Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
IPCC-rapport 2019 (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: IPCC-rapport 2019
#940
IPCC-rapport 2019 1 Jaar, 10 Maanden geleden Karma: 0  
26/09/2019
Beangstigend klimaatrapport VN slaat alarm.
We hebben geen tijd te verliezen zij VN-secretaris-generaal Antonio Guterres voor de start van de VN-klimaattop in Amerika New York op 23 september 2019.
Sinds 2005 zijn de zeeën 2.5 keer sneller gestegen dan in de 20ste eeuw, voornamelijk als gevolg van smeltende ijskappen.
Greenpace ziet in het rapport zijn grootste angst bevestigd. De klimaatcrisis is ook een oceanencrisis. De gezondheid van onze oceanen en de toestand van het klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het VN-klimaatpanel IPCC waarschuwt ook voor de gevolgen.
Het rapport waarschuwt dat veel van de verwachte gevolgen van de klimaatopwarming, zoals hittegolven, cyclonen, overstromingen en droogtes, veel harder en sneller toeslaan dan tien jaar geleden voorspeld werd. Het wijst op de uitzonderlijke hevige poolbranden in het Noordpoolgebied deze zomer, de branden in het Amazonewoud en de vernietigende doortocht van cyclonen als Idai en Kenneth in het zuiden van Afrika.

De zeespiegel zal tot het jaar 2100 tussen de 61cm en 1.1m stijgen als de CO2 uitstoot onverminderd doorgaat. Omdat het ijs op Groenland, Antarctica en gletsjers in de hele wereld sneller smelt dan voorheen, komt nu veel meer water bij in de oceanen dan afgelopen eeuw het geval was. Sinds eind jaren 70 vorige eeuw is het minimum zee-ijs elk tien haar met bijna 13% afgenomen.
Ook zullen de oceanen warmer worden, minder zuurstof bevatten en verzuren. De oceanen absorberen meer dan 90% van de overtollige warmte die door broeikasgassen in de lucht komt. Dat heeft grote gevolgen voor dieren en mensen. Zo stijgt de kans op overstromingen, zullen orkanen krachtiger worden en verzwakken oceaanstromingen.

De gemiddelde temperatuur op de Noordpool is al met 3 graden gestegen, twee keer zoveel als het wereldwijde gemiddelde. Daardoor raakt de natuurlijke airconditioning van de aarde van slag. Daarbij komt bij dat in de permanente bevroren bodems gigantische voorraden methaan liggen opgeslagen, een broeikasgas dat zo’n 28 keer sterker is dan CO2. Als de permafrost ontdooit, komt die methaanbom vrij. Die effecten versnellen de opwarming van de aarde.

De oceanen en bevroren delen van de wereld verkeren in grote problemen en dat betekent dat we met z’n allen een groot probleem hebben. Daarbij gaan de veranderingen steeds sneller.

2015 in Parijs spraken 196 landen af de klimaatopwarming te beperken tot 2 graden Celsius vergeleken met de pre-industriële periode, maar de beloftes van toen volstaan niet, waarschuwen de wetenschappers. Als alle landen doen wat ze belooft hebben, warmt de aarde tegen 2100 tussen de 2.9 en 3.4 graden Celsius op, met alle catastrofale gevolgen vandien. Doen ze dat niet dreigt een opwarming van zelfs 4 tot 5 graden Celsius.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1040
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
IPCC-rapport
Erwin 04/01/2010 19:59
 
thread linkthread link IPCC-rapport 2014
Erwin 11/08/2014 21:06
 
thread linkthread link IPCC-rapport 2019
Erwin 15/11/2019 19:34
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 140 gasten online