Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Klimaatverandering gevolgen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Klimaatverandering gevolgen
#210
Rusland brandt 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
05/08/2010: Extreem record warmste julimaand in Moskou
De maand juli was in Moskou extreem warm, met de ene na de andere verbreking van de hoogste maximum temperatuur ooit daar geregistreerd.Het meest verbluffende is misschien wel dat de gemiddelde temperatuur van juli 2010 op liefst 26.1 graden is uitgekomen: dit is niet een verhoging van enkele tienden maar een enorme sprong van 2.8 graden!
Het oude record voor de hoogste temperatuur van de maand was dat van juli 1938, toen was de gemiddelde temperatuur 23,3 Celsius. Het oude record is in feite dus verpletterd.

De normale gemiddelde maandtemperatuur voor de juli in Moskou is ongeveer 17 graden Celsius. Een kleine 10 graden boven het gemiddelde mag wel als heel extreem beschouwd worden

06/08/2010: Moskou telt vijfde maximumtemperatuurrcord
Moskou registreerde vandaag zijn vijfde maximumtemperatuurrcord, nu voor 6 augustus. Op vrijdag steeg het kwik tot 36 graden Celsius (96.8 graden Fahrenheit), volgens het de meteorologisch centrum Fobos. Het vorige record van 35,4 graden Celsius (95.7 graden Fahrenheit) voor 6 augustus werd geregistreerd in 1920, aldus de verklaring.
De verzengende hittegolf heeft veel van Centraal-Rusland in haar greep sinds medio juni, waardoor de ergste droogte en bosbranden heersen sinds decennia. Moskou was op vrijdag gehuld in een dikke deken van smog, aangezien turf- moeras- en bosbranden nog steeds buiten de hoofdstad woedden. Gezondheidsdeskundigen ter plekke zeggen dat de verontreinigingsniveaus zo hoog zijn dat via de ademhaling het roken van meerdere pakjes sigaretten per dag aan vervuiling binnenkomt. Moskouse ambtenaren zeggen dat er een hoge kans op liftuitval is in heel de stad als de temperaturen de 40 graden Celsius toppen (104 graden Fahrenheit). De warmte kan ook leiden tot het spontaan ontploffen van brandblusapparaten . Een werknemer vertelde RIA Novosti dat een brandblusser zijn kantoor opblies nadat de airco was uitgeschakeld. Meteorologen zeggen dat de warmte tot midden augustus kan voortduren.

Op een paar honderd kilometer ten oosten en zuiden van Moskou staat zo’n 200.000 hectare bos in brand.
Rondom Moskou brandt het veen, voormalige moerassen die verwaarloosd zijn. De bijtende walm, vol koolmonoxide en koolwaterstoffen, maakt het leven in de Russische hoofdstad, met zo'n tien miljoen inwoners, ondragelijk. De autoriteiten raden de mensen aan de stad te verlaten. Het zicht bedraagt maar een paar honderd meter. Auto's rijden met mistlichten. Ademen is bijna niet mogelijk.

De gemiddelde temperatuur in de huidige Russische hittegolf ligt meer dan tien graden boven het normale niveau van 23 graden. Milieudeskundigen wijzen naar de klimaatverandering als oorzaak van alle ellende. 'Gewone' Russen zien echter heel andere oorzaken: achteloos weggegooide peuken, niet goed uitgemaakte barbecues, het verbranden van afval dat uit de hand is gelopen, het in brand steken van huisvuil of gewoon vonken uit de kachel die op het platteland eveneens als fornuis dient.

De waterstanden zijn overal extreem laag. Rivieren zijn veelal uitgedroogd, blusvliegtuigen kunnen nu al geen vocht meer vinden. Een extra probleem vormen 'strategische objecten', zoals kerncentrales of militaire locaties.
Een basis van de marineluchtvaartdienst werd zelfs door het razende vuur verslonden.
Maatregelen worden uit gewerkt om een herhaling van de catastrofe te voorkomen. Niemand weet wat de volgende zomer zal brengen.

De oogsten in Rusland worden door de hittegolf zwaar aangetast. Appels hebben de grootte van een erwt, aardappels zijn piepklein. Ook andere vruchten en groenten groeien nauwelijks. Veel Russen, met- name op het platteland, leven in de winter op zelf ingemaakte vruchten en groenten als augurken, tomaten en uien. De graanoogst valt 10 tot 15 miljoen ton lager uit. Dat zal de prijzen opdrijven. Ook de industrie wordt getroffen. De VW-fabriek in Kaloega is voor onbeperkte tijdgesloten wegens de bosbranden in de buurt. De 3.000 werknemers zijn naar huis gestuurd.

07/08/2010: Problemen door smog Moskou steeds groter
Het openbare leven in de Russische hoofdstad Moskou komt door de smog steeds meer tot stilstand. De rookwolken worden steeds dikker door de vele bos- en veenbranden. Vliegtuigen werden omgeleid, omdat het zicht was verminderd tot zo'n 400 meter. Bedrijven gingen dicht, omdat het door de rook onmogelijk was te werken. In juli stierven 14.340 mensen in Moskou, 4.824 meer dan in juli 2009.

07/08/2010: Vuur kan voor tweede ramp zorgen.
Staat Europa voor een nieuwe Tsjernobylramp zoals in 1986 toen uit de gelijknamige kern centrale in het huidige Oekraïne na een ongeval grote hoeveelheden radioactieve straling vrijkwam? De Russische regering vreest van wel. De voortrazende bosbranden verspreiden zich naar het zuidwesten en hebben de regio Bryansk bereikt: het gebied dat direct grenst aan Wit-Rusland en Oekraïne: Het vuur nadert Tsjernobyl dat nog geen tien kilometer over de grens in Oekraïne ligt.
Na de ramp van 1986 werd dit gebied zwaar radioactiefbesmet. Stoffen die zich ophoopten in de bodem en de planten. Materiaal dat weer in de lucht vrijkomt als de razende bosbranden alles verschroeien dat op hun pad komt. Door de hitte en de rook stijgt het op om vervolgens ergens weer neer te komen.
In Oekraïne is alarm geslagen. De oppositie heeft de regering opgeroepen maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door soldaten naar de regio te sturen om daar brandbaar materiaal, vooral dood hout, weg te halen. De regering heeft laten weten dat er genoeg mankracht en technische middelen voorhanden zijn om een ramp te voorkomen.

09/08/2010: Moskou: record dagmaximum en voortdurende smog
Zondag is er opnieuw een hitterecord genoteerd in Moskou. Het zesde in augustus. De hitte duurt voort want het hogedrukgebied dat daar voor zorgt weet nog van geen wijken. Het aantal sterfgevallen in Moskou is toegenomen tot 700 dagelijks in deze dodelijke zomer met recordhitte en giftige smogverstikking in de Russische hoofdstad, aldus het hoofd van de medische afdeling van Moskou op maandag. De Moskou-regio heeft gezien de twee temperatuurrecords in juni en tien records in juli (en zes in augustus red.) abnormaal warm en droog weer en droogte voor meer dan een maand.

De door de hitte veroorzaakte veenbranden in de buurt van Moskou geven continu giftige smog in de hoofdstad. De smog duwde de verontreinigingniveaus naar nieuwe hoogten voor 2010 op zaterdag, de volksgezondheid bedreigend. Meestal sterven er tussen de 360 - 380 per dag, terwijl dat op dit moment er ongeveer 700 zijn. Vernomen van anonieme Moskouse medici is dat ambulancewerknemers niet in staat waren alle mensen naar het ziekenhuis te brengen, alleen de meest dringende gevallen. De Moskouse ambulances werken praktisch onder oorlogs tijdvoorwaarden. De ambulances zijn niet voorzien van een airconditioningsysteem en de temperatuur in de voertuigen loopt soms op tot 50 graden Celsius. Soms vallen onze artsen flauw, aldus medici. De dagelijkse routine is de meest ernstige zaak. Geen van de medische stations hebben drinkwater voor het noodteam. Zij kopen zelf het water in voor de patiënten die lijden aan de hittestress, vertelde een arts de krant. Ouderen en de patiënten die lijden aan hart en vaat ziekten lopen het meeste risico. Ondertussen komen de meteorologen niet met geruststellend nieuws, ze zeggen dat Moskou niet eerder dan de volgende week van de smog bevrijd wordt.

Moskou zag haar zesde recordhoge maximum temperatuur in augustus Op zondag steeg het kwik tot 34.7 graden Celsius aldus het meteorologische centrum Fobos. Het vorige record van 33.2 graden Celsius voor 8 augustus werd geregistreerd in 1932.

De hittegolf die Rusland sinds begin juli in de ban houdt en enorme bosbranden veroorzaakte tot in de regio van Moskou, is de ergste in 1000 jaar. Dat zei de directeur van de Russische meteorologische dienst maandag. In 1.000 jaar of sinds de oprichting van ons land hebben noch wij noch onze overgrootouders een dergelijk fenomeen meegemaakt, aldus de directeur tijdens een uitzending op de staatstelevisie. Het is een uniek fenomeen waarover geen antecedent in de archieven teruggevonden werd.

10/08/2010: Alleen met mondkapjes voor kunnen inwoners en toeristen nog over straat in Moskou. Door de combinatie van hevige bosbranden en enorme hitte zucht de hoofdstad van Rusland onder een deken van smog. Een paar uur in de buitenlucht staat gelijk aan het roken van twee pakjes sigaretten, zeggen artsen. Het aantal doden in Moskou is verdubbeld. Ondertussen bedreigen de branden de belangrijke nucleaire opwerkingsfabriek Mayrak in Ozersk. De Russische autoriteiten hebben gisteren de noodtoestand uitgeroepen. Op brandweer en blusmaterieel is in het recente verleden stevig bezuinigd.

