Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2009 November warm, Marathonschaatswedstrijd (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2009 November warm, Marathonschaatswedstrijd
#113
2009 November warm, Marathonschaatswedstrijd 11 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
Haaksbergen november 2009
De tweede helft van november was de warmste ooit en november als geheel was de op één na warmste. Dat heeft de natuur niet onberoerd gelaten. Allerlei dieren die normaal gesproken al lang in winterslaap zouden zijn, lopen eind november nog vrolijk rond: rugstreeppadden, vroedmeesterpadden. Sommige bruine kikkermannen knorren al, dat hoort pas in maart. Van de zoogdieren zijn de dwergvleermuizen nog steeds op jacht, en bij de egels zijn alleen de mannetjes al onder zeil. De bomen zijn door de harde wind eind november wel hun bladeren kwijt, maar allerlei kruiden, waaronder fluitenkruid, staan nog steeds hier en daar in bloei. Warm voor de tijd van het jaar. Meer zie: www.natuurkalender.nl

Haaksbergen 12 december 2009
Als de woorden ‘vorst’ en ‘graden onder het vriespunt’ wat vaker vallen, dan begint het bij de leden van IJS- en Skeelerclub Haaksbergen (IJSCH) steeds harder te kriebelen. Want dan ziet het er naar uit dat er op korte termijn weer geschaatst kan worden op de eigen baan aan de Scholtenhagenweg. En misschien lukt het dan wel weer om de eerste nationale schaatsmarathon op natuurijs van het seizoen naar Haaksbergen te halen. Dat is de club al drie keer gelukt. Het is afwachten of de vorst doorzet. Maar als het zover is dan zijn we er klaar voor. Zegt Wim Roetenberg namens de natuurijscommissie van IJSCH. We zijn al sinds september bezig met de voorbereidingen. Misschien kan er volgende week al geschaatst worden. En of we dan de eerste marathon kunnen houden, blijft natuurlijk de vraag.

Haaksbergen 15 december 2009
IJsclub Haaksbergen hoopt op eerste natuurijsmarathon op donderdag. Driemaal op rij had de Haaksbergse ijsclub de primeur de eerste natuurijsschaatsmarathon te mogen organiseren. Bij IJSCH staat deze – koude – dagen weer alles in het teken om deze traditionele ‘strijd’ opnieuw te winnen van Veenoord en Noordlaren. Gisteravond kwam de club bijeen, morgenochtend wordt een besluit genomen of de allereerste schaatsmarathon op natuurijs op de skeelerbaan kan worden verreden. Wellicht donderdag al. Ook bij de KNSB is de natuurijskoorts toegeslagen.


Meten van de ijsdikte

Haaksbergen 16 december 2009
Terwijl bij schaatsers de marathonkoorts stijgt houdt het bestuur van IJSCH het hoofd koel. De organisatie is goed op de rit, een kwestie van een paar telefoontjes en de bal gaat rollen. Een beetje zenuwachtig zijn we natuurlijk wel, dan presteer je beter, zegt Wim Roetenberg, voorzitter van de marathonwerkgroep. In de nacht van dinsdag op woensdag is het ijs voorspoedig gegroeid naar 1 centimeter dikte. Voor de marathon moet het drie centimeter dik zijn. Een eis van de KNSB. Maar ook wij vinden het uit oogpunt van veiligheid belangrijk. Wij hebben onze pijlen op donderdag gericht. Vanochtend valt als alles goed gaat het verlossende woord. Na preparatie van de baan kan vrijdag de gewone schaatser er terecht.

Haaksbergen 17 december 2009
De IJsvereniging van Haaksbergen heeft ook dit jaar weer de primeur van de eerste schaatsmarathon op natuurijs. Bij de ijskeuring vanochtend bleek er voldoende ijs te liggen om vrijdagavond een marathon te organiseren.
De ijslaag is op dit moment ruim 3 cm. Dit gegeven samen met de voorspelde vorst van komende nacht zorgt voor groen licht. Bijkomend voordeel voor Haaksbergen is dat er vrijwel geen sneeuw is gevallen waardoor de ijslaag er prima uit ziet. De wedstrijd begint morgen om 18.45 uur met de wedstrijd voor dames. Om 19.45 uur rijden de heren Top-divisie.
De strijd om de eerste marathon op natuurijs barstte deze week los. De ijsverenigingen van Haaksbergen, Noordlaren en Veenoord vechten jaarlijks om de primeur. Sinds 2007 won Haaksbergen.


De voorbereiding op de wedstrijd

Haaksbergen 18 december 2009
Het was afzien geblazen voor de schaatsers vrijdagavond op het Haaksbergse ijs. Er stond een stevige wind en het sneeuwde bij vlagen behoorlijk. De eerste marathon op natuurijs in Nederland kende een spectaculair slot. Niet de juichende Arjan Stoetinga won, maar Kurt Wubben kreeg de zege toegewezen. De jury riep hem als winnaar uit, omdat Stroetinga Wubben onreglementair had gehinderd.
De winnares bij de dames is Elma de Vries, zij won voor de derde keer op rij in Haaksbergen.
De temperatuur daalde vandaag tot -7.6ºC, op klomphoogte zelfs naar -8.4ºC. (Een dag later zakte de temperatuur verder zelfs naar -13.7ºC).


De wedstrijd

Haaksbergen 19 december 2009
Na preparatie van de baan kunnen vandaag de gewone schaatser er terecht. Zie de foto’s voor een kleine impressie.


Haaksbergen 20 december 2009
Ernstige sneeuwval legde zondag het leven op straat zo goed als stil. In het gehele land was het spoorverkeer door de sneeuwval ontregeld. Er was veel jachtsneeuw, een combinatie van sneeuw en wind. Vroeger kwam jachtsneeuw veel vaker voor. Er was sprake van heel fijne sneeuwvlokken en die valleen als het heel koud is in de bovenlucht.

Haaksbergen 21 december 2009
IJzel en sneeuw treffen het verkeer. Er is veel overlast en het openbaar vervoer ligt nagenoeg stil.
Afvalinzamelaar Van Ganzewinkel is vandaag gestopt met het inzamelen van afval in het buitengebeid van Haaksbergen. De wegen waren niet gestrooid.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1048
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 24/12/2009 17:17 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2009 November warm, Marathonschaatswedstrijd
Erwin 22/12/2009 18:14
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 75 gasten online