Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

17.01.2010 12:48:45
Erwin

Deze zijn vandaag toegevoegd en kunt u vinden onder Overzichten Warmte / koude reeksen. In de overzichten kunt u onder andere zien in welk jaar er een hittegolf was en of er sprake was van zeer strenge vorst.

Verder valt het op dat, bij benadering, uit het overzicht koude reeksen voor het Koudegetal te bepalen is wanneer de 11stedentochten werden gehouden. Deze overzichten gelden voor Haaksbergen en omstreken waardoor de vergelijking met het Noorden van Nederland eigenlijk niet helemaal opgaat. Maar toch is er een verband te zien met het verloop van het koudegetal en de gehouden 11stedentochten.

De tochten werden gehouden in het jaar (Koudegetal):

1909 (150)

1940 (385)

1956 (241)

 

 

1912 (62)

1941 (216)

1963 (404)

 

 

1917 (206)

1942 (395)

1985 (248)

 

 

1929 (309) 1947 (370)

1986 (193)

 

 

1933 (92) 1954 (163)

1997 (168)

 

 


Reacties 0  

17.12.2009 16:22:08
Erwin

De IJsvereniging van Haaksbergen heeft ook dit jaar weer de primeur van de eerste schaatsmarathon op natuurijs. Bij de ijskeuring vanochtend bleek er voldoende ijs te liggen om vrijdagavond een marathon te organiseren.

De ijslaag is op dit moment ruim 3 cm. Dit gegeven samen met de voorspelde vorst van komende nacht zorgt voor groen licht. Bijkomend voordeel voor Haaksbergen is dat er vrijwel geen sneeuw is gevallen waardoor de ijslaag er prima uit ziet.

De wedstrijd begint morgen om 18.45 uur met de wedstrijd voor dames. Om 19.45 uur rijden de heren Top-divisie.

Bron: IJsvereniging Haaksbergen


Reacties 0  

15.11.2009 10:50:35
Erwin

MeteoConsult te WageningenAfgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan Meteo Consult te Wageningen, de uitnodiging verliep via Luc Verkoelen van Het Weer Actueel (HWA).
Meteo Consult, opgericht in 1986, is een allround weerbedrijf en verstrekt op maat gemaakte producten voor consument, media en alle andere zakelijke markten. De meteorologen verstrekken verwachtingen, werken consultancy opdrachten uit en ze verzorgen het monitoren van het weer bij kritieke situaties. Waar nodig geven ze waarschuwingen uit en verrichten ondersteunende werkzaamheden. Dit alles gedurende 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Bovendien wordt er door het toegewijde weermodellen-team continu gewerkt aan het ontwikkelen van de eigen MeteoGroup- en weersverwachtingsystemen
Meteo Consult maakt daarvoor ook gebruik van de weergegevens die door diverse weeramateurs aangeleverd worden waaronder Weerstation Haaksbergen. Deze samenwerking verloopt via het weer actueel. Vandaag kregen wij een korte introductie en rondleiding waarvan hier een kort verslag.

De introductie ging onder andere dieper in op de samen werking met HWA en de overige weeramateurs. Alle waarnemingen van de aangesloten weeramateurs, waaronder Weerstation Haaksbergen, komen automatisch binnen bij Meteo Consult en worden vervolgens gepresenteerd in het MIDAS werkstation. De Meteoroloog kijkt dan naar "officiele" waarnemingen en naar de meldingen van de weeramateurs. De gegevens worden genoemd in de radiopraatjes en de bijzondere meldingen komen op TV en in de krant. De locaties van de aangesloten weeramateurs worden slim geinterpoleerd tussen officiele locaties met MOS. MOS staat voor Model Output Statistics. Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer bij Meteo Consult wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. Meteo Consult maakt overigens gebruik van meerdere computermodellen. Zo staat aan de basis van elke verwachting de uitkomst van het Europese ECMWF, het Engelse UKMO en het Amerikaanse NCEP model. Van elk model is er een MOS beschikbaar. Door alle verschillende MOS berekeningen te vergelijken (waarbij het ene model zwaarder weegt dan het andere model), volgt er een verwachting voor twee weken vooruit met als basis ’s werelds meest betrouwbare atmosfeermodellen.

