Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Weerpraatje 2021
#1024
Weerpraatje 2021 1 Jaar, 7 Maanden geleden Karma: 0  
Elke uitgave van het weekblad Rond Haaksbergen wordt, vanaf 2 december 2010, door weerstationhaaksbergen voorzien van een korte terugblik van de afgelopen week met een weersverwachting voor de komende week compleet met twee weerspreuken, een weertip en aangevuld met leuke informatie.

Het artikel wordt aangeleverd op maandag rond 22:00 uur of op dinsdag rond 12:30 uur. Het weekblad wordt de daaropvolgende woensdag en donderdag verspreid.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1103
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1025
Week-01: 05 januari 2021 1 Jaar, 7 Maanden geleden Karma: 0  
Weekend droger en frisser


Als eerste wens ik iedereen een gelukkig en gezond Nieuwjaar met prachtige en interessante weermomenten.

2020 was voor Haaksbergen net niet het warmste jaar sinds 1894. Met een jaargemiddelde van 11.8 °C gelijk aan 2018 met een hittegolf in augustus. Het werd ook een jaar met maar 5 dagen sneeuwval, in februari en maart en een jaar met heel weinig onweersdagen. Bijna het onweer armste jaar uit de reeks. Daarbij verliep het jaar met 1860 uur zeer zonnig en was de hoeveelheid neerslag, 704mm bijna 80mm minder dan wat normaal is voor een jaar. Het grote voordeel van dit warme jaar is dat het gasverbruik, over 2020, laag is gebleven.
Ook december 2020 had een uitzonderlijk hoog temperatuursgemiddelde van 5.5 °C en verliep met 104.4mm neerslag te nat. Deze zonloze maand maar 5 vorstdagen kunnen noteren en geen sneeuw gezien.


Oudejaarsdag begon bewolkt, grijs met motregen bij een temperatuur van 2.6 graden en een zwakke zuidoostelijke stroming. Wegens corona dit jaar geen carbid schieten bij ons. We hebben er toch maar vanaf gezien. Wat het weer betreft bleef het een saaie waterkoude dag zonder zon. De jaarwisseling verliep miezerig en met een temperatuur van 1.8 graden fris. Toch nog genoten van het prachtige vuurwerk boven Haaksbergen. Daarna zakte de temperatuur om in de ochtend uit te komen op -1.4 graden. De eerste vorstdag van het jaar. De dag begon een beetje mistig met wat motregen. Het bleef de hele dag bewolkt en weer zonder zon. Zaterdag een herhaling van nieuwjaarsdag wat het weer betreft. Het was een perfecte dag om bomen te snoeien wat wij dan ook gedaan hebben. Rond half een in de middag even een klein buitje en het bleef de hele dag nevelig. Het begint eentonig te worden. Zondag begon weer met zware bewolking bij een temperatuur van 3.1 graad met in de avond een klein buitje.

Weersverwachting komende week
Donderdag en vrijdag ochtend worden dagen met wat neerslag en zelfs kans op (natte) sneeuw bij temperaturen tussen de 0 en 3 graden. Vrijdag iets meer kans op wat zon. Het weekend verloopt nagenoeg droog met in de ochtend, bij opklaringen, kans op lichte vorst. Overdag komt de temperatuur niet boven de 2 graden uit en krijgen wij te maken met koud winterweer bij een zwakke noordoostelijke stroming. Tot volgende week, Erwin

• Als het in januari mistig is, dan wordt de lente fris
• Januari dreug, koold en helder, Boer maakt ruumte in oew ´n kelder
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1103
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 10/01/2021 08:19 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1026
Week-02: 12 januari 2021 1 Jaar, 7 Maanden geleden Karma: 0  
Een winters plaagstootje, zondag verloopt alweer nat


Afgelopen donderdag begon weer eens zwaar bewolkt. Er werd geen nachtvorst genoteerd en met een maximum temperatuur van 3.2 graden werd het een waterkoude dag. Totaal konden wij nog 2.4mm uit de regenmeter tappen maar geen (natte) sneeuw gezien deze dag. Vrijdagochtend begon met enkele kleine buitjes. Totaal viel er 0.8 mm. De temperatuur steeg in de middag door naar 3.3 graden maar daarna begon het op te klaren. Eind van de middag begon de temperatuur te dalen als een baksteen. Rond half acht was het -1.5 graden bij een heldere windstille hemel.

Zaterdag begon mistig met een lichte vorst van -1.4 graden. De mist trok al snel op waarna de zon er nog heel voorzichtig eventjes bijkwam. In de ochtend werd voor de provincie Overijssel nog een code oranje waarschuwing uitgegeven voor ijzel op diverse plekken. De temperatuur kwam deze dag niet boven de 3.9 graden uit. Zondag ochtend begon weer met lichte vorst van -1.7 graden en met een gevoelstemperatuur van -3 was het koud buiten. In de late ochtend filmopnames gemaakt voor weer.nl (Talpa) op diverse locaties in Haaksbergen waar op donderdag 25 januari 1990 schade was ontstaan door een storm, ook wel orkaan Daria genoemd. De temperatuur ging overdag richting de 5 graden doordat de zon zich in de middag goed liet zien bij een matig zuidwestelijke wind. Enkele bijen werden hierdoor gewekt en begonnen wat te vliegen voor de bijenstal. Eigenlijk was het nog veel te koud voor dit soort vliegacties.

