Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Klimaattoekomstscenario (2 bezoeker) (2) Gasten
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Klimaattoekomstscenario
#133
Klimaattoekomstscenario 11 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
De gevolgen van klimaatverandering kunnen groot zijn en van regio tot regio verschillen:
Gletsjers trekken zich terug, de hoeveelheid voorjaarssneeuw neemt af, nachttemperaturen stijgen en het aantal vorstperiodes daalt; de zeespiegel stijgt en overstromingen kunnen het gevolg zijn; gematigde zones krijgen te maken met meer neerslag, terwijl woestijn-, steppe- en mediterrane zones gebukt gaan onder hevige en langdurige droogtes; de versnelde verandering van het klimaat kan wellicht tot hongersnood leiden in de ene regio en tot een verbeterde plantengroei in de andere.
Vast staat dat er wereldwijd grote ongerustheid is ontstaan over de gevolgen van de toename van de wereldtemperatuur en de stijging van de zeespiegel, zoals het IPCC die voor het eind van de 21e eeuw voorziet.
Deskundigen voorspellen dan het te warm wordt in het mediterrane gebied en dat we straks vakanties alleen nog doorbrengen in eigen land of in Scandinavië.

We zouden graag willen weten welk klimaat, we in ons land en op andere plaatsen in de wereld in de toekomst kunnen verwachten. Voor de temperatuur gemiddeld over de hele aarde zijn voorspellingen voor de 21e eeuw redelijk goed te maken. Zonder klimaatbeleidsmaatregelen verwacht het IPCC voor de komende eeuw:
Stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur met 1 tot 3,5 graden. Toename van de hevigheid van regenbuien.
Stijging van de zeespiegel met 15 tot 95 cm

Een stijging van de wereldgemiddelde temperatuur met 1 tot 3,5 graden in honderd jaar is waarschijnlijk de afgelopen tienduizend jaar niet eerder voorgekomen. De stijgingen van de gemiddelde temperatuuren zullen in de poolgebieden veel groter, 8 graden, zijn dan in de gebieden rond de evenaar, 2 graden. Het is niet ondenkbaar dat de wintertemperaturen in Nederland de komende tien jaar juist wat zullen dalen ten gevolge van een natuurlijke schommeling in de Noord-Atlantische Oscillatie. Een mogelijk scenario voor Nederland voor de rest van de 21e eeuw schetst het KNMI in zijn derde klimaatrapportage (1999), gebaseerd op de conclusies van het IPCC:
Stijging van de temperatuur vergelijkbaar met die van het wereldgemiddelde Verkorting van de duur van strenge winters. Meer neerslag in de winter met toe name van enkele procenten per graad warmer. Intensievere regen in situaties met langdurige hevige winterneerslag. Zwaardere buien in de zomer

Over het klimaat (ruim) na de 21e eeuw kunnen we alleen maar speculeren. Volgens de scenario's van het IPCC zullen de effecten van verhoogde broeikasgasconcentraties nog lang merkbaar zijn. En daarna, volgens sommigen pas over veertigduizend jaar, komt er misschien wel weer een ijstijd, maar dat is zelfs voor de generaties na ons nog erg ver weg.

Diverse onderzoek instellingen gaan eind 2003 een risicoscenario’s maken over de gevaren van klimaatveranderingen. Dat het klimaat verandert heeft deze zomer wel bewezen. Hoe moeten de overheid en bedrijfsleven reageren op mislukte oogsten, doorgebroken dijken en andere gevolgen van het veranderende klimaat.
Klimaatveranderingen is niet meer te voorkomen, wel te beperken. Neem bijvoorbeeld de schade aan de landbouw door droogte alleen dit jaar 1.8 miljard euro. Hoe ingrijpend zal de klimaatverandering zijn.
De komende eeuw zal de temperatuur stijgen met minstens één graad mogelijk zelfs met 6 graden. De winterneerslag zal toenemen met minimaal zes tot maximaal 25 procent. Extremen neerslag zal twee tot tien keer zo vaak voorkomen. Nederland krijgt vaker te maken met laag water in de rivieren in de zomer, tegen hoogwater in de winter.
Tevens zal de zeespiegel stijgen.

Daarnaast zijn er nog vele onduidelijkheden. Zo is onduidelijk of het zoete water van de afbrokkelende poolijskorst van invloed zal zijn op de warme golfstroom, die in Nederland voor een aangenaam klimaat zorgt. Verdwijnt deze golfstroom, dan kan hier het barre klimaat van Newfoundland komen (Kleine IJstijd) met een stijging van het zeewaterniveau in de Noordzee. In het verleden konden deze processen in heel korte tijdspanne van enkele jaren plaatsvinden.

De economische gevolgen zijn nu al voelbaar: lagere opbrengsten van gewassen als aardappelen en graan, de scheepvaart die door de lagere waterstand in de problemen komt, de veendijken die instabiel worden,
grondwater dat extra daalt en elektriciteitscentrales die te maken krijgen met een tekort aan reservevermogen.
Waaronder het niet mogen innemen van koelwater uit de rivieren doordat de temperatuur van de rivier
boven de 30 °C uit komt waardoor de productie verlaagt dient te worden.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1048
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Klimaattoekomstscenario
Erwin 04/12/2009 19:04
 
thread linkthread link Toekomstscenario
Erwin 04/12/2009 19:04
 
thread linkthread link Enkele feiten op Toekomstscenario 2005 - 2009
Erwin 04/12/2009 19:04
 
thread linkthread link Enkele feiten op Toekomstscenario 2010 - heden
Erwin 03/05/2010 21:46
 
thread linkthread linkthread link Eigen onderzoek
Erwin 10/11/2020 18:42
 
thread linkthread link Zes graden. Onze toekomst op een warmere planeet
Erwin 29/07/2010 18:58
 
thread linkthread linkthread link De gevolgen voor de maatschappij
Erwin 29/07/2010 19:00
 
thread linkthread linkthread link De gevolgen voor de natuur
Erwin 29/07/2010 19:04
 
thread linkthread link KNMI Klimaatscenario
Erwin 09/11/2014 10:33
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergenbezorg de laatste berichten direct op de desktop
Banner

Bezoekers

We hebben 48 gasten online