Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

04.09.2016 10:48:43
Erwin

VWK-bijeenkomst regio Oost op 1 september 2016

Op 1 september was het weer de eerste VWK - bijeenkomst na de bouwvak van regio - Oost bij RTV - Oost in Hengelo (Overijssel). 11 personen waren hierbij aanwezig. Na het bekende Twents Kwartiertje, wat deze avond een half uur duurde mede door een traktatie van Rob, opende Auke, mede voorzitter VWK Regio Oost de bijeenkomst.

Zoals elke avond had Auke weer een mooie agenda opgesteld met een verzameling krantenknipsels uit de afgelopen periode. De tweede helft van augustus kwam ruim aanbod deze avond. Een van de aanwezigen kwam tijdens het doornemen van de agenda met het heugelijke nieuws dat alle 35 KNMI-weerstations minstens 35 jaar in stand worden gehouden en online blijven.

Het gebruikelijke rondje
De aftrap
begon door Paul uit Losser en vond dat er dit jaar sprake was van een vertraagde zomer met het venijn in de staart. Maar deze zomer was wel beter dan die van vorig jaar. Dit jaar valt niet tegen met 35 graden op 20 juli en een hittegolf in augustus met 7 dagen boven de 30 graden.
Ook Johan, woonachtig in Losser, is goed door de zomer gerold. Gelukkig is de lange hittegolf niet gekomen. Wel was het in Europa veel warmer. We hebben het geluk dat Nederland aan de kust ligt. Wel kon hij 1 zonloze dag noteren op 11 augustus. Dit was zo’n typische herfstdag. Hij vond ook dat de KNMI aan het goochelen is met de temperatuur reeksen. Spontaan kwam hierover een kleine discussie opgang.

Wilfred uit Homoet (media meteoroloog bij Weerplaza) vond dat er weinig onweersbuien over Homoet trokken de afgelopen zomer. Helaas voor hem trok er in juni wel eentje over Homoet die gelijk insloeg nabij zijn weerstation. Alle zekeringen vlogen er uit maar zijn weercomputer bleef leven mede dankzij een overspanningbeveiliging. Diverse andere apparaten hadden het wel begeven. Ook een magnetron die twee weken na de inslag weer eens een keer gebruik zou worden deed het niet meer.
Frans uit Enschede kon geen hittegolf noteren eind augustus doordat de zaterdag de temperatuur net onder de 30 graden bleef steken.

Wilco uit Almelo heeft in augustus veel gefietst. Op een dag zag hij vanuit Tubbergen dat er in Wierden grote hoeveelheden neerslag ( 40 – 50mm) naar beneden was gekomen maar in Almelo bleef het niveau steken op 4mm. Hij vroeg zich af wat nu een Teleurstellendezomer is. De KNMI kwam namelijk met dit bericht naar buiten. Ook was er sprake van het typische komkommernieuws over de 0.0 graden in Twente op 11 augustus. Dit bleek niet op 150cm hoogte te zijn maar op 10cm hoogte. Of te wel klomphoogte. Wel werd opgemerkt dat het KNMI weerstation in een soort kom ligt waardoor deze effecten van afkoeling sneller op kunnen treden. Deze afvond was Wilco wel recordhouder wat neerslag betreft. Totaal viel er deze middag 13mm en in losser maar 5.1mm.

Otto vond dat zijn moeder niet meer moet klagen over 1947, dat het een zeer warme zomer was. De KNMI heeft dit nu gecorrigeerd. Hij zat deze zomer aan de kust bij Italië Venetië (wij jaloers) en er was qua weer niets te doen. Wel enkele buitjes, enkele kleine tornadootjes en er was het koud vergeleken met vorig jaar. Vorige jaar ’s nachts temperaturen boven de 25 graden nu rond de 20 graden met een eenmalige afzakker van 14 graden. Dit kwam doordat er die avond een koude luchtstroom over de Alpen trok met koude nachttemperaturen tot gevolg. Ook viel het hem op dat er veel kwallen waren. Kwam dit door de zeetemperatuur en/of klimaatverandering? Volgende keer gaat hij er dieper op in.

Jordi uit Ruurlosebroek (media meteoroloog bij Weeronline) kon net geen hittegolf noteren. In Meddo was het wel raak. Vond de aantal uren zon teleurstellend maar wel prima. Ook was er in Ruurlosebroek weinig onweer te noteren deze zomer en de ADS-dagen waren wat aan de lage kant. Wel kwam hij bijna vast te zitten met zijn auto in Venray tijdens de extreme regenval aldaar. Het viel hem op dat uit de putdeksels eerst een zeer sterk, goed zichtbare, luchtstroming kwam tijdens de hevige buien.
Jordi was het die de 0.0 graden notering van KNMI weerstation Twenthe (met een h) op 11 augustus kenbaar heeft gemaakt in de media met uitdrukkelijke vermelding: op 10cm hoogte. Dit werd in de media al snel 150cm hoogte waarop zijn telefoon de gehele dag roodgloeiend stond en camping bezoekers in Buurse de krant haalden onder de mom van: ‘Koud he !?!’

Afgelopen week (zondag ochtend 28 augustus rond 00:30 uur) kon Rob uit Neede hagelstenen noteren zo groot als kippen eieren tijdens een onweersbui. Daardoor is zijn regenmeter stuk gegaan maar zijn gelukkig de dakpannen heel gebleven. Wel zijn er gaten gevallen in plastic stoelen die buiten stonden en was er veel bladschade waardoor Neede bij daglicht er uit zag of de herfst plotseling was ingevallen. In heel Neede waren er zeer veel schademeldingen door de hagelbui.

Erwin uit Haaksbergen heeft zijn regenmeter vervangen. De oude was in bezit genomen door een spinnen familie waardoor de windsnelheid niet meer correct weergegeven werd. Tijdens de nacht wisseling van 27 op 28 augustus heeft hij intens genoten van de zeer vele lichtflitsen/hittelichten die later overging in een onweersbui met enkele rake klappen in Haaksbergen. In Bentelo werd nog een boerderij getroffen door de bliksem. Het viel hem op dat tijdens de regenbui de temperatuur nagenoeg gelijk bleef en dat de luchtvochtigheid na een lichte stijging zelfs afnam tijdens de regenbui. Ook valt het hem op dat vele appels en peren zeer snel besmet worden door de Monilia schimmel en schurft. Zeer extreem dit jaar. Komt door het warme vochtige weer. Kan nog wat worden met de klimaatverandering.

Presentaties
De prestatie werd dit keer verzorgd door Wilfred en ging over storm chasing / tornado jagen in de USA halverwege mei dit jaar. Hij voorzag de presentatie van een prachtige diaserie en liet op het laats enkele prachtige filmopnames zien om een indruk te krijgen hoe snel een tornado in Amerika kan ontstaan. De gehuurde auto werd weer schadevrij ingeleverd onder het mom van: Wij hebben een natuurfotoreportage gemaakt bij de Rocky Mountains.

Volgende vergadering
De volgende bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 3 november 2016, 19:30 uur bij RTV-Oost in Hengelo (Overijssel). Namens Regio Oost: Erwin Lankheet  
 Banner

Bezoekers

We hebben 65 gasten online