Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

08.11.2014 06:13:41
Erwin

VWK-bijeenkomst regio Oost op 6 november 2014

Na twee maand was het eindelijk weer zover. De Bijeenkomst van regio Oost bij RTV-Oost in Hengelo Overijssel. Totaal kwamen deze avond 14 weeramateurs naar Hengelo en hebben we weer genoten van een prachtige avond.

Auke Hoekstra, mede voorzitter Regio Oost, opende de avond met het doornemen van de agenda. Hierop stonden enkele interessante punten waaronder een terugblik op 40 jaar VWK en de presentatie van Otto Huizinga en Jordi Huine. Als dank voor het beschikbaar stellen van de vergaderruimte door RTV-Oost bood Auke vier flessen wijn aan voor diverse personen van RTV-Oost.

Het gebruikelijke rondje
Tonny Morsink begon met de aftrap en gaf uitleg over enkele GFS-kaarten op het 500hPa drukvlak. Het viel op dat door aanwezige hogedruk gebieden we nog steeds onder invloed blijven zitten van zuidelijke stromingen. Opmerkelijk is dat de verwachting voor 12 november temperaturen in Polen laat zien met dubbele cijfers. Hij vond het ook opmerkelijk dat van de laatste vier maanden de eerste tien dagen voor warme opbouw zorgden voor de rest van de maand. Volkswijsheid uit de Lutte: ‘We krijg
en geen winter als de Dinkel niet vol met water staat’. Over een paar maanden weten we meer.
Bij Rob Spruyt in Neede werd het zondag 2 november bijna een warme dag. Ook bij Wilco Oudhof in Almelo en bij Otto uit Enschede scoorde oktober hoog wat de temperatuur betreft met 13.6°C gemiddeld en 23.2 maximum een warme maand in Almelo. Enschede scoorde net iets hoger. Het viel Wilco op dat de natuur hier vreemd op reageert. Begin november vers klein fruit aan de struiken terwijl de meeste bladeren er al af zijn. Auke viel het op dat er al 5 keer gras gemaaid is op dezelfde weilanden. Misschien ligt een 6e maaibeurt nog in het verschiet.

Bij Erwin Lankheet uit Haaksbergen komen de bijen nog steeds met stuifmeel terug. In Haaksbergen bleef het vandaag voor het eerst onder de dubbele cijfers sinds 3 maart. De temperatuur kwam niet meer boven de 10 graden uit. Jordi kwam met de opmerking dat vandaag in Brabant voor het eerst vorst genoteerd werd op klomphoogte (10cm boven het maaiveld) en dat is nog niet vaak voorgekomen zo laat in het jaar. Johan Effing vind dat Regio Oost veel inbrengt bij de werkgroep van de KNMI gevolgd door een prachtige opmerking: ‘De wijzen komen uit het Oosten’. Het viel hem op dat voor 2014 14 warmte dagrecords en 2 koude dagrecords genoteerd konden worden. In voorgaande jaren hadden de koude records de overhand.

Vandaag konden wij ook een speciale gast verwelkomen namelijk Paul van der Heijden uit Clinge, Zeeuws Vlaanderen. De lange reistijd had hij er graag voor over. De nacht werd doorgebracht bij Johan. Paul wil graag, samen met Theo Booghart, de VWK Afdeling Zeeland opstarten en kwam kijken (beetje spioneren) hoe wij dat doen. Een reden om deze afdeling op te starten is dat het weer in Nederland uit Oost Zeeland komt. Ook heeft deze streek de meeste zon van Nederland en daarom werd zijn voorstel om eens een keer een bezoek aan Zeeland te brengen dankbaar aanvaard. Deze avond beviel hem zo goed dat hij in januari weer van de partij is.

Carl uit Gronau noteerde in 2014 meer warme dagen dan in het warme jaar 2006. Uitzonderlijk is ook dat het aantal dagen vorst dit jaar nog nooit zo vorstloos is geweest. Paul Scholten vind het positieve aan de vele warme dagen dat de gasrekening dit jaar laag blijft. Paul hoopt op een grote opkomst voor de volgende regio bijeenkomt omdat MeteoGroup zeer spontaan reageerde op zijn vraag om deze avond hierbij aanwezig te zijn. Youri uit Heten is vanavond voor de tweede keer aanwezig en melde dat ook bij hem een blikseminslag in september alle weerapparatuur uitschakelde. Maar gelukkig levert hij vanaf oktober weer de gegevens aan. Ook kwam hij met het mooie bericht dat hij lid wordt van de VWK. Ben Logtenberg hoopt nu toch eindelijk op een winter met flink wat sneeuw. Dan kan hij eindelijk zijn vorig jaar aangeschafte sneeuwfrees testen. Deze staat nog steeds ongebruikt in een hoekje in de schuur. Hij merkt ook op dat de terminologie van vroeger nu steeds minder wordt begrepen. Zoals klomphoogte en grondmist is koeien zonder poten. Wat zegt dat nu nog. Alles heet tegenwoordig storing zus en storing zo. De echte vaktermen gaan er steeds meer uit en dat zou jammer zijn.

Presentatie

Na de pauze, waarin Tonny, een schitterende film toonde zet Otto zijn serie voordrachten voort met zijn eigen specifieke humoristische wijze. Deze avond ging het over ‘Byers en Braham storm project uit 1945-1949’ Bij dit project werden er voor het eerst metingen vericht in stormen door er met vliegtuigen doorheen te vliegen. Zo werden er voor het eerst cellen in een bui ontdekt die de bouwsteen zijn van de convectieve storm. Enkel humoristische uitspraken deze avond waren: ‘Het weer zit nu in de telefoon, vroeger in de lucht’, ‘Meteorologie gaat soms over mammatus maar niet over mama’, ‘Buien logica gaat over de ingrediënten logica’. We hebben allemaal genoten van zijn voordracht.
De tweede voordracht deze avond werd gegeven door Jordi over zijn stage opdracht in Davao City in de Filippijnen. Het onderzoek hield in: Wat zijn de effecten door de klimaatverandering op het Microklimaat. Hij kwam erachter dat er geen waarschuwingen worden gegeven bij extreme regenval in de bergen waardoor de lager gelegen gebieden telkens overstromen. Het peil in een rivier kan in korte tijd wel twee meter stijgen. Zware tropische buien komen vele keren per jaar voor met overstromingen in de stad. De inwoners zijn dit normaal gaan vinden. Ook zorgt de smog in de stad ervoor dat er heftiger buien ontstaan. Bij 42 graden en een hoge luchtvochtigheid was het wel minder aangenaam in de middag. Door deze hitte in de stad zijn de buien veel heftiger en de neerslag veel extremer. Huizen die wegspoelen worden gewoon weer opgebouwd op dezelfde plek. Een van zijn tips was het opnieuw aanplanten van bossen in de hoger gelegen gedeelten en betere onderhoud van de tientallen weerstations in dit gebied.Volgende vergadering
De volgende bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 8 januari 2015, 19:30 uur bij RTV-Oost in Hengelo (Overijssel). Deze avond zullen ook aanwezig zijn: Jordi Bloem en Reinout van den Born van Meteogroup. Het belooft een interessante avond te worden. Namens Regio Oost: Erwin Lankheet  
 Banner

Bezoekers

We hebben 92 gasten online