Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Klimaatextremen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Klimaatextremen
#75
Klimaatextremen 11 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
In het jaar 2000 publiceerden Zwitserse en Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift “Science” een studie van oude boomringen. Aan de dikte daarvan is af te lezen hoe warm of koud het in een bepaald jaar was. Naarmate het in een jaar warmer is, dijt een boom meer uit. De desbetreffende onderzoekers waren in staat om op basis van veertien locaties op het noordelijk halfrond een chronologie van 800 tot 1990 op te bouwen. Welnu, er blijkt inderdaad een Kleine IJstijd te hebben bestaan, en ook zijn de Middeleeuwen wel degelijk warm geweest.
Volgens de onderzoekers was de warmste periode het interval tussen 950 en 1045, met een piek rond 990. Dat is intrigerend omdat de huidige warme tijd doorgaans wordt afgezet tegen de afgelopen duizend jaar. Daardoor wordt het warmste deel van de middeleeuwen dus buiten beschouwing gelaten.

Onlangs werd een nieuwe studie bekend van het Amerikaanse Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, waarin ruim 240 klimaatonderzoeken zijn gebundeld. Opnieuw springen de warme Middeleeuwen en de Kleine IJstijd er duidelijk uit. Tussen de negende en de veertiende eeuw was de gemiddelde temperatuur op aarde aanzienlijk hoger dan nu, en tussen 1300 en 1900 was het een stuk kouder dan nu. Al heel lang zijn onderzoekers in het bezit van anekdotische bewijzen die het bestaan van klimaatextremen ondersteunen.
Zo vestigden de Vikingen aan het begin van het tweede millennium kolonies op Groenland, die aan hun einde kwamen toen enkele honderden jaren later het klimaat almaar kouder werd. In Engeland floreerden wijngaarden gedurende de Middeleeuwse Warme Periode. Nu hebben we stapels bewijzen om deze culturele indicaties te staven”. Vervolgens wordt de huidige opwarming in een veel geruststellender perspectief geplaatst. In de eerste plaats maken we nu geen uitzonderlijk warme periode door: Het was duizend jaar geleden ongeveer twee graden warmer. In de tweede plaats hoeft de huidige temperatuurstijging niet door het broeikaseffect te komen, maar kan ze ook worden gezien als een natuurlijke reactie op de Kleine IJstijd, een soort terugveren.

Gedurende de Middeleeuwen was de wereld aanzienlijk warmer dan nu en de geschiedenis toont aan dat het een heerlijke tijd was van overvloed voor iedereen. Pas toen vanaf 1300 de temperatuur begon te dalen, ontstonden er problemen. Oogsten mislukten en de Engelse wijnindustrie stierf.

Bron: Weekblad Elsevier
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1040
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 04/12/2009 19:25 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Klimaatextremen
Erwin 04/12/2009 19:06
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 110 gasten online