Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2016 Marathonschaatswedstrijd, natuurbrandgevaar (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2016 Marathonschaatswedstrijd, natuurbrandgevaar
#664
2016 Marathonschaatswedstrijd, natuurbrandgevaar 6 Jaren, 7 Maanden geleden Karma: 0  
Haaksbergen 19 januari 2016.

Meten van de ijsdikte

Na drie jaar werd er weer een marathon op natuurijs gereden in Nederland en wel in Haaksbergen. Bij de meting dinsdagochtend even na 7 uur was het ijs 3,5cm dik. Minimum is 3cm dus dik genoeg. De keurmeester van de schaatsbond gaf om 9:45 uur de voorkeur aan Haaksbergen, boven Noordlaren, omdat het in Haaksbergen de gehele dag zou blijven vriezen
Het weer zat mee en gaf ook de doorslag, de weersvoorspellingen waren voor Haaksbergen beter. De minimum temperatuur zakte in de ochtend door tot -9.2 graden. Op klomphoogte zelfs tot -11.1. Verder bleef het de hele dag vriezen. Het is trouwens al de vijfde keer dat deze tocht in Haaksbergen georganiseerd wordt.


De bekendmaking

De baan bij IJSCH (IJs- en Skeelerclub Haaksbergen) ligt er fantastisch bij en tientallen vrijwilligers zijn de hele dag in touw geweest om alles in orde te maken voor dit schitterende festijn. Nog voor het middaguur komt een bijzondere bijdrage van de (overdekte) IJsbaan Twente binnen: een emmer met vers ijsschaafsel dat zojuist in Enschede van de baan is geschaafd. Beter reparatiemateriaal voor de laatste scheuren en gaatjes in het ijs is er niet.
De zon scheen volop, voor enkeling zelfs iets te vel voor de ijsvloer maar de temperatuur kwam niet boven de -0.6 graden uit. De vrouwen starten die avond om half zeven, de heren een uur later. De ijsmachine werd deze dag niet ingezet. Het moet wel natuurijs blijven.

Na 60 ronden won Irene Schouten de wedstrijd voor de vrouwen. Tweede werd Elma de Vries en derde Ineke Dedden bij een temperatuur van -1.5 graden en een gevoelstemperatuur van -5.

Bij de mannen won Gary Hekman na 100 ronden de marathon bij -1.1 graden en een gevoelstemperatuur van -3. Tweede werd Simon Schouten en derde Bart Swings.


Haaksbergen 9 mei 2016
Code-Rood Natuurbrandgevaar wordt deze dag afgegeven door brandweer Twente. Door de aanhoudende droogte, oplopende temperaturen en aanhoudende winden uit de noordoostelijk hoek, zijn er zeer grote risico’s op het uitbreken van natuurbranden. Het is vanaf nu verboden om in de open natuur een vuurtje te stoken. De blushelikopter van Defensie staat nu ook paraat om op te stijgen. De brandweer rukt vanaf nu bij elke melding op volle sterkte uit.

Haaksbergen 8 juni 2016
De organisatie van de Haaksbergse wandelvierdaagse, Wandelkring DIO, heeft de tweede etappe geschrapt wegens verwachte onweersbuien tussen 18:00 en 21:00 uur. De verwachte buien bleven deze avond in Duitsland wel viel er rond 20:00 uur een beetje gespetter.

Haaksbergen 20 juli 2016
In de bergingsvijver van het Scholtenhagen is blauwalg gevonden net zoals in 2014. Het wordt afgeraden om het water in te gaan. In andere vijvers in Haaksbergen is geen blauwalg gevonden.
Blauwalg ontstaat bij hoge temperaturen in stilstaand water. De blauwalg zal vanzelf weer verdwijnen als de temperatuur daalt.
Een bijkomend probleem is dat door zuurstofgebrek en het met gifstoffen gevulde water vissen sterven

Haaksbergen 13 september 2016
Dankzij het warme najaar en de hitte hebben leerlingen van verschillende middelbare scholen in de Twente waaronder Haaksbergen deze week een tropenrooster gekregen. Dat betekend dat leerlingen en docenten vroeger vrij zijn. In Haaksbergen, Eibergen en Neede zijn de lessen op het Assink lyceum zelfs al om half twee in de middag afgelopen. Het Assink kan de temperaturen in de lokalen niet laten dalen door een airco. Het is de eerste keer voor deze school dat een tropenrooster werd ingesteld.

Haaksbergen 16 september 2016
Met 4 tropische dagen op rij bijna een hittegolf in september. 13 september was het zelfs meer dan 7 uur boven de 30 graden en 14 september iets meer dan 6,5 uur boven de 30 graden.

Haaksbergen 17 september 2016
Het bijzonder warme weer van de afgelopen week heeft zijn effect op de natuur. Zo zijn verschillende vlinders aan een tweede ronde begonnen en zitten diverse jonge bladeren van fruitbomen weer onder de luizen.

Het warme weer met tropische temperaturen, van afgelopen weken, heeft ervoor gezorgd dat bepaalde vlinders (Sint-Jansvlinder en het landkaartje) opnieuw eitjes hebben gelegd en voor een extra generatie zorgen dit jaar. Deze vlinders zijn niet de enige insecten waarvan er meer te zien zijn. De hoornaar komt ook bijzonder veel voor, in vergelijking met andere jaren. Vooral in het noorden van Nederland zijn er veel nesten gevonden.
Daarnaast zijn er ook meer spinnen te zien.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1103
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 09/11/2016 18:14 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2016 Marathonschaatswedstrijd, natuurbrandgevaar
Erwin 05/01/2016 19:26
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 48 gasten online