Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Klimaatverandering gevolgen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Klimaatverandering gevolgen
#174
Chinese gletsjer smelt het snelst 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
24/07/2010:
Terwijl China geteisterd wordt door zware regenval' en overstromingen die honderden mensen het leven kosten, dreigt bij Urumqi de volgende klimaatramp.
Vroeger was de voet van de gletsjer allemaal wit, het hele jaar door. Hartje zomer moet je klimmen tot bijna 3.500 meter hoogte om de voet van de Urumqi-l gletsjer te bereiken. De gletsjer is vernoemd naar de hoofdstad van Xinjiang, de regio in het uiterste noordwesten van China.
De temperatuur in Xinjiang stijgt sneller dan elders ter wereld. Daardoor verdwijnt er steeds meer van de belangrijkste waterbron voor de regio: de gletsjers. De gemiddelde temperatuur is hier de afgelopen tien jaar met ruim een graad gestegen", zegt professor Li Zhongqin. Hij leidt het internationale onderzoek naar de krimp van de Urumqi-l gletsjer. Gletsjers reageren als eerste op klimaatveranderingen en deze hier doet dat het meest van alle gletsjers ter wereld.

De Urumqi-l is dus een afspiegeling van wat andere gletsjers te wachten staat. In vijftig jaar is de gletsjer met een kwart gekrompen.
Sinds 1977 smelt de Urumqi-l elke zomer sneller. 's Winters vriest, regent en sneeuwt het te weinig om dat verlies te compenseren. Li: Sinds 1986 is de hoeveelheid smeltwater dat vanaf de gletsjer de rivier instroomt verdubbeld. In vijftig jaar is de gletsjer met een kwart gekrompen. Het is nu nog maar 2,5 kilometer lang. Li ziet het als onvermijdelijk dat de gletsjer binnen een eeuw geheel verdwijnt. Daarmee is ook de belangrijkste waterbron voor miljoenen Chinezen verleden tijd. In Urumqi, 150 kilometer verderop, is dat nog maar nauwelijks doorgedrongen. Het gestegen waterpeil in de rivier en de hoeveelheid neerslag die de afgelopen jaren alleen maar toeneemt, frustreren het besef van een tijdperk zonder water.

De autoriteiten zijn weliswaar begonnen met het bouwen van reservoirs om het smeltwater in op te vangen, maar de focus ligt nu toch vooral op manieren om het extra water dat er nog is, in economische zin zo optimaal mogelijk te gebruiken.
Om de economie in deze desolate regio te stimuleren, plant Urumqi miljardenprojecten. Zes kilometer buiten het centrum liggen de 36 vierkante kilometer van de Sneeuwlotus Golf Club over de heuvels. Om het gras groen te houden, is dagelijks evenveel water nodig als er past in zeven wedstrijdbaden.
Niet ver er vandaan ligt het Zijderoute Skiresort. De manager daar vertelt trots dat het tijdens het hoogseizoen, in februari, is gelukt om z'n gasten te laten skiën. Daarvoor moesten wel 24 uur lang tien sneeuwblazers de piste wit spuiten. Dat kostte evenveel water als er in zestien wedstrijdbaden past.
Ten zuiden van Urumqi wil de overheid een 'hightech woestijnmetropolis' bouwen: een koppeling van Urumqi met enkele voorsteden. Urumqi zelfwil veranderen in een 'ecologische parkstad' met veel groen. Groen, dat veel water nodig heeft.
Professor Li kijkt vanuit zijn onderzoekscentrum naar buiten, waar het smeltwater van de gletsjer over de rotsen naar beneden snelt. Het is goed dat die reservoirs zijn gebouwd. Daardoor is de landbouwgrond rond de stad zelfs toegenomen. De vraag is echter: wat doen we als het onvermijdelijke gebeurt en er straks echt geen water meer is ? Dan zal de eerstvolgende droge periode Urumqi onleefbaar maken. Mensen zullen moeten vertrekken om te overleven.
Bron: tctubantia
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 26/07/2010 17:26 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#182
Komende jaren brengen nieuwe warmterecords 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
29/07/2010: De wereld staat voor recordbrekende temperaturen door een toename van de zonne-activiteit, waardoor de planeet nog aanzienlijk sneller zal opwarmen dan wetenschappers eerder voorspelden. Dat meldt NASA. Het warmste jaar tot nog toe was 1998. En alhoewel ook in 2002, 2003, 2005, 2006 en 2007 vergelijkbaar hoge temperaturen werden bereikt, stellen sommige klimaatsceptici dat "de wereld de afgelopen 10 jaar dus afkoelt". Nieuw onderzoek van NASA en het onderzoekslaboratorium van de Amerikaanse marine, dat gepubliceerd wordt in Geophysical Research Letters, laat zien dat drie belangrijke factoren de komende jaren zullen samenvallen en waarschijnlijk nieuwe temperatuurrecords zullen creëren: El Niño, een toename van zonne-activiteit en voortzetting van de opwarmende trend door verdere toename van de broeikasconcentratie.