TV-Studio uitleg door Alfred SnoekDe rondleiding bracht ons bij de TV-Studio, waar uitleg en demonstratie werd gegeven door
Alfred Snoek, Mediameteoroloog (Radio en TV presentator) bij Meteo Consult.
In deze TV-Studio worden de opnames gemaakt voor onder ander Omroep-Gelderland en Omroep-Brabant. Alle weerpraatjes worden van te voren opgenomen en bewerkt in de regie ruimte. De presentatie is afhankelijk van de weerssituatie zo kan het voorkomen dat de opname zo laat mogelijk plaats vind om zo veel mogelijk informatie mee te nemen, live uitzendingen behoren ook tot de mogelijkheid maar wordt nu nog niet toegepast. Al het groen in beeld wordt vervangen door de weerkaart, de actuele opname inclusief het weerbeeld wordt weergegeven op twee monitoren aan de zijkant.Radio-Studio uitleg door Reinout van den Born

Vervolgens kwamen wij bij de Radio-Studio waar uitleg werd gegeven door Reinout van den Born. Samen met Grieta Spannenburg verzorgen ze de radiopraatjes bij 10 radio stations waaronder Radio-2. Zij beschikken daar voor over diverse schermen waarop het weer gepresenteerd wordt en waarmee tijdens de uitzending de actuele weerinformatie op te vragen is.De WeerkamerDe televisiestudio en de twee radiostudio’s liggen in en aan de weerkamer, zodat er directe communicatie mogelijk is. En overleg is belangrijk, want het kan natuurlijk niet zo zijn dat er op de ene zender een andere verwachting te horen is dan op een andere. Deze weerkamer is 24 uur per dag en 7 dagen in de week bezet.

De hoofdmeteoroloog heeft een flink aantal schermen met kaarten, satellietbeelden, radarsequenties en modellen ter beschikking, waaruit hij een weersverwachting opstelt. Vervolgens gaan de Mediameteorologen hiermee aan de slag om dit nieuws te verspreiden via kranten, internetsites, radio en televisie.Het was een leuke interessante middag, niet in de laatste plaats omdat we nu een idee hebben hoe ze erbij zitten en vooral hoe Alfred Snoek, Reinout van den Born, Grieta Spannenburg, Jordi Bloem en Casper Hootsen eruitzien!

Afsluitend melde Luc Verkoelen van HWA dat er plannen zijn om de gegevens van sneeuwhoogtes ook te gaan verzamelen.


Reacties 0  

08.11.2009 08:00:49
Erwin

Aan het Forum zijn de afgelopen week de eerste artikelen toegevoegd.

In de Categorie: Weerstation wordt uitleg gedaan over de opzet en werking van weerstation Haaksbergen zowel hardwarematig alsmede softwarematig.

Ook zijn vandaag de eerste artikelen toegevoegd die ingaan op het weer in het verleden van Haaksbergen. Deze kunt u vinden in de Categorie: Historische en Bijzondere weermomenten tot 2009. Het is de bedoeling om alle artikelen toe te voegen met betrekking tot het historisch weer en de effecten hiervan op de bevolking, flora en fauna van Haaksbergen, die naar boven zijn gekomen uit de archieven. 
Vaak is het mogelijk om bijzondere weermomenten duidelijk terug te vinden in de historisch overzicht voor betreffend jaar. Een goed voorbeeld is de tropische hitte van 14 juli 1923. Deze kunt u terug vinden in het historisch overzicht van 1923. De grafiek geeft namelijk voor juli 1923 een temperatuur aan boven de 33º Celsius.

Het Forum staat u toe om te reageren op een artikel of een artikel te voorzien van ontbrekende informatie. Heeft u zelf nog een artikel mbt. het weer in/over Haaksbergen dan is het mogelijk om deze toe te voegen aan het Forum in de juiste Categorie. Bent u nog geen lid meld u zich dan aan, alleen leden kunnen reageren en artikelen plaatsen in het Forum.


Reacties 0  

18.10.2009 06:00:08
Erwin

Vanwege onderhoud werkzaamheden aan het weerstation en de website worden de actuele weergegevens, de weer extremen voor vandaag en het meteogram niet geactualiseerd. Wij verwachten maandag 26 oktober de werkzaamheden afgerond te hebben. Sorry voor het ongemak.

