Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Weerpraatje 2012
#345
Weerpraatje 2012 9 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
Elke uitgave van het weekblad Rond Haaksbergen wordt door weerstationhaaksbergen voorzien van een korte terugblik van de afgelopen week met een weersverwachting voor de komende week compleet met twee weerspreuken, een weertip en aangevuld met leuke informatie.

Het artikel wordt aangeleverd op maandag rond 22:00 uur of op dinsdag rond 12:30 uur. Het weekblad wordt de daaropvolgende woensdag en donderdag verspreid.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1056
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 08/01/2012 10:02 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#346
Week-01: 3 januari 2012 12:45 uur 9 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
Zacht en zeer wisselvallig


Als eerste wens ik iedereen een gelukkig en gezond Nieuwjaar met prachtige en interessante weermomenten.

2011 was voor Haaksbergen het warmste jaar sinds 1894 met een jaargemiddelde van 11.1 °C. Opmerkelijk is dat alle warmste jaren na 2005 verliepen.

Bijzonder daarbij was dat geen seizoen normaal is verlopen. Zomer in het voorjaar, herfst in de zomer en lente in de herfst. Daarbij verliep het jaar zonnig met 1785 uur tegen normaal 1513 uur en was de hoeveelheid neerslag normaal. Het was wel opmerkelijk dat erg droge en erg natte periodes elkaar snel afwisselden. Het grote voordeel van dit warme jaar is dat het gasverbruik, over 2011, laag is gebleven. Ik ben benieuwd of wij dit ook terug gaan zien op de rekening.
Ook december 2011 had een uitzonderlijk hoog temperatuursgemiddelde en verliep nat. Deze maand geen enkele vorstdag kunnen noteren en dat is uitzonderlijk.
De jaarwisseling verliep nat en miezerig met een uitzonderlijke warme Nieuwjaarsstart, met 13 °C de warmste nieuwjaarsdag ooit. In 1924 vroor het nog 20.4 °C.

Weersverwachting komende week
Op het moment van dit schrijven waait het stormachtig hard. De KNMI gaf zelfs een waarschuwing voor extreem weer. Koning Winter laat het de eerste helft van deze winter duidelijk afweten. Voor de rest van de week ziet het er zacht en wisselvallig uit met donderdag een onstuimige dag, kans op windstoten en veel neerslag doordat wij in een zogenaamde west circulatie zijn terecht gekomen. Voor het weekend ziet het er iets beter uit maar wel met zo af en toe een bui. Dit bij temperaturen van rond de 8 graden met matige tot krachtige wind uit west tot noordwest.
Tot volgende week, Erwin

· Knapt januari niet van de kou, dan zit men zomers in de kou
· Sint – Antoon schone en helder, vult ’t vaten ok de kelder
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1056
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#347
Week-02: 10 januari 2012 12:30 uur 9 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
Geleidelijk lichte daling van de temperatuur


Het was mij het weekje wel, met mogelijke dijkdoorbraken in het noorden van ons land. Gelukkig bleef dit ons allemaal gespaard maar door de vele neerslag, donderdag alleen al 17mm met in de vroege ochtend zelfs de eerste onweersbui met hagel van dit jaar, zijn bij ons achter de weilanden ondergelopen en steeg het grondwater tot 28cm onder het maaiveld.

De vrijdag gaf ons een zonnige middag en steeg de luchtdruk binnen 30 uur van 988 naar 1021 mBar. De zaterdag was wisselvallig met geregeld korte fikse buien. Zondag liet de zon zich nog even zien.
Het, te, warme weer van de afgelopen periode laat ook andere effecten zien. Het gras is weer aan het groeien en wordt steeds groener. Ook staan bij ons de eerste krokussen al in bloei. Een maand eerder dan vorig jaar.

Weersverwachting komende week
Sommige weerkaarten laten voor de lange termijn een winters scenario zien waarbij voor Nederland een noordelijke stroming op gang komt met geleidelijk aanvoer van koudere lucht. Doordat de Noordzee nog relatief warm is wekt dit wel buien in de hand met mogelijk winterse neerslag. Voorlopig blijft dit winter scenario alleen nog te zien op enkele weerkaarten.
Voor de komende dagen kunnen wij de paraplu thuis laten, alleen donderdag een klein buitje. Vanaf donderdag laat de zon zich elke dag even zien en blijven de temperaturen rond de normale waarden uitkomen. Dit bij een matige wind uit west noordwest. Zondag daarentegen draait de wind naar het oosten en lijkt de temperatuur voor het eerst onder het vriespunt te komen.
Tot volgende week, Erwin

· Zijn er in de winter nog vliegen, dan zal de winter ons bedriegen
· Al vreest in januari de stenen uut de groond, dan is ’t veur de boeren nog gezond
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1056
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#349
Week-03: 17 januari 2012 13:00 uur 9 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
Wisselvallig en perioden met regen


Afgelopen zaterdag werd er rond half 10 ’s morgenvroeg al gestrooid met zout op de N18. Wel heel vroeg van te voren. Ook de fietspaden krijgen nu dagelijks een zout strooibeurt. De rest van de dag leek het wel lente: fraai zonnig winterweer maar te warm voor de tijd van het jaar en daarbij vlogen de bijen al rond.