Overal in Moskou is de brandlucht te ruiken. Het gaat om de ergste luchtvervuiling in de geschiedenis van Moskou. De Moskovieten is dringend aangeraden om deuren en ramen gesloten te houden. Dat is weinig aanlokkelijk: met overdag temperaturen van rand de 38 graden snakken de hoofdstedelingen 's nachts naar een beetje verkoeling in hun woningen. De autoriteiten hebben zondag in overheidsgebouwen en ziekenhuizen ruim honderdtwintig anti-smog-centra geopend. Inwoners die het door de hitte en de rook te kwaad krijgen, kunnen hier nar toe om weer op adem te komen.

Ondertussen zwelt de kritiek, zo loodste premier Vladimir Poetin in 2007 een wet door het parlement die driekwart van de brandweermannen en boswachters hun baan kostte. Daarnaast is het district Moskou, een gebied zo groot als Nederland, door ongebreidelde bouwwoede veranderd in een brandhaard. Talloze moerassen en plassen zijn drooggelegd voor de bouw van buitenverblijven.
Een riskante aangelegenheid omdat daardoor ook turfgronden zijn, drooggevallen. Turfgronden die een aanzienlijk brandgevaar opleveren.
De schade bedraagt nu al ruim elf miljard euro.

11/08/2010: Bosbranden Rusland bereikten nucleair vuil gebied.
De bosbranden in Rusland hebben sinds juli 3.900 hectare radioactief vervuild gebied bereikt, in het bijzonder in het westen van het land, zo blijkt uit gegevens die woensdag beschikbaar waren bij de diensten voor bosbescherming, Roslesozasjtsjita.
De dienst maakt een lijst op van de getroffen zones in de "meest vervuilde gebieden". Het betreft onder meer de regio Briansk ten zuidwesten van Moskou en het grensgebied met Wit-Rusland en Oekraïne waar 28 bosbranden 269 hectare hebben verwoest.
Die zone is vervuild door de kernramp van Tsjernobyl in 1986. Over eventuele herverspreiding van radioactief materiaal is weinig te voorspellen.

13/08/2010: De bos- en veenbranden rand de Russische hoofdstad Moskou kunnen nog wel maanden voortduren. De uitgedroogde veengrond is zeer moeilijk te blussen en kan lang blijven roken en smeulen.
In 2002 waren er in Rusland ook vele veenbranden, waarvan enkele zelfs de hele winter hebben doorgebrand. Het veen bleef in brand staan ondanks de kou en regen.
Inmiddels hebben de bosbranden al een kwart van de komende Russische graanoogst vernietigd. Daardoor dreigen veel boerderijen in het land failliet te gaan. De Russische regering maakt bijna 900 miljoen euro vrij om de getroffen boeren bij te staan.

04/09/2010: Het Kremlin maakt zich zorgen over de prijsstijgingen. Doordat een flink deel van de oogst verloren is gegaan, stijgen de prijzen voor allerlei levensmiddelen explosief. De prijs voor boekweit, wat de Russen graag met koteletjes, vis of groente eten, is verdubbeld. De boekweitoogst is dit jaar nog niet de helft van voorgaande jaren. Volgens het ministerie van Landbouw is de tarweoogst met 47 procent gedaald en is er 31 procent minder graan op de markt. Rusland, ooit de grootste graanproducent ter wereld, zal dit jaar misschien genoodzaakt zijn in buurlanden voorraden op te kopen. De regering kondigde tot 31 december. een exportverbod op graan af. Om de prijsstijging in de supermarkt verder tegen te gaan, stelde de regeringspartij .verenigd Rusland vorige week voor om de gretsjka op de bon te zetten en net als in Sovjettijd de voorraden te rantsoeneren.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 05/09/2010 09:14 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#211
Natuurrampen: Overstromingen 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
30/07/2010: Noodweer Pakistan, zware en ernstige overstromingen
Het noorden van Pakistan is zwaar getroffen door de hevige regenval. Rivieren als de Kabul en de Swat traden buiten hun oevers. Meteorologen hebben al 250 milimeter regenval geregistreerd.
Gemeld werd dat zeker 830 mensen om het leven zijn gekomen sinds woensdag. Zeker 1.000.000 mensen zijn gedupeerd door de barre weersomstandigheden. Er wordt meer regen verwacht.

01/08/2010: Overstromingen Jilin provincie Noordoost-China
In Noordoost-China Jilin provincie hebben sinds 24 juli, 47 mensen het leven verloren en 45 anderen worden nog steeds vermist door overstromingen na overvloedige regenval. Ook zijn ongeveer 375000 mensen geëvacueerd en 25800 gebouwen stortten in, wat toe te schrijven is aan de overstromingen. De economische schade ten gevolge van overstromingen beloopt in deze provincie bijna 4 miljard yuan (590 miljoen dollar). Meer zware regenval wordt verwacht van 3 tot 4 augustus volgens de lokale weersvoorspelling.
Ongeveer 7000 chemische vaten zijn in een grote rivier tercht gekomen in Noordoost-China Jilin provincie. De containers werden aangetroffen in de Songhua-rivier in Jilin City. 3000 zijn gevuld met chemische stoffen, de rest is leeg.

07/08/2010: Pakistan, alarmfase rood, verdere overstromingen.
De vloedgolven, ontstaan door de hevige monsoen van dit jaar, en die de noordelijke gebieden van Pakistan al onder water hebben gezet, bereiken het zuidelijke deel van het land. In de provincie Sindh hebben autoriteiten meer dan de helft van de miljoen mensen die in de buurt van de rivier de Indus wonen geëvacueerd. De ergste overstromingen in de regio sinds 80 jaar hebben minimaal 1600 mensen het leven gekost en ongeveer 14 miljoen anderen getroffen.

De meteorologische dienst van Pakistan heeft gewaarschuwd dat ten minste twee dagen stortregen verwacht wordt in Sindh, waardooor "onmiddellijk" en "extreme" overstromingsdreiging wordt verwacht. Verdere stortregens zijn ook te verwachten in de zwaar getroffen noordwestelijke provincie Khyber/provincie, aldus de voorspelling.

Illegale en ongebreidelde houtkap in Noord-pakistan is een belangrijke reden dat het land is getroffen door de ergste overstroming in tachtig jaar. De illegale houtkap heeft de afgelopen jaren geleid tot grootschalige ontbossing. Als er nu regen valt, wordt het water nauwelijks nog opgenomen door de wortels van de bomen. Het vloeit onmiddellijk over de kale aarde en als het hard en lang regent, zijn enorme overstromingen onvermijdelijk. Pakistaanse milieuactivisten schatten dat nu 90 procent van het regenwater in de rivieren terechtkomt. Als al die bomen niet waren gekapt, zou zeker 50 procent van het water de bodem intrekken. Dan zouden de overstromingen wellicht voorkomen zijn, aldus de Pakistaanse krant Dawn.
De illegale houtkap wordt deels geleid door bekende politici. Een voormalige minister verdient jaarlijks miljoenen euro's met zijn houthandel in Kashmir.
Ook een andere bekende politicus, kapt er lustig op los in de bossen van Shangla, nabij de Swat-vallei. Juist op deze plekken hebben grote overstromingen plaatsgevonden, zegt Riaz, een lokale boer in Swat, over de telefoon omdat het onmogelijk is zijn dorp te bereiken. De grootgrondbezitters kappen hier hele bossen. Alles is kaal. Waar de heuvels vroeger groen waren, is het nu grijs. Bossen hebben plaatsgemaakt voor rotsen. De lokale bevolking zelf gaat echter ook niet helemaal vrijuit. Omdat het goedkoper is om te koken op hout dan op gas, kappen ook veel burgers zelf bomen voor in de kachel. Waarom zouden wij het niet doen, als de landheren er gewoon mee doorgaan, vraagt Riaz zich af Zelf is hij met zijn familie gevlucht naar hoger gelegen gebied. Het water steeg ontzettend snel.

07/08/2010: Overstromingen Centraal-Europa, dam gebroken.
Door overstromingen in Centraal-Europa zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. In Saksen zijn drie doden te betreuren, aldus de politie van de Oost-Duitse deelstaat zaterdag. Zij verdronken in een ondergelopen kelder in hun huis in het Ertsgebergte. De vrouw van 72, haar man van 74 en een buurman van 63 kwamen om toen zij bezittingen probeerden te redden uit de kelder. Reddingswerkers vonden hen toen de kelder werd leeggepompt.

Delen van de stad Zittau staan onder water en moeten worden geëvacueerd. ''Hier heerst absolute chaos'', aldus een politiewoordvoerder.

Tsjechië
In het noorden van Tsjechië vielen volgens persbureau CTK drie doden door het wassende water. Helikopters worden ingezet om mensen uit door de watermassa's ingesloten dorpen te bevrijden. Het treinverkeer van Tsjechië naar Duitsland is onderbroken.
Tsjechië wil nu een fonds instellen om waterwerken te financieren, wat de kans op overstromingen in de toekomst moet verkleinen.

Polen
In het zuiden van Polen kwam een persoon om het leven toen hij of zij werd meegesleurd door een aangezwollen rivier, aldus hulpverleners. De stad Bogatynia aan de Duitse grens staat bijna volledig onder water. Veel inwoners wachten op hun daken op hulp.

