Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

23.07.2011 15:02:29
Erwin

Tijdens het opzetten van de weersite ging mijn interesse ook uit naar historische weergebeurtenissen in Haaksbergen. Vele uren zijn doorgebracht in het Historisch archief en zijn besteed in het naspeuren van eigen kranten archief. Dit resulteerde in het artikel: Historische en Bijzondere weermomenten tot 2009
Na verloop van tijd ging mijn interesse ook uit naar het historisch weer in Nederland. Dit heeft geresulteerd in het forum artikel: “Nederlands weer vanaf 800”. Van de meeste jaren vanaf 800 is vermeld hoe het weer verliep in de lage landen en wat de gevolgen waren voor de bevolking, voedsel voorziening, het vee etc. Zoveel mogelijk is geprobeerd om te voorkomen van droge opsomming van jaarnummers met weergebeurtenissen. Dit artikel is nog lang niet af en zal actueel gehouden worden met nieuwe feiten uit het interessante en boeiend weer van de Nederlandse geschiedenis.

Mijn dank gaat uit naar de Uitgever van Wijnen www.uitgeverijvanwijnen.nl voor de toestemming tot gebruik van de gegevens uit het boek “Extreem weer” geschreven door dhr Jan Buisman www.duizendjaarweer.nl . Uit dit boek komen vele gegevens vandaan met toevoeging van eigen. Dit artikel is een mooie aanvulling geworden op “Historische en Bijzondere weermomenten tot 2009” in de gemeente Haaksbergen


Reacties 0  

17.06.2011 17:14:52
Erwin

Vanaf dinsdag worden de MOS verwachting, dit zijn weersverwachtingsplaatjes voor Haaksbergen, niet meer geüpdate door Meteo Consult. Dit geldt niet alleen voor Haaksbergen maar voor alle weerstations die zijn aangesloten bij Meteo Consult. De problemen hebben te maken met het niet stabiel draaien van een computer systeem bij Meteo Consult.
Daarentegen worden de verwachtingsplaatjes ook in XML data aangeboden. Deze data is door weerstationhaaksbergen omgezet in een eigen weersverwachtingsplaatje en vanaf vandaag op de hoofdpagina van deze website geplaatst.

Excuses voor de ongemakken.


Reacties 0  

21.05.2011 11:46:06
Erwin

Mede door het mooie weer en warme voorjaar is de Eikenprocessierups weer massaal, en twee weken eerder dan vorig jaar, aanwezig in en rond Haaksbergen.
De rups is gesignaleerd in eikenbomen langs de Albert Cuyplaan, de Bergingsvijver, de Eibergsestraat (N18), de Wiedenbroeksingel en nog op vele andere locaties.

Meer informatie over de Eikenprocessierups kunt u vinden in het Forum of op de site van de gemeente Haaksbergen. De laatste foto’s over de Eikenprocessierups in Haaksbergen kunt u hier vinden.


Reacties 0  

11.05.2011 18:31:01
Erwin

Internet Explorer 9 is de nieuwste versie van de webbrowser van Microsoft. Deze versie maakt het surfen nog leuker, veiliger etc.
Alleen heeft deze een compatibiliteitsprobleem waardoor de actuele en historische weerdata niet meer op de betreffende pagina’s werden weergegeven. Dit compatibiliteitsprobleem is vandaag opgelost voor de nieuwe Internet Explorer 9

Het is ook mogelijk om in Internet Explorer 9 snel naar de Compatibiliteitsmodus te schakelen. Boven in de adresbalk waar in dit geval het adres van www.weerstationhaaksbergen.nl staat, ziet u rechts van deze balk 3 iconen. het eerste icoon is een gescheurd papier. Het 2de icoon is de Refresh knop en het 3de icoon is een rood kruisje (stop).
Met het 1ste icoontje kunt u de betreffende pagina al dan niet in de compatibiliteitsmodus weergeven. 1 keer klikken is genoeg om te schakelen.
De compatibiliteitsmodus kan worden gebruikt voor websites die zijn ontworpen voor oudere browsers. Deze websites worden dan beter weergegeven.


Reacties 0  

08.05.2011 00:00:00
Erwin

 

Afgelopen zaterdag 7 mei 2011 een bezoek gebracht aan weerstation Lichtenberg van Gerrit Vossers. Sinds enkele jaren wordt er door weerstation Lichtenberg in Silvolde een open dag georganiseerd dit jaar voor de 5e keer.

