Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Staat de nieuwe IJstijd voor de deur? (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Staat de nieuwe IJstijd voor de deur?
#73
Staat de nieuwe IJstijd voor de deur? 14 Jaren, 3 Maanden geleden Karma: 0  

Een grote zonnevlekkengroep

De opwarming van de aarde, decennialang een zorgelijke trend, is sinds een paar jaar tot stilstand gekomen. Een tijdelijke hapering, zeggen sommigen. Komt door de geringe activiteit van de zon, zeggen anderen.

De aarde wordt warmer. Tenminste, dat werd ze tot een paar jaar geleden. Ondertussen lijkt de zon van slag en zijn er straks misschien geen zonnevlekken meer. En dat zou invloed kunnen hebben op het klimaat. Al jarenlang kibbelen klimatologen en zonnefysici over de ware oorzaak van de opwarming: is het de mens die niet van de olie kan afblijven, of de zon die geen zonnevlekken wil vertonen, terwijl die dat al lang had gemoeten?

Het staat in ieder geval vast dat er weliswaar een broeikaseffect is, maar dat de zon een grotere invloed heeft op het klimaat dan veelal wordt aangenomen. En dat men er terdege rekening mee dient te houden dat er mogelijk een langere periode van geringe zonsactiviteit voor de deur staat.

De huidige lethargie van de zon is niets nieuws. Ook tussen 1650 en 1710 was de zonsactiviteit heel gering en waren er vrijwel geen zonnevlekken. Dat zogeheten Maunder-minimum viel samen met een koude periode in Noordwest-Europa, die goed gedocumenteerd is, ook in Nederland. In die periode kwam het inderdaad veel vaker voor dat de trekschuiten tussen Leiden en Haarlem en tussen Haarlem en Amsterdam niet konden varen vanwege strenge vorst. Er blijkt voor de afgelopen vier eeuwen bovendien een significant verband te bestaan tussen het aantal zonnevlekken en de temperatuur op aarde, uitgemiddeld over perioden van twintig jaar. De geringe, geleidelijke opwarming van de aarde tussen 1610 en 1960 is misschien voor de helft aan de zon toe te schrijven. Voor de andere helft heeft het KNMI een paar verklaringshypothesen. Welk deel van de recente opwarming van de aarde veroorzaakt wordt door veranderingen op de zon wordt verder onderzocht

Er lijkt een relatie te zijn met langdurige perioden van geringe zonsactiviteit, zoals tijdens het Maunder-minimum, en perioden van grote zonsactiviteit, zoals tussen 1923 en 2005. Maar dat er nu echt weer zo’n Groot Minimum aankomt is nog onduidelijk. Er is in ieder geval iets raars aan de hand met de zon. Gemiddeld elke elf jaar is de zon veel actiever dan normaal. Sinds 1923 waren die activiteitsmaxima heel sterk, met grote aantallen zonnevlekken. Het huidige minimum blijft echter maar aanhouden; de nieuwe cyclus komt niet op gang. Op basis van zijn empirisch model voorspellen emeritushoogleraar Kees de Jager en de Argentijnse zonnefysica Silvia Duhau dat de komende cyclus, als hij komt, een heel zwakke wordt, die zijn piek bovendien heel laat bereikt: pas in 2014.

Dat je klimatologen nauwelijks hoort over het feit dat de opwarming van de aarde al een paar jaar stilstaat, vind De Jager dan ook opmerkelijk: De gemiddelde temperatuur van de aarde is de afgelopen decennia flink gestegen, maar is nu al weer een paar jaar constant. Dat valt bovendien samen met die lange periode van geringe zonsactiviteit. Over een jaar of twee moet echt duidelijk zijn wat de volgende zonnecyclus ons brengt. Er zijn inmiddels een kleine vijftig voorspellingen gepubliceerd; in 2011 zal toch wel blijken wie er het dichtst bij zit. Maar of deze zwakke cyclus het begin van een nieuw Maunder-minimum betekent, weten we pas over een jaartje of twintig, dertig. Aldus De Jager.

De Jager verwacht een temperatuurdaling van ongeveer 0.4 graden. Maar tegelijkertijd zorgt de uitstoot van CO2 ook voor opwarming van de aarde. Het is dus afwachten welk effect de overhand krijgt. Over dertig jaar krijgen we de eerste indicaties.

Bron: Govert Schilling
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1211
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 12/03/2011 16:56 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Staat de nieuwe IJstijd voor de deur?
Erwin 04/12/2009 18:33
 
thread linkthread link De zon is dood
Erwin 04/12/2009 18:40
 
thread linkthread link De afkoeling is begonnen.
Erwin 13/10/2011 21:10
 
thread linkthread link Plotselinge inactiviteit van de zon
Erwin 08/08/2014 08:08
 
thread linkthread link Nieuwe Grand Minium
Erwin 13/02/2018 21:23
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 86 gasten online