Dam gebroken
Bij een stuwmeer in Polen is een dam gebroken. In de Duitse stad Görlitz wordt daarom gevreesd voor een vloedgolf in de Neisse, een grensrivier tussen Duitsland en Polen. De bewoners zijn opgeroepen hoger gelegen oorden op te zoeken.
De Witka-dam in Zuidwest-Polen is maandag, 9 augustus, doorgebroken. Water uit het achterliggende meer stroomt nu de grensrivier de Neisse in. In het Duitse Bad Muskau stond het water zes meter hoger.
De betonnen muur kon de druk van het water in het 300 hectare grote stuwmeer niet meer aan na de overvloedige regenval. De dam, nog een bouwsel uit communistische tijden, was slecht onderhouden, beweren buurtbewoners. Hoe dan ook, door zware regenval en slechte afwatering kwam de hele regio blank te staan.

08/08/2010: Overstromingen Noordwest-China, honderden vermist.
Na hevige regenval in Zhouqu County, in de provincie Gansu worden honderden mensen vermist en van 96 is al bevestigd dat ze het leven verloren hebben. Een overvloedige regenval veroorzaakte aardverschuiving langs en vloedgolven in de rivier Bailong. Rond 10 uur´s avonds begonnen de wolkbreuken en om 12 uur ´s nachts steeg in de stad Zhouqu het water tot in de kruinen van de bomen.

De eerste 5 verdiepingen van flatgebouwen kwamen onder water te staan. De halve streek staat onder water en meer dan 50.000 mensen zijn getroffen. Stroomvoorzieningen en communicatiemiddelen zijn uitgevallen.
De ergste modderstromen zijn waarschijnlijk veroorzaakt doordat een dam het begaf van een waterkrachtcentrale stroomopwaarts. Er werd een explosie gehoord.

Milieudeskundigen vanuit heel China voorspellen al jaren wat er nu gebeurt: de ergste overstromingen in tien jaar, met al bijna vijftienhonderd doden en 140 miljoen mensen op de vlucht.
Lokale overheden worden afgerekend op economische groei. Als ze voor winst zorgen; krijgen ze promotie. Dus bouwen ze te veel waterkrachtcentrales in rivieren, laten ze hele bergen ontbossen en geven ze toestemming om gebouwen veel te dicht bij rivieren neer te zetten. Die beslissingen, en niet de zware regenval, worden gezien als belangrijkste oorzaak van de desastreuze gevolgen van de recente wateroverlast en modderstromen in Zhouqu, waar het officiële dodental van de landverschuiving dinsdag opliep tot 702, met nog zeker duizend vermisten, liggen de bewijzen voor het oprapen.
Dertig jaar geleden was Zhouqu nog een paradijs", schreef de krant Shenzhen News twee jaar geleden al. De stad werd omgeven door rivieren en rijke bossen op de bergen. Daar is niets van over. Alle bomen zijn gekapt, de bergen zijn kaalgeslagen. De stad wordt elk jaar bedreigd door modderlawines. De bouw van tientallen waterkrachtcentrales, waardoor het water zich ophoopt, heeft de overstromingen rond Zhouqu de laatste jaren heviger gemaakt. Dat ontkennen zelfs de autoriteiten van Gansu, de provincie waar Zhouqu in ligt, niet langer. Op hun website staat: "De overstromingen worden veroorzaakt door de aanleg van landbouwgrond dicht bij de rivier en een overschot aan waterkrachtcentrales." Ook de catastrofale landverschuiving, die afgelopen zondagnacht de stad Zhouqu verraste, was voorzien.
Vier jaar geleden schreven onderzoekers van de universiteit van Lanzhou, de hoofdstad van Gansu, al: De heuvels rond Zhouqu zijn zeer instabiel geworden.
De bouw van waterkrachtcentrales zorgt er voor dat er weinig voor nodig is om overstromingen en modderlawines te veroorzaken die een direct gevaar zijn voor de stad.

13/08/2010: China wordt geteisterd door zware regenval en ander natuurgeweld.
In de stad Zhouqu ligt de modder een meter hoog, veel gebouwen zijn ingestort, wegen zijn onbegaanbaar, zelfs te voet. Enkele dorpen in de omgeving zijn in het geheel weggespoeld. Bijna tien miljoen mensen zijn geëvacueerd, er zijn 875.000 huizen verwoest. De schade loopt op tot 10 miljard euro.

15/08/2010: Ongeveer twintig miljoen Pakistanen zijn getroffen. Als het water zich terugtrekt zijn er miljarden nodig om het land weer op te bouwen en mensen aan het werk te krijgen.
Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde bovendien dat de overstromingen. enorme economische gevolgen zullen hebben voor het land dat al zwaar steunt op buitenlandse hulp om de economie op peil te houden.
Ongeveer een kwart van Pakistan staat onder water en het afgelopen weekend werden opnieuw honderden huizen verzwolgen door het water. Er komen berichten van choleradoden en kinderen die sterven van honger.
Hoewel het dodental van ongeveer 1.500 relatieflaag is in vergelijking met andere natuurrampen is de omvang van de watersnood en het aantal mensen wiens leven is aangetast enorm.

16/08/2010: Overstromingen in Tsjechië, dambreuk in Slovakije.
Een harde wind en hevige regenval over Centraal-Europa hebben overstromingen veroorzaakt in Slovakije en Tsjechië. Dat berichten lokale media. Ook het noordwesten van Zwitserland werd getroffen door hevige stortregens die schade veroorzaakten. In het noordwesten van Slovakije is er volgens televisiezender TA3 een dam gebroken. De steden Handlova en Prievidza kwamen onder water te staan. Op televisie was te zien hoe auto's door het water werden meegesleurd. Ooggetuigen melden dat er verschillende mensen worden vermist, maar dat is nog niet bevestigd.Ook het zuiden van het land zou te kampen hebben met wateroverlast. In het naburige Tsjechië zijn volgens de zender CTK twee mensen vermist, na de hevige regenval van de voorbije dagen. Het stadje Bily Kostel nad Nisou, aan de Neisse-rivier in het noorden van het land, staat al voor de tweede keer in één week onder water. In Zwitserland is het kanton Bern het zwaarst getroffen door de regen. In de hoofdstad viel op één dag een vijfde van de hoeveelheid regen die normaal in de hele maand augustus wordt geteld. Gebouwen staan er onder water en verschillende wegen werden gesloten. Ook het treinverkeer in de regio ondervond gehinderd. Op de cols van Nufenen en Furka werd er zelfs sneeuw gerapporteerd.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 17/08/2010 08:22 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#212
Natuurrampen: Hitte en Bosbranden 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
06/08/2010: De droogte in Israël vernietigt de teelt van perziken, meloenen en kippen.
Israëlische landbouwers hebben enorme verliezen gemeld als gevolg van droogte en hitte. De totale schade voor landbouwbedrijven in Opper-en West- Galilea ( het meest gunstige klimaat van de regio in termen van Israël) is 20 miljoen shekel . Vanwege de hoge temperaturen en droogte is er aanzienlijk schade veroorzaakt aan de late oogst van perziken , nectarines en meloenen. Het is niet veel beter met de pluimveebedrijven. Bijna volledig verwoest zijn de veehouderij van kippen en kuikens op verschillende boerderijen ten noorden van het land en in de Negev- woestijn. Merk op dat als gevolg van high-tech landbouwproductie, de Israëli's daadwerkelijk gewassen telen in de levenloze woestijn. Dit neemt echter niet weg dat Israël een actieve exporteur van landbouwproducten is en hieraan 2 keer meer verdient dan het toerisme.

09/08/2010: Ook hitte in Spanje en Portugal, gevolg bosbranden.
Ook op het Iberisch schiereiland heerst zomerhitte. De temperaturen lopen de laatste dagen op tot tegen de 40 graden in de binnenlanden. In Portugal zijn weer bosbranden uitgebroken. Juli was ook een warme en droge maand in Portugal, de heetste sinds 1931 met een gemiddelde temperatuur van 3.0 graden boven het langjarig gemiddelde.

09/08/2010: Wereld registreert warmste jaarperiode sinds 1880
De laatste twaalf maanden zijn het warmste op aarde geweest sinds de moderne metingen in 1880 startten, aldus Helge Drange, professor in de geofysica aan de universiteit in het Noorse Bergen. Dat is alarmerend, volgens de klimaatonderzoekster.

Warmste jaarperiode
De metingen van de NASA - die gegevens omvatten van de hele wereld - gaven al aan dat 2009 het warmste jaar op één na was. De koude winter in West-Europa was onvoldoende om de rest van de wereld te compenseren. De nieuwste metingen over een jaarperiode, van juni 2009 tot en met mei 2010, laten zien dat deze periode alweer warmer dan 2009 was. De statistieken laten zien dat 7 van de warmste jaren sinds 1880 na 1998 zijn gekomen. Het warmste jaar (binnen één jaar) tot nu toe volgens de NASA-data is 2005.

Afspraken
Het tegelijkertijd uitblijven van goede internationale afspraken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen vind Helge Drange zeer verontrustend. Kopenhagen heeft slechts holle frasen opgeleverd. Als we de opwarming willen beperken tot 2 graden gedurende de nu in gang zijnde 100 jaar, zal er de komende 50 jaar 80 % minder emissie moeten zijn. Niets wijst erop dat het goede pad ingeslagen is.

Noordpool
Het kantelpunt voor het behoud van zomerijs op de noordpool is al gepasseerd, is de overtuiging van de klimaatonderzoekster. Het Groenlandse ijs dat zal met onbepaalde snelheid daarna smelten. Gemiddeld over de oceanen zal dat 7 meter zeespiegelstijging geven en eilandstaten en kuststaten zullen het hardst getroffen worden. Een stijging van minstens 1 meter van de zeespiegel binnen 100 jaar is zeer waarschijnlijk.
Dat heeft consequenties voor landgebruik en voedsel productie. Ook droogteperioden zullen dezelfde consequenties hebben.