Minder zonkracht
Uit de analyse blijkt dat de relatieve stabiliteit van de temperaturen de afgelopen 7 jaar voornamelijk het gevolg is van een afname van de hoeveelheid inkomende zonnestraling tijdens de neerwaartse fase van de voornaamste cyclus, die ongeveer 11 jaar duurt. Daarnaast zijn er sinds 1998 geen krachtige El Niños geweest. De reden dat het toch nog zo warm was, onder andere met smeltrecords voor de Noordpool, is de verdere toename van broeikasgassen in de atmosfeer.

Nieuwe El Niño
Terwijl deze trend ook de komende jaren zal doorzetten, zullen ook de beide andere factoren mogelijk weer gaan bijdragen aan hogere temperaturen. Zo meldden Australische en Amerikaanse meteorologen eerder deze maand dat zich op dit moment een nieuwe El Niño boven de Grote Oceaan ontwikkelt.

Toename zon
Daarnaast verwacht NASA dat de zonne-activiteit de komende jaren weer zal toenemen, waardoor het tempo van de temperatuurstijging zo’n 150 procent hoger komt te liggen dan het IPCC voor deze jaren heeft voorspeld. De onderzoekers denken bovendien dat een nieuwe El Niño het oude record zal "verbrijzelen", omdat de baseline van de gemiddelde temperatuur inmiddels weer aanzienlijk hoger ligt dan in 1998.

Kopenhagen
Een extra warme herfst en winter in dit jaar kan de druk op onderhandelaars tijdens de klimaattop in Kopenhagen opvoeren, om met een gezamenlijk antwoord op de klimaatverandering te komen.
Bron: Nu.nl
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 11/08/2010 16:19 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#203
Klimaatverandering zorgt voor extra ruimteafval 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
28/06/2010: De hoeveelheid ruimteafval neemt mogelijk toe door de klimaatverandering op aarde. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld. Oude satellieten en raketten blijven volgens de onderzoekers van de Universiteit van Southampton steeds langer in een baan rond de aarde zweven door de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) op aarde.
De CO2 zorgt er voor dat de atmosfeer koeler wordt en een minder grote dichtheid krijgt. Daardoor wordt waarschijnlijk het remmende effect gedempt dat de bovenste lagen van de atmosfeer uitoefenen op ruimteafval.

Afname
Uit de bevindingen van de wetenschappers blijkt dat de dichtheid van de atmosfeer op 300 kilometer hoogte met ongeveer vijf procent per decennium afneemt. "De lagere moleculaire remming zorgt er voor dat ruimteafval tot 25 procent langer in de ruimte blijft", verklaart hoofdonderzoeker Hugh Lewis in het Britse tijdschrift New Scientist.
De invloed van de atmosfeer zorgt er uiteindelijk voor dat oude satellieten na verloop van tijd uit hun baan rond de aarde raken en verbranden in de dampkring. De Britse wetenschappers ontdekten dat dit proces zich steeds langzamer voltrekt door de posities van 30 oude satellieten 40 jaar lang registreren.