Weersverwachting komende week
Vanaf donderdag krijgen wij te maken met een korte koude inval met in de nacht lichte vorst bij een zwakke oostelijke stroming. Overdag temperaturen iets boven 0 met maximum temperaturen rond de 2 graden met enkele zonnige perioden. Vrijdag verloopt wat frisser met zelfs kans op wat matige vorst in de ochtend en overdag weer wat zon. Zaterdag bijna hetzelfde weerbeeld maar krijgt de bewolking de overhand met vanaf de middag winterse buitjes. Zoals de weerkaarten er op maandagavond voorstonden lijkt zondag een verregende dag te worden waarbij de maximum temperaturen weer oplopen richting de 7 graden. Dit bij een matige westelijke stroming. Een voorbode voor de week erop? Tot volgende week, Erwin.

• Als in Januari de vorst niet komen wil dan komt die zeker in maart en april
• Snee in ’t sliek, gif ies op den diek
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1103
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1027
Week-03: 19 januari 2021 1 Jaar, 6 Maanden geleden Karma: 0  
Weekend minder zacht de wisselvalligheid blijft


Afgelopen donderdag zag het er toch nog een beetje winters uit. We werden wakker met witte weilanden. Helaas niet door sneeuw maar door de lichte vorst waar deze dag mee begon. We konden een minimum temperatuur bijschrijven van -3.2 graden. Op klomphoogte vroor het zelfs nog even -5.6 graden. In de ochtend nog een prachtige foto gemaakt van de bevroren weilanden met de ochtend zon erbij. De temperatuur kwam deze dag niet boven de 1,8 graden uit. Vrijdag begon zonder vorst en bewolkt. In de vroege ochtend leek het wel of er sneeuw in de lucht hing.

Het duurde tot 11 uur voordat de eerste verdwaalde sneeuwvlokjes zich lieten zien in Haaksbergen, dit jaar. Een uur later viel dan echt de eerst natte sneeuw vlokjes bij een temperatuur van 0.7ºC en daar bleef het bij. Zaterdag begon met lichte vorst en bleef het een frisse dag. De temperatuur kwam niet boven de 2 graden uit. In de avond iets voor 7 uur begon het bij ons dan ook eindelijk te sneeuwen. Totaal konden wij zondag vroeg in de ochtend 2cm bijschrijven bij een temperatuur van -0.3 graden. Dat werd dus mooi wakker worden zondag ochtend maar wel met een gebroken sneeuwdek. Op de bestrating lag niet veel sneeuw meer maar op daken, auto’s, beplanting, tuin en weilanden des te meer. Helaas begon het rond half acht het iets te ijzelen maar geen gladheid waargenomen. Rond half 11 begon het te motregenen, verdween de sneeuw weer supersnel en steeg de temperatuur door tot 5.3 graden. Totaal noteerde de regenmeter deze dag 1.6mm neerslag en dat kwam hoofdzakelijk door de gesmolten sneeuw.

Weersverwachting komende week
We krijgen te maken met wisselvallig weer en dat blijft eigenlijk de rest van de week zo. Donderdag vrij krachtige wind uit zuidwestelijke richting met zo af en toe wat buien en soms wat zon. We zijn onder invloed gekomen van een lage luchtdrukgebied boven de Noordzee. Donderdag krijgen wij te maken met een zeer zachte nacht met mogelijk temperaturen rond de 10 graden en dat in januari. Vrijdag meest droog en na vrijdag wordt het iets minder zacht. Zaterdag een dag met veel neerslag. Zondag in de ochtend en overdag kans op wat winterse neerslag bij temperaturen tussen de 1 en 5 graden. Het lijkt meer op herfst dan op een winter. Tot volgende week, Erwin.

• Valt in januari veel regen, dan brengt hij de vruchten een zegen
• Een verdreugden boer steet weer op, maor ’versaopen boer niet
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1103
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1030
Week-04: 26 januari 2021 1 Jaar, 6 Maanden geleden Karma: 0  
Frisser en kans op wat winters neerslag


Afgelopen donderdag begon als een typische herfstdag met vrij krachtige wind en om zes uur in de vroege ochtend zelfs een windstoot van 68 km/uur. Ook de temperatuur loog er niet om. Rond 4 uur was het nog 11.4 graden. Om stipt 6 uur trok een koufront over en daalde de temperatuur van 11 graden naar 5.7 graden binnen een half uur. Deze overgang ging gepaard met regen. De rest van de dag bleef het droog, klaarde het soms mooi even op en liet de zon zich daarbij goed zien. Na acht uur in de avond trok er weer een regenfront over Haaksbergen dat het dagtotaal op 9.1mm bracht.