12/08/2010: Branden Portugal woeden voort.
Portugese brandweerlieden zijn nog druk in de weer met de bestrijding van zo'n vijftig bosbranden in het midden en noorden van het land. In totaal zijn zo'n 1500 brandweerlieden ingezet. Ongeveer 18.000 hectare bos en struikgewas is getroffen. In sommige gebieden waren temperaturen van 40 graden Celsius gemeten.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 13/08/2010 14:21 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#216
Het wordt warmer, natter en zonniger 13 Jaren, 6 Maanden geleden Karma: 0  
02/11/2010: Tien jaar klimaatverandering. Het wordt warmer, natter en zonniger.
Het Nederlandse weer wordt steeds vreemder: het is warmer, natter en zonniger tegelijk.
Half mei al lekker naar het strand of een hittegolf in juni. Zo gek is dat niet meer, want het is in Nederland de laatste tien jaar veel zonniger geworden, blijkt uit de weer gegevens over de afgelopen tien jaar.
Het voorjaar telt 24 minuten extra zonneschijn per dag, 15 minuten extra gemiddeld over het hele jaar. En dat heeft waarschijnlijk niets te maken met de aan de toename van CO2 toegeschreven klimaatverandering.
Milieubeleid uit de jaren zeventig en tachtig lijkt te zorgen voor de hogere omzet van horecaterrassen. Door de maatregelen die toen werden genomen in Nederland en omringende landen is de hoeveelheid industriële roetdeeltjes in de lucht sterk afgenomen. Dat betekent minder condensatiekernen voor waterdamp, waardoor er minder mist en wolken ontstaan.
Het mag zonniger zijn, tegelijk is het ook natter. En dat heeft wel alles te maken met menselijke klimaatverandering. Uit de cijfers blijk tevens dat het bijna een halve graad warmer is geworden. Omdat de Noordzee door de hogere temperaturen sneller opwarmt, neemt de verdamping vanaf half juli sterk toe als de zee even warm is als de lucht erboven. Gevolg: hevige regens in de tweede helft van de zomer. Daar staat weer aangenaam nazomerweer tegenover.
Is de opwarming niet voor een deel te verklaren door meer zonneschijn? Klimatologen denken van niet. De nachttemperatuur is juist lager door helder weer, dus dat heft het effect grotendeels op. Wel is het zo dat het in het voorjaar sneller opwarmt.
Dat Nederland twee keer sneller opwarmt dan gemiddeld, heeft volgens de klimatologen te maken met de nabijheid van de Noordpool. Door de verminderde sneeuw- en ijsbedekking wordt er minder zonlicht gereflecteerd. Open water en donkere ondergrond absorbeert daarom meer warmte, en dat voelen we hier.
Behalve in december dan, wanneer het tegen alle trends in juist wat kouder is geworden, door wind uit het noorden en oosten. Oorzaak: onbekend.
Bron: de pers

09/11/2010: Nederland is in 10 jaar tijd flink warmer geworden
Analyse van duizenden metingen van temperatuur, neerslag, zon en wind laat zien dat het Nederlandse weer flink is veranderd. Verdeeld over dag en nacht en de verschillende seizoenen zijn alle gemiddelde temperaturen flink gestegen, gemiddeld ongeveer 0,42 graden.
Nederland warmt ongeveer twee keer zo snel op als het mondiale gemiddelde. Het is in 10 jaar tijd gemiddeld 0,42 graden warmer geworden. De middagtemperaturen zijn 0,49 graden gestegen, de nachttemperaturen 0,33. Lente, zomer en herfst zijn bijna een halve graad warmer, de winter loopt wat achter. De lente is 0,54 graden warmer, de zomer 0,47, de herfst 0,42 en de winter 0,14 graden.
Opmerkelijk is dat de opwarming in Nederland ongeveer twee keer zo snel lijkt te verlopen als het wereld gemiddelde. Hiervoor bestaan echter theoretische verklaringen: Nederland ligt relatief dicht bij de Noordpool. Door de verminderde uitbreiding van (besneeuwd) zee-ijs in de Noordelijke IJszee en verminderde sneeuwbedekking in met name Canada en Siberië, wordt op het noordelijk halfrond in de zomer, herfst en lente minder zonlicht gereflecteerd en in plaats daarvan meer straling geabsorbeerd (door open water en donkere ondergrond), en omgezet in warmte. Dit proces versterkt de opwarming op het gehele noordelijk halfrond – en hoe hoger de breedtegraad, hoe sterker het effect. (Rond de evenaar heeft de aarde -als bol- een veel groter oppervlak, dus deze zone tempert het gemiddelde sterk.) Daarnaast verloopt de opwarming van de lucht boven land aanzienlijk sterker dan boven de oceanen, die vanwege hun grote warmtecapaciteit (voorlopig) een vertragend effect uitoefenen.

Nederland is in 10 jaar tijd flink zonniger geworden In de periode 1981-2010 is het aantal zonuren in alle seizoenen gestegen, het sterkst in de lente en de eerste helft van de zomer. Dit is waarschijnlijk niet een effect van de mondiale opwarming, maar van een lokaal klimaateffect door verminderde industriële (roet)vervuiling sinds de jaren ’70 in Nederland en de ons omringende landen. De lage atmosfeer bevat hierdoor minder aerosolen die als condensatiekernen kunnen dienen voor de in de lucht aanwezige waterdamp. Met name mist en laaghangende stratusbewolking komen hierdoor minder voor, zodat de intensiteit van de zonnestraling op het grondoppervlak is toegenomen.
Een gemiddelde Nederlandse dag heeft nu een kwartier extra zon. In de lente is de (absolute) toename het sterkst: een lentedag krijgt nu ongeveer 24 minuten extra zon. De relatieve toename is het sterkst in de winter:14 procent extra zon (de zonintensiteit blijft echter relatief laag in dit seizoen). Met een totaal van 6,6 zonuren per dag blijft de zomer het zonnigste seizoen, gevolgd door de lente, met 5,6 zonuren.

Nederland is natter geworden, vooral in de zomer en de winter In alle seizoenen is de neerslag iets gestegen. Dit past binnen de scenario’s van een mondiaal veranderend klimaat, waarbij de dominante westelijke winden meer vocht aanvoeren vanaf de oceaan. Omdat de temperatuurbuffer van grote watermassa’s lang stand houdt, zijn voorlopig vooral kustzeeën van belang voor ons weer, zoals Het Kanaal, de Noordzee en mogelijk ook de Oostzee. Deze relatief kleine watermassa’s warmen sneller op en vertonen daarbij een krachtige seizoenscurve, die ons weer grilliger maakt. Vooral in de winter krijgt Nederland meer regen dankzij dit relatief warme zeewater. In de zomer ontstaat een tweedeling, met een extra droog begin, dat wordt gecompenseerd door een opvallende toename van stortbuien vanaf half juli tot en met augustus. Deze soms zeer lokale neerslag kan veel overlast veroorzaken en is krachtig genoeg om het neerslaggemiddelde voor de drie zomermaanden met ruim 20 mm te verhogen. Deze nieuwe neerslagpiek laat zich verklaren door een snelle opwarming van het Noordzeewater over de lente en de maanden juni en juli. Zodra de temperatuur van het water in lijn ligt met de warme lucht daarboven, neemt de verdamping sterk toe. Bij de dominante westelijke winden ontstaan dan vooral landinwaarts grote complexen van stapelwolken, die hoog uitgroeien en in de tweede helft van de middag flinke buien veroorzaken.
De netto neerslagtoename is het grootst in de zomer en de winter (respectievelijk 7,1 en 3,8 mm per maand)
De maand augustus spant de kroon, met een gemiddelde toename van 17,1 mm.
De netto neerslagtoename in combinatie met de toename van het totaal aantal zonuren suggereert een buiiger karakter van de neerslag met een groter risico op lokale overlast.

De wind blijft overwegend zuidwest en zwakt iets af.
Overeenkomstig met metingen wereldwijd lijkt ook in Nederland de gemiddelde windsnelheid iets af te nemen. Hoogstwaarschijnlijk is dit een oppervlakteverschijnsel, veroorzaakt door een toename van (hoge) bebouwing en mogelijk een gevolg van natuur- en landschapsbeleid, met een toename van bossages in open land. Op grotere hoogte lijken de drukverschillen, de bron van de wind, van gelijke aard te blijven. Het Nederlandse weer wordt nog altijd sterk beïnvloedt door complexe lagedrukgebieden in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. De dominante windrichting blijft hierbij grofweg zuidwest, alhoewel de windroos enige variatie blijft bieden, vooral gekoppeld aan het zo nu en dan optreden van standaardsituatie met hogedrukblokkade boven Scandinavië of het Europese vasteland. De gemiddelde windsnelheid is met 2,5 procent afgenomen.
Bron MeteoVista en Weeronline.nl
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 09/11/2010 22:12 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#236
Klimaatverandering gevolgen 2011 13 Jaren, 3 Maanden geleden Karma: 0  
8/01/2011
2010 jaar was een slecht jaar voor het koraalrif. In het tropische gebied is veel schade aangericht aan het koraalrif. De oorzaak is de hoge temperaturen van de tropische oceanen. De stress in het koraal neemt toe zodra het water boven de 30C komt. Ook verzuring en vervuiling kan hieraan bijdragen. Eén van de belangrijkste oorzaken voor de hoge temperaturen is de huidige La Niña fase. Alleen het jaar 1998 liet nog grotere schade zien.