Opruimen
Doordat satellieten steeds langer in de ruimte blijven rondcirkelen neemt de kans op botsingen toe en wordt het steeds gevaarlijker om ruimteschepen met mensen aan boord te lanceren.
Om het effect van de klimaatverandering ongedaan te maken, zouden ruimtevaartorganisaties twee keer zo veel ruimteafval moeten opruimen als ze tot nu toe van plan waren, zo waarschuwen de wetenschappers.
Bron: Nu.nl
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 11/08/2010 16:20 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#204
Trends in de primaire klimaateffecten 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
08/09/2008: Toekomstige trends 2050 / 2100 onderzocht door de KNMI in zogenaamde klimaatscenario’s.
De trends zijn onderzocht voor alle klimaatvariabelen waaronder: temperatuur, neerslag, neerslagtekort, zonneschijn, wind en zeespiegelstijging. Dit zijn de primaire klimaateffecten.

Klimaatverandering heeft voor temperatuur de volgende gevolgen:
• De opwarming zet door in alle vier de KNMI’06 scenario’s.
• De temperatuurstijging in 2100 is in de KNMI’06 scenario’s tweemaal zo groot als in 2050.
• Temperatuurextremen kunnen sneller stijgen dan de gemiddelde temperatuur.
• Toename van het aantal warme, zomerse en tropische dagen.
• Afname van het aantal ijsdagen en vorstdagen.

Enkele voorbeelden van wat dit voor u kan betekenen:
• U kunt vaker zonder jas naar buiten (het aantal zomerse dagen, met een maximum temperatuur van >= 25 °C stijgt).
• U zult vaker last hebben van hittestress (het aantal tropische dagen met een maximum temperatuur van >= 30 °C stijgt).
• U moet het gras van uw gazon vaker maaien (door de hogere temperatuur begint het gras in het voorjaar weer eerder te groeien, en groeit het in het najaar langer door).
• Uw kosten voor verwarming in huis gaan omlaag, behoefte aan koeling gaat omhoog.
• De kans op Elfstedentochten neemt af (het aantal ijsdagen, waarop het de hele dag vriest, neemt af).
• Toename warmteminnende plant- en diersoorten.

Klimaatverandering heeft voor neerslag de volgende gevolgen:
• Toename van de gemiddelde neerslag in de winter.
• Gemiddelde neerslag in de zomer kan licht toenemen maar ook sterk afnemen.
• Veranderingen in 2100 2x zo groot als in 2050.
• In alle KNMI’06 scenario’s neemt de extreme neerslag toe.
• Afname van het aantal dagen met minimaal 1 mm (voldoende neerslag om nat van te worden).
• Toename van het aantal dagen met minimaal 15 mm neerslag (hevige neerslag).

Enkele voorbeelden van wat dit voor u kan betekenen:
• Vaker water op straat als er geen maatregelen worden genomen (de extreme neerslag neemt in alle klimaatscenario’s toe).
• U hoeft in de zomer minder vaak een paraplu mee te nemen en is het risico dat een tuinfeest verregent minder groot (afname van het aantal regendagen in de nieuwste klimaatscenario’s)

Klimaatverandering heeft voor neerslagtekort de volgende gevolgen:
• Toename van de potentiële verdamping in alle klimaatscenario’s.
• Veranderingen in potentiële verdamping in 2100 2x zo groot als in 2050.
• Het neerslagtekort (neerslag - potentiële verdamping) neemt nauwelijks tot sterk toe.
• Aan de kust is de gemiddelde potentiële verdamping hoger dan meer landinwaarts.

