Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2005 Stroomstoring door storm en winterse buien (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2005 Stroomstoring door storm en winterse buien
#107
2005 Stroomstoring door storm en winterse buien 11 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
Op vrijdag 25 november 2005 is het slecht weer. Hevige sneeuwval in het oosten en zuiden van Nederland en een stormachtige wind in het westen zorgen de gehele dag (en een deel van de nacht) voor chaos op de Nederlandse wegen. Daardoor ontstaat er op vrijdag de langste avondspits in Nederland ooit: er staat 802 kilometer file om 18.00 uur. Gesproken wordt over een ‘verkeersinfarct’. Sommige mensen staan meer dan 12 uur in de file. Ook het onderliggend wegennet was verstopt. Pas om 05.20 uur, de volgende ochtend, zijn alle files opgelost. Honderden reizigers (ook per trein) brengen de nacht door in opvangplaatsen. Politie, brandweer en het Rode Kruis bieden hulp aan gestrande reizigers. Als gevolg van het extreem slechte weer zijn veel reizigers nog steeds niet op hun plaats van bestemming aangekomen en gevreesd wordt dat dit vannacht ook niet meer zal lukken.

Vandaag zijn in Nederland op circa 30 plaatsen hoogspanningsdraden (fasedraden en bliksemdraden) gebroken. In Zeeland lag bijvoorbeeld een gebroken bliksemdraad op de autosnelweg A58 en was Hulst (30.000 inwoners) gedurende 24 uur niet van stroom voorzien. Essent heeft ter indicatie aangegeven dat het aantal storingsmeldingen op 25 november 2005 vergelijkbaar was met het aantal vergelijkbare storingsmeldingen in de 5 jaar daarvoor
In Duitsland zijn circa 50 hoogspanningsmasten daadwerkelijk bezweken waardoor circa 150.000 mensen geen stroom hadden

In de gemeente Haaksbergen zit de bevolking bijna drie dagen zonder stroom. De langdurige stroomstoring in Haaksbergen trad op als gevolg van enorme sneeuwval. Er vielen geen doden, maar valt wel binnen de definitie van een rampHaaksbergen 25 november 2005 (Vrijdag)
Rond 12:30 uur kon je her en der horen dat grote takken met krakend geweld van bomen afknapten. Hiervan was ondermeer sprake van bij camping Scholtenhagen en langs de N18.

Haaksbergen wordt gevoed door twee hoogspanningscircuits, die beide in dezelfde hoogspanningsmasten hangen.
Netbeheerder Essent voerde ’s ochtends onderhoud uit aan één van de hoogspanningscircuits, het ‘zwarte’ circuit. Om iets voor 13.00 uur op de bewuste vrijdag ontstond een kortsluiting in het zogenoemde ‘witte circuit’. Netbeheerder Essent schakelde het ‘zwarte’ circuit om 13.08 uur in, maar om 13.48 uur ging ook dit tweede ‘zwarte’ circuit buiten bedrijf. Vrijdagavond blijkt na inspectie dat verschillende bliksemdraden zijn gebroken. Deze draden zijn na de breuk tegen de fasedraden aangeslingerd, waardoor een kortsluiting en vervolgens een stroomstoring is ontstaan.

Het bezwijken van de bliksemdraden en de geleiders is het gevolg van de extreme weersomstandigheden: een combinatie van sneeuw, harde wind en een temperatuur rond het vriespunt. Gemeten waarden in de omgeving van Haaksbergen zijn: grote hoeveelheid neerslag (45 mm) in de vorm van natte sneeuw (tot een sneeuwdek van 15 cm), een temperatuur net boven het vriespunt en windkracht 6. Uit informatie van het KNMI blijkt dat de combinatie van weersfactoren uitzonderlijk is en sinds 1951 niet meer is voorgekomen.