14/01/2011
De Verenigde Staten zijn zo groot dat je altijd op strandvakantie of wintersport kunt – ongeacht de tijd van het jaar. Maar nu lijken de meeste Amerikanen beter de ski's dan de bikini te kunnen pakken.
Sneeuw bedekt nu ongeveer 70 procent van het land. In 49 van de vijftig staten is de afgelopen dagen sneeuw gevallen. En niet eilandstaat Hawaii is de dans ontsprongen (de Mauna Kea-vulkaan is daar wit), maar Florida is nog groen.
Amerikaanse meteorologen spreken van een 'zeer ongebruikelijke situatie'. Dat het noorden in de winter wordt bedekt met een flinke laag sneeuw, dat is normaal. Maar afgelopen week kregen ook staten als Alabama, Georgia en zelfs Texas te maken met winterweer. Neerslag uit de Golf van Mexico botste op een koudefront dat boven het zuiden hing. Het resultaat? IJzel, ijs en sneeuw. Vervelend voor de totaal onvoorbereide bewoners, die:
a) vaak geen handschoenen, mutsen en winterse kleding hebben,
b) geen standaard ijskrabber in de auto hebben liggen (nooit nodig)
c) een groot gebrek aan sneeuwschuivers en strooiwagens.
Over de boosdoener zijn de weerprofeten het nog niet eens. La Niña, die ook in Zuid-Amerika en Australië voor veel neerslag zorgt, zou de schuldige kunnen zijn, maar meteorologen stellen dat dit weerfenomeen er juist voor zorgt dat koude lucht in het noorden blijft.
Maar het winterweer uit het zuiden is opgerukt naar het noordoosten. New England, het noordoosten, was nog niet bekomen van de ene sneeuwstorm of een andere leverde alweer een halve meter sneeuw op.

25/01/2010
De Amerikaanse Midwest is gisteren ten prooi gevallen aan zeer lage temperaturen. Op sommige plaatsen daalde het kwik tot lager dan -40 graden Celsius, zo blijkt uit gegevens van de Amerikaanse meteorologische dienst National Weather Service.In Minnesota werd een kouderecord gebroken. In de stad International Falls, dichtbij de Canadese grens, werd een temperatuur van -43 graden opgemeten. Het gaat om het record sinds 1897 en het begin van de metingen. Vandaag waren de temperaturen alweer wat gestegen (-25°), maar voelde het kouder aan als gevolg van de wind. Het NWS stuurde een waarschuwing de wereld in voor de risico's op bevriezing en dodelijk gevaarlijke onderkoeling.Januari is doorgaans een bijzonder koude maand in de Midwest, waaronder acht staten vallen (Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Missouri, Ohio en Wisconsin), maar volgens meteorologen zijn de temperaturen van het voorbije weekend uitzonderlijk.

01/02/2011
Bij de aan de gang zijnde klimaatverandering zou men twee hoofdlijnen kunnen onderscheiden. Ten eerste is er sprake van een mondiale opwarming, en als gevolg daarvan een stijging van de zeespiegel. In de tweede plaats lijkt op regionaal niveau het aantal extremen toe te nemen. Zo is het in de laatste decennia in Europa, en ook in andere delen van de wereld, vaker tot extreme hitte en droogte gekomen en die perioden duurden dan bovendien ook nog eens veel langer. Het meest recente voorbeeld op dit gebied is de ongeëvenaarde hittegolf in delen van Rusland tijdens de afgelopen zomer. Daarnaast waren er ook vaker perioden waarin zeer overvloedige regenval grote problemen tot gevolg had. Op basis van de klimaatmodellen is te verwachten dat dergelijke extremen in de toekomst nog frequenter zullen voorkomen dan nu al het geval is.
Tot nu toe heeft men zich, wat Europa betreft, vooral gericht op de warme extremen in het zomerhalfjaar. Die veroorzaken immers grote problemen en veel slachtoffers. Maar ook koude winterextremen zouden in de toekomst wel eens vaker voor kunnen komen. Althans, dat is een van de opmerkelijke conclusies in een artikel van enkele gerenommeerde klimaatwetenschappers. Zij hebben onderzoek gedaan naar winterse extremen in Europa en het noorden van Azië.
Zij stellen in hun artikel dat, ondanks de gemiddelde opwarming, mondiaal en gemiddeld over het noordelijk halfrond, de gemiddelde wintertemperatuur zal dalen en de kans op een abnormaal koude winterperiode in grote delen van Europa en Azië zal toenemen. En, om de paradox compleet te maken: die winterkou zou dan worden getriggerd doordat er in de Barentszzee en de westelijke Karazee, door de opwarming, minder ijs aanwezig is.
Bron: VWK.

1/03/2011
De Nederlandse windmolens hebben het afgelopen jaar 13 procent minder elektriciteit geproduceerd als gevolg van de zeer geringe hoeveelheid wind: De groei van het windmolenpark was niet groot genoeg om het verminderde windaanbod te compenseren", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. Het windaanbod voor windmolens wordt wel uitgedrukt met de Windex. Het cijfer 100 weerspiegelt de gemiddelde hoeveelheid wind over de periode 1996-2005.
Over heel 2010 kwam de Windex uit op 77. Nog nooit was de Windex zo laag, aldus het CBS, dat de Windex sinds 1988 meet.

De turbines gaan pas draaien bij een windsnelheid van rond de 4 m/s, windkracht 3 op de schaal van Beaufort. Bij ongeveer 12 m/s (windkracht 6) bereiken ze hun maximale capaciteit. Bij hogere windsnelheden gaan ze niet meer leveren en boven windkracht 9 moeten ze zelfs worden stilgezet.
Of het dagenlang met windkracht 6 waait of met windkracht 8 of 9, kun je uit de productiecijfers dus niet meer opmaken. En evenmin kun je daaruit het verschil aflezen tussen windkracht 2 of windstilte, of windkracht 10: in alle gevallen staat de turbine stil en produceert hij geen stroom. Toch is dat effect maar in heel geringe mate van invloed op de metingen, want dergelijk zeer hoge en zeer lage windsnelheden komen maar heel weinig voor.
Windturbines zijn redelijk goede windmeters, maar dan wel voor de windsnelheden in het midden van het spectrum.

Het KNMI meet op twee manieren: direct met windmeters die op een hoogte van ongeveer tien meter staan opgesteld overal in het land en aan de kust; en afgeleid uit de meting van drukverschillen boven en rond het land. Gegeven een hogedrukgebied in de buurt en een lagedrukgebied elders in de buurt kun je uitrekenen hoeveel wind er tussen die gebieden moet doorstromen. Ook op die manier kun je vaststellen hoeveel wind er in een bepaalde periode moet zijn geweest. Boven zee en vlak aan de kust is over de afgelopen jaren geen afname gezien, maar boven land wel. Met name zijn er daar minder periodes met zware wind voorgekomen.
Boven land is het minder hard gaan waaien doordat het oppervlak is verruwd: er zijn meer bomen en gebouwen bij gekomen, en die staan een goede luchtdoorstroming in de weg. Daardoor waait het in het oosten van het land, waar meer bos is, dan ook minder heftig dan elders in het land.

Toen de Windex werd vastgesteld, in 1996, was dat na een periode van enige tientallen jaren waarin het steeds meer was gaan waaien. Precies in dat jaar begon het windaanbod jaarlijks weer af te nemen. De index is dus toevalligerwijs ingesteld op een moment dat net windaanbod net op een hoogtepunt was. Van een duurzame trend kun je dus niet spreken. De variatie is een volkomen natuurlijke en het is heel goed denkbaar dat de wind de komende jaren weer gaat toenemen. De cijfers geven derhalve geen enkele aanleiding dan maar op te houden met het vergroten van de windenergiecapaciteit.

19/06/2011
Klimaatverandering kan de komende decennia grote gevolgen hebben voor de binnenvaart op de rivieren. In het meest extreme scenario stijgen de transportprijzen in de periode tot 2050 met 9 tot 23 procent door extreem lage en hoge waterstanden in de Rijn en neemt het aandeel van het transport over de rivieren met 8 procent af. In de meest droge periode in de zomer zelf met 28 procent.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek in het kader van het nationaal onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat, waaraan een consortium meewerkte van onder andere Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, Arcadis, TU Delft en TNO.

Het spoorvervoer profiteert met 88 procent het meest van de afname van het vervoer met binnenvaartschepen, 12 procent verschuift naar het wegtransport.

Om de gevolgen van klimaatverandering voor de binnenvaart zoveel mogelijk te beperken, denken de onderzoekers onder meer aan intensiever onderhoud van de vaarwegen. Op lange termijn zouden extra stuwcomplexen in de Rijn en het aanpassen van de vaardiepte van schepen soelaas kunnen bieden.
Bron: VwkWeb

13/07/2011
Stedelingen krijgen in de toekomst in toenemende mate te maken met overmatige warmte. Die voorspelling sluit aan bij de verwachting dat Nederland door de klimaatverandering meer en langere periodes met tropische temperaturen zal kennen, De zogenoemde hittestress wordt versterkt door het steeds dichter bebouwen van onze steden. Uit onderzoek blijkt dat het temperatuurverschil tussen verstedelijkt en landelijk gebied 's zomers tijdens windstille nachten kan oplopen tot 8 graden Celsius,
In deze stedelijke hitte-eilanden gebieden blijft de warmte langer hangen, doordat er veel wegen liggen en gebouwen staan en er minder groen en water aanwezig zijn.
Oververhitte stadsbewoners kunnen gezondheidsproblemen krijgen. Stijgende temperaturen tijdens hittegolven leiden vooral onder ouderen tot meer sterfgevallen, zoals een paar jaar geleden in Frankrijk.

