Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

13.01.2015 19:36:15
Erwin

Nu eens een keer geen cijfertjes maar wat is mij opgevallen in 2014.
Het jaaroverzicht met extremen en records kunt u hier vinden.


Klimaatverandering:
Vanaf 1987 is de gemiddelde temperatuur in Haaksbergen gestaag gestegen met 1.7°C tot nu toe. Als deze trend doorzet zitten wij in 2050 met een toename van meer dan 3.5°C. Met gemiddeld 11.6°C werd 2014 het warmste jaar vanaf 1894.

Dezelfde stijgende lijn zie je ook terug in de
-    Overzicht temperatuursom. Die is in 2014 nog nooit zo hoog geweest .
-    Overzicht warme dagen (boven de 20 °C) .
-    Overzicht uren zonneschijn.

Zeewater is nog nooit zo warm geweest, grondwater temperatuur stijgt en de poolkappen smelten van onderaf. Is er niet wat anders aan de hand ? Zou het niet zo kunnen zijn dat de aarde van binnenuit aan het opwarmen is en dit proces mogelijk getriggerd werd door extreme zon uitbarstingen met verstoringen in het aardmagnetische veld. Extreme uitbarstingen vonden plaats in 1859, 1972, 1989, 2003, 2012 en 2014. De Geo magnetische zonnestormen veroorzaken enorme golven met geladen deeltjes die in de aardkorst ladingsverschillen veroorzaken.

Muizen:
Begin 2014 zag je regelmatig overdag muizen lopen in de boomgarden. In maart begonnen met het plaatsen van vallen wat resulteerde in gemiddeld 4 muizen, woelmuizen, woelratjes per dag. Totaal in 2014 meer dan 800 van die rakkertjes weggevangen. Het vervelende van de Woellies is dat deze dol zijn op de jonge wortels van fruitbomen. Oorzaak: Winter was lente en de lente was een zomer. De uilen konden het gewoon niet aan.

Bijen en Varroamijten:
Het was een voortreffelijk bijenjaar. Drie keer honing kunnen slingeren. Een heel mooi voordeel van de klimaatverandering. Alleen staat hier ook een nadeel tegen over en dat is de varroamijt met zijn infecties ziektes. Dit is een mijt die op de bijen zitten en larven in de cel beschadigen met overbrengen van ziektes.
Tot augustus veel broed in de volken, geen mijtval, daarna extreem veel mijtval. In 2014 28500 mijten kunnen tellen met daar en tegen 8700 mijten in 2013 uit 5 bijenvolken. Een flinke toename dus.
Te veel mijten in de volken zorgt voor verzwakking en verdwijning. Via forums is al duidelijk geworden dat de sterfte cq. verdwijning toeneemt. Reden te warm voorjaar ? De varroamijt kan slecht tegen warmte dus de klimaatverandering kan hier nog wel eens een voordeel opleveren. In Brazilië en Afrika hebben de bijenvolken er namelijk geen last van.
Een ander klein rakkertje komt eraan dank zij de klimaatverandering, de Kleine Bijenkastkever. Dit kevertje zorgt ervoor dat een bijenvolk om zeep wordt geholpen, honing is niet meer bruikbaar. In Italië zijn al meer dan 60 haarden gelokaliseerd. Nadeel is dat dit kevertje het heeft gemunt op de Honingbij, de wilde bij en de hommels. Einde bijentijdperk dankzij de klimaatverandering ? Ik hoop het niet.

 

Fruitteelt:
Klimaatverandering heeft ook effect op de biologische fruitteelt. In het voorjaar zag je massale bloei en daaropvolgend de vruchtzetting. Door het warme vochtige klimaat verschimmelde de kersen en pruimen aan de bomen. Wat overbleef werd dankbaar opgesnoept door de mezen en gaaien zelfs de appels en peren moesten het ontgelden. Nog nooit eerder meegemaakt. Door de pikschade direct Monilia-rot vooral begin augustus. Wat mij wel opviel was dat er zeer weinig rupsen waren in 2014.
Ook eind juni de pruimen zeer sterk moeten dunnen meer dan 4500 pruimen uit twee bomen.
Eind mei zeer veel luizen in de fruitbomen vooral in de fruithaag maar gelukkig ook zeer veel lieveheersbeestjes.
Zeer vroeg bladval van enkel kersenbomen en in augustus stonden enkel fruitbomen voor de tweede keer in bloei. Begin december zat 1 appelboom zelfs nog volledig in het blad.

Ook is er een klein vliegje ons land binnengevlogen de Aziatische Fruitvlieg (Drosophila suzukii). Dit vliegje legt eitjes op gave en onrijpe vruchten die dan niet meer voor consumptie geschikt zijn. We hebben het over alle wilde bessen soorten maar ook aardbeien, bramen, frambozen, druiven, kersen, pruimen en zelfs appel en peer. In Zuid-Europa en België zijn al complete oogsten verloren gegaan.
Hoe de toekomst eruit gaat zien weet ik niet maar als we niets doen kan de biologisch fruitteelt wel eens in de
Geschiedenisboeken belanden. Er zijn helaas, nog geen, natuurlijke vijanden.
In 2014 is er een landelijk onderzoek begonnen waaraan wij onze medewerking verlenen. In oktober de eerste vallen geplaatst en meteen was het bingo in Haaksbergen. 60 mannetjes en 28 vrouwtjes gevangen. Alle vangsten worden opgestuurd voor determinatie en voorzien van temperatuur, luchtvochtigheid en bijzonderheden van betreffende periode.


Helaas allemaal geen goed nieuws maar de klimaatverandering had ook enkele voordelen in petto. Diverse bestuursvergaderingen werden buiten in de open lucht gehouden ook enkel kaartsessies met vrienden vonden buiten in de open lucht plaats.



  
 



Banner

Bezoekers

We hebben 70 gasten online