Vanaf 13.48 uur zat Haaksbergen dus zonder stroom door het knappen van een elektriciteitskabel door ijsafzetting. Ook het mobiele telefoonnet viel geruime tijd uit. Communicatie was nagenoeg onmogelijk. Dat werd nog eens bemoeilijkt doordat wegen slecht begaanbaar waren door de sneeuw. Haaksbergen is slecht bereikbaar als gevolg van de enorme sneeuwval (circa 15 - 30 cm). In het gemeentehuis werd het crisisteam bijeengeroepen, die vervolgens in het weekend bijna elk uur bijeenkwam. Het zou uiteindelijk tot maandagmorgen 28 november duren toen om 04.53 ook de laatste woningen weer van electriciteit waren voorzien.

Haaksbergen 17.00 uur: Netbeheerder Essent zet zijn noodplan in werking om noodstroom te verzorgen. Aangezien in de regio Twente meerdere stroomstoringen zijn ontstaan. In totaal zijn volgens informatie van Essent circa 130 aggregaten nodig om Haaksbergen van noodstroom te voorzien. De noodaggregaten zijn moeilijk te traceren. Daarnaast vertraagt het transport van de eerste aggregaten op vrijdagavond door de ontwrichte verkeerssituatie in de regio.

Haaksbergen 18.40 uur: Verkeerslichten deden het niet, huizen die door kaarsen werden verlicht. Alles was donker en het autoverkeer was minimaal. Sprookjesachtig doch ook spookachtig. Sneeuw en duisternis. Verkeer richting Enschede leek in colonnes te rijden. Dan weer een grote groep en dan weer een tijdje niets. Volgens de berichten was de N18 nog steeds afgesloten. Maar zolang er nog verkeer uit de richting Groenlo komt kon men nog verder. Je kon dus langzaam doorrijden. Maar de weg was totaal verijst. Het leek alsof er niet gestrooid was. Maar dat was natuurlijk niet zo. Door de hoeveelheden sneeuwval en het intensieve verkeer was het strooien bijna onbegonnen werk om de gladheid tegen te gaan. Toch was het redelijk goed te doen om door te rijden. En het bleef maar sneeuwen. Maar de wind leek minder te worden. Ook hier slipte een auto op een kruispunt. Maar er was niet veel verkeer op de weg. Er werd snel geholpen met duwen om de weg vrij te maken.

Bij ongeveer 40.000 inwoners van de gemeenten Haaksbergen en Berkelland viel de stroom uit door een geknapte elektriciteitskabel. Verzorgingstehuizen kregen prioriteit bij het uitdelen van de noodaggregaten en ook een aantal pluimvee- en veehouders in de buitengebieden werd van stroom voorzien.Schade veroorzaakt door de wintersebuien

Haaksbergen 26 november 2005 (Zaterdag)
In een bakkerij in Haaksbergen wordt zaterdag bij kaarslicht het brood verkocht. Voor veel huishoudens die gebruik maken van een elektrisch fornuis treed er een vervelend effect op. Doordat er geen stroom is en ze niet direct over gas beschikken hebben ze geen mogelijkheid om iets warms te maken. Dit is alleen mogelijk met kaarsen of een houtkachel. Huishoudens met een houtkachel hebben geen probleem om de woning warm te houden en nodigen vaak buren uit om bij hun de avond door te brengen.

Essent voert nieuwe inspecties uit en blijkt de schade te zijn toegenomen. Verschillende traversen en bliksemdraden zijn bezweken. Tevens wordt geconstateerd dat reparatie slechts beperkt uitvoerbaar is. De fasedraden zitten vol met ijs en hangen door het grote gewicht flink door. Medewerkers van Essent trachten in samenwerking met militairen met behulp van touwen het ijs van de draden te halen. Ook worden reparaties in masten uitgevoerd. Enkele masten kraken. Gevreesd wordt voor het bezwijken van masten door de ernstige beschadiging door de zware belasting. In de loop van de ochtend besluit Essent dat verdere reparaties te gevaarlijk zijn voor de betrokken medewerkers.