Enkele voorbeelden van wat dit kan betekenen:
• Men moet in de zomer vaker zijn gazon besproeien vanwege de droogte (neerslagtekort neemt flink toe).
• Het water in sloten en vijvers staat in de zomer lager (als het grondwater niet kunstmatig op peil wordt gehouden).

Klimaatverandering heeft voor zonneschijn de volgende gevolgen:
• In het winterhalfjaar geen grote veranderingen in uren zonneschijn verwacht.
• In het zomerhalfjaar kan het aantal uren zonneschijn toenemen of gelijk blijven.
• Veranderingen in uren zonneschijn in 2100 groter dan in 2050.
• De gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid globale straling is langs de kust hoger dan landinwaarts.

Klimaatverandering heeft voor wind de volgende gevolgen:
• Veranderingen in het windklimaat zijn klein t.o.v. de natuurlijke jaar-op-jaar variatie.
• Veranderingen in 2100 2x zo groot als in 2050 in de KNMI’06 scenario’s.
• De gemiddelde windsnelheid in de winter is hoger dan in de zomer.
• De gemiddelde windsnelheid is langs de kust groter dan landinwaarts.

Klimaatverandering heeft voor de zeespiegel de volgende gevolgen:
• De zeespiegel stijgt in alle klimaatscenario’s.
• Veranderingen in 2100 zijn minimaal 2x zo groot als in 2050 in de KNMI’06 scenario’s.
• Door de trage reactie van oceanen en ijskappen zal de zeespiegelstijging nog eeuwen doorzetten.
• De absolute zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust is overal gelijk.
• Als gevolg van bodemdaling kan de relatieve zeespiegelstijging van plaats tot plaats verschillen.

Enkele voorbeelden van wat dit voor u kan betekenen:
• Stormvloedkeringen zullen vaker dichtgaan.
• Het zoute water van de zee zal verder landinwaarts de rivier indringen.
Bron: KNMI
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 11/08/2010 16:24 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#208
Ons ontbijtje wordt duurder 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
04/08/2010: Ons ontbijtje wordt duurder door de droogte in Rusland.
Slechte weersomstandigheden in de wereld zorgen ervoor dat ons ontbijt duurder wordt. Door de stijging van de tarweprijzen is de kans groot dat er binnenkort meer voor brood moet worden betaald, vooral in supermarkten. Ook sinaasappelsap kan in prijs omhoog gaan, door overstromingen in Brazilië.
Gisteren kwam de tarweprijs op het hoogste niveau in 22 maanden. Op de termijnmarkt doet .een ton tarwe nu 200 euro. De prijs is sterk gestegen door warm en droog weer in Rusland, een van de grootste producenten ter wereld. Volgens een woordvoerder van het Productschap voor Akkerbouw is de prijs historisch gezien overigens niet bijzonder hoog. In 1984 kostte een ton tarwe omgerekend 300 euro. Hoeveel duurder brood zal worden is lastig te zeggen. Het hangt onder meer af van de prijs waartegen producenten hun meel hebben ingekocht. Wie in januari al inkocht, is nu spekkoper.

04/08/2010: Droogte zorgt voor stijgende graanprijzen.
De graanprijzen zijn momenteel fors aan het stijgen. Volgens het productschap Akkerbouw is de prijs de laatste vier weken verdubbeld.
De oorzaak voor de forse prijsstijgingen moet gezocht worden in de droogte die momenteel heerst in het zogenoemde Zwarte Zeegebied. Dit gebied is van oudsher een leverancier van o.a graan. De droogte wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een zeer hardnekkige hoge druk gebied die ook verantwoordelijk is voor de hitte in Rusland. De Russische federatie heeft bekend gemaakt dat er een stop komt op de export van graan. Dit om te voorkomen dat de prijzen in Rusland zelf verder gaan stijgen.