Het regende nog door tot de volgende ochtend 3 uur waardoor vrijdag met 4mm in de regenmeter begon. De maximum temperatuur van 9.1 graden werd om 2 uur in de ochtend gehaald. In de avond, bij strak helder weer, was rond 9 uur de temperaturen al gedaald tot 1.3 graden en op klomphoogte zelfs -1.7. Zaterdag een prachtige dag, die begon met lichte vorst, in de middag temperaturen rond de 6.2 graden met redelijk wat zon. Daardoor werd er veel gewandeld in het buitengebied rondom Haaksbergen. Er werd zelfs massaal een frisse neus gehaald. Zondag ochtend begon zwaar bewolkt met matige wind uit zuidwestelijke richting met 1.7 graden fris en om 6 uur de laatste neerslag wat zorgde voor totaal 2mm in de regenmeter. In de middag kwam de zon er weer mooi bij, dit leverde ons zelfs nog ruim 3 uur zon op en daardoor kwam de maximum temperatuur uit op 5.6 graden waarna de temperatuur in constante lijn omlaag ging om laat in de avond uit te komen op -0.9 graden.

Weersverwachting komende week
Bij een zuidoostelijke stroming komt donderdag de temperatuur niet boven de 4 graden uit met in de ochtend lichte vorst en in de avond kans op (winterse) neerslag wat vrijdag doorzet. Het worden twee natte dagen. Zaterdag en zondag krijgen we te maken met een noordoostelijke stroming waardoor zondag de eerste matige vorst gehaald kan worden. Op beide dagen zo wie zo lichte vorst en laat de zon zich soms even zien. De maxima liggen in het weekend enkele graden boven nul. maar als er sneeuw ligt kan het 's nachts kouder worden en overdag kouder blijven. Tot volgende week, Erwin.

• Geeft januari een sneeuwtapijt dan zijn we de winter nog zeker niet kwijt
• As de dagen lengen, gaot de nachten strengen
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1103
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 31/01/2021 09:28 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1031
Week-05: 02 februari 2021 1 Jaar, 6 Maanden geleden Karma: 0  
Wisselvallig en zacht zondag wintersweer


Januari was een zachte, natte maand met minder zonuren dan normaal. Totaal konden wij 85.2mm uit de regenmeter halen en 47 uren zon en 2cm sneeuw op de 16de bijschrijven.
Met 6.3 graden, vroeg in de ochtend, begon donderdag zacht maar dat werd al snel anders. Het werd een waterkoude dag met totaal 8mm neerslag. Na 2 uur kwamen wij onder invloed van koude lucht, waardoor de temperatuur begon te dalen. Er was deze dag sprake van een scheidingslijn van warmere lucht in het zuiden en koudere lucht in het noorden wat boven ons gebied een beetje aan het heen en weer pendelen was met grote temperatuurverschillen in Nederland.


Vrijdag kwam de zachte lucht volop terug. Het begon met een temperatuur van 2.8 graden maar dat liep al snel op tot 9.9 graden rond 2 uur in de middag. Het werd ook een totaal verregende ochtend met 14.4 mm in de regenmeter. Bij ons steeg de grondwaterstand daardoor binnen 24 uur zelfs 10cm met natte weilanden tot gevolg. Zaterdag weer een heel andere weerdag dan verwacht werd. De dag zou beginnen met lichte vorst maar begon met een minimum temperatuur van 0.2 graden. Het werd een rustige winterdag met maximum temperatuur van 2.3 graden, droog met zo af en toe de zon erbij, maar wel fris. Eind van de middag daalde de temperatuur, om laat in de avond uit te komen op -2 graden. Door de heldere en windstille nacht kwam zondagochtend de temperatuur uit op -5.2 graden en werd de verwachte matige vorst waargemaakt. Het bleef de gehele dag heerlijk zonnig en pas rond 1 uur kwam de temperatuur boven de vorstgrens uit. Heerlijk weer om eens een frisse neus op te halen en dat deden er weer velen in de bossen rondom Haaksbergen.

Weersverwachting komende week
Donderdag en vrijdag lijken nagenoeg droog te verlopen bij veel te zachte temperaturen voor de tijd van het jaar met donderdag een uurtje zon en vrijdag meest bewolkt. Deze dagen maximum temperaturen rond de 9 graden en minimum rond de 5. Zaterdag verloopt iets koeler met temperaturen rond het langjarig gemiddelde en kans op een wintersbuitje. Zondag overgang naar wintersweer. Het verloopt frisser met kans op de eerste ijsdag dit jaar en de gehele dag winterse neerslag. Komt de winter eraan? Tot volgende week, Erwin.

• Vliegt de mug in februari, dan huivert men het ganse jaar
• Gif den sprokkel de winter niet, lig e veur paosen in ’t verschiet
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1103
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 68 gasten online