Burgemeester K. Loohuis van Haaksbergen toonde zich verontwaardigd dat hij pas zo laat door energieleverancier Essent ervan op de hoogte was gesteld (rond 13:00 uur) dat er geen schot zat in de reparatie. Eerder die dag had Essent nog gezegd te verwachten dat Haaksbergen zaterdag om 18.00 uur weer stroom zou hebben.
Volgens de gemeente spreekt Essent van een uitzonderlijke situatie en blijken minimaal vier hoogspanningsmasten door te buigen onder ijsafzetting. Wegens het gevaar dat dat oplevert, moet in elk geval een woning worden geëvacueerd. Door ijsvorming en sneeuw was het ook te gevaarlijk om de kabel te herstellen.
Haaksbergen zit sinds vrijdagmiddag zonder stroom. Monteurs kunnen de hoogspanningsmasten niet in, omdat de kabels topzwaar zijn door de sneeuw en ijsvorming en kunnen gaan zwiepen. Vandaar dat energieleverancier Essent nu hoogwerkers gaat gebruiken bij de reparatie van de om de twee gebroken stroomkabels.

Van Loohuis werd daarom verwacht dat hij zaterdagavond snel maatregelen nam en op korte termijn een groot aantal noodaggregaten regelde. Binnen de gemeenten bleken die vooralsnog niet voorhanden.
Haaksbergen heeft zaterdagavond de hulp ingeroepen van het leger nu de gemeente de tweede nacht zonder stroom in gaat. Het leger is gevraagd zo veel mogelijk noodaggregaten te leveren, want alleen het centrum van Haaksbergen en het buitengebied hadden zaterdag noodstroom. Dat is bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de gemeente.
In Berkelland konden zaterdag om 16.00 uur de lichten wel weer aan, want daar was toen de noodstroom aanwezig.

Zaterdagavond rijden er geluidswagens door Haaksbergen om inwoners erop te wijzen dat ze vanaf 20.00 uur terechtkunnen in sporthallen de Els en de Bouwmeester. Daar wordt met hulp van het leger en het Rode Kruis een nog onbekend aantal veldbedden neergezet.
In Haaksbergen begonnen zaterdag 15.000 inwoners aan de tweede donkere nacht. Maar volgens een gemeentewoordvoerder bracht niet iedereen die nacht door in eigen huis. Zaterdagavond was de verkeersstroom om de gemeente uit te komen, groter dan anders.
Twee personen hebben uiteindelijk geslapen in de noodopvang in de sporthallen. 55 anderen kwamen er zaterdagavond naartoe, vooral voor koffie en een praatje. De meeste van de vijftig vrijwilligers van het Rode Kruis die in de twee sporthallen paraat stonden om ambulancepersoneel bij te staan, gingen dan ook kort na middernacht naar huis.Haaksbergen 27 november 2005 (Zondag)
Zondagochtend is de dooi ingezet. Het ijs op de fasedraden smelt en de belasting op de hoogspanningsmasten neemt langzaam af. Essent werkt aan het herstel van de reguliere stroomvoorziening. Parallel gaat Essent door met het aansluiten van de noodaggregaten. Steeds meer huizen in Haaksbergen worden voorzien van noodstroom. De aggregaten zijn aangevoerd en worden aangesloten op de trafohuisjes, aldus een woordvoerster van de gemeente zondag. Omstreeks tien uur was ongeveer 70 procent van de huishoudens voorzien van noodstroom. Ook alle agrarische bedrijven hadden al stroom. Met man en macht wordt geprobeerd om zondagmiddag alle huishoudens elektriciteit te geven via de noodaggregaten. Bedrijven volgen later, maakte de gemeente zondagochtend bekend. "Het is weekeinde en veel bedrijven zijn dicht, waardoor ze dus minder prioriteit hebben", aldus een gemeentelijk zegsman. De gemeente zegt uit te zien naar het moment dat iedereen in Haaksbergen noodstroom heeft. "Dan heeft het ook niet zo gruwelijk veel haast meer om de kabels te repareren. Noodstroom is prima stroom. Mensen moeten er alleen een beetje zuinig mee omspringen."
Zondagavond om 19.00 uur wordt het sein gegeven om terug te schakelen van noodstroom naar de reguliere stroomvoorziening. Uiteindelijk is maandagochtend om 5.00 uur het gehele dorp weer aangesloten op de reguliere stroomvoorzieningOorzaak en reparatie van de elektriciteitsmasten en elektriciteitskabels
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1048
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2005 Stroomstoring door storm en winterse buien
Erwin 20/12/2009 09:41
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 71 gasten online