07/10/2011
De bewoners van de Polynesische archipel Tuvalu zijn de wanhoop nabij. Terwijl de Grote Oceaan zich uitstrekt zo ver het oog reikt, is er op de eilandengroep zelf nog maar voor vier dagen drinkwater beschikbaar. Legervliegtuigen met noodvoorraden zijn onderweg vanuit Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.
Maar volgens klimatologen is dat slechts een druppel op een gloeiende plaat. Zij wijten de waterschaarste op Tuvalu (circa 11.000 inwoners) aan de opwarming van de aarde en vrezen dat het nooit meer goed komt.
De crisis op Tuvalu komt niet helemaal onverwacht. Het heeft er al bijna een jaar nauwelijks geregend, waardoor de onderkant van de drinkwaterreservoirs langzaam maar zeker in zicht kwam. De paniek sloeg pas echt toe nadat kortgeleden bleek dat ook het grondwater niet meer drinkbaar is. Door het stijgen van de zeespiegel is de bodem namelijk ernstig verzilt.
De drinkwatercrisis breidt zich in rap tempo uit naar andere eilanden in de Grote Oceaan.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 08/10/2011 09:05 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#238
Wateroverlast, overstromingen 13 Jaren, 3 Maanden geleden Karma: 0  
7/01/2011 Wateroverlast Zuid-Limburg en Wallonië
Op een aantal plaatsen in het Zuid-Limburgse heuvelland zijn donderdagavond wegen onder water gelopen als gevolg van de smeltende sneeuw. Ook dreigen beken buiten hun oevers te treden en dreigt het water uit die beken woningen binnen te lopen. Dat zei een woordvoerder van de brandweer in de nacht van donderdag op vrijdag. Ambtenaren van onder meer de gemeenten Valkenburg, Vaals, Nuth, Landgraaf, Simpelveld en Gulpen-Wittem zijn opgeroepen om de wateroverlast in kaart te brengen. Aan de hand daarvan wordt bekeken of en waar maatregelen genomen moeten worden, en eventueel zandzakken moeten worden geplaatst.Het smeltwater loopt vanaf de toppen van de heuvels naar beneden, waar met name in de dalen wegen blank komen te staan of grote waterplassen ontstaan. Voor zover bekend heeft dit niet tot verkeersproblemen geleid.

9/01/2011 La Niña en de overstromingen in Australië.
De Fitzroy rivier verwerkte een piekniveau van 9.2 meter en dat had verwoestende effect van het water op de stad Rockhampton, Queensland, Australië. Overstromingskaarten zijn ter beschikking gesteld van de hulpdiensten om het hun gemakkelijker te maken in hun werk. De gegevens van de overstroming zijn geprojecteerd (overlay) op een bestaand optisch satellietbeeld van het Rockhampton-gebied door BBC News.

Regenval blijft Queensland teisteren
De Australische deelstaat Queensland blijft kampen met wateroverlast. De hoofdstad Brisbane meldde zondag de eerste overstromingen. De overstromingen kostten al aan zeker twaalf mensen het leven. Meer dan 200.000 mensen en 11.000 gebouwen zijn getroffen door de overstromingen veroorzaakt door hevige regenval. Gewassen zijn verwoest en tientallen kolenmijnen liggen stil. De schade wordt inmiddels geschat op omgerekend ruim 3,8 miljard euro.Bijna tweehonderd hoofdwegen in Queensland zijn ernstig beschadigd, meldden lokale media. Het blijft regenen, voorspellen meteorologen. In het gebied tussen Gympie en Brisbane viel zondag in een uur tijd meer dan 50 millimeter regen.Het getroffen oppervlak is groter dan Duitsland en Frankrijk samen

10/01/2011 In Toowoomba, Australië, net ten westen van Brisbane, hebben flitsoverstromingen tenminste tien mensen het leven gekost en meer dan 70 mensen worden vermist.Toowoomba is op maandag razendsnel overstroomd voordat de inwoners het goed en wel beseften. Dit gebeurde na meer dan 36 uren van onophoudelijke regen.Een enorme zoek-en reddings operatie werd op touw gezet, met helikopters werden mensen in veiligheid gebracht . Veel bewoners werden volledig verrast door het water en klampten zich vast - vrezend voor hun leven - aan bomen of hekwerk, of kwamen vast te zitten op en in auto's of op de daken van gebouwen.Ten minste twee van de doden waren kinderen, en Minister-president Julia Gillard heeft gewaarschuwd dat het aantal doden waarschijnlijk zal stijgen.Sinds het begin van de overstromingen eind november is dit een nieuw dieptepunt. Toowoomba burgemeester Peter Taylor vertelde BBC Radio 4 op dinsdag: "We werken 24 uur per dag om te reageren op een noodnummer voor mensen die hulp in termen van evacuatie nodig hebben."Toowoomba ingezetene Charlie Green vertelde de BBC dat was hij strandde door de overstromingen."Het zou ironisch als het niet zo tragisch was," zei hij. "Toowoomba zit aan de rand van een uitgedoofde vulkaan van ongeveer 2000 voet (610 m) boven de zeespiegel, en we hebben net 10 jaar van droogte achter de rug, zelfs konden we onze auto's niet wassen met leidingwater van de stad de laatste paar jaar."De overstromingen zijn zo wijdverbreid dat, terwijl sommige gemeenschappen zich nog steeds schrap zetten voor het ergste, in andere de schoonmaak weer op gang is gekomen.De prognose is dat er meer regen zal komen, en er komen nu ook berichten over overstromingen in het naburige Nieuw-Zuid-Wales.

11/01/2011
Duizenden mensen zijn opgeroepen om delen van de derde grootste stad van Australië, Brisbane - die geconfronteerd wordt met de ergste overstromingen in decennia - te verlaten. Ambtenaren zeggen dat tussen de 6.500 en 9.000 woningen en bedrijven zijn voorbereid op overstromingen in de hoofdstad van de staat Queensland.Straten zijn grotendeels leeg en gezinnen zijn verhuisd naar opvangcentra in sommige gebieden, het hoogtepunt van de overstroming wordt verwacht op woensdag en donderdag. Plotse overstromingen in Queensland hebben al 10 doden en meer dan 70 vermisten veroorzaakt. Zo'n 200.000 mensen zijn getroffen. In Brisbane gaan mensen naar evacuatiecentra, ze verlaten de lager gelegen delen van de stad op aandrang van de politie.In Ipswich, veroorzaakt de Bremer rivier al veel problemen en de vloedgolven zullen naar verwachting 19 meter hoogte overschrijden de komende 12 uur. Er is meer regen voorspeld voor Brisbane, maar dat is niet het enige probleem. Er zijn "king tides" die de waterstanden verhogen en dan is er nog een stuwmeer dat werd gemaakt als een maatregel na de 1974 overstromingen - het moet nu water doorlaten, omdat het niet al het vloedwater tegen kan houden. De overstromingen heeft al miljarden dollars aan schade veroorzaakt . Brisbane wordt geconfronteerd met een gecombineerde stijging van het water vanuit de overstroomde Lockyer Valley en van de Wivenhoe Dam, waar het stuwmeer zo vol is dat men gedwongen is om regelmatig water te laten doorstromen. Autoriteiten vrezen dat de Brisbane River verder zal gaan stijgen dan de piek van 5.45 meter die werd bereikt tijdens de verwoestende overstromingen van 1974. De rivier kronkelt door het centrum van de stad en op sommige plaatsen is zij al buiten haar oevers getreden.Auto's stromen de stad uit en kantoormedewerkers van het belangrijkste zakelijke district, zijn op de vlucht voor het hoge en krachtige water terwijl de lager gelegen voorsteden al overstroomd zijn. Burgemeester Campbell Newman zei: "Vandaag is zeer belangrijk qua voorbereidingen, want morgen is het slecht, en donderdag kan het verwoestend uitpakken voor bewoners en bedrijven in het getroffen gebied." De Brisbane Courier Mail meldt dat elektriciteit in de centrale zakenwijk zal worden afgesloten vanaf 07:00 lokale tijd (2100 GMT dinsdag), wat van invloed zal zijn op 100.000 woningen en bedrijven. Het extra warme water voor de kust van Austalië veroorzaakt door La Niña en klimaatverandering blijft onafgebroken voor extreme regenval zorgen, zo waarschuwt de meteorologische dienst van Australïe.
Bronnen: BBC en Australische media, en meteorologische diensten.

12/01/2011 Niet alleen het oosten van Australië heeft te kampen met overstromingen. Zowel in Sri Lanka als in Brazilië zijn tientallen doden gevallen door noodweer. Het midden en oosten van Sri Lanka hebben al zo'n twee weken te maken met hevige moessonregens. Zeker 18 doden zijn geteld en 200.000 mensen hebben hun woningen moeten verlaten. De situatie is het ergst rond de oostelijke steden Ampara en Batticaloa.In Brazilië zijn zeker 30 mensen omgekomen door overstromingen en modderstromen in Teresopolis, in de buurt van Rio de Janeiro. Omdat reddingswerkers het gebied maar met moeite kunnen bereiken, wordt gevreesd voor meer slachtoffers.Ook uit Sao Paulo werden slachtoffers gemeld. Doorgebroken rivieren zorgden voor ondergelopen straten en een gigantische verkeerschaos

13/01/2011 Aanhoudend noodweer in de Filipijnen heeft tot nu toe 42 levens geëist. Dat meldden de autoriteiten van het Zuidoost-Aziatische land donderdag.Overstromingen en aardverschuivingen eisten de meeste levens. Ze worden veroorzaakt door hevige regens die het zuiden en midden van de Filipijnen sinds ruim twee weken teisteren. Ongeveer 400.000 mensen hebben een veilig heenkomen gezocht voor het natuurgeweld. De overvloedige regenval heeft veel schade veroorzaakt aan gewassen en infrastructuur. Het leger van de Filipijnen brengt met helikopters hulpgoederen naar de getroffen gebieden.