Drie meteorologen van Meteo Consult (Reinout van den Born, Grieta Spannenburg en Jarco van den Brink) waren ook aanwezig. Verspreid over de dag gaven deze meteorologen een aantal presentaties over verwachtingen voor de scheepvaart en gladheidbestrijding. Tot slot kon iedereen kijken naar een echte weerbriefing. Dit hield in dat bezoekers konden zien hoe de mediameteorologen werden geïnstrueerd over het actuele weer voor het weekend.
Met Reinout van den Born in een leuk gesprek verzeilt geraakt over de door ons aangeleverde weergegevens en hoe Meteo Consult deze weergegevens toepast in uitzendingen.
Ook nog even gesproken met Karin Broekhuijsen bekend van het fraaie boek, buitengewoon betoverend weer in beeld en van de vele foto's die getoond worden tijdens de weerpraatjes bij diverse TV zenders.

De Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie was ook aanwezig met een stand. Gertjan Fokke toonde verschillende weerinstrumenten van vroeger en nu.
De weerspecialist Dick van de Wijngaard was van de partij en liet een uitgebreide collectie weerstations zien waarvan er enkele werkend. Samen met hem de mogelijkheden bekeken voor de eventuele vervanging van het huidige toegepaste weerstation. Het is namelijk de bedoeling eind dit jaar het Oregon weerstation te vervangen door een professioneler weerstation namelijk de Davis Vantage Pro2 Plus.
Verder deze dag ervaringen uitgewisseld met
www.meteowijchen.nl betrekkinghebbende op onweerdetectie en grondwaterstanden.
Een aantal weeramateurs demonstreerden zelfgemaakte weersinstrumenten en waren er enkele kraampjes met verschillende streekproducten uit de Achterhoek waaronder een imker.

Kortom een leuke interessante maar warme dag.


Reacties 0  

27.12.2010 08:15:22
Erwin

Het nadeel van het Hellmanngetal is dat hij eigenlijk het meest geschikt is voor gebieden met vrij koude, tot strenge winters. In zachte winters met veel vorstdagen, maar weinig of geen ijsdagen, blijft het Hellmanngetal toch bij een lage waarde steken. Om dit nadeel te ondervangen, is het beter om gebruik te maken van de vorstsom.
De vorstsom is prima te hanteren, zowel voor de aller-strengste winters, als ook de meest zachte exemplaren, die slechts een paar nachtjes met lichte vorst opleveren. De vorstsom wordt toegepast om nauwkeuriger, dan het Helmanngetal, te bepalen hoeveel vorst een winter oplevert.

Deze naam geeft precies weer wat deze index inhoudt. Hij werkt heel simpel. Men telt simpelweg alle dagelijkse negatieve minimumtemperaturen bij elkaar op, met weglating van het minteken. Ligt ook de maximumtemperatuur onder nul, dan wordt deze waarde er ook bij opgeteld. Een vorstdag met -4 om +3 graden scoort dus 4 punten, een ijsdag met -7 om -2 graden, 9 punten. In dat laatste geval wordt er precies het dubbele aantal punten gescoord in vergelijk met het Hellmanngetal, dat volgens de simpele berekening op 4.5 punten uitkomt.
Het zal duidelijk zijn dat met de vorstsom niet alleen de link met het Hellmanngetal behouden blijft, maar er tegelijkertijd een veel grotere gradatie wordt verkregen, waarbij ook zachte winters nog redelijk weten te scoren

Vandaag is het overzicht vorstsom toegevoegd aan de overzichten en kunt u hier vinden.


Reacties 0  

19.12.2010 07:53:24
Erwin

Op het moment van dit schrijven ligt er een vers pak sneeuw van 55 [mm] in Haaksbergen wat weer een mooie winterse aanblik oplevert met helaas veel hinder voor het verkeer.

Afgelopen vrijdag zijn tijdens de windstille periode met sneeuwval beide windsnelheid- en windrichtingmeters vastgevroren waardoor de gevoelstemperatuur ook niet correct wordt weergegeven.
De windmeter staat op het dak van het huis en het is nu niet echt het juiste moment om het dak op te gaan.
Zoals het er uitziet zal de vorstperiode nog wel even aanhouden waardoor de windmeter toch iets langer dan gewenst niet de juiste windsnelheid en windrichting aangeeft, we kunnen alleen maar rustig wachten op de dooi.
Helaas ben ik niet de enige en hebben hier meerdere weeramateurs last van.

Onze excuses voor het tijdelijke ongemak.

23/12/2010 10:30 uur: De windmeter is zodanig hersteld van de bevriezing dat deze weer normaal functioneert, een lichte dooi droeg hieraan bij.
Naar de toekomst toe proberen wij dit effect van bevriezing te voorkomen door het plaatsen van een verwarming element voorzien van zonnecellen.


