Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

07.02.2015 07:39:40
Erwin

Begin oktober 2014 ben ik benadert door de werkgroep ‘Data Invoer & Presentatie’ van het VWK om mee te werken aan het Sylphide project. Het is een pilot project geworden dat tot doel heeft te onderzoeken of het mogelijk is om populaire automatische weerstations zoals de Davis Vantage Pro2 te koppelen met het VWKweb.

Het projectteam heeft aan dit project de naam Sylphide gegeven. Sylphide was een luchtgeest uit de Germaanse mythologie en symboliseert zo het speurwerk in de meteorologie. Met het automatisch aanleveren van gegevens en deze opslaan in een database ontstaan er nieuwe mogelijkheden in de vorm van presenteren, maar ook onderzoek naar de lange termijn.

Al jaren bood de VWK aan haar leden de mogelijkheid om gegevens op de website in te voeren. Helaas kon dat alleen via een invulformulier op het scherm. Daar veel VWKleden de beschikking hebben over een automatisch weerstation (AWS) is begin 2014 de werkgroep gestart met het ontwikkelen van een universele oplossing. Tevens is men gestart met het verbeteren van de presentatie van de dagelijkse- en maandelijkse overzichten.

Het uitgangspunt bij de werkgroep is dat de gegevens handmatig en automatisch aangeleverd kunnen worden. (Visuele)waarnemingen zijn een zeer belangrijke aanvulling op de automatisch verkregen gegevens en niet iedereen heeft de beschikking over een AWS.
Het aansluiten van een AWS op een PC of internet lijkt voor velen een hoge drempel, maar dat vond de werkgroep geen belemmering om te zoeken naar een eenvoudige oplossing. Zo is de MeteoBridge geboren, die de brug kan slaan tussen de AWS-en en de VWK database met meetgegevens.

De MeteoBridge is gebaseerd op een router die gemaakt wordt door twee grote computerfabriekanten t.w. ASUS en D-Link. De software bestaat voor de MeteoBridge uit de Open Source Linux en speciale software om de diverse soorten AWS-en te koppelen en de gegevens om te zetten naar een gewenst formaat.
De gegevens van de AWS worden via een standaard USB kabel aan de MeteoBrigde aangeboden en na verwerking worden de gegevens naar de database verstuurd. De MeteoBridge is zodoende de vertaler van het (AWS)leverancier specifiek formaat naar een bruikbaar formaat voor de VWKdatabase.

In het Sylphide project zitten nu (eind 2014) zes deelnemers. Deze zes deelnemers sturen hun gegevens automatisch door naar de database van de VWK en doen ook mee met de KNMI pilot Weather Observations Website (WOW).
Vier deelnemers gebruiken de MeteoBridge en twee hebben zoveel ervaring in het schrijven van eigen software (waaronder weerstationhaaksbergen) dat zij zelf de koppeling gemaakt hebben naar Sylphide en WOW.
De resultaten kunt u vinden op de site van het VWK onder Waarnemingen --> Metingen weeramateurs --> Sylphide. U dient wel eerst in te loggen.

De Weather Observations Website is ontwikkeld door het UK MetOffice Hier zijn wij ook op aangemeld.  Doordat wij hierop aangemeld zijn wordt ons station ook zichtbaar in WOW-NL. Deze Nederlandse website wordt begin 2015 gelanceerd. Via WOW Nederland kunnen burgers, scholen, semiprofessionele en kennisinstituten eigen metingen aanleveren bij het portaal, zowel digitaal als handmatig.

Op 28 september 2014 sloot de projectgroep Rotterdam Terbregge aan op Sylphide waarmee iedere tien minuten een waarneming van windrichting, windsnelheid, maximale windstoot, relatieve luchtvochtigheid, dauwpunt, temperatuur, cumulatieve regenval en luchtdruk worden vastgelegd. Op 1 en 4 november volgden Oosterhesselen (Drenthe) en WeerstationHaaksbergen. Daarna Hattemberbroek op 11 november en Lemmer op 16 november. Rijswijk ZH volgde op 20 november.

Wat betreft de presentatie van gegevens zijn ook vorderingen gemaakt. Er is een kaart in Google Maps met de actuele gegevens van de aangesloten stations. Per station zijn er ook grafieken van temperatuur, windsnelheid, luchtdruk en neerslag.

Een overzicht van de grafiek mogelijkheden met het Sylphide project

In tegenstelling tot de weerkaarten is een sounding een grafiek die gegevens van één vast punt laten zien. Bovenstaande diagram laat zien wat de verticale temperatuuropbouw en verticale windopbouw is. Met deze diagrammen kunnen inversies, stabiele en onstabiele lagen en neerslagtypen vrij eenvoudig worden bepaald. Deze diagrammen kunnen data bevatten van ballonoplatingen of modeluitvoer van verschillende weermodellen.

Bron: vwk



  
 



Banner

Bezoekers

We hebben 74 gasten online