Vandaag ook begonnen met de voorjaarssnoei van de fruitbomen appel en peer. Het weer was er naar, zonnig en droog.
Zaterdagavond de eerste vorst aan de grond. Een niet noemenswaardig klein plaagstootje. De zondag verliep zonnig met een diepblauwe windstille hemel. Daarentegen ging, bij een nagenoeg niet veranderende luchtdruk, zondagavond het kwik onderuit naar –3.3 graden om maandag in de ochtend op –4.4 uit te komen met dinsdag zelfs matige vorst.

Weersverwachting komende week
De winter heeft zich toch nog even laten voelen en zijn de eerste vorstdagen van deze winter een feit. De krachtige hogedruk boven ons land verdween woensdag weer en was het gedaan met de korte winterse periode. We komen weer in het wisselvallige zachte winterweer terecht met veel bewolking, regen en met temperatuur maxima van 7 graden.
In het weekend blijft het bewolkt met kans op neerslag, de barometerstand blijft hierbij wel laag. De temperaturen gaan dan in de ochtend richting de 3 graden en overdag naar 7 graden bij een matige tot vrij krachtige wind vanuit west tot zuidwest.
Tot volgende week, Erwin

· Als in januari de vorst niet komen wil dan komt die zeker in maart en april
· Als de dagen lengen, gaot de nachten strengen
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1056
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#350
Week-04: 24 januari 2012 13:00 uur 9 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
Overwegend droog en wat meer zon


De afgelopen week was een natte week. Op donderdag viel er alleen al 13 mm met zaterdag, zondag en maandag gemiddeld 5mm per dag. Totaal is de neerslag deze maand opgelopen naar 93mm.

De sloten zijn door deze hoeveelheid regen goed gevuld en ligt het grondwaterniveau nu rond de 28cm onder het maaiveld. Het meetpunt, een pijlbuis, ligt op het laagste punt bij ons achter het huis. Hiervoor is bewust gekozen zodat ook te achterhalen is of de daar aanwezig fruitbomen schade hebben opgelopen door een te hoge grondwaterstand.
Het weekend verliep herfstachtig en te warm voor de tijd van het jaar. Als het zo doorgaat dan gaat de temperatuursom de komende week door de 150 graden. Het bereiken van deze waarde is het signaal voor de start van een nieuw groeiseizoen van gras.

Weersverwachting komende week
Het Europees weermodel laat voor volgende week een geheel ander kouder weer zien. Of het die kant op zal gaan blijft nog even afwachten maar de verwachtingen zijn hoog gespannen, de temperaturen komen dan overdag niet meer boven nul uit. Voor de bomen is dit slecht nieuws daar hier en daar, door het warme weer, de sapstroom al opgang is gekomen. Bevriest deze dan kan de barst gaan knappen met alle gevolgen van dien.
Terug naar de komende week: Vanaf woensdag nemen de buien af met donderdag nog een beetje gespetter. Vanaf vrijdag laat de zon zich weer even zien en blijft te temperatuur steken op 6 a 7 graden. Zaterdag wordt frisser en daalt de temperatuur tot het vriespunt. Zondag start met lichte vorst en wordt het een droog weekend met zwak tot matige wind uit het oost tot noordoost.
Tot volgende week, Erwin

· Als de kat in januari in de zon lig, ligt ze n februari achter de kachel
· Snee in ’t sliek, gif ies op den diek
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1056
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#351
Week-05: 31 januari 2012 12:30 uur 9 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
Droog zonnig en koud winterweer


Vrijdag lag de ijsbaan, van de IJSCH vereniging er goed bij. Het eerst ijslaagje had zich in de ochtend al zowaar gevormd en was de baan klaar voor de vorstaanval. Voor de rest van de dag een zonnige dag. Hiervan dankbaar gebruikgemaakt door de wilgenstruiken terug te zetten.

De bijen vlogen weer eens massaal vandaag door het mooie zonnige weer en brachten een bezoekje aan de bloeiende krokussen. Door de zachte winter begint de wintervoorraad in de bijenkasten al aardig te slinken. Ze moeten nog een dikke maand volhouden tot de eerste wilgendracht. Zaterdag zette koningwinter de aanval in en ging de temperatuur naar –1.9 graden. In de bebouwde kom was het vanochtend zelfs glad op diverse straten. Zondag avond de eerste sneeuwval van deze winter. Niet veel maar genoeg om alles wit te maken.

Weersverwachting komende week
Vanaf maandag zag het er goed uit voor de winterliefhebber. Zelfs de eerste ijsdag kunnen noteren en ging dinsdag de temperatuur richting de –6.5 graden. Voor de rest van de week blijft de temperatuur overdag onder het vriespunt. Het worden koude heldere droge zonnige dagen. Vanaf woensdag daalt de temperatuur ’s nachts richting de –10 graden en is er sprake van strenge vorst. Het lijkt er sterk op dat wij eind van de week, na een jaar, weer de schaatsen onder kunnen binden en op het natuurijs kunnen schaatsen. Dit weerbeeld zet zich het komend weekend voort bij een matige wind uit oost tot zuidoost. Zaterdag gaat de luchtdruk richting de record hoge 1040 hPa met kans op sneeuw.
Op de weersite kunt u, als schaatsliefhebber, alle informatie vinden over de ijsverwachting voor de komende periode.
Tot volgende week, Erwin

· Als de vorst eind januari goed begint, blijft hij tot in maart m'n vrind.
· At in januari de muggen danst, mot de boer naor ’t voer kieken.

Erwin’s WeerTip: Voer de vogels bij met strooivoer en plaats waterbakjes.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1056
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 77 gasten online