De schuldige heet La Niña, Effect reikt zelfs tot Vlaanderen.
De overstromingen in Australië worden veroorzaakt door hetzelfde weerfenomeen dat vorig jaar Pakistan onder water zette. Het effect van La Niña reikt zelfs tot Vlaanderen.
Brisbane heeft zijn natste dag sinds 1974 achter de rug. Afgelopen nacht bereikte het water er zijn hoogste peil. In grote delen van Australiës derde stad was de elektriciteit uitgevallen of uitgeschakeld. Naar schatting 100.000 inwoners zaten zonder stroom, 40.000 werden geëvacueerd. Het dodental stond gisteren op 22, meer dan veertig mensen waren nog altijd vermist en 20.000 huizen liepen schade op.
Het enige positieve nieuws gisteren was dat het waterpeil waarschijnlijk niet de recordhoogte van 1974 zou overstijgen. ‘Een schamele troost', aldus Anna Bligh, de premier van Queensland. ‘De stad is veel groter geworden. Nu staan stukken onder water die toen nog niet bebouwd waren.'
Volgens de Vlaming Wim Vermain, die in een buitenwijk van Brisbane woont, wordt de omvang van de ramp pas volgende week duidelijk. ‘Maar de impact zal groter zijn dan die van de orkaan Katrina in New Orleans.' Bligh schat de kosten voor de opruiming en de heropbouw op 5miljard dollar.
Dé vraag die bij deze extreme weersomstandigheden telkens terugkomt, is of ze het gevolg zijn van de opwarming van de aarde. Klimatologen zijn terughoudend om een direct verband te leggen. Het enige wat ze met zekerheid poneren, is dat een warmere aarde meer vocht in de lucht brengt. Als het water in de oceaan 1 graad warmer wordt, dan wordt de lucht erboven 6 tot 8 procent vochtiger. Die vochtige lucht komt naar beneden als regen. Door een warmer klimaat is er ook meer energie in de atmosfeer en wordt het weer grilliger.
Maar wat er nu aan de hand is in Australië heeft in de eerste plaats te maken met een bijzonder sterke La Niña, het tegenovergestelde van El Niño. La Niña, een koude zeestroming in de Stille Oceaan, maakt het water in het centrale deel van die grote oceaan bijzonder koud. Op sommige plaatsen is het water er zelfs 4 graden kouder dan normaal, aldus het Australische Bureau voor Meteorologie. ‘Tegelijk is het water voor de kust van Queensland uitzonderlijk warm', zegt Reindert Haarsma, klimatoloog bij het Nederlandse KMNI. ‘De combinatie van die twee fenomenen maakt dat er uitzonderlijk veel regen valt.'
Dat fenomeen is trouwens al maanden aan de gang. In Australië is het begonnen tijdens hun voorjaar.2010 gaat de Australische weergeschiedenis in als het op twee na natste jaar. ‘Deze La Niña was trouwens ook verantwoordelijk voor de gigantische overstromingen in Pakistan vorig jaar.'
Zeker is ook dat deze La Niña een van de sterkste is van de jongste honderd jaar en volgens Jan Stel, hoogleraar Oceanische Ruimte en Menselijke Activiteit aan de universiteit in Maastricht, zijn de gevolgen ervan zelfs hier merkbaar. ‘Een krachtige La Niña voedt in het noordelijk deel van de Grote Oceaan een reusachtig hogedrukgebied. Dat beïnvloedt vervolgens de noordelijke straalstroom, een continue westenwind, hoog in de atmosfeer. Het gevolg: meer depressies die het Europese vasteland bereiken en daar meer neerslag geven.De inwoners van de Lage Landen en die van Brisbane zijn dus het slachtoffer van hetzelfde weerfenomeen.'

Waarschuwing voor rondzwemmende haai
De inwoners van de overstroomde delen van Australië hebben een nieuwe bron van zorg. Na agressieve slangen en krokodillen wordt de bevolking nu ook gewaarschuwd voor haaien. In de plaats Goodna, tientallen kilometers landinwaarts, zou een stierhaai zijn gesignaleerd. Een wethouder waarschuwt de inwoners dan ook niet het water in te gaan.
De stierhaai of Atlantische grondhaai komt algemeen voor in warme kustwateren, maar kan ook in verscheidene rivieren aangetroffen worden. De stierhaai is een onvoorspelbare, vaak agressieve soort en verantwoordelijk voor veel aanvallen op mensen.

14/01/2011 Het fenomeen La Nina is dit jaar uitzonderlijk krachtig en zorgt voor hevige regenval aan beide kanten van de Grote Oceaan.
Extreme droogte of juist wekenlang regen? Het hangt voor landen als Brazilie en Australie af van wie er de . dienst uitmaakt: het jongetje of het meisje.
L a Nina' (het meisje) heet het verschijnsel dat momenteel zorgt voor wateroverlast in zowel Australië en Sri Lanka als in Brazilië en Colombia. Het is een koosnaampje voor een gesel die dit jaar sterker uithaalt dan ooit.
Wie wil begrijpen hoe het werkt moet er de wereldkaart bijpakken en inzoomen op de Grote Oceaan. In jaren dat La Nina overheerst, hoopt zich door passaatwinden ongebruikelijk veel warm water op voor de kust van Oost- Australië.
Tegelijkertijd blijft het water voor de westkust van Zuid-Amerika relatiefkoud. Die grote verschillen in watertemperatuur bepalen de kracht van La Nina. Boven het warme zeewater ontstaan depressies, die boven land zorgen voor enorme regenbuien, vaak weken achtereen.
Het meisje heeft ook een broertje, 'El Nino' (het jongertje), dat vaker de overhand heeft en eruit bestaat dat het water voor de kust van Peru warmer is dan normaal. Als El Nino zich toert, is er vooral droogte in Australië en Indonesië en nattigheid in Zuid-Amerika.
Elke paar jaar is er wel een La Nina, maar dit jaar is het verschijnsel wel uitzonderlijk krachtig. Het effect is daardoor merkbaar tot in onze contreien. Door La Nina ontstaat er ten noordoosten van de Filipijnen een samenspel van hoge en lagedrukgebieden, dat een slinger geeft aan de westelijke windstroom hoger in de atmosfeer, de straalstroom. Die beweegt zich over Noord-Amerika en de Atlantische Oceaan naar Europa, daarbij van alles meenemend.
Rond de West-Atlantische kust hebben we nu ook een soort La Nina. Het zeewater daar is zo'n drie graden warmer dan normaal, terwijl het in het zuidoosten van de Atlantisch Oceaan kouder is dan gemiddeld. Dat zorgt voor de vorming van depressies en de aanvoer van veel neerslag en relatief zachte lucht richting Europa. Dat merken we nu. Of die neerslag zich uit in sneeuw of regen is afhankelijk van de breedtegraad waarop de depressies passeren. Dat wordt bepaald door hoge- en lagedrukgebieden. Klassiek is het hogedrukgebied rand de Azoren en lage druk bij IJsland, waardoor Nederland in de regen zit. .
Waarom La Nina nu zo krachtig is, blijft ook voor wetenschappers gissen. Dat geldt ook voor de warmere temperatuur in het noordwesten van de Atlantische Oceaan.

BOGOTA - Modderstromen na hevige regenval eisten al meer dan vierhonderd levens in Brazilië, en het dodental stijgt nog. De verwoesting is enorm.
Huizen en auto's werden meegesleurd door het water, elektriciteit- , masten knapten als luciferstokjes en mensen klommen in boom toppen om te ontsnappen aan de modderstromen: de bergstadjes Petropolis, Nova Friburgo en Teresopolis veranderden in de nacht van dinsdag op woensdag in rampgebieden. Dat gebeurde nadat het urenlang volop had geregend in het gebied op een dik uur rijden vanaf Rio de Janeiro.
In de drie stadjes worden behalve de doden ook zeker vijftig mensen vermist. Omdat de regen voortduurt, blijven water en modder van de bergen naar beneden ko men. Duizenden mens en zijn dakloos geraakt. In Teresopolis, zwaar getroffen, viel 144 millimeter regen in 24 uur, een hoeveelheid die normaal gesproken valt in de hele maand januari. Brandweer en andere reddingswerkers probeerden de getroffen gebieden lopend te bereiken.
Brazilië is niet het enige land in Zuid-Amerika dat lijdt onder La Nina. In de laatste drie maanden vielen in Colombia ook al 312 doden door de gevolgen van het weerfenomeen.

BRISBANE - De regen die Australië nu aandoet, werd na een periode van droogte aanvankelijk met gejuich begroet. De doorsnee Australiër had inmiddels schoon genoeg van de strenge 'water restrictions', die waren ingesteld. Een wasbeurt voor de auto was voldoende voor een boete van duizenden dollars. Maar de ‘lol is er nu wel at. Vlak voor de jaarwisseling begon het in Queensland vrijwel onophoudelijk te regenen, met als gevolg dat er op nieuwjaarsdag een, gebied onder water stond ter grootte van Duitsland en Frankrijk samen. Tientallen dorpen en steden raakten van de buitenwereld afgesloten. In de stad Toowoomba viel deze week binnen 36 uur meer dan 160 millimeter regen.
Nog geen 24 uur later rolde de vloedgolf Brisbane binnen. Meer dan tachtig wijken en het financiële centrum kwamen binnen enkele uren volledig onder water te staan. Het dodental van de overstromingen staat op veertien.