15/08/2010: Als gevolg van de droogte en bosbranden, waarbij de graanvelden ook niet gespaard bleven, legde Rusland vandaag de uitvoer van graan voor de rest van het jaar stil. Ook Oekraïne besloot de graanexport te beperken.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 18/08/2010 08:52 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#209
Minder land- zeeijs 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
03/04/2010: Noordpoolijs smelt snel deze zomer
Zeeijs Zuidpool groeit tot grootste oppervlakte ooit gemeten in juli
In het Noordpoolgebied is momenteel iets meer zeeijs dan in deze tijd van het jaar gemeten in recordjaar 2007. Het ijsoppervlak is echter duidelijk minder dan in de jaren 2005, 2006, 2008 en 2009. Op de Zuidpool – waar het nu winter is – is het zeeijs toegenomen. De oppervlakte van het zeeijs was vorige maand groter dan ooit in een julimaand gemeten is sinds 1978.
De oorzaak van de verminderende ijsbedekking in het Noordpoolgebied is onder meer het steeds dunner worden van het zeeijs door hogere temperaturen. In de jaren 70 was het zeeijs gemiddeld nog 3 tot 4 meter dik; dat is nu 1 tot 1,5 meter. Daarbij komt nog dat het dunnere ijs veel sneller dan vroeger van de Beringstraat (tussen Alaska en VS) naar de Framstraat (tussen Spitsbergen en Groenland) stroomt.

De weersituatie in het Noordpoolgebied wijkt dit jaar sterk af van normaal. De afgelopen winter was het van Canada, Groenland tot Spitsbergen erg zacht. In januari heeft het op Groenland gedooid, terwijl West-Europa door hetzelfde weerpatroon juist een relatief koude winter had. In mei, juni en de tweede helft van juli was er veel zuidenwind in Oost-Siberië en Alaska die warme lucht aanvoerde. Een hogedrukgebied boven het ijs heeft er bovendien voor gezorgd dat de warmte aan de oppervlakte bleef hangen. Deze weersituaties hebben waarschijnlijk ertoe geleid dat er dit jaar minder zeeijs is dan de vorige twee jaar. Het zal van het verdere weer afhangen hoe het verder gaat met het zeeijs deze nazomer.

Warme, vochtige lucht
Aan het eind van het smeltseizoen van recordjaar 2007 was gemiddeld 4.3 miljoen vierkante kilometer oceaan in het Noordpoolgebied bedekt met ijs. Dat was 39 procent minder dan de gemiddelde bedekking in september over de periode 1979-2000. Sinds 1979 wordt via satellieten de ijsbedekking in de poolgebieden gemeten. Het minimum in 2007 lag ver onder de afnemende trend die op basis van modelsimulaties verwacht werd

04/08/2010: Volgens satellietwaarnemingen is de hoeveelheid landijs op de Zuidpool afgenomen, tegelijkertijd is de hoeveelheid zeeijs rondom de Zuidpool toegenomen. Toe of afname van zeeijs heeft geen direct effect op zeespiegelstijging als het gevormd zeeijs het gevolg is van bevriezing van zeewater. De afname van landijs heeft wel invloed, de zeespiegel stijgt dan uiteraard. Als de toename van zeeijs niet het gevolg is van bevriezing van zeewater maar van afkalving van landijs, dan leidt dat óók tot zeespiegelstijging. Het is daarom belangrijk te weten waardoor de hoeveelheid zeeijs rondom de Zuidpool toeneemt.
De afname van noordpoolijs (zeeijs) is weliswaar niet direct van invloed op de zeespiegel, maar wel indirect. De omgeving van de Noordpool zal warmer worden naarmate de hoeveelheid zeeijs afneemt, daarmee neemt ook de smelt van ijs op Groenland (landijs) toe. Dat leidt dan weer tot een hogere zeespiegel.
Bron: KNMI