25/09/2009: Onderhoud gereed.

Erwin.


Reacties 0  

10.09.2009 17:15:57
Erwin
VWK

Deze week lid geworden van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK).

 

De VWK is een landelijke vereniging met een afdeling VWK Oost Nederland, die zich tot doel stelt om de populair-
wetenschappelijke beoefening van de weerkunde voor iedereen toegankelijk te maken.

De activiteiten en interesses van de leden zijn divers met als bindende factor weer en klimaat.

De reden hiervan is om mij professioneler met het weer bezig te gaan houden wat  u, als gebruiker, zeker in deze website zult terug vinden.  


Reacties 0  

06.09.2009 08:07:26
Erwin

Vandaag zijn de overzichten aangepast.
Om de overzichten beter leesbaar te maken zijn de kleuren voor elke weergrootheid gewijzigd.
De betekenis van de keuren worden in de legenda boven de grafiek weergegeven.


Reacties 0  

16.08.2009 08:54:31
Erwin

Tussen de bedrijven door, zoals het oogsten van bijenhoning, het plukken van fruit en snoeien van de fruitbomen is het mij gelukt om de Historische en Extreme weergegevens voor Haaksbergen en omgeving op de site te plaatsen.

Vanaf vandaag is het mogelijk om te bekijken hoe de gedragingen van het weer, voor Haaksbergen en omgeving, in het verleden was. De weergegevens gaan terug tot het jaar 1894.
De weergegevens zijn afkomstig van verschillende meetpunten uit Twente en de Achterhoek door verschillende personen en instanties. Desondanks geven ze een goed beeld van de gedragingen van het weer in Haaksbergen en omgeving door de jaren heen.
Vanaf 1894 tot 1955 komen de weergegevens van het oude station Winterswijk. Dit station bestaat niet meer.
Vanaf 1955 t/m 2008 zijn het de weerwaarden gemeten in Enschede en Losser.
Vanaf 2008 komen de weergegevens van WeerstationHaaksbergen.
Mijn dank gaat uit naar Johan Effing van weerstation Losser voor het beschikbaar stellen van de weergegevens.

Historische Overzichten
De historische overzichten kunt u vinden in Overzichten Historische. U kunt simpel het gewenste jaar selecteren en door vervolgens op Toon te drukken worden de gegevens voor het betreffende jaar u aangeboden in grafiekvorm.

Onder deze grafiek worden de gedragingen van het weer vanaf 1894 tot heden in 1 grafiek weergegeven. Hieruit is oa. af te leiden dat vanaf 1990 de gemiddelde temperatuur toeneemt en de gemiddelde luchtvochtigheid afneemt. Wat dit voor gevolgen voor de toekomst zal hebben is afwachten.

Extremen
De hoofdpagina is ook aangepast. Hieraan is toegevoegd de weerextremen voor de huidige dag. Zo is eenvoudig te zien in welk jaar het warmst, koudst, natst enz. was voor vandaag. De extremen worden automatisch bepaald na 00:00 uur voor de huidige dag en geactualiseerd op de site.Reacties 0  

12.07.2009 00:00:00
Erwin

De storing met betrekking tot het actualiseren van de weergegevens van Haaksbergen is vanaf afgelopen dinsdag opgelost.
De storing had betrekking op het uitvallen van het computersysteem die zorg draagt voor het actualiseren van de weergegevens op de website.
Gekozen is voor een nieuw opzet, bestaande uit twee kleine computer systemen met een noodstroom voorziening om dit soort problemen naar de toekomst toe tot een minimum te beperken. Valt er nu een computersysteem uit dan neemt de ander het over.


Reacties 0  

29.06.2009 00:00:00
Erwin

29 juni 2009. Het warme weer van afgelopen dagen zet door. Tegen het weekeinde loopt het kwik zelfs op naar tropische waarden.
Daarbij staat er nauwelijks wind en wordt de kans op regen ook steeds kleiner. Pas na deze week koelt het wat af. Vooral in de nacht van donderdag op vrijdag blijft het 's nachts ook warm zo rond de 18 graden.


Reacties 0  

Pagina 8 van 10
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>
Banner

Bezoekers

We hebben 87 gasten online