De laatste veertig jaar stijgt het aantal zware overstromingen wereldwijd. Wetenschappers verwachten dat zowel het aantal als de intensiteit van overstromingen blijft stijgen. Zonder verder ingrijpen zouden, mede door toenemende weersextremen, onze rivieren op piekmomenten het water niet goed meer kunnen verwerken:

15/01/2011
Overstromingen in Conwy vallei en Tenby in Wales.
Zware regenval op vrijdag veroorzaakte blokkeringen van zowel autowegen als spoorwegen. De overstromingen leidden tot sluiting van de A487 bij Machynlleth. Er zijn overstromings-waarschuwingen uitgegeven omdat er meer regen verwacht wordt op zaterdag. Volgens Met Office kan er tot 100 mm regen op zaterdag vallen op hogere delen in North West Wales.Verwacht wordt dat de buien in zuidoostelijke richting over Wales trekken tot en met zondag, waarbij op zondag nog eens 40 mm aan regen zou kunnen vallen.

De aardverschuivingen en overstromingen in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro blijven levens eisen. De autoriteiten hebben al meer dan vijfhonderd lichamen geborgen, meldden Braziliaanse media vrijdag.
Een van de zwaarst getroffen steden is Teresópolis. Daar zijn meer dan tweehonderd doden geteld, maar er wordt gevreesd voor honderden extra slachtoffers.
Ook in Novo Friburgo vielen meer dan tweehonderd doden. Het totale officiële dodental stond vrijdagmiddag op 529.
Honderden mensen worden nog vermist. Zeker 13.000 zijn dakloos geworden in de regio Serrana ten noorden van Rio de Janeiro.
Reddingswerkers zijn erin geslaagd plaatsen te bereiken die van de buitenwereld waren afgesloten door kapotte wegen en bruggen.
Met zwaar materieel en blote handen proberen ze mogelijke overlevenden te bevrijden en lichamen van overledenen te bergen.
Het gevaar bestaat dat hun inspanningen nieuwe modderstromen uitlokken, omdat de grond door de aanhoudende regen zeer onstabiel is. De meteorologische dienst van Brazilië verwacht nog zeker tot woensdag regenval.
Schoon drinkwater en levensmiddelen in het getroffen gebied worden steeds schaarser. Ook is er een tekort aan medicamenten. Hulpverleners van het Rode Kruis spreken van chaotische toestanden
In de plaatsen waar dat nog kan, dienen kerken en politiestations als geïmproviseerde mortuaria. Door de hoge temperaturen in het gebied ontbinden lichamen snel en is de stank soms ondraaglijk. Nabestaanden krijgen foto's van de doden te zien om hen te identificeren.
De nieuwe Braziliaanse president Dilma Rousseff bezocht donderdag de getroffen streek. Ze noemde het overweldigend en schokkend wat ze had gezien.
Rousseff erkende dat de catastrofe het gevolg is van een combinatie van noodweer en illegale bebouwing in risicogebieden, zoals op berghellingen waar massaal bomen zijn gekapt. Ze zei eerder honderden miljoenen euro's aan hulp toe.
De natuurramp is de grootste in de Braziliaanse geschiedenis. In 1967 vielen 437 doden door modderstromen in de omgeving van de stad São Paulo
Het natuurverschijnsel La Nina, dat de hevige regens in Zuid-Amerika veroorzaakt, heeft hetzelfde effect in Sri Lanka. Daar hebben overstromingen (veroorzaakt door hevige regenval) inmiddels 27 mensenlevens geëist.

25/01/2010
Afgelopen woensdag kwam het dodental van de verwoestende overstromingen en er mee gepaard gaande aardverschuivingen in Brazilië op 741. Tegelijktertijd zijn nog steeds ruim 400 mensen vermist van de hard getroffen berggemeenten rondom de grote stad Rio de Janeiro. Het regenen stopte op woensdag, maar de water- en modderstromen bleven urenlang doorgaan en schoven gebouwen en auto's weg. In één van de hardst getroffen buurten, Teresepolis noord van Rio, viel er in 24 uur tijd 260 mm water. Brazilië is één van de landen, die samen met Zuid-afrika en Australië, geplaagd wordt door verhoogde neerslag in de afgelopen decembermaand en nu in januari. Dit is het gevolg van het fenomeen La Niña dat zich in de Stille OCeaan voordoet.

Zuid-Afrika op de rand van een katastrofe.
De regering in Zuid-Afrika heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen op grond van de overvloedige regenval die de rivieren in het land steeds verder laat stijgen. De schade beloopt al minstens 150 miljoen euro. Zeker de gebieden rondom Oranje-rivier worden bedreigd, net zoals rond de meer noordelijk gelegen Limpopo en Zambezi, die voor de tijd van het jaar enorm hoog staan. Het leger is in staat van paraatheid gebracht en veel kleinere leefgemeenschappen langs de rivieren zijn al geëvacueerd.

La Niña, een periodiek optredende afkoeling van het zeewater langs de evenaar op de Stille Oceaan, houdt de komende twee tot vier maanden nog aan, maar de kou wordt wel langzaam wat minder. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Dit is gebaseerd op verschillende modelberekeningen. De huidige La Niña is met een afwijking van de zeewatertemperatuur van 1,5 graad onder normaal één van de sterkste in een eeuw. De hevige regenval met overstromingen in Australië en op de Filippijnen hangen samen met La Niña.La Niña is de tegenhanger van de warme El Niño, die eens in de 3 tot 7 jaar zorgt voor een opwarming van het zeewater in dit deel van de Oceaan. In het afgelopen najaar ontwikkelde zich een ongekend sterke La Niña die tegen het einde van het jaar nauwelijks minder werd. Mede daardoor viel er in Queensland in december zo bijzonder veel regen (want daar wordt het warme water naar toe gestuwd door de versterkte wind) en is ook januari hier een zeer natte maand. Koel water in de Stille Oceaan heeft in een groot deel van de wereld invloed op het weer en drukt ook de wereldgemiddelde temperatuur iets omlaag. Een La Niña (en dat geldt ook voor een El Niño) biedt de mogelijkheid voor seizoensvoorspellingen zoals voor de komende lente. La Niña leidt in het voorjaar vaak tot koeler weer in het noorden van Zuid-Amerika en West-Canada, en warmer en droger weer in het zuidoosten van de Verenigde Staten en Texas.

02/04/2011
De overstromingen en modderlawines in Zuid-Thailand hebben inmiddels aan zeker 35 mensen het leven gekost. Dat hebben de Thaise autoriteiten zaterdag laten weten aan de krant Bangkok Post. Een dorp is volledig bedekt na de aardverschuiving. Bijna twee miljoen mensen zijn getroffen.Door het noodweer zitten duizenden toeristen vast in vakantieoorden. Het treinverkeer naar de regio is gestremd en drie luchthavens zijn gesloten, onder meer die van het toeristeneiland Koh Samui. Enkele andere toeristische bestemmingen, waaronder Krabi, Phuket, Phang Nga en Ranong, hebben ook te maken met zware regenval.De grote hoeveelheden neerslag in het zuiden van Thailand zijn zeer ongewoon. Op Koh Samui is het in deze tijd van het jaar normaal gesproken kurkdroog.

21/06/2011
Het noodweer in het zuiden van China heeft sinds begin deze maand het leven geëist van zeker 175 mensen. Ook zijn nog eens meer dan 85 mensen vermist.
De regio wordt sinds 3 juni geteisterd door zeer hevige regenval, modderstromen en buiten de oevers tredende rivieren. Zeker 36,5 miljoen mensen hebben last van de overstromingen. 1,6 miljoen Chinezen zijn dakloos geraakt. Het noodweer heeft volgens de overheid al 3,78 miljard euro gekost. Landbouwexperts en economen in dertien getroffen provincies verwachten dat bovendien de prijzen van rijst, tarwe, bladgroentes en kweekvis nog harder zullen stijgen dan de afgelopen maanden al het geval was. In Hangzhou wordt ook de drinkwatervoorziening bedreigd. Drinkwaterreservoirs zijn overstroomd door met benzeen en andere chemische afvalstoffen vervuild rivierwater.

21/10/2011
De overstromingen in Thailand hebben wijken in het noorden van de hoofdstad Bangkok bereikt. Er zou zo'n halve meter water staan. De overstroming was onvermijdelijk doordat de regering gisteren besloot om sluizen ten noorden van de hoofdstad open te zetten. Dat was nodig omdat de druk van het water op de sluizen te groot was geworden.
Vooral worden het oostelijke en noordelijke deel van de stad bedreigd. Dat zijn vooral slaapsteden, waar mensen wonen die in Bangkok werken. Deze delen zijn onder water gezet, om te verhinderen dat de belangrijkere delen van de stad onder gaan lopen.
In de slaapsteden staan vooral veel flats. In die wijken staat nu zo'n 30 tot 50 centimeter hoog. Er zijn delen van de stad waar gevreesd wordt dat het water twee tot drie meter hoog gaat komen. De overheid waarschuwt mensen in de gevaarlijkste gebieden dat ze klaar moeten staan om geëvacueerd te worden. Ook ziekenhuizen worden bedreigd. Op een vliegveld staan drie transportvliegtuigen klaar om patiënten naar andere vliegvelden te brengen.
De paniek begint in de Thaise hoofdstad langzaam toe te nemen. Er zijn mensen die hun huizen dichtmetselen, andere mensen rennen voortdurend naar de winkel om drinkwater en voedsel in te slaan.
De economische schade als gevolg van de overstromingen is opgelopen tot zo'n 4,5 miljard euro. Naar verwachting zal dit bedrag nog stijgen. Honderden fabrieken in Thailand hebben de deuren moeten sluiten en het kan nog maanden duren voordat ze weer opengaan. Meer dan 260.000 mensen zijn hun baan kwijt. Ruim 6.500 bedrijven hebben hun deuren moeten sluiten.
In Thailand en ook buurland Birma zijn de ergste overstromingen in tientallen jaren. In Birma zouden zo'n zestig mensen worden vermist: huizen en een klooster zouden door het water zijn weggeslagen.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 22/10/2011 17:47 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 124 gasten online