Reacties 0  

07.12.2010 17:50:45
Erwin

Gisteren heeft de migratie van de website plaatsgevonden. Dit hield in dat de complete website verplaatst werd van de huidige computer naar een nieuwe snellere computer.
De reden was dat de performance van de website soms te wensen overliet. Het duurde soms lang voordat een geselecteerde pagina zichtbaar werd. Dit behoort nu tot het verleden.
Mijn dank gaat uit naar de volledige, belangeloze, medewerking en inzet van D-Hosting. Het hostings-bedrijf waar de website is ondergebracht en die het beheer van de computersystemen uitvoert.

Hierbij een korte impressie van de werkzaamheden:
13:00 Start migratie, overzetten van de database,
14:00 Overzetten en testen van de database gereed, aanvang overzetten van de content,
15:00 Aanvang testen van de website op het nieuwe computer systeem,
16:00 Verhelpen van kleine ongemakken,
17:00 Doortesten van de website,
18:00 Migratie gereed.

Het bleek dat voor enkele profiders het even duurde voordat de wijziging actueel was. Dit was te zien aan de actualiteit van de weergegevens op de hoofdpagina. Deze bleven nog een x-aantal uren staan op 06/12/2010 18:45 uur. Maar dit behoord nu ook tot het verleden.
Al met al heeft de migratie toch nog flink wat tijd in beslag genomen maar het resultaat is er dan ook naar, we kunnen weer jaren vooruit. Erwin.


Reacties 0  

25.11.2010 16:51:30
Erwin

Vanaf afgelopen maandag is de performance van de website soms traag, het duurt even voordat de geselecteerde pagina wordt opgebouwd.
Dit heeft te maken met het computer systeem, waar Weerstationhaaksbergen op draait. Het Hosting bedrijf, waar deze computer staat, is er alles aan gelegen om dit probleem op te lossen.
Het is eigenlijk een luxe probleem. Het bleek namelijk dat de site Weerstationhaaksbergen druk bezocht wordt en zorgt voor veel data-verkeer waardoor de performance afneemt.
Met het Hosting bedrijf is afgesproken dat zij de huidige computer gaan vervangen door een nieuwe en snellere. De migratie (vervangen) van de computer zal in de loop van volgende week plaatsvinden. Tot die tijd kan het soms mogelijk zijn dat de website iets langer over doet om de geselecteerde pagina op te halen en weer te geven.
Mijn verontschuldiging voor dit, tijdelijke, ongemak.


Reacties 0  

24.11.2010 19:35:22
Erwin

De data voor de meerdaags verwachting wordt exclusief voor Weerstation Haaksbergen  aangeleverd door Meteo-consult en door het Noorse Meteorologische Instituut.
Door de weerdata aan te leveren aan Meteo Consult kan er een zogenaamde MOS verwachting opgezet worden. Deze samenwerking kwam tot stand in samenwerking met Hetweeratueel, een samenwerkings verband van Nederlandse en Belgische weeramateurs.

MOS staat voor Model Output Statistics. Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer bij Meteo Consult wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. De uitkomst van deze berekeningen geeft tezamen de mos verwachting.
Ook de sneeuwkans is verwerkt in de MOS weersverwachting. De kans op sneeuw is de absolute kans dat er in die 12 uur sneeuw valt. Daar vallen ook verwaarloosbare hoeveelheden (dus enkele vlokken) onder.
Er kunnen situaties zijn dat de kans op sneeuw groter is dan de kans op neerslag. De kans op neerslag in de MOS verwachting, is de kans op significante neerslag vanaf 0.1mm. Zoals aangegeven worden bij de kans op sneeuw ook verwaarloosbare hoeveelheden meegenomen. Bij bijv. poolsneeuw is de kans op sneeuw dus hoger dan de kans op (significante) neerslag.

De meerdaagse weersverwachting voor de komende 4 dagen, wordt aangeleverd door Meteo Consult. De meerdaagse verwachting voor de komende 9 dagen wordt aangeleverd door het Noorse Meteorologische Instituut

Vandaag de MOS weersverwachting toegevoegd aan de weersverwachting voor de lange en korte termijn.

Meer informatie over de korte termijn Mos weersverwachting vindt u hier.
Informatie over de lange termijn Mos weersverwachting vindt u in het hier.


Reacties 0  

Pagina 5 van 10
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>
Banner

Bezoekers

We hebben 54 gasten online