, zoals nu, waardoor asfalt voortdurend krimpt en uitzet en kan leiden tot schade aan de wegen:
1] Neerslag in de vorm van regen of sneeuw sijpelt door poreuze toplaag en komt in onderlagen terecht.
2] Tijdens vorstperioden bevriest het water en zet uit, waardoor de toplaag omhoog geduwd wordt en scheuren in het wegdek ontstaan.
3] Tijdens dooi zakt de grond terug en ontstaat ruimte tussen toplaag en onderlagen. Bij elke nieuwe vorst wordt wegdek brozer.
4] Wegdek bezwijkt onder passerend verkeer waardoor steenverlies optreedt en uiteindelijk een gat ontstaat.

Schade ontstaat vooral aan asfalt dat aan het eind van zijn levensduur is, een jaar of acht, negen oud. Het probleem speelt vooral op de naden. Die liggen iets van de rechterrijstreep af. Als daar een klein gaatje ontstaat en vrachtwagens rijden met hun rechterwiel net over de streep, dan is een klein gaatje binnen twee tot drie uur een groot gat.
De snelheid waarmee schade aan het wegdek ontstaat heeft ook te maken met de intensiteit en zwaarte van het verkeer. Het is vanwege de kerstvakantie nu vrij rustig op de wegen en er rijden minder vrachtwagens. Daardoor doet wegenschade zich minder snel voor. De volle omvang van de vorstschade wordt pas in de eerste helft van volgend jaar duidelijk. De cijfers van vorige winter logen er niet om.
Bron: TcTubantia
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1048
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 28/12/2010 13:17 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2010 Strooizout, Koning winter, Droogte, Storm
Erwin 08/01/2010 22:10
 
thread linkthread link 2010 Kersen zijn laat
Erwin 13/06/2010 12:06
 
thread linkthread link 2010 Droogte in juni en juli 2010
Erwin 02/07/2010 14:36
 
thread linkthread link 2010 Eikenprocessierups
Erwin 03/07/2010 13:53
 
thread linkthread link 2010 Schade door Noodweer
Erwin 13/07/2010 21:48
 
thread linkthread link 2010 Droogte in augustus 2010
Erwin 13/08/2010 15:10
 
thread linkthread link 2010 Hoosbui in augustus
Erwin 28/08/2010 15:19
 
thread linkthread link 2010 Wintersweer ontwricht openbare leven
Erwin 21/12/2010 18:31
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 115 gasten online