07/08/2010: IJsberg breekt los van gletsjer
Afgelopen donderdag is er een groot stuk ijs afgebroken van de Petermann-Gletsjer in Groenland. Het afgebroken stuk ijs heeft een oppervlakte van 260 vierkante kilometer, twee keer zo groot als de gemeente Breda. Deze ijsschots bevat zoveel water dat heel Amerika vier maanden lang onafgebroken alle kranen zou kunnen laten lopen, zeggen deskundigen.
Er bestaat een kans dat het gevaarte naar het zuiden drijft waarbij de scheepvaart gehinderd kan worden. De gletsjer verbindt de Groenlandse ijsplaat met de zeedicht bij de 81e breedtegraad. De gletjser bestaat uit een 70 kilometer lang en 15 kilometer breed vloeiende ijstong waar nu dan een stuk van afgeknapt is. Satellietbeelden lieten zien dat vanaf 2002 tot 2009 het gletsjerfront steeds verder de zee in kwam en daarom werd verwacht dat er een deel af zou breken uiteindelijk.

10/09/2010: De ijskap van Groenland smelt toch niet zo hard als eerder wel gedacht werd. Dat concluderen onder andere Delftse en NASA-onderzoekers uit metingen van de dubbele satelliet GRACE, die nauwkeurig het zwaartekrachtveld van de aarde in kaart brengt (Nature Geoscience).
Afsmeltend ijs heeft invloed op het zwaartekrachtveld, en mede daarop waren vorige schattingen van de afsmelting per jaar gebaseerd: 230 miljard ton per jaar. Maar bij die berekeningen was niet goed rekening gehouden met het feit dat de bodem van Groenland nog steeds terugveert van de zware last van de vorige ijstijd. Als je wel goed corrigeert, kom je op een twee keer zo lage ijsafsmelt uit, en dus ook een lagere zeespiegelstijging.

26/09/2010: IJs smelt op Groenland niet eerder zoveel als deze zomer.
De temperaturen rond Groenland afgelopen zomer, duidden er al op dat de totale hoeveelheid ijsafsmelt in het binnenland van Groenland, fors zou zijn dit jaar. Volgens een Amerikaanse studie blijkt nu dat deze zomer het smelten van de ijskap op grotere schaal is gebeurd dan ooit eerder gezien is. Uit satellietmetingen van de ijskap blijkt dat het massaverlies over de afgelopen 10 jaar is versneld en dat bevestigt de nieuwe studie ook. Onderwijl, is het juist in de zomer van 2010 recordwarm geweest wereldwijd, zegt klimatologe Gudfinna Adalgeirsdottir bij het Deens Klimaatcentrum van DMI.
Klimatoloog Jason E. Box van het Byrd Polar Research Center van Ohio State University VS, geeft aan dat er volgens zijn onderzoek het grootste ijsverlies is sinds men in 1873 begon met het meten van de temperatuur op en om Groenland. De zogenaamde GRACE-satellieten houden continu toezicht op de Groenlandse ijskap. De satellieten meten de ijsmassa sinds 2002. Volgens een studie uit 2009 was het verlies van ijsmassa in de periode 2002-2003 137 gigaton per jaar, terwijl het in 2007-2009 286 gigaton per jaar was. GRACE-satellieten meten het totale gewicht van de ijskap, en dus ook de variabele hoeveelheid sneeuw en ijs, die toegevoegd wordt tijdens iedere winter, en dat is niet verrekend in Jason E. Box' onderzoek, daarin komt alleen de totale afsmelt van dit zomerseizoen aan de orde. Dat zegt echter wel iets over de toegevoerde warmte. Voor wat betreft de absolute vermindering van het ijs moeten we dus afwachten wat de onderzoeken met de satellieten laten zien. Dan kunnen we iets over de absolute massabalans van de ijskap zeggen, dus de balans tussen absolute groei en afname, aldus Gudfinna Adalgeirsdottir.
Recordwarme zomer. De zomer van 2010 werd ook de wereldwijd recordwarm. Lokaal maakten Groenland en Rusland ongewoon hoge temperaturen mee deze zomer.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1217
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 27/09/2010 16:35 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 105 gasten online