Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2002 Zware storm
#105
2002 Zware storm 11 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
Haaksbergen 27 oktober 2002
Op zondag 27 oktober 2002 trok een stormdepressie van Ierland via de Noordzee en Denemarken naar de Oostzee. De gemiddelde 10-minuten-wind bereikte tussen 10 uur 's morgens en 21 uur 's avonds op uitgebreide schaal maximale waarden van 10 Bft in het westelijke en later de noordelijke provincies van het land, maar werd zelfs tot in de provincie Utrecht geregistreerd. In de eerste middaguren is in de westelijke kustprovincies op diverse meetpunten gemiddeld over 10 minuten windkracht 11, een zeer zware storm, gemeten. Het hoogste uurgemiddelde van de wind bedroeg 101 km/uur in Vlissingen en in IJmuiden. Daarmee staat deze storm met een uurgemiddelde van windkracht 10 geboekt in de tabel van zware stormen sinds 1910. Op de top 10 van zware stormen vanaf 1970 staat deze storm op de zesde plaats. De hoogste windstoot was rond 14 uur 148 km/uur in Zeeland, in Noord-Holland werd tegen 15 uur 140 km/uur geregistreerd. Op de meeste plaatsen zijn de maximale windstoten 120-130 km/uur geweest. Volgens de cijfers was de storm van zondag daarmee de zwaarste sinds 25 januari 1990 met in Haaksbergen windsnelheden van meer dan 120 km/uur.

De eerste voorwaarschuwing voor zware storm en zeer zware windstoten tot 130 km/uur werd door het KNMI uitgegeven op zaterdag 26 oktober 2002 rond 11.30 uur. Deze voorwaarschuwing werd regelmatig herhaald, waarbij vanaf zaterdagavond nadrukkelijk werd gewezen op de gevaren waarmee auto's met caravan op zondag zouden worden geconfronteerd. In de nacht van zaterdag op zondag werd om 02.01 uur de voorwaarschuwing vervangen door een zogenaamd weeralarm. Gedurende de dag is dit bericht met tussenpozen van 3 uur ververst en aangepast aan de meest actuele ontwikkelingen, waarbij de in de loop van de ochtend werd gewezen op het maatschappij-ontwrichtende karakter van deze storm. KNMI-meteorologen onderhielden daarbij veelvuldig en intensief contact met plaatselijke en regionale meldkamers van politie en brandweer, gemeentelijke crisiscentra, de coördinatiecentra van Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat, de voorlichtingscentra voor het wegverkeer in de media (ANWB en Traffic Information Centre) en een aantal weerbureaus, zoals Meteo Consult en HWS (Holland Weer Services). Ook werden aparte waarschuwingen voor de luchtvaart en scheepvaart uitgegeven. Aan de westkust werd grenspeil verwacht en bereikt en er werd vroegtijdig dijkbewaking ingesteld.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1048
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2002 Zware storm
Erwin 19/12/2009 10:05
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 62 gasten online