Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2013 Winter, Schaatsmarathon, Blauwalg, Droogte (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2013 Winter, Schaatsmarathon, Blauwalg, Droogte
#438
2013 Winter, Schaatsmarathon, Blauwalg, Droogte 8 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
Haaksbergen 11 januari 2013
Nu de Nederlandse weermannen zich hebben uitgesproken over de naderende vrieskou, begint het ook bij de schaatsverenigingen weer te kriebelen. Als vanouds strijden de dorpen Haaksbergen, Noordlaren en Veenoord om de eerste schaatsmarathon op natuurijs. Een eer die voor het Haaksbergse IISCH vier keer (op rij) te behalen viel, maar voor het laatst in 2009.
Gisterochtend stond vrijwilliger Bert Voortman al klaar op het complex op Sportpark Scholtenhagen. Ik sta te popelen, hoor, vertelt de Haaksbergenaar terwijl hij met een prikker gevallen blad in een vuilniszak verzamelt. De goot is weer bladvrij gemaakt. Dat is belangrijk want als het gaat vriezen kan het blad isoleren. En dan vormt zich geen mooie ijslaag, weet voortman. De ijsbaan is gevuld met een laag van 5 centimeter water. Gisteren vooral nog geschikt om pootje te baden, maar daar moet in het weekeinde verandering in komen.
Er wordt matige vorst verwacht. Alle vrijwilligers zijn hier dan in touw, zo kijkt Bert Voortman reikhalzend vooruit. Hij hoopt vurig op een marathon op natuurijs in Haaksbergen. De lucht is helder, de ganzen trekken naar het zuiden... het komt goed.
Bron: tubantia

Haaksbergen 11 januari 2013
De gemeente Haaksbergen is vanaf nu zuiniger met de voorraad strooizout. Dat komt door aanpassingen in het strooibeleid. Die moeten de kosten voor gladheidbestrijding beperken.
De intentie van de gemeente is om bij gladheid op de bus-, hoofd- en industriewegen binnen tweeënhalf uur te hebben gestrooid. Dit is volgens de gemeente mogelijk door een kleine aanpassing in het strooibeleid.
De focus ligt meer dan eerst op de hoofdwegen. Voorheen zou er te veel tijd en zout gemoeid zijn geweest met het strooien van secundaire wegen. Dat ging ten koste van de hoofdwegen.
Bij seniorencomplexen, verzorgingscentra en scholen wordt vanaf nu alleen overdag een verbindingsweg naar de hoofdroute gestrooid. In andere straten, en in het buitengebied, wordt met uitzondering van belangrijke doorgaande wegen niet gestrooid.
Het beleid is afgestemd op dat van omliggende gemeenten. Dit houdt in dat grensoverschrijdende wegen die in andere gemeenten niet worden gestrooid, ook in Haaksbergen niet worden meegenomen. Volgens de gemeente is het nieuwe beleid niet goedkoper, maar de kans op extra kosten kleiner. Provinciale wegen en rijkswegen blijven een taak van provincie en rijk.
Bron: tubantia

Haaksbergen 11 januari 2013
Het winterse weer dat volgens meteorologen in aantocht is, kan een harde klap uitdelen aan de natuur die al in voorjaarsstemming is. Het zal ervan afhangen hoe lang de vorst aanhoudt en hoe koud het wordt. Maar sapstromen in de bomen zijn al op gang gekomen en als die bevriezen, zal er onzichtbare schade aan het hout ontstaan, die zich niet 1-2-3 zal herstellen.
Vorig jaar sloeg de kou, na een extreem zachte decembermaand, alsnog in februari toe. Verwacht werd dat het goed zou gaan. Later bleek dat de pollenproductie met 60 procent was afgenomen, waardoor er minder bloemen tot ontwikkeling kwamen.
De fruitteelt had enorme schade opgelopen en mensen moesten nieuwe struikachtige planten kopen voor hun tuin; planten die normaal de winter doorstaan. Het wordt dus spannend. De eerste exemplaren van bloeiend fluitenkruid, maarts viooltje, speenkruid en klein hoefblad zijn gemeld op Natuurkalender.nl. Fluitenkruid herstelt zich welf dat kan wat hebben. Maar valt de temperatuur net als vorig jaar naar -20 graden, dan passeren we voor veel soorten kennelijk een drempel.
Ook de hazelaar en de elzen staan al volop in bloei. Vijftig jaar terug bloeide de hazelaar pas half februari. Maar omdat de hazelaar een winterbloeier is, kan hij wel wat hebben.
De de strenge vorst in februari van vorig jaar werd gevolgd door een zeer warme maand maart. Daarna volgden in april en mei nog een paar nachtvorsten. Dat had allemaal invloed. Het blijft daarom onzeker wat nu de gevolgen van het aankomend koude weer zullen zijn.
Bron: tubantia

Haaksbergen 12 januari 2013
De jacht op de eerste schaatsmarathon is begonnen. Wat moet er gebeuren om een schaatsmarathon vlekkeloos te laten verlopen? Dat staat allemaal vastgelegd in het draaiboek van de IJs- en Skeelerclub Haaksbergen, kortweg IISCH. De vereniging heeft er zelfs een aparte commissie voor in het leven geroepen: de Stichting Eerste Marathon Op Natuurijs (EMoN).

Al vroeg in het najaar beginnen steevast de voorbereidingen op het nieuwe schaatsseizoen. Zo laat de ijsclub de baan op Sportpark Scholtenhagen vollopen met een laag water van zo'n vijf centimeter. Een bijzonder proces waarbij de naastliggende sloot wordt leeggepompt.
Met een paar onbewolkte nachten van matige vorst kan de baan al marathonproof zijn. De weersverwachting is goed, vertelt Jaap in 't Veld van de Stichting Eerste Marathon Op Natuurijs. Als de verwachting helemaal uitkomt en er is geen bewolking dan zou er dinsdag al een marathon kunnen worden geschaatst. Als IISCH minder snel is dan concurrenten in Noordlaren of Veenoord is er geen man overboord. Met vier verenigingen is afgesproken een marathonvierdaagse te houden.
Bron: tubantia

Haaksbergen 13 januari 2013
De kans is aanwezig, dat de eerste marathon op natuurijs van dit jaar maandagavond al wordt gehouden in het Twentse Haaksbergen.
Deze verwachting spreekt organisator J. in 't Veld van de plaatselijke ijsclub IJsch uit.
Hij denkt dat Haaksbergen het van de andere kandidaten wint omdat het komende nacht in Twente strenger gaat vriezen dan in andere regio's. Dat was in de nacht van zaterdag op zondag ook al het geval.
In Haaksbergen is toen min 5.6 graden gemeten. Het ijs was zondag 1,2 tot 1,5 centimeter dik.
In 't Veld verwacht dat de drie centimeter makkelijk haalbaar is, wanneer het vannacht opnieuw vijf graden gaat vriezen.
De dikte van het ijs wordt maandagochtend opnieuw gemeten. Heeft het ijs de vereiste dikte van drie centimeter dan gaat er onmiddellijk een telefoontje naar coórdinator Teun Breedijk van de KNSB.
Hij bepaalt dan of de schaatsmarathon op natuurijs al maandagavond of een dag later wordt gehouden.
Haaksbergen is er op gebrand om het evenement te organisatoren. Drie jaar geleden was het laatste keer. Daarvoor werd Haaksbergen vier jaar achter elkaar uitverkoren.
Haaksbergen verwacht ruim duizend toeschouwers en veel media-aandacht.
Wij zijn er klaar voor. Het ijs is van goede kwaliteit en wij kunnen de veiligheid en een goede organisatie garanderen op basis van de ervaringen die we al achter de rug hebben.
Bron: Persbericht voor ANP- Binnenland

Haaksbergen 16 januari 2013
Vandaag zal op de prachtige ijsbaan van IJSCH te Haaksbergen de tweede marathon op natuurijs worden verreden.
Deze wedstrijd zal de tweede zijn van de marathonvierdaagse, die in samenwerking met de KNSB en de overige ijsclubs uit Noordlaren, Veenoord en Gramsbergen wordt georganiseerd.
De landelijke toprijders zullen ook nu weer naar Haaksbergen komen en er met elkaar een mooi spektakel van maken.
Ook de bekende Overijsselse schaatser Erben Wennemars zal op uitnodiging van IJSCH naar Haaksbergen komen en laten zien, dat hij niet alleen kan sprinten, maar ook sterk kan rijden op de lange afstand.
Zoals het nu naar uitziet, kunnen we morgenavond genieten van een mooie wedstrijd omlijst met dweilorkest en koek en zopie.

De toeschouwers zagen deze woensdag een mooi spektakel, waarbij met name bij de dames het een spannende strijd werd. Na enkele ontsnappingen bleef er uiteindelijk een kopgroep van 13 personen over.
Bij de heren was het ook een mooie strijd, echter hier bleef nagenoeg het hele peleton bij elkaar. Nagenoeg, want uiteindelijk lukte het 2 rijders om een ronde te pakken.

De uiteindelijke uitslag is als volgt:
Dames
1. Mariska Huisman
2. Irene Schouten
3. Foske Tamar van der Wal

Heren
1. Christijn Groeneveld
2. Geert Plender
3. Ingmar Berga

Haaksbergen 14 maart 2013
Deze week werd het Historische koud door een lentewinterinval. Het meest bijzondere is nog de lengte van deze lentewinteruitval. Dat is ook tijdens de vorige eeuw zelden of nooit voorgekomen. De woensdagochtend was extreem, met in Haaksbergen -9.8 graden bijna strenge vorst. In 1925 werd het met –11.0 graden het koudst voor deze dag.
Ook zeer bijzonder was dat we in de periode van zondag tot en met woensdag in het hele land middagtemperaturen rond het vriespunt kenden. Maandag het kwik zelfs onder nul. Echt bijzonder is vooral de optelsom van dit alles. Eerst die hele koude middagen, en vervolgens juist de nachten die extreem lage temperaturen lieten noteren. Zo lang achter elkaar zoveel koud in deze fase van maart is een absolute zeldzaamheid.
Achtergrond van het uitzonderlijke weer, is een uitzonderlijk krachtig hogedrukgebied boven het Poolgebied. Langs de oostflanken van dat zeer krachtige hogedrukgebied is koude lucht van boven de Noordpoolregio diep Europa ingevoerd. Misschien gebeurt dit volgende week nog een keer, met een nieuwe koude-inval.

Haaksbergen 23 maart 2013
Door de aanhoudende nachtvorst en winterse buien overdag zijn dit voorjaar nog geen padden en kikkers gezien. Normaal komen ze eind februari, begin maart massaal te voorschijn om te paren in sloten en vijvers. Deskundigen sluiten niet uit dat door de aanhoudende winter de paring geheel wordt overgeslagen.
Bron: TCTubantia

Haaksbergen 20 juni 2013
Een flinke onweersbui rond 14:25 uur met vele bliksemontladingen en flinke klappen richtte schade aan in en om Haaksbergen.
Een woning aan de Hassinkbrink werd getroffen door de bliksem en vloog daardoor in brand. Ook het haantje op de hervormde kerk in Buurse moest het ontgelden en kreeg de volle laag. Aan de hand van een rij kapotte weggeslagen leistenen is goed te zien welke weg de bliksem volgde om via het mechanisme van de kerkklok de grond in te gaan. De klok is namelijk geaard. Huishoudens in de omgeving zaten even zonder stroom. De toren beschikt niet over een bliksemafleider.
De KNMI gaf zelfs code oranje. Totaal viel er binnen 2 uur 24mm regen.
Door de vele neerslag, in korte tijd, liepen diverse straten onder waaronder de Eibergsestraat, de Brink, Benninkstraat.
Ook traden, door de inslagen, vele alarminstallaties af waaronder die van Camping Scholtenhagen, bij het terrein van Frankenhuis en de scholengemeenschap het Assink. Bij de gemeente Haaksbergen kwamen door het noodweer rond de 240 meldingen binnen.

Haaksbergen 20 juli 2013
Door de aanhoudende hitte is er Blauwalg opgedoken in de Scholtenhagenvijver en Bergingsvijfer aan de Scholtenhagenweg in Haaksbergen.
Het waterschap adviseert om huisdieren bij het water weg te houden. De huisdieren kunnen net als mensen er ziek van worden. Ze kunnen darmproblemen krijgen doordat Blauwalg een bacterie is en geen echte alg.

Haaksbergen 24 juli 2013
Afgelopen week had zeer warme hondsdagen waardoor wij voor de gemeente Haaksbergen een droogteperiode en een hittegolf konden bijschrijven. De Droogteperiode was dinsdag 23 juli een feit. 20 dagen achtereen geen neerslag van 4 juli t/m 23 juli. Donderdag daarop werd de hittegolf genoteerd. Van een hittegolf is sprake als er 5 dagen achter elkaar meer dan 25 graden is geweest waarvan er drie meer dan 30 graden.

Haaksbergen 13 september 2013
In de afgelopen 5 dagen is er in Haaksbergen 120 mm regen naar beneden gekomen. Op 10 september alleen al meer dan 60 mm. Het neerslagtekort is daardoor over heel 2013 afgenomen van 126 mm naar 59 mm. Het peil van het grondwater heeft een sprong naar boven gemaakt van 144 cm naar 59 cm. Een spectaculaire stijging.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1056
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 13/09/2013 20:58